Forum Šance pro včely

Úplná verze: Poraďte prosím
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zdravím, v polystyrenu Lyson mám v dolních dvou nástavcích včelsvo, které má dole plod a nad tím med. Nad tím mám pomocí mateří mřížky oddělený jarní roj (třetí nástavek). O spodní včelstvo obavy nemám, tam je skoro celý nástavek medu. Ale řeším to rojové včelstvo, které má vajíčka i plod v různých stádiích, vč. zavíčkovaného plodu. Nosí zatím pyl, ale nikde nevidím medové zásoby. asi používají med od spodních včel. řeším, jestli je oddělat do vlastního úlu teď nebo až na jaře. Nebo jestli nějak dokrmovat? chtěl jsem nechat všechny včely na medu, ale nejsem si jistý, jaký postup by byl nejvhodnější.
Já bych je oddělil, protože do zimy půjdou téměř na 100% jen s jednou matkou. Nebude to dlouho trvat a začnou si vybírat. Samozřejmě nezbude než tomu oddělenému roji dodat rychle zásoby, nyní větší dávkou ( 50+50%). Ten roj bych dal na vlastní dno a nechal nad hlavním a na jiné místo dal v zimě. Jinak místo dna můžeš dát rám vysoký třeba 3-4 cm a v něm udělat česno (na kraji) a nechat nad tím hlavním. LD
Česno tam je od začátku. taky tam byl strůpek s mřížkou, přes kterou byly včelstva v kontaktu. Tak jsem to jen vyměnil za mateří mřížku. Četl jsem, že je možné, aby takhle fungovaly, ale zdá se mi to na zimu slabé. Podezřívám je z toho, že se jich část přesunula do spodní části. Taky bych nechtěl přijít o rojovou matku. Asi to zkusím oddělit napevno. zatím nosí pyl.
(21.07.2016 11:35 AM)Skaly napsal(a): [ -> ]Zdravím, v polystyrenu Lyson mám v dolních dvou nástavcích včelsvo, které má dole plod a nad tím med. Nad tím mám pomocí mateří mřížky oddělený jarní roj (třetí nástavek). O spodní včelstvo obavy nemám, tam je skoro celý nástavek medu. Ale řeším to rojové včelstvo, které má vajíčka i plod v různých stádiích, vč. zavíčkovaného plodu. Nosí zatím pyl, ale nikde nevidím medové zásoby. asi používají med od spodních včel. řeším, jestli je oddělat do vlastního úlu teď nebo až na jaře. Nebo jestli nějak dokrmovat? chtěl jsem nechat všechny včely na medu, ale nejsem si jistý, jaký postup by byl nejvhodnější.
Nevím, proč jsi roj dával nahoru, v létě o tepelný režim nejde.
Sám jsem měl 39X24 rozdělený na dvě sekce 5 a 5 rámků , když oddělky rostly byl problém je rozdělit. Musel jsem jedny odvést na jiné stanoviště, aby nepřišly o létavky.
Pokud máš jedno stanoviště není problém spojovat , ale špatně se z jednoho úlu dvě včelstva rozdělují.
Vyrojily se nečekaně a navíc v době, kdy jsem nebyl doma. To byl jediný a poslední nástavek, tak jsem je musel dát nad sebe. Nakonec to tak zůstalo. Navíc je chci předělat do dřevěného úlu, tak jsem už nechtěl kupovat polystyren.
(21.07.2016 07:51 PM)Skaly napsal(a): [ -> ]Vyrojily se nečekaně a navíc v době, kdy jsem nebyl doma. To byl jediný a poslední nástavek, tak jsem je musel dát nad sebe. Nakonec to tak zůstalo. Navíc je chci předělat do dřevěného úlu, tak jsem už nechtěl kupovat polystyren.

Chápu , ale včely jsou tak úžasně přízpůsobivé že jim stačí i krabice od bot. Nejvíce jim škodíme jako včalaři pokud je chceme ošetřovat dle lidských zvyklostí a pravidel.
Neboj, určitě to zvládnou jen se nesnaž jim jejich snažení vylepšovat. Pokud není snůška slabě je přikrm a hlavně je pozoruj, je to škola k nezaplacení.
Ahoj,

pozoroval jste někdo pod mikroskopem rousky pylu? Z fóra vím, že třeba Jirka Marx mikroskopuje, Milan Urík taky.
Donesl jsem si včera jeden rousek, který jsem sebral z monitorovací podložky, rozpustil ho v trošce destilky a kápl na sklíčko. Původně jsem se chtěl pokusit o určení pylových zrn (na což bych asi musel použít jiný postup preparace), ale zarazilo mě, co jsem uzřel v okuláru. USB okulár nemá kvalitu, tak omluvte technické provedení přiložených obrázků (zvětšení 400x). Použil jsem dvě různá ředění, proto ten rozdíl v koncentraci. Co to je, spory nosemy? Nebo to může být něco jiného? Je to normální, takové množství?

R*
Zdravím. Poprosím o radu. Včelstvá majú nulové zásoby na zimu. Na jar všetko pomrzlo, agáty a lipy tiež. V dolete nebola žiadna monokultúra, len kukurica a obiloviny. Včely zimujem na mede. Vlastný med som už minul všetok na prikrmovanie. Čo je lepšie (bezpečnejšie) pre včely, aké sú riziká jednotlivých alternatív zakŕmenia včiel, na čom lepšie prezimujú. Na mede od iného včelára (choroby, je len na jeho čestnosti, keď bude tvrdiť, že neobsahuje žiadne vírusy, ...), na cukrovom roztoku (obyčajný repný cukor, trstinový nerafinovaný, ...), invert (sajrajt z GMO kukurice, by som vylúčil hneď) alebo inou alternatívou?. Ďakujem. Rasťo.
(02.08.2016 08:14 AM)RastoRosa napsal(a): [ -> ]Zdravím. Poprosím o radu. Včelstvá majú nulové zásoby na zimu. Na jar všetko pomrzlo, agáty a lipy tiež. V dolete nebola žiadna monokultúra, len kukurica a obiloviny. Včely zimujem na mede. Vlastný med som už minul všetok na prikrmovanie. Čo je lepšie (bezpečnejšie) pre včely, aké sú riziká jednotlivých alternatív zakŕmenia včiel, na čom lepšie prezimujú. Na mede od iného včelára (choroby, je len na jeho čestnosti, keď bude tvrdiť, že neobsahuje žiadne vírusy, ...), na cukrovom roztoku (obyčajný repný cukor, trstinový nerafinovaný, ...), invert (sajrajt z GMO kukurice, by som vylúčil hneď) alebo inou alternatívou?. Ďakujem. Rasťo.

Med od cizího včelaře je vždy nebezpečí přenosu MVP. Viry a pod. to ti ani tvrdit nemůže, rozbory by ho stály majlatnt. Já bych volil dokrmit včas, tedy nyní cukrem. To se nedá nic dělat. Máš na výběr nechat je umřít hlady nebo dokrmit. Za rok ale pozor aby se ti to nedostalo do medu. Pokud pochopíš fungování MK, nebudeš mít problém ani s tím a odebereš prvotřídní med. Nebo můžeš využít toho, že zakrmíš velmi silné včelstvo více a to ti zpracuje zásoby i pro oddělky. Invert je vždy trochu problém. Ten bych volil u oddělků pozdě dokrmených. . Bude obsahovat enzymy, které by normálně v medu nebyly. Pokud by byl na bázi cukru a ne škrobů /pšenice, kukuřice/, dá se tolerovat nebo ti spíš nic jiného nezbývá. Musíš zjistit kdy je u tebe snůška a podle toho se zařídit. Není to všude jiné. Zde je třeba nejvíce velmi časná a časná, proto když v potřebnou dobu nemáš včely, je to konečná pro danou sezonu.
Nic nejde samo, ani v přírodě ne. Za rok se pokus odložit sklizeň o rok, tedy pokud na to budeš mít trpělivost. LD

(22.07.2016 12:53 PM)Rasťa napsal(a): [ -> ]Ahoj,

pozoroval jste někdo pod mikroskopem rousky pylu? Z fóra vím, že třeba Jirka Marx mikroskopuje, Milan Urík taky.
Donesl jsem si včera jeden rousek, který jsem sebral z monitorovací podložky, rozpustil ho v trošce destilky a kápl na sklíčko. Původně jsem se chtěl pokusit o určení pylových zrn (na což bych asi musel použít jiný postup preparace), ale zarazilo mě, co jsem uzřel v okuláru. USB okulár nemá kvalitu, tak omluvte technické provedení přiložených obrázků (zvětšení 400x). Použil jsem dvě různá ředění, proto ten rozdíl v koncentraci. Co to je, spory nosemy? Nebo to může být něco jiného? Je to normální, takové množství?

R*

Vypadá to na spory N.a. Zkus větší rozlišení tak 600x. LD
(02.08.2016 10:47 AM)Leoš Dvorský napsal(a): [ -> ]Med od cizího včelaře je vždy nebezpečí přenosu MVP. Viry a pod. to ti ani tvrdit nemůže, rozbory by ho stály majlatnt. Já bych volil dokrmit včas, tedy nyní cukrem.


Dám im teda cukor. A je vhodnejší obyčajný repný cukor alebo nerafinovaný trstinový (hnedý) cukor.

(02.08.2016 10:47 AM)Leoš Dvorský napsal(a): [ -> ]Za rok ale pozor aby se ti to nedostalo do medu. Pokud pochopíš fungování MK, nebudeš mít problém ani s tím a odebereš prvotřídní med.


Mednú komoru som plánoval zaradiť do môjho systému vedenia včelstiev už tento rok. No ale veci sa vyvinuli "trochu" inak.

Mám 2 včelstvá, ktoré majú zásoby tak na 75%. Sú to včelstvá, ktorým som minulý rok neodobral žiadny med. A chcel som si len prebytok odobrať tento rok na jar pred hlavnou jarnou znáškou. K čomu som sa nakoniec nedostal kvôli jarným mrazom, ktoré jarnú znášku rýchlo ukončili a nechal som im všetok med, ktorý im po zime zostal. Neoplatilo by sa aspoň tieto dve včelstvá dokŕmiť medom, od "suseda" včelára, ktorý má včelnicu v mojom dolete, preto ma aj neustále chodí "kontrolovať", ako sa majú moje včielky a na kontroly MVP je skutočne dôsledný, lebo je zároveň poverený asistent veterinárneho lekára. Aj keď to samozrejme nie je záruka, že v jeho mede nebudú spóry MVP a 1Kg medu predáva po 7 Eur, čo je dosť.
Referenční URL's