Forum Šance pro včely

Úplná verze: Poraďte prosím
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Dobrý den,
mám prosbu - dotaz. U včelstva s 3letou matkou (Vigor z roku 2014) jsem po druhé za sebou objevil pouze 2 matečníky cca uprostřed spodní loučky L159. Udělal jsem z nich minioddělky. Je možné, že se jedná o tichou výměnu?
Děkuji Zdravím VN
Nejspíš ano. ld
(01.06.2016 01:36 PM)Leoš Dvorský napsal(a): [ -> ]Je možné, že ty "zásoby" propolisu jsou u včel, které ho používají méně, nedokáží nebo už nemohou využít nebo ho naopak mají nadbytek a do zásoby.
Spíš to budou dvě různý věci, ač kdoví.
Ty menhiry u mě dole s množstvím propolisu v úle nesouvisí - jsou to spíš ty co moc netmelí, což ale oslabený tak jako tak.
Na druhou stranu, viděl jsem, že někdy propolis taje a ztéká po rámcích dolů, takže to by mohlo. Jenže u mě je to u těch, co to tam dole právě nemají a propolisu na rámcích dost mají - to sedí na ty čistotný, podle tvýho popisu, jenže nemají to dole / většinou / . Takže jde o něco jinýho.
A nebo je to ještě jinak - že to kape všem, a ty horší to nedokážou odrouskovat. Teda u mě. To by taky mohlo být.
Určitě je to lepší téma, než počítání roztočů.
A taky bych řekl, že ty lepší používají víc červený propolis a ty horší bílý - může to být sběrem "horšího" propolisu ? Ten bílý je bílý či zelenobílý a zdaleka tak nelepí, jako čevenohnědý.
u mě řádně propolisují jen ty tmavý, i když po tiché výměně matky trochu nažloutly, jsou stále tak patlavý, že se neodtrhneš od rámku. Ty prostě zabetonují každou škvíru a potáhnou všechno tenkou vrstvou propolisu. V tom případě těch menhirů se jedná o druháka kraňky, který se 30. dubna vyrojil a vystavěl něco okolo 20 litrů naturbau, tedy 1,5 nástavku Warre. Nejspíš takto obalují nečistoty, jelikož takhle obalily i větvičku, kterou se jim nepodařilo vytáhnout z úlu. Ale trochu se přikláním i k Michalově tézi, že včelstva, které "ředí" propolis voskem, nejsou právě ty nejzdatnější.
'Debora'
prosím poraďte, proč staví včely na dně úlu tyto menhiry?

Ahoj
měl jsem to v jednom japonci osazený velkým rojem cca 4-5litrů, když začali hodně stavět za 12dnů vystavěli dva a půl nástavku tak jsem jim dal nahoru ještě jeden prázdný a stavěli tak divoce, že vystavěli i ten horní nástavek směrem nahoru. Může to být jedna s variant (včely jsou silné a zdravé - nejeví jaký-koli známky nemoci a V.d.0). Barva byla světle okrová. Wink Třeba mají velkou chuť stavět ...
Jenda
(01.06.2016 07:00 PM)Debora napsal(a): [ -> ]Michalově tézi, že včelstva, které "ředí" propolis voskem, nejsou právě ty nejzdatnější.
Ne úplně jsem tohle myslel. Někdy a některá mě sbírají bílý či nazelenalý propilis - je to jiný druh. I jsem někde viděl výkup tohodle. Je to čistý propolis, ale z jiné rostliny a podle mě ne tak baktericidní. Lepí taky fest, ikdyž malinko míň, ale neznatelně. Bude to podle mě nějaká listnatá, či jedlová varianta pryskyřice. Je to jako s pylem - jedny sbíraj žlutej a druhý červenej. A s tím červeným propolisem jsou lepší. Ale nemusí to souviset, to nevím. A i toho bílýho je to vrstva řádná.
Dotaz na SPV:
Jak mám nazvat prostor nad rámky pod střechou?
mám tam 2 cm vzduchu"sauna" pod tím vložena deska PS 50 mm a pod ní vzduchová mezera asi 50 mm
a jsem na horních loučkách rámků, ze sauny výšky 2 cm mám vývod dvěma komínky do stran do boku úlu a přes kolínko vývod nad střechu
1/2 coule plast zdá se že to šlape, ještě se bude později měřit relativní vlhkost na průměrné včelstvo(roj) také to nechávám otestovat včelám jak to zalepí?
Pod střechou se může i krmit atp, zatím neřeším.
podmet je dole nadmet pod střechou nebo horní galerie jak mi vzápětí odpoví Leoš ?
v podmetu mám zatím problém chci tam ponechat CO2("regenerační úl") a současně nechci, aby CO2 vystoupal výše do včel,
což mi již včely stačily "sdělit malým vyrojením se nad česno", tak jsem to zatím upravil malým otevřením podmetu a včely se asi do 2 minut stáhly z česna dovnitř
a dále pracovaly. ( pokus se dá opakovat dole zatím nejsou otvory a nechci udělat chybu)
cílem je u úlové sestavy zvýšení teploty v úlu vylepšováním "klimatizace"......včely si pak s pomocí bylinek kolem úlu poradí s řetězcem nemocí
vypouštění nadbytku CO2 musí také fungovat i v zimě a za větru
Straka Dehtín
No včely v přírodě v díle mívají tzv. galerie. Jsou i nad plásty. Tak třeba horní galerie, mimo plástové galerie a pod. Jiný "odborný název neexistuje protože šlapeme novou cestičku. On si ji ale časem někdo přivlastní. Technokraté vládnou včelařům v Čechách.Jinak ti mohu potvrdit, že volný prostor nad plásty v neprodyšném úle funguje a v úle není vlhko. Letos ověřeno. ld
Jak mám vytočit letošní med?
Nakoupil jsem 5 kg medu v 5 sklenicích od netechnického včelaře se zárukou kvality
a nerezavějící medomet, co jsem sestrojil je na 4 rámky, jak tam dám 5 sklenic???
moje dvoje včely čekají na lípu a akáty(těch je tu hodně) a já čekám na roje!!!
Straka Dehtín
Pozoroval jsem u průzkumného oddílu, který vyhlíží prázdně dutiny, úly,
je to pár včel a kmitavým pohybem ze strany na stranu prohlíží objekt
jejich zájmu, velmi kmitají ze strany na stranu, je to proto,
že v úlech jsou mezistěny a včely cítí vosk a dle toho určují směr průzkumu,
vůně zleva, vůně zprava a uprostřed je nejsilnější zdroj vůně ?
Podobně asi létají ty z roje, už si nepamatuji, ale čekám roj tak se na to
podívám.
Včely se asi více řídí vůněmi než geometrií při vlétávání do česna.
přidal jsem nástavek na Tachovák doprostřed a včely co byly pryč se vrací bez váhání až nahoru, ne doprostřed odkud vylétly !!!
Pes cítí více než člověk asi 2000x, jak jsou na tom včely ?
Straka Dehtín
Referenční URL's