Forum Šance pro včely

Úplná verze: Poraďte prosím
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tak tohle neřeším. Proč?? V nástavku jsou ty včely, které tam mají být a mají tam práci. Na to je tam prostoru dost. Nakonec celá volná snadno průchozí mřížka není při chovu ani žádoucí. Mřížku používám jen při chovu nebo nějakém protivarroázním opatření (které provádím třeba jinak než takto).
Technika nebo technické pomůcky ve včelařině nejsou moc podstatné (v drtivé většině případů). Třeba pro výrobu tzv. kombajnu se vyrábějí různé složité přepážky, multifunkční udělátka, u mne nikdo nepozná, že jsem něco takového použil, používám to co mám, chce to jen trochu vtipu, invence. To , co jste se učili v MB nakonec je jen jedna z technik množení matek, skutečný chov je něco jiného. Jenže vybalit to na začátečníky, to bychom tam byli dlouho a nakonec by vás to asi i "zabilo". Baštit salám po plátcích může být fajn, ale sníst celou šišku je na poblití. To prvopočáteční množení je ale pro začínajícího asi jedna z nejdůležitějších věcí. Opakování je matka moudrosti, tak nezapomeňte tu serii zopakovat třeba jen pro sebe na mateří kašičku. ld
Ptala jsem se, protoze jsem jeste pred setkanim u Jirky zkousela natahnout do medniku vcely za plodem a pres mrizku nesly, na plod se vykaslaly.
A uvazovala jsem, ze takova mrizka mozna neni moc idealni na dochov matecniku. Pokud vcelky neco potrebuji (nevim treba vodu, kdyz pyl a med maji v nastavku primo u sebe), asi se jim pres mrizku moc nechce jit. Asi je to jedno.
Nerozumím, vykašlaly se na plod, kterýs jim tam dala nebo na matečníky?
Nevěřím, že by se vykašlaly na plod ať už zavíčkovaný nebo otevřený, to by musely být hodně ve velký nouzi.
Na matečníky, ano tomu věřím. Není to žádná automatika. Pokud by se to stalo, pak je možnéstí více proč.
Třeba, nebyly v chovné náladě, tj blízké rojové nebo nebyly v dostatečné síle, počasí a pod.
Já když vracím startér do včelstva, ze který jsem jej vytvořil, tak ho nechám nejprve oddělený síťovinou (kvůli teplu a musí tam mít krmítko s medovou vodu) a teprve druhý den uvolním mřížku (protože ale mám toto připraveno týden dopředu, jak jsem popsal výše ,ponechám mřížku pokrytu jen ze 2/3 folií... a nazdar bazar, funguje to) , ale ne celou, protože se může stát, že je včely zruší. Je lepší ,když mateří látka tolik do startéru neproniká nebo v menší intenzitě. Uvědom si ,ty vytváříš jejich matce konkurenci a oni to třeba nechtějí. Vem si, že bys chtěla (a nebo ne, jen bys chtěl vyzkoušet něco jiného) vyměnit manžela a vzala si do bytu nějakýho náhradníka. Jak by to dopadlo??? Jó kdyby manžel byl nemocný, pak je to z pohledu včel pochopitelný. Tímhle se tak trochu napodobuje stav ve včelstvu, které chce dělat tichou výměnu /TV/. Tu TV dělají včely proto, že mateří látka původní matky již není tak silná (proto ta folie). Ten příměr není zcela přesný, ale jen pro přiblížení. Manželovi to ale raději neříkej. Myslel by si , že to včelaření je Bůh ví co. ld
Tyden dopredu si pripravit vcelky je fajn a budu to vyuzivat take. I kdyz co ja vim, treba to v mem pripade nebude blbuvzdorne a neco tam provedu spatne.

V medniku byl opravdu plod - tak 2/3 plastu zavickovaneho a zbytek otevreny plus nekde pyl, med. Vcelky byly v tu dobu na ctyrech nastavcich plus mednik, lonsky oddelek. Tento tyden ze stejneho vcelstva budu zuzitkovavat matecniky do oddelku.
Odpoledne jsem plasty prevesela, druhy den rano bylo v nastavku tak dvacet vcel. Nepopiram, ze jsem nekde udelala chybu, jen netusim kde.
S nenaladou to chapu, to mi predvedlo druhe vcelstvo - narazene matecniky jeste den dva opecovavaly a pak se na ne vykaslaly a narazily rojove, v sobotu jsem je chytala na bezince.
(15.05.2017 03:35 PM)Leoš Dvorský napsal(a): [ -> ]Nevěřím, že by se vykašlaly na plod ať už zavíčkovaný nebo otevřený, to by musely být hodně ve velký nouzi.
No nevím - slabý včely kašlou na plod mimo jádro celkem běžně a ani to nemusí být přes mřížku. V tom bych hledal zakopanýho psa. Ne v mřížce.
Zvláště na chov je musíš mít nabušený a překrmený. To letos na jaře jde dost ztěžka.
Mohu potvrdit. Slabší včely nepřešly mřížku a 5cm rámeček. Musel jsem rámeček odebrat, počkat půl hodiny než se natáhnou a pak teprve znovu rozdělit. M.M.
(15.05.2017 05:45 PM)coral napsal(a): [ -> ]Tyden dopredu si pripravit vcelky je fajn a budu to vyuzivat take. I kdyz co ja vim, treba to v mem pripade nebude blbuvzdorne a neco tam provedu spatne.

V medniku byl opravdu plod - tak 2/3 plastu zavickovaneho a zbytek otevreny plus nekde pyl, med. Vcelky byly v tu dobu na ctyrech nastavcich plus mednik, lonsky oddelek. Tento tyden ze stejneho vcelstva budu zuzitkovavat matecniky do oddelku.
Odpoledne jsem plasty prevesela, druhy den rano bylo v nastavku tak dvacet vcel. Nepopiram, ze jsem nekde udelala chybu, jen netusim kde.
S nenaladou to chapu, to mi predvedlo druhe vcelstvo - narazene matecniky jeste den dva opecovavaly a pak se na ne vykaslaly a narazily rojove, v sobotu jsem je chytala na bezince.

Prosím tě napiš mi na soukromý mejl, vyřešíme to. Včely jsou, na rozdíl od lidí logické. Já se v těch tvých příspěvcích trochu ztrácím. Třeba jsem nepochopil, zda ten plod opustily v nástavku, kde jsi dochovávala matečníky z larvení (nejspíš ne, ale dohaduji se). Nebo, zda jsi takto tzv. nasazovala medník. Nebo píšeš, že jinde opečovávaly matečníky, to asi ty z larvení a pak je opustily a vyrojily se. No to už tam nějaké nejspíš měly založené. Možností je mraky, ale má to svojí logiku, jen je třeba přesně definovat problém, popsat stav.
Včely nic nedělají kvůli včelařovi, ale nejprve je pro ně prvořadé zachovat druh, pak včelstvo, matku, plod a včela je na posledním místě. Trubci jsou zvláštní případ, projekt. Podle toho se chovají. U tebe nastala nějaká nerovnováha, prostě byly v nouzi.
Třeba byla nerovnováha mezi prostorem a jejich počtem, tedy mohly být, jak píše Michal slabé, mohly zeslábnout (zase z nějakého důvodu, třeba i zdravotního), relativně slabé a pod. Včely si vždy rovnováhu najdou, v tvém případě prostě obsedají to, na co stačí co potřebují. Mnoho lidí si třeba myslí, že když včelám dají mezistěny (fuj to je slovo) , že se jim nevyrojí. Jenže pokud jsou již v rojové náladě, jen to tím urychlí a pod. Když nad tím tak uvažuju, tak jsi asi nezachovala integritu plodu a ten přidaný prostor byl na ně moc. Nějak mi tam nehraje ta mřížka, ty ji používáš jako tak, že rozšiřuješ nad ní a očekáváš, že tam včely dají med?? No to se nejspíš načekáš a navíc ten 5cm vysoký rámeček, to je další oddálení od hnízda s matkou a plodem (důležitými feromony ), teplem.... Mřížka omezuje volný pohyb včel a také matky, budou se ti dusit, pod ní a pokud jsi roztrhla ten plod a nebyl v kontinuitě s tím pod ním, i to je možné vysvětlení. Medu se moc nedočkáš. Generace včelařů ví, že mřížka je největší omezovač plodu i medu. Rozebírat to můžeme ze všech stran. Popiš přesně situaci. Třeba, dno, 1NN plod, 2NN plod, 3NN souše, 4NN souše, mřížka, rám 5cm + přidaný nástavek, obsedají 4NN na černo a pod. Jinak si můžu představit cokoliv. Kdyby to bylo třeba takto, chápu to, plod by měl být v kontinuitě a ony ten prostor navíc v 5NN nezvládly třeba proto, že se na noc stahují k matce a plodu dole a řeší to, co je pro ně důležitější, co zvládnou a když byly dost silné na 4NN, tak na 5NN jejich síla prostě nestačila. Byly tedy relativně slabé. ld
Včera jsem při kontrole vylíhnutí matek v oddělcích narazil v jednom na matku bez křídel - jako by ukousaný a u druhého vykousaný matečník ze strany. U obou jsem jinou matku(omylem danou) nenašel. U ostatních 8 nové matky se zdají v pořádku. Co ta bez křídel?
Vykousaný matečník z boku je včelami nebo mladou matkou zrušený matečník. Měla by tam být nová , která vyběhla z jejich nouzového. To poznáš podle chování. S matkou budou klidnější. Bez - budou hučet, ukazovat vonnou žlázu. Ta poškozená matky může být z mnoha důvodů. Nejlépe zrušit. ld
No nehučí, ještě chvilku je nechám na pozorování. Tu poškozenou - zruším, jasná věc.
Ještě jedna věc, co mě zajíma (no vlastně víc). U pár oddělků jsou žluté výkaly na česínkách - jde o jakýsi vyloučený značkovací feromon ?
Do oddělku dána souš s vodou a rámek s vybíhajícím plodem a zásobní rámek - přinesená sladina + krmítko s cukerným roztokem, toho si ale nevšímají.
Pak u jednoho oddělku jsem našel matičku a kolem ní včely se jakobi třásli, to jsem taky ještě neviděl.
No a ještě u jednoho jsem vyděl matičku jak zalézá do buněk v plástvu. Jak včela čistička. Že by měla hlad?
Děkuji za odpověď
Jinak nemám jedinou návštěvu u včel, aby mě něco novýho nepřekvapilo...
Referenční URL's