Forum Šance pro včely

Úplná verze: Snůška - aneb nosí, nosí?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Zhruba druhý rok intenzivně ve svém okli sázím co se dá a myslím, že se mi začíná dařit. Začínal jsem s pár pruty malin a letos máme maliny již na ploše 600m2, sázíme brutnák, oman, a rozmnožili jsme hodně rybízu. Začal jsem osazovat remízky tím, co seženu a do místního prostředí se hodí.No a proč jsem s tím začal? Když začnou kvést louky, kterých je okolo mě spousta, tak to obecní farmář poseká, a po louce zbyde zelený porost- v podstatě mrtvá louka bez květů- prostě nedefinovatelný zelený porost. V remízkách se neseká a tam vidím svojí příležitost, jak pro včelky něco vypěstovat.Daří se mi sázet plané třešně a velmi dobře se aklimatizují (680m), stejně jako vrby, které velmi rychle množím a sázím, kde se dá.
Je mi jasný, že tím nezabezpečuju veškeré potřeby včel, ale pro můj pocit, že aspoň něco pro ně dělám mě uspokojuje.
(07.06.2014 02:16 AM)renttip napsal(a): [ -> ]Zhruba druhý rok intenzivně ve svém okli sázím co se dá a myslím, že se mi začíná dařit.
Rybíz včely neberou, dobrý sou taky jabloně - stačí na jaře zasít semínka ze zimy z ledničky, dobrý sou i javory - dobře se i sejou rovnou, není špatný hloh, ostružina.
Louky jsou dobré pastviny - u nás je dobrá snůška z bílého jetelu, krávy to nežerou.
Sekání je blbý, ale na kopcích mám jednou sekané louky a to je ráj - kopretiny,jetel, pampeliška / ta opravdová / a fůra všeho možnýho.

(06.06.2014 10:26 PM)Aleš Molčík napsal(a): [ -> ]A jaká Lípa? Na střední Hané také začala nakvétat Lípa velkolistá, ale ta zde nemeduje. Včely ji sice navštěvují, ale nosí jenom pyl. Až začne kvést Lípa malolistá(srdčitá), tak ta dává nektar a "spadek" na listech. A každý rok je překvapení, jak bude lipový med chutnat, každý rok má jinou chuť.
Jo, obě, ikdyž spíš velkolisté, ale něco z toho nosí, pravda je, že to je spíš přilepšení, ne jednodruhový med, na to je jich tu málo. Ale je to znát, když kvetou, i vidět na pylu. Míchaj to s malinama a medovicí, takže výsledek je "lesní" - buď víc malina, nnebo smrková či jedlová medovice, jak kterej rok. Nikdy to nemá lipovou chuť.
Celú včasnú jar váha klesala alebo bola vyrovnaná. Čo včielky doniesli, to hneď spotrebovali. Koncom mája boli včelstvá bez zásob. Musel som ich vtedy kŕmiť. Dal som im 3 kg cukru. Niektorým včelárom padlo pár včelstiev hladom. Dnes už úle voňajú medom. Od 1.6. hmotnosť úľa Warre na váhe stúpla za 10 dní o 13,5 kg.
Roje som túto jar nemal. Pomáhal som ich zbierať susedovi, ktorý má 90 rokov. Práve sa rodí ďalšia generácia včiel. Snáď si do slnovratu užijú hojnej paše.

[attachment=584]
Já bych to, jsa uprostřed lesa nezaregistoval, ale kolega dva km ode mně hlásí, že jeho včely houfně odlétají k lesům, takže předpokládá medovici.
Teď aby jí našly i ty moje Big Grin a zachránily tento rok.
(11.06.2014 10:16 PM)Crha Karel napsal(a): [ -> ]Já bych to, jsa uprostřed lesa nezaregistoval, ale kolega dva km ode mně hlásí, že jeho včely houfně odlétají k lesům, takže předpokládá medovici.
Teď aby jí našly i ty moje Big Grin a zachránily tento rok.
Kéž by ! Maliny jsou zatím bídný. Ale na zahradě mám už mšice i na jasanu, takový bílý, jako ty medovnice bukový, to jsem ještě neviděl. A bezinka už pod mšicema není vidět.
(12.06.2014 01:29 PM)schützmeister napsal(a): [ -> ]
(11.06.2014 10:16 PM)Crha Karel napsal(a): [ -> ]Já bych to, jsa uprostřed lesa nezaregistoval, ale kolega dva km ode mně hlásí, že jeho včely houfně odlétají k lesům, takže předpokládá medovici.
Teď aby jí našly i ty moje Big Grin a zachránily tento rok.
Kéž by ! Maliny jsou zatím bídný. Ale na zahradě mám už mšice i na jasanu, takový bílý, jako ty medovnice bukový, to jsem ještě neviděl. A bezinka už pod mšicema není vidět.
Takže medovice se zatím nekoná, anebo jak už jsem předeslal ji moje včely nenašly. Jsou teď zalétané na krušinu a právě kvetoucí minikiwi argutu.
Nakoukl jsem do medníků tří úlů a milé překvapení se nekonalo, spíše naopak, po třech bídných letech směle mohu prohlásit, že tento je zcela překonává. Medníky doslova a do buňky zcela suché! Horší je, že nezaznamenávám ani přínos pylu!
Na Boleboři- krušné hory se maliny rozjeli nejlépe za posledních pět let. Včelkám trochu konkurují čmeláci, ale letos je myslím pro všechny dost. Hlavně aby to vydrželo.Wink
Tak jsem na to dneska mrknul a jsou to teda paradoxy.
Dole do 600mn.m. jen tak lehce pyl, jinak jsou skoro prázdný, už jim míchám cukr, po 15.7. nebylo ještě nikdy nic.
Pak jsem vyjel na kopeček do 800 v domění vydatné lipové snůšky - teď to tam jede - a nic. Zima vítr, vyhánění trubců. Ještě jsem letos netočil a nemají ani jeden malý medník.
No ale - sjedu do půli kopce - cca 700mn.m. - a snůška jen to lítá. Takový ty triskový výlety, jako, že není čas se něčím zdržovat. Tak jsem omrknul situaci - a kvete lesní bordel a paseky - vrbovka, třezalka, netykavky. Čmelák na třezalce obalený pylem jel jak motorová myš. Déšť přišel akorát před rozkvětem, takže snad něco nanesou.
Jestli vyjde ten týdenní odstup v nadmořské výšce, tak by mohlo i nahoře ještě být posvícení.
Ale medovice zatím nevypadá, jedle už tuhnou, smrčky se rovnají a modříny jsou olezlý ještě od loňska. Jedině snad douglaska, ta bývá dost pozdě.
ve FFM dobrá snůška, tak že to k Vám dorazí

[Obrázky: DSC_1001.jpg][Obrázky: DSC_0998.jpg][Obrázky: DSC_1004.jpg][Obrázky: DSC_1003.jpg][Obrázky: DSC_1074.jpg]
Už delší dobu z těch fotek od Debory sleduji, že ve Frankfurtu mají příhodnější klima. Rakytník u nás je zatím pořád zelený a topinambur také zatím nekvete.
P.S. i ten canabis mají nějak větší.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Referenční URL's