Forum Šance pro včely

Úplná verze: Poraďte prosím
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Mně by teda zajímalo, kdyby to sem někdo napsal, komu se podařilo zastavit loupež bez odvozu na jiné stanoviště (min.3km). A jak. U mě jak začaly, tak nepřestaly. Až do hořkého konce.
Já odvezl oddělky 10km a za pár dní je vyrabovaly místní včely,které byly nejmíň 500m daleko.
Mne se to povedlo minuly tyden, posledni vytaceni, vcely jak besne, po navratu sousi divocina...odpoledne jsem videl loupež u oddelku tak jsem ho cely uzavrel a druhy den rano otevrel jen spodni ocko a strcil tam kousek hadice cca 10 cm...a v klidu, dalsi den jsem hadici vytanul a od te doby je klid a to i krmim cukernym roztokem.
Vidím, že je třeba zopakovat pro začínající bezpečnostní zásady k omezení slídivosti a předcházení loupežím. To je vždy lepší než pak řešit následky.
V podletí:
Nenechávej nikde venku žádnou sladinu, med ,víčka.
Po medobraní nedávej plásty ven, vracej je do včelstev večer, kdy již není let včel.
Podněcuj, krm opět večer. U tekutého krmiva jen tolik, kolik odeberou přes noc ( v tuto dobu po 19. hod.).
Ve včelách pracuj buď brzo ráno a navečer. Při prvních náznacích slídění přestaň.
Tvoř pouze silné oddělky např. z celého nástavku.
Na stanovišti netrp bezmatečná, trubcokladná včelstva a také včelstva kde je patrná varroáza, či jiná onemocnění.
Včelstva nemocná jsou napadána mnohem dříve a více slídilkami a vosami.
Včelstvům a především oddělkům ponech odpovídající prostor, co obsedají, zuž česna.
Případnou loupež zlikviduj ihned v začátku jinak se rozšíří na celou včelnici!!!
Jakmile si lupičky jednou „ďobnou“ nedají se zastavit.
Nauč se rozpoznávat včelu slídilku, mladušku, včelu vracející se z pastvy do svého úlu.....
To bych považoval za základ prevence.
Pochopitelně produkční včelstva si zpravidla se slíděním poradí nejsou-li třeba v pokročilých fázích varroázy typu A,B,C (moje soukromé dělení).
ld
A ještě bych dodal, co tu někdo psal zjara a perfektně se mi to osvědčilo letos už pětkrát a příští týden chci dělat ještě další dva oddělky, tak to ověřím znovu (v této době natvrdo, ponechám je v místě na včelnici).

První rámek u očka-česínka musí být jen plodový a pokud možno bez zásob, nejsušší. Tam je obrana včelstvíčka nejtvrdší. Pokud neubrání plod, neubrání ani zásoby a už vůbec nebude bránit krmení (jsem zjistil).
Já mám očka vždy v koutě mezi mezi první rámek a stěnu úlu, tj. 7mm podél prvního rámku a 7mm napříč ostatních rámků. Tam se slídilky nemají volně kam pohnout, jedině prorazit obranu.

Ale v přírodě je možné úplně všechno.
Pěkné desatero, už jsem ho šoupl do poznámek.
Oddelky vypadaji, ze uz si poradily. Mrtvolky zadne, na ocku klid.

Nauč se rozpoznávat včelu slídilku, mladušku, včelu vracející se z pastvy do svého úlu.....

Toto bohuzel zatim spolehlive neumim, samozrejme pokud se rvou primo na cesne/ocku, je mi to jasne.
Zeptám se, nemám s tím zkušenost. Když se včely chystají na zimu, přenesou k plodišti všechny zásoby i když jsou zavíčkované ? Potřeboval bych se zbavit zásob v několika špatných plástech, dal jsem je v ležanu s mezerou cca tří plástů a dál od plodiště, čtrnáct dnů a žádná extra změna. Lehce obsednuté a nic víc.
Zřejmě je na přenášení ještě brzo, já mám zásoby které chci přemístit odděleny od plodiště jen 3cm mezerou a taky ještě nehrábly.
Je třeba si ujasnit pár věcí. Včely nenechávají zásoby u česna. Pokud je včelstvo dostatečně silné, je to možnost, jak dát včelám šanci je přenést. K tomu je nutí pud. V tuto dobu zase ale hrozí vyvolání loupeže. Ponechání zásob nad a pod. nemusí znamenat, že je včely přenesou tam kam si představuje včelař nebo si myslí, že to tak udělají včely.Variant je hodně.
Nechat např. včelám zásoby nad a oddělit folií může znamenat, že je včely nepřenesu, protože ví, je jich je v prostoru dost (zsob)t a ony se pak na ně přestěhují. To ale včelař nepředpokládá a čeká až je učeká a diví se že jsou vyloupené nebo zdecimované, nepřezimují a pod. To platí především u zavíčkovaných zásob, zavíčkované přenášejí k plodu. Jiné to ale je v době rozvoje třeba před 2 měsíci. Tam ty zásoby postupně spotřebovávají a přenášejí dle potřeb. Letos jsme takto nechal 4 letou matku a neustále ji trápil odběrem plemeniva. Nakonec byla už jen na 3 obsednutých plástech. U česna byl prázdný nástavek, česno zcela uzavřeno, nad nástavkem folie v předu nedoražená, nad tím ty 3 plásty s matkou+ neobsednuté, opět nad folie vpředu nedoražená a nad ní nástavek zásob. Nyní po 2 měsících je to krásné včelstvíčko a folie může pryč a doplní se jen zásoby. Přemýšlet u včelaření je třeba a znát pudu včelstva, abychom to včelám nekomplikovali. Včely nedělají zbytečné věci v tom jsou logické. LD
Referenční URL's