Forum Šance pro včely

Úplná verze: Poraďte prosím
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(17.05.2017 11:51 AM)Lexina napsal(a): [ -> ]Jinak nemám jedinou návštěvu u včel, aby mě něco novýho nepřekvapilo...
To už lepší nebude. Big Grin
To kadění bude nosema. Jestli neberou roztok, vyndej ho, jenom to zebe. A izolace všude, kde to jde. Stahnout jen na hustě obsedaný plásty - vše ostatní pryč a izolace.
Klepou se zimou. Big Grin
Ze slabýma oddělkama je potíž. Nejlíp polystyrenový úlky a i tak je problém je rozchodit. Je brzo zatím i na celonástavkový oddělky - aspoň u nás. Byla dlouhá zima. Matky budou stát za bačkoru. U nás teprve teď začíná rojovka - o 14 dní pozdějc než průměr. A tím myslím největší rojilky. Ostatní těžce dohánějí chladné jaro.

(17.05.2017 11:51 AM)Lexina napsal(a): [ -> ]Do oddělku dána souš s vodou
Tohle si sice všude doporučuje, párkrát jsem to zkusil, ale podle mě je to kravina. Zase se tím cghladí. Neřeknu v červenci, ale teď? A musí to být souš panenská, když jim namočíš starou podešev, je nosema jak vyšitá.
Je to prostě hovadina, jako fůra jiných rad.
Tak kladoucí matička se nejprve podívá do prázdné buňky a pak položí vajíčko. Neoplozená se doopravdy nejspíš sytí. Ty výkaly jsou nejspíš příznaky nosemózy ve své lehké variantě. Stačí skutečně jen teplo.
Zdravím.., potřeboval bych radu.
Letos jsem měnil na jaře matky.., a při dnešní kontrole jsem v jednom včelstvu zjistil přítomnost
trubcokladné matky.., na několika plástech byl hrboplod. A v jednom včelstvu nebyla matka vůbec!
Vše zaneseno sladinou.., a plod vůbec žádný.., do tohoto včelstva jsem vložil rámek s otevřeným plodem všeho stáří z vedlejšího úlu.. jestli si nenarazí matečník..
Co v součastné době s těmito včelstvi udělat?
Děkuji za rady.
Jak jsi na jaře měnil matky? Jinak po plodové zkoušce poznáš jak na to opravdu jsou. Trubcokladnou matku zlikvidovat a nahradit matecnikem většinou mají snahu ji nahradit a otevřeny přijmou. Dokonce to funguje i bez vychýlení původní matky .
A jestli matečník nemáš, tak je spojit s vedlejšíma silnýma.
Nejhorší na tom je, že tě zničí plásty, to mě dycky nejvíc prudí. Confused
(06.05.2017 11:44 PM)RastoRosa napsal(a): [ -> ]Včely som kúpil (r.m. B10) a osádzal som Warré. Ale kúpil som len včely, nie dielo (zásoby, plod), inak vo včelstve už boli matečníky. Včelár sám nevedel isto, či neboli vyrojené, ale podľa neho nemali byť, ale istý si nebol (je to môj známy , nemal mi dôvod klamať). Odobral som teda tretí nástavok (teraz cez neho kŕmim), ale otvorený plod som nepridal. V mojich ostatných (dvoch) úľoch (čechoslovák) som otvorený plod nenašiel, oba boli prednedávnom vyrojené. A tretí úľ (Warré 4 nástavky, ten 4. N je pripravené krmítko) je teraz vo štvrtok osadený roj. Zmetenec je ten biely úľ vpravo pri pohľade zpredu (3 nástavky) viď. priložené video.




Matka v zmetenci nebola. Vytvoril som odlozenec z troch plastov (otvoreny plod, zavieckovany plod a zasobny plast) bez vciel a osadil som ho zmetencom.
Jak se pridavaji doprovodne vcelky k matce do klicky?
Vcera jsem davala dve matky pro znameho do klicky.Premyslela jsem, jak k nim dat doprovod bez ujmy na zdravi samotne matky i vcel.Vyresila jsem to matkou ve vychytce,vcelky uz v klicce,v klobouku vypustila matku a opatrne (ale rychle) priklopila klickou se vcelama.Dat do klicky branici se vcelu nebo matku v ruce mi neslo.
To je u mladých matek běžný. Včely ukazují vonnou žlázu. Totéž, když se vrací z prvních proletů mladušky. Pokud by matka nebyla byl by to hukot, ale vše není na 100%. Jestli víš, že tam matka je a klade, buď taky v klidu.ld
Potrebovala bych radu ohledne oddelku u souseda, pokusim se popsat situaci.
Dva oddelky byly tvorene ke konci kvetna rozpulenim nastavku s plodem a vcelkama (lang 2/3) a pridanim ramku se zasobama navic plus matka v klicce. Ze zacatku nekrmili, cca 3 tydny zpet zacali davat roztok cukru a ted i invertni testo. Na zacatku krmeni potrebovali misto na ramkove krmitko, vcelam se dal plod nad sebe do dvou nastavku. Holky zacaly stavet. Otevrene byly obe ocka naplno. Pred tydnem zacaly oddelky vylupovat jak vcely, tak vosy. Spodni nastavek bez zasob.
V jednom oddelku jsou v podmetu hromady mrtvych vcel. Jsou cerne, nektere maji male zadecky, vytazene sosacky. Obcas je videt umirajici vcelka, ktera se pomalu krouti a hybe sosackem. Min. tyden byly dve plne lopatky mrtvolek (ze zacatku mezi nimi i vosy) dva dny po sobe, tak jsme si rikali, ze je to mozna diky loupeni. Pak soused vcelky nechal zavrene, v podmetu opet vrchovata lopatka mrtvolek (u toho jednoho oddelku vic, druhy cca hrst). Roztoce hlidaji denne, ale na podlozky chodi mravenci (nic nenachazeji).
Neprojevuje se takto nejaka paralyza vcel? Kridla jsou zatim v pohode. I kdyz v ule vypadaji vcely v pohode, mam z toho blby pocit.
Z fotek asi moc videt nebude, bylo sero a neslo zaostrit. U tech dvou jsem davala pro srovnani pro me "normalni" mrtvou vcelu.


[Obrázky: IMG_20170717_203315.jpg]
[Obrázky: IMG_20170717_203326.jpg]
[Obrázky: IMG_20170717_203358.jpg]
Černé včely = udachmané lupičky.
Ty lupičky jsou většinou bez srsti, tak se jeví jako černé.
Taky to může být tím, jak se topí v rámkovém krmítku. K tomu za loupeže dochází.
Pomůže přestat krmit a zavřít na prst a snížit jen na obsazený nástavek.
Problém bude v hladu včel někde v sousedství. Nebo velkém česně.
Roztoči klidně taky - ono jsou spíš na plodu, než že by někam padali. Zkusit to lze KM, když druhý den budou padat, je jich tam dost. Teď ale ne, loupení to podporuje.
Podle doby loupení a vos je taky dost možný, že už se nevzpamatují.
Krmil bych opatrně až minimálně po týdnu, jestli to vůbec je třeba a jen stropním krmítkem, ne rámkovým. To lze simulovat horním nástavkem přes igelit s odklopeným růžkem a těstem či pytlíkovou metodou nahoře.
Referenční URL's