Forum Šance pro včely

Úplná verze: Poraďte prosím
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Pokud bych měl strach, že se mi včely dusí, pořídím síťovaná dna, hezký den s Smile
T.
1) sítovaná dna, potom pozor na otvory nahoře, bude průvan, včely nachladnou , budou mít varroa a následují viry, včelám zima i mimo chomáč nedělá dobře,
druhý extrém je větrat nepřiměřeně
2)Sám musím klimatizaci úlu DEHTIN dotáhnout načisto při včelách v úlu,
mezitím postavit střechu nad rodinným domem (zadavatel,projekt, řízení stavby, architekt, stavbyvedoucí, všechna řemesla i stavební dozor a uživatel v jednom,
klimatizace včel souběžný proces, brzy zveřejním ověřované výsledky postupného vývoje i díky SPV.
Velmi odvážná hypotéza: Nemoci včel způsobují včelaři úlovými sestavami a chemií a ještě se tomu smějí !!!
3)Nic ve zlém, ale rozčilení včelaři vymyslí více alternativ a je z čeho vybírat !Smile
Straka Dehtín
Dneska jsem otevřela jedno včelstvo, co se mi už delší dobu nezdálo a našla jsem v něm ve třech nástavcích prázdné souše, 0 zásob, 0 pylu, loňskou značenou matku a asi 8 plástů obsednutých včelami. Ještě jsem z něj dělala v půlce června oddělek a zdálo se mi ok. Na podložce byl teď spad cca 60 roztočů za 24 h. Včely co jsou v úle jsou nepoškozené. Mohu na jeho rozpuštění použít tento Leošem popsaný způsob rozpuštění včelstva? Dala jsem jim 65KM.

Včelstva rozpouštím docela jednoduše. Jejich plásty zásobní i plodové rozdělím mezí více včelstev. Totéž udělám se včelami. Ty zpravidla smetu do rojáku, postříkám vodou, pořádně proklepu , protočím a nechám "vžebrat " přes česno do několika včelstev. K bojům ani ubodání nedochází. To je osvědčená praxe z velkoprovozů a používá se to všude na světě od časného jara do pozdního podzimu. Dělám to proto, že zruším sociální vztahy rozpouštěného včelstva aniž bych narušil ty včelstev ostatních. Považuji to za důležité. Samozřejmě ne tam, kde jsou trubčice. ld
(20.08.2016 11:58 AM)Radka Nývltová napsal(a): [ -> ]Mohu na jeho rozpuštění použít tento Leošem popsaný způsob rozpuštění včelstva? Dala jsem jim 65KM.
Nebude to špatný, jen bych asi v tuhle dobu už všechen plod vyřezal, bude odepsanej.
Hlavní problém bude ale nezúžení / prázdný plásty / a z toho plynoucí vyrabování. Včely se prostorově od půlky července zmenšují a kydž nemám zrovna japonce, chce to ubírat nástavky a zužovat česno. Čistě varoázní včely maj zásoby, kvanta plodu a žádný včely. Tyhle by teoreticky / kdyby byl červenec / šlo ještě zůžením zachránit.
A jestli tam plod vůbec není, tak je to čistě hlad - nebyli nakrmený.
Je to loňský oddělek , nic jsem jim nebrala, vyjma 4 plástů v červnu 2016 na oddělek. Co si nanosily jim zůstalo, navíc tam určitě obden pozoruji česna a rabování jsem si nevšimla.
? Je tu někdo, kdo úspěšně v tuto dobu včelstvo revitalizoval? Mám jim dát plásty s plodem a maladuškama odjinud, dokrmit zásoby?
Taky si nejsem jistá kvalitou matky, i když do července vypadalo vše normálně, protože z této série 4 matek v loňských oddělcích si dvoje včelstva matku ihned vyměnila a v jednom včelstvu, se to tak nějak nemohlo srovnat a pak jsem měnila matku též. Poslední oddělek měnil matku pozdě, líhla se na konci srpna a zimu nepřežily.
sice porušíš přírodní zákony, ale máš-li dostatek zásob, včel a prostoru, můžeš to zkusit. Než se rozhodneš, stáhla bych je na jeden nástavek, radikálně zúžila česno a přidala zásoby medu, pokud bych tím neohrožovala zimní příděl jiných včelstev. Některá včelstva budou sedět na medu, ostatní uhynou hladem.
Myslela jsem si, že bych ze zbylých včel posílila spíš některý z oddělků. Ale abych jim neuškodila, se právě obávám....
V tom případě, jak píše Michal, bez plodu. Včely smést do rojáku s pletivem, řádně proprášit cukrem, proklepat a vyklepat. Wink Na to, abych si mohla úmyslně dovolit posilovat zdravá včelstva ubývajícími rezervami, nedokážu dostatečně rychle myslet. Wink
(20.08.2016 04:26 PM)Radka Nývltová napsal(a): [ -> ]Myslela jsem si, že bych ze zbylých včel posílila spíš některý z oddělků. Ale abych jim neuškodila, se právě obávám....

Radko, o zachování vůbec neuvažuj. Jsou vyloupené proto, že matka nestojí za nic. Proto došlo k tiché loupeži. To žádný boj neuvidíš. Včely, protože matka stojí za nic a ony nemají v genech včas provést výměnu, se zachovaly v souladu se zákonem zachování druhu a ten neříká, že je třeba zachovat včelstvo, naopak.
Rozpustit! Ošetření nechám na tobě, obojí je možné. Plod, tady uvažuju podle situace u mne, je čistý. Zkus ale na okraji plodového tělesa otevřít několik desítek buněk. Pokud nebude napadení V.d. vyšší jak 5%, bez obav bych použil. Sice ti radím konzervativně, ale je snadné riskovat s cizími včelstvy, to já nedělám.
Když si nebudeš jistá, postupuj na jistotu, jak říká Michal.
Ještě bych se podíval po poškozených včelách, u mne jsem vám je bohužel nemohl ukázat, tak snad příště a také se mrkni, zda nevidíš na plástech, úle, před česnem žluté výkaly. Pokud ano, cukr v žádném případě, jen KM a nebo tech. benzin. Cukr by ti byl jako mrtvému zimník.
Máš krásnou příležitost zásadního rozhodnutí. Je třeba hned od začátku si zvykat dělat věci dobře v souladu s přírodními selekčními kriterii. Je to důležité. Jak budeš totiž myslet, budeš i konat. Tvá činnost bude utvářet tvé návyky. Návyky budou utvářet tvůj charakter a tvůj charakter určuje tvůj osud.
Něco člověk nemůže ovlivnit, něco málo, něco víc. Svůj postoj ovlivnit můžeš. Je to na tobě. ld
P.S. ten cukr na smetení brouků kočujících na včelách.
Referenční URL's