Forum Šance pro včely

Úplná verze: Poraďte prosím
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tohle je známá věc u teraristů i akvaristů. Dostatečná teplota a pestrá strava dělá ty nejlépe vyvinuté jedince.
Tak samozřejmě nemusí, ale zajímá mne to, něčím se začít musí. Velikost je tak jako tak relativní záležitost a hraje v tom roli i genetika. Jindra ani nenapsal, jestli jsou menší všechny nebo jen některé a pod. Napsal ale, že jde o včelstvo nebo to tak chápu. Proto ani nespekuluji s varroázou a pod.ld
Taky jsem narazil na to, že v koupených včelách vyzimovaných a bez zásob jsem měl o třetinu menší včely a trubci byli taky menší, na to jsem přišel v květnu, kdy jsem chtěl udělat oddělek a pak jsem zjistil, že jsem tam dal trubčinu, byly ty buňky malé a nevšiml jsem si, že je to trubčina. Takže výživa ve vývoji se projeví na velikosti.
Dobrý den přátelé, kontroloval jsem oddělky po 14 dnech co jsou u mě. Z mého začátečnického pohledu staví hezky až na jedno včelstvo, které je nějaké líné. Včera jsem sundal stropní krmítka, jelikož mi plásty zanášely roztokem ve velkém a plásty se bortily. Nyní tady kvetou lípy a tak holky nosí a nosí, takže jsem uznal, že krmit nyní nepotřebují, doufám, že je to správné rozhodnutí. Avšak moje dilema spočívá v tom, kdy jin dát druhý nástavek, jak moc musí mít postaveno, aby něco nezanedbal nebo to zase příliš neuspíšil......hrozně mě rozčiluje, že tam nemůžu lézt každý den..))))))
Marku, to je jedna ze začátečnických chyb, ukrmení. Oddělek začne fungovat přibližně jako včelstvo až vyběhnou 2 generace včel. Začínající si často přiveze oddělek je tam plod a včely. Jenže ty včely jsou již staršího data, tedy nejsou stavitelkami a nejsou ani od té matky. Je třeba trochu oprášit biologii a tohle vnímat. Podmínky pro stavbu jsem napsal, zopakuji. Dostatek včel (ne jakýchkoliv, ale stavitelek, ) příliv potravy a teplo. Krmením oddělku se nemyslí dodat zásoby na zimu, ale dávat třeba 2x týdně řídký roztok cca 1 l v poměru 1:1 nebo i řidší. Druhý nástavek dej, až budeš mít v tom prvním plno. Ono to pak jde rychle, nepospíchej, vše má svůj čas. Pak můžeš dát doprostřed druhého 1 plást plodu a kolem stavební rámky, tak jak je to popsáno na našem webu, to je spolehlivé. Můžeš i nyní dát část plástů do nástavku nahoru i dolu, ale pak budeš muset více manipulovat s vystavěnými plásty a hlavně včely budou stavět trochu jiné plásty, resp. jejich kategorie a ty je nemusíš umístit na to nejsprávnější místo. Pro včely je prostě strop strop, dno dno a pod. Nikdo jim s tím v přírodě nemanipuluje. Tohle příznivci tohoto způsobu /dát plásty nahoru i dol./ nevnímají, protože neznají a neumí využít monsoti architektury díla. Je to ale velmi důležité. ld
Pane Dvorský děkuji Vám za odpověď. No já si to myslel, že jsem je ukrmil, myslel jsem to s nimi sice dobře, nechtěl jsem aby měli hlad a nebo abych je nezanedbal, ale očividně jsem to přehnal, což mě mrzí. Každopádně včelky nosí a snaží se a tak spíše budu pozorovat přirozený přínos a jen lehce přikrmovat...snad mi to odpustí..
Nebičuj se, každý jsme něco podobného zažil (snad jen hladovec ne). Neděláme chyby, ale sbíráme zkušenosti. ld
(11.07.2016 09:10 AM)Marek Slezák napsal(a): [ -> ]Dobrý den přátelé, kontroloval jsem oddělky po 14 dnech co jsou u mě. Z mého začátečnického pohledu staví hezky až na jedno včelstvo, které je nějaké líné. Včera jsem sundal stropní krmítka, jelikož mi plásty zanášely roztokem ve velkém a plásty se bortily. Nyní tady kvetou lípy a tak holky nosí a nosí, takže jsem uznal, že krmit nyní nepotřebují, doufám, že je to správné rozhodnutí. Avšak moje dilema spočívá v tom, kdy jin dát druhý nástavek, jak moc musí mít postaveno, aby něco nezanedbal nebo to zase příliš neuspíšil......hrozně mě rozčiluje, že tam nemůžu lézt každý den..))))))

To ke nevyhoda stropnich krmitek proto puzivam u oddelku dvouramkové a stropni dam nekdy ve druhe polovine zari a dokrmim velkou davkou. A kdyz je tam to ramkove mam krasny prehled pres folii aniz bych je rozebiral
opravdu musíte tolik dokrmovat?
Pro bezpečné zimování je chci mít na dvou NN a většinu z těch 20 rámků si musí postavit. Dobrá a jistá snůška u nás končí koncem května. Pak občas něco je a nebo taky není. Kdybych oddělky nedokrmoval nevím nevím jestli by zvládly zimu. Většinou zakládám oddělky jako 1-2 rámkové k oplození matky.
Referenční URL's