Forum Šance pro včely

Úplná verze: Poraďte prosím
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Děkuji všem za informace, nějak to přeberu Smile
Dobrý den přátelé,

dnes jsem při odběru zimní měli našel jedno včelstvo v ne úplně dobrém stavu.
Šlo o loňské pozdní 2 oddělky, spojené v půlce září, a to kvůli své velikosti, resp. malému počtu včelek.
Začátkem prosince se konal aerosol (Varidol v acetonu), potom jsem před začátkem monitorování 20.12.napočítal na podložce cca 100 roztočů.

Dnes, při odběru zimní měli, jsem na podložce nenašel ani jednoho.
Zato jsem v úlu našel cca 1 litr "uhynulých včel". Vzorek včel jsem vzal domů, při bližším ohledání mi přijde, že to jsou samé mladé včely, mají totiž malá tělíčka.

Setkal se s tím někdo?

Za rady a postřehy děkuji.

Roman
Romane, příčin může být více. Vezmu to od toho aerosolu. Aceton působí podobně jako viry. Vniká vpichy po roztočích do krve včel a ty rychleji hynou. To ti samozřejmě nikdo neřekne a měli by tě za blázna.. Já jsem na to přišel někdy v r. 2000 a když jsem se pídil, tak mi to potvrdil ing. Kašpar z Pekařova. Ač zaměstnanec Dolu, také aerosol vyřadil. Jinak to popřeli všichni.
Díle se i může stát, že to ten, kdo ti to ošetřil neudělal dobře. Těch případů bylo v minulosti dost. Než se ten aerosol pustí do včelstva, měl by běžet chvilku naprázdno. Pokud si pamatuji, tak padlo dost včelstev hlavně, když ošetřovali ti, kteří to nevěděli, ošetřovali včelstva prvně a pod.. Aerosol jednodušše nebrat. Ten bych při postupném snižování chemické zátěže včelstev vyřadil nejdříve spolu s gabonem!!!
No a pak máš další vlivy. Více roztočů -bez virů. to bývají mrtvolky malé s malými zadečky, zakrnělé, ale suché. To nevím, jestli tak je a jestli to poznáš.
Někdy je to jen důsledek toho, že včely nepřelezly z uliček při zvýšených mrazech, nestihly to. Bývají to okrajové včely, někdy i celé uličky nebo jejich části. Stává se to hlavně u slabších včelstev, nesourodých (spojovaných) nebo oddělků. Mrazy byly, i to by byla možnost.
No a další je ten, že takto jsou postiženy včelstva, která nejsou zdravotně v pořádku, hlavně Nosema ceranae nebo apis. To chce vyšetřit, abys měl jistotu. Často to bývá komibnace s viry, těch je habaděj.
Ber to i tak, že zima je test jak pro včely, tak vlastně i pro včelaře. Je dobře přijít na to, čím to bylo protože pokud by ta ztráta byla nevyhnutelná, bylo by lepší ji přijmout již na podzim.
Jo ještě jednu věc. Mladé včely od starých poznáš podle ochlupení. Mladé je mají nepoškozené, husté, často i na hlavě, záleží i na jejich stáří, nemají dostatečně tvrdý chitinové části těla........ Bohužel ty včely nevidím, tak se to odhaduje špatně.
Vše dobré ti přeje ld.
[attachment=1363][attachment=1362][attachment=1361][attachment=1360]Dobrý den pane Dvorský,
moc Vám děkuji za odpověď.
Dnes se mi podařilo dostat fotky z počítače do tohoto webu (včera jsem šel "rychlou odpovědí" a to nešlo).
Posílám fotku podložek, ta vpravo je od toho včelstva, o kterém je řeč. (Řekl bych, že ty včely musely popadat při těch velkých mrazech, jinak by tam nebyly vidět ty uličky...
Také posílám fotku zezadu do podmetu (to jsem již včely shrábl košťátkem, tzn, není to přirozená hromádka)
Pak jak jsem včely vysypal na papír - asi dvě začaly ožívat..
Pak ještě detail s měřítkem.
Jinak v tom úlu jich asi ještě nějaké množství zbylo, díval jsem se při odkryté fólii a nějaký život tam byl.

Úly mám letos nové, včetně rámků a plástů přirozeně stavěných, nevím, zda by ta Nosema či apis měly šanci...

Roman Víšek
Pár mladých tam skutečně vidím i ty obživlé. Zřejmě se tam i líhl plod v těch mrazech,proto těch několik mladušek. Vysloveně podviživené nebo nosematické tam nevidím /to ale není při optickém pozorování směrodatné, chce to rozbor/. Budou to spíše krtkověké včely. No a ty obživlé, by mohlo znamenat to, že mrazy byly pro ně příliš a začaly již opadávat okrajové včely z chomáče. U včel náhody nehledejme.
Oteplení jim pomůže, asi ještě nějaké odejdou a po uvolnění chomáče spadnou. ld
(26.01.2016 11:08 AM)Leoš Dvorský napsal(a): [ -> ]by mohlo znamenat to, že mrazy byly pro ně příliš a začaly již opadávat okrajové včely z chomáče.
Můžu potvrdit, že spady mrtvolek do mrazů téměř 0, teď po oblevě je jich všude řádná kopa. Jinak ale vše O.K.
Dnes je počasí tak na začátek sezony, škoda, že nemůžu do lesa. Confused
Přátelé máte zkušnosti se spájením včelstev v této době? V Brně máme jedno slabší bezrámkové včelstvo, opět se mi neosvědčilo zimování v 1 nízkém nástavku, jsou pomalu na konci se zásobami. Chceme je spojit se silnějšími.
Milan podlož im jeden nádstavok pod nohy, nemusíš ho napakovať medovými plástami, stačí keď im dáš toľko medových plástov koľko obsadajú uličiek , ak máš optimal teda 170mm vysoký rámik , tak v ňom je cca 1,7 kg čistého medu , ak im dáš dáš aspoň 5 plástov , tak to máš cca 8-9 kg medu. Osobne by som teraz nespájal, mohlo by sa stať že včelstvá pri spojení prídu o obe matky.
Ja som takto na jar 2015, posiloval včelstvo záložnej matky, do konca leta obsadalo 4 nástavky ,,E".
Nikdy jsem se spojením v tudle dobu neměl problém.
Je to spíš otázka technická. Když lítaj, nebo na to je naděje, stačí dát přes igelit ty slabý na silný, jako při krmení. Nebo slabý + slabý klasicky vedle sebe přendat. bez čeho koli. Slabý + slabý na sebe je nebezpečný, protože můžou přilézt do nástavku bez zásob / opačně /.
A nebo přes mřížku - to jsem ale v praxi nezkoušel. Pak by měli zůstat obě matky.
Zimovat 1 NN je nesmysl podle mne vždy.
A to spodní krmení taky samozřejmě + ale zateplení.
Já jeden NN s oddělkem taky zazimoval, ale dal jsem je na silné včelstvo, jen oddělil fólií, aby je ty silné trochu hřály a očko mají na opačnou stranu, než ty silné pod nimi. Zatím se jeví dobře, nosí pyl, vylétají dokonce dřív a víc, než ty "dospělé" pod nimi. Jen teď nevím, kdy je zase "osamostatnit", tedy dát dolů, ze silného včelstva na své místo a jak to udělat? Máte někdo zkušenost?
Referenční URL's