Forum Šance pro včely

Úplná verze: Snůška - aneb nosí, nosí?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Tak podle mapy sucha v ČR jsem si říkal, že my v Beskydech a Šumava jsme na tom ještě relativně dobře. Je pravda, že u nás je vidím stále s rosky pylu, tak si říkám, díky za ty dary.
Tak jsem zvědavá, kdy to vypukne. Kvetou spendliky jak zběsilí, meruňky, třešeň. Jablka tak za týden asi. Jak to vypadá u vás? Kdy se chystáte na rozšíření nahoru? Ať to bzučí !
No u nás to celý týden fučí jak na Sibiři, tak jsem si myslel, že nic. Jenže odpoledne jsem byl připravovat něco na zítřek, kdy budu dělat první sérii a čučel jsem jako puk. Některá včelstva větrala skoro jako v létě a já Kuba ani nenastavil váhy. Tak jsem chtě nechtě musel změnit plán a rozšiřovat stavebními nástavky, totéž na stavnovišti v Bukovně. Zítra musím pokračovat. I v tom větru měla prolet trubců 3 trubčí včelstva, nádhera je slyšet. Začátkem týdne zde rozkvětly meruňky nyní dva dny mirabelóny a v MB ještě podél Jizery kvetou vrby, v lese i parcích javory. Do týdne čekám třešně, pak jabloně, řepka (z té nemám radost, ale už jsem se s těmi jedy v ní nějak srovnal), znovu javory a pak doufám akáty. ld
Už to jede, je to tak Nestíhám rozšiřovat, jako každý rok.
Jaro u nás v plném proudu - ze smrků, které ještě stojí, padá jehličí, borovice zrzaví / duháci si musí mnout ruce - letos bude asi Urwald kam se podíváš - někteé kotáry jsou už teď krásně šedivé ... / no a do toho jede ptáčnice a začíná trnka a mléče.
Ta ptáčnice letos obzvláště brzy, tak si říkám, že už si zvykla na to oteplení - a kvete dřív, aby využila jarní vláhu. Mimochodem u nás jednička v odolnosti suchu - jen ptáčnice zatím nevykazuje žádné poškození - tady i dub dost prosychá.
Ale zatím včelky moc nestaví - spíš zanáší staré dílo. Undecided
Tak na čarodějnice se konečně hnuly jazýčky váhy nahoru. Po otevření horního nástavku bylo jasno. Snůška začala.
https://postimg.cc/sQ5zx2L8
M.M.
Po lehkém ochlazení dnes zase cvrkot - od 700m.n.m. jedou pampelišku, která se deštíkem trochu vzpamatovala.
V lese ale sucho jak v řecku o dovolené, listnáče jedou, smrky zatím jen pupeny, čekají na déšť. Hlásí už tři neděle každý den déšť - a pršelo dvakrát jen pár kapek.
No vypadá to, že několik let extrémně suchých a teplých let vystřídá extrém mokra, aby se s toho nevyklubal povodňový rok, pro ty co včelaří v záplavové oblasti. U mě ve městě nosí z jírovce, pampelišky, občas se objeví celá červená včelka ušmudlaná od červeného pylu od hlavy po zadeček. Při procházce ze psem z lesa jsem okukoval lípy a některé už začínají připravovat první budoucí květová poupata , lip máme v dosahu od 150 do 1000 metrů od stanoviště dost na dobrou snůšku, pochvaloval jsem si, že nemáme v blízkosti žádné pole s jedovatou řepkou, no a v tom potkám známého a ten mi zkazil radost, prý na tom sídlišti vysadilo město jedovatý, prý kanadský lípy a každý rok jsou pod nima mrtvé včelky a čmeláci, na a dobrý starý český lípy jsou na druhou stranu za úly je jich sice vice, ale začínají o 200 m dál, tak mám teď strach jak to dopadne, který si včelsva vyberou. Opravdu člověk v přírodě zkurví na co šáhne, opravdu pořebujeme mněnit náš národní strom za cizí? Je to všechno o službě mamonu, první polovinu života jsem prožil od vládou proletariátu a stálo to za h..no druhou prožívám pod vládou kapitálu a stojíto za dvě h..na obvzáště pro přírodu.
Olda
Tak nevím. Včera jsem mrknul do úlů v údolí - a nic. Normálně bych už točil, letos je to asi nejhorší jaro, co pamatuju. Medníky suché a bez včel, plodiště bez pylu a plod na sporo režim. Takže i kdyby se to nějak vylepšilo, žádný terno to už nebude.
Kromě vrb letos propadlo zatím vše - na třešně byla zima, na jabloně lilo, řepku ani nezaseli / stejně by bylo zima /, javory letos bez květů. Pampeliška jen sem, tam - poschla předchozí roky.
Na kopci nosí celkem slušně - ale není mě moc jasný co - pyl je barevně z dubu / dole komplet pomrznul / - ale nosí i sladinu, z čeho netuším.
To bude letos obchodní bilance.... Confused
Michale vydrž, ono se to nějak vyvrbí. Příroda je plná překvapení. Vidíš to počasí.
Já musím odtočit trochu řepky, abych udělal místo akátu, bude-li. A pokud jo, budu mít cca 5kg + 5kg x 4úly. Moje bilance by byla na 70% potřeby. Máme v rodině 3x 10kg z loňska. Bude-li navíc, něco se rozdá. Potřebných je.
Jj, každý máme ale jiné potřeby či požadavky.
Letos je těch překvápek dost.
Včera jsem byl na jiném stanovišti - tak 4 km na jih a 200m nadmořské výšky navíc - charakterově typicky lesní - a normálka vzhledem k roční době. Krásně kvetou horské louky / je to 700m.n.m.
Půlka jich je s matečníky na dělení, dost včel i přiměřeně medu - tady se snůška teprve očekává, medníky jsou zatím prázdné, ale pohoda.
Jsou to paradoxy. Ale ty louky nahoře - to je paráda.Dole jen tráva, pryskyřník a odkvetlé pampelišky. Nahoře hýří barvama.
Fotka není moje - ale je to přesně ono. První obrázek nahoře.
https://pxhere.com/cs/photo/651832
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Referenční URL's