Forum Šance pro včely

Úplná verze: Poraďte prosím
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
No to je to "točení plástů z plodiště" i s plodem (ten jako že neodvíčkuje) ... to dělaj "dojiči"? Smile

Mě zatím nic moc nejde, učím se, ale pochopil jsem podle rad kamarádů ... mám 37x30 a 37x17. Cílem je mít dva VN jako plodiště, kde si hlídám stav plástů a pokud to jde, vyměnit je v jednom nádstavku na jaře po proletu najednou (teda v době prohazování VN mezi sebou po zimě horní dolu a na něj nově vystrojený VN .... starý dolu pro vyčištění a oškrábání a opravu), ale jestli nakonec to nepůjde na volnou stavbu ... asi až se něco naučím. Zatím občas kouknu pod dekl, víc neotevírám a koukám co tam dělají. Já vím, nevrtat, ale ta zvědavost, tak alespoň se koukám. Nahoře nad tím sedí jeden NN jako medná komora a to nechávat a jen tam podsouvat NN pro mě jako na medíček. Nevím, jestli je to tak dobrý, uvidím. Zatím mám dvě včelstva 2xVN a ta medná komora se bude plnit na jaře. No a dva rojové ve VN a mám tam teď už i NN kam si dávají (krmím) na zimu a to bude už jejich medná komora. (Ten jeden oddělek ukončil činnost, ten nepočítám, tam si jdu na balkóně hrát s minioptimalem na mojich 37x17). Jak ale na to tak tady koukám a u kluků, tak nevím, jestli ten jeden nádstavek jako medná komora při dvou VN není blbost Sad Když si to kreslím na papír, tak to vypadá výborně, ale papír toho snese plno Smile
Miro, nic není dogma. Jak tak na to koukám, prázdné 2 VN a plný 1NN, to by skutečně nemuselo být pravé ořechové. Ale 1NN 1/2 VN, to už jo. Nakonec jsi ani nenapsal sílu, plod zásoby v kg, a kde (předpokládám že v NN), případně otevřená očka. Tak klidně můžeš mít pravdu. Prosím tě kdo ti radí? Nechtělo by si taky trochu něco přečíst, zapřemýšlet a pak prokonzultovat? Docela bych rád ty tvoje nákresy viděl. Z toho by bylo patrné vše, jak to vidíš a je ve skutečnosti. U mně by to bylo nejspíš tak, že 1VN by pro plod stačil no a zbytek by byl pro zásoby. Případně otevřené očko by bylo ve druhém VN, aby se tam líhnul poslední plod atd. ,atd. Nic není náhoda a umístění zásob a plodu v prostoru už vůbec ne. ld
Ale ano, nejhorší je okukovat u více lidí najednou Smile a k tomu si dávat načtené moudra Smile a chtít zázraky. A napsat to potom tak, že tomu ani sám najednou nerozumím.

Tak jednoduše, nejdřív včelstva co mám ve VN 37x30. Každé jsem donesl na jaře a to v jednom nádstavku na 10 rámcích. Přehodil jsem je do nových úlů a přidal jsem každému jeden vystrojený VN, plný mezistěn. Vystavěli krásně a dneska jsou tyto úly nabouchané včelama a mají plno plodu a zásob. Takové dvě včelstva, které jsem dělal podle jednoho kamaráda, co pracuje na Čechoslovácích. Na jaře přehodí nádstavky a potom doplní nahoru jeden nízký na med. To je ta moje plánovaná medná komora.

Druhé dvě včelstva mám usazené roje do VN 37x30, kde jsem jim dal nové mezistěny. Vystavěli všechno a když měli už vše postavené a zanesené jak plodem tak zásobami, doplnil jsem každý jedním NN 37x17, kde mají mít v budoucnosti mednou komoru. Tady mě inspiroval druhý kamarád, co včelaří v sestavě 1VN+1NN jako plodiště a na to dává NN jako medníky.

Jde teda o dva rozdílné přístupy, nebo postupy. No a protože chci co nejmíň zasahovat do života včel, tak kje tak nějak chci také vést. Ale právě s tím, že u každého úlu bude vrchní nádstavek mednou komorou. Teda v prvním případě jde o 2x VN 37x30 + medná komora a ve druhém případě 1x VN 37x30 + 1x NN 37x17 + medná komora. Pokud bude v mojich podmínkách jako plodiště stačit VN+NN tak bych asi přešel jen na NN a potom bych nahradil 2xNN za jeden VN. Nemám zatím odhad na množtví plodu na rámku, ale obsedají mě krásně všechny uličky a je tam včel plmo a kolik zásob .... nevážil jsem VN, ale jen odhadem je zatraceně těžký. Koukám teď na schéma tvojí metodiky a už si sám tluču hlavu.

Když jsem tu chodil po včelařích a nakukoval, tak jsem žasnul, že co včelnice, to jinačí názory a postupy a každý měl "jen ty správné" Smile A na stejných úlech a stejných sestavách. Já teď mám za úlohu připravit včelky na zimu a dostat je v co nejlepší kondici do jara. Moje první sólo zimování. A porovnávat si obě moje sestavy a jak se budou chovat. Čtu všechno co mi přijde pod ruku akonzultovat je problém, jak píšu ... co včelař to jiný názor. Proto se budu muset sám rozhodnout koho kopírovat a nebo co neudělat. A tak mám dva druhy sestavy úlu a chci "si věřit", že to zvládnu. A potom si to postavit jak to budu vidět nejlépe. Nechci jít do extrému a nemám ani plány mít hodně úlů a nestíhat. Času mám dost, ale i tak mě moje čtyři úly na prvních pár let bude stačit, když si k tomu ještě přidám "udělat oddělky" a dokázat vychovat vlastní matky ..... jsem skutečně začínající a tak je třeba se držet skromně dole a učit se.
Tak jo, chtěl jsem ti napsat, co bych udělal já, ale to by ses neučil. Jdi svou cestou. Ten nízký nástavek plně zavíčkovaný bude mít tak kolem 12 kg zásob (vnější strany krajních plástů budou pravděpodobně do zimy prázdné...). To stačí od 1.10. do konce března, dokrmil bych na 20 -25 a nechal být. Odhad plodu a zásob je důležitý třeba pro odhad síly, ale i další, získáš zvážením a změřením. Udělej si třeba rám z rámku a nadrátkuj ('nebo použij gumičky) tak, aby jsi měl čtverce po 1 dm2, tak se to nejrychleji naučíš. Nebo, ten tvůj rámek má 11,1 dm2, polovička je ...... Samozřejmě lze to i přesněji na buňku spočítat (ukazoval jsem v Bílsku), ale takto by to mělo stačit. To do budoucna. Hlavně se rozhodni, jak s česnem a už s ním nehýbej. To, že si to každý dělá po svém je normální. Všichni se totiž učí jen techniku a ne vztahy. Někdo to nevidí, jiný to ani vidět nechce. Až se naučíš to, budeš včelařit "dobře" ve všem a se vším, pochopíš včelí logiku a nebudeš závislý. Třeba to zvládneš na 1 nebo 2 zásahy jako brtníci. To bych ti přál. Vše dobré. ld
jeden roj má v podmetu tak hořký pyl, že se ti zkroutí čelisti. Jeho konsistence je trochu drolivá. Ostatní včelstva mají pyl, jak to zpravidla bývá, příjemně nasládlý. Že by kvasil v důsledku velké vlhkosti v úlu?
V nedeľu ráno som si priviezol (kúpil) včelstvo. Ako som ho hneď ráno otvoril malo silný prelet. V pondelok o deviatej večer som mu nadstavil prázdny nástavok a dal 3 litre cukrového sirupu 3:2. Nič som nepovylieval, zúžil letáč, ... , všetko prebehlo ako malo, aby som minimalizoval rabovanie. Včera mi rodičia volali, že okolo úľa je veľký frmol. Ku včelám som sa dostal až dnes ráno. Už o siedmej ráno bol silný nálet. Ale divné je, že som nezaznamenal žiadne boje na letáči Hneď som zúžil letáč tak na 3-4cm. Čo mám spraviť. Uzavrieť letáč úplne a večer ich previesť preč. Alebo?

Podarilo sa mi vložiť video.



Edit: Nemôžu to byť aj "moje" včely. Akurát, že sa nemôžu dostať k sirupu, keďže nie sú žiadne boje na letáči, ani náznakom. Keďže som ich kŕmil večer po tme a ako otvor som nechal jednu 2-3cm dierku v povalovej latke a plstennú uteplivku som oprel bokom vo vnútri nástavku.
Kdyz zacnete krmit vzdy zacnou takhle vyletovat hledaji tu snusku ale tohle na loupez nevypada
1) Když něco podobného pozoruji u včel v experimentálním beznástavkovém úlu Dehtín nejedná se o loupež, ale o vlastní rozčilené včely, které se "dusí nadbytkem CO2" mají malý přívod čerstvého vzduchu,
s tím souvisí i odvod vydýchaného . Po otevření jak přívodu tak odvodu se včely po pár minutách zklidní a zalezou do úlu
Reagovat na to uzavřením dolního česna na 2-3 včely ted létě je přesně obráceně, ještě je přidusit, doufám, že v tom úlu jsou ještě jiné škvíry ???

2)Předbíhám, o klimatizaci úlu brzo přinesu částečné funkční výsledky,
česno , pokud je dole by mělo být přes celou šířku úlu a jeho zužování jen snižováním nebo zmenšováním průřezu po celé délce např. děrovaným plechem.

3)U úlu Dehtín právě dodělávám do/z podmetu vstupní trubku koleno vnitřní průměr 44 mm a na druhé straně totéž výstupní, obě kolena namířená k zemi(nad sněhem!)
česno mám nahoře 5 cm pod střechou 2x (průřez 10x1 cm) vedle sebe, to si obsluhují včely samy a na zimu ho zůžím na ty 2-3 včely(ucpu ho na minimum),
spodní roury nepovažuji za česno, ani včely ty si zásadně vybírají horní česna mají-li možnost volby.
V podstřeší mám 2 trvale otevřené párníky 1/2 coule kolena směrem nahoru nad střechu, aby se vyloučil vliv větru.

4)Regulovat přívod a odvod vzduchu jedním otvorem v úlu není dobré.
Pokud spodní česno je široké přes celý úl, vstupní vzduch jde středem pod "chomáč, plod" a při stěnách a krajích česna jde ven výstupní vydýchaný s CO2.
Zužováním spodního česna ze stran likviduji výměnu vzduchu a nejsou-li na úlu jiné škvíry včelstvo se udusí!

5)může to být také jinak neznám bližší údaje.
Straka Dehtín
Možno že je poblíž medovica! Ak bolo 2-3 týždne sucho a relatívne teplo , je možné že našli zdroj medovice napr. slnečnica, repa futrová alebo cukrová atp.
včelstvo se orientuje, nejspíš vyběhla nová generace, určitě se neudusí Wink
Referenční URL's