Forum Šance pro včely

Úplná verze: Péče letošní o oddělky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Já těsto dávám zezadu do podmetu (mám vysoký). Oni si pro to dojdou. A nemusím řešit rám, tepelnou stabilitu a rušení je výrazně menší. Obal naříznu, částečně odklopím a dám do podmetu na podložku. Zavřu česno, nechám očko v 1.NN. Ale jen v případě, že mám zasíťované dno a podložka nezakrývá celé síto. V očekávaných letních vedrech to jen přes očko neuchladí.
Ramek velikosti nastavku vysoký 2,5cm
Ten rámek mám taky. Jediná nevýhoda je ta, že mezeru mezi horními loučkami a fólií prostavují divočinou.
(23.06.2022 11:57 AM)Pavel Cirman napsal(a): [ -> ]Ten rámek mám taky. Jediná nevýhoda je ta, že mezeru mezi horními loučkami a fólií prostavují divočinou.
Samozřejmě se prostavováním vršku včely snaží zamezi úniku tepla, myslí dopředu již se připravují až zima přijde. Nic na světě nedává jen výhody ale i nevýhody jde o poměr mezi tím. Někdy mi staví i v rámečku výšky cca 5 cm plásty od loučky směrem vzůru.
Prosím zkušené - jak se pozná tichá loupež?
A také pokud chci slabším oddělkům pomoci přidáním zásobního plástu s pylem, kam jej nejlépe umístit - hned vedle plodu (bych si myslel) nebo až na kraj před zásoby sladiny?
Děkuji
S tím mám letos jistou zkušenost - nezvykle rušno u česna - i vpodvečer - někdy je to jen "o něco málo rušnější" než jinde . Včely nebojují a vypadají při bližším pohledu celkem spokojeně. Nenosí moc pylu.
Při běžný loupeži kromě soubojů u česna obletujou úl a hledají škvíry kudy dovnitř.. Myslím, že existujou i mezistupně mezi obojím.
Tichou loupež poznám podle toho, ze oddelek nemá žádné zásoby. Tak ho nakrmim ještě jednou a když ani potom nemá žádné zásoby odvezu ho někam pryč . Buď se vzpamatuje nebo ne. Ztráty jsou povoleny. Zrovna tak pomoc ramkem s pylem. Nedělám …pomáhám jim krmenim a tak jediná jejich starost je pyl. Samozřejmě jde poznat vcelu , která startuje z úlu těžká ale rozhodují ty zásoby.
Dá sa takýto odloženec (ako je v Jirkovom videu), v takejto sile a množstve plodu, zimovať aj na 2x9 rámikov, ak je k dispozícií 8-9 rámikov so spracovanými zásobami?

Určitě dá. Já dávám tak 5 se zásobami a Mezisteny či volnou stavbu ať staví. A ještě chvíli krmim. Ale tak max do pulky září. Silné přestavam krmit dřív. Tenhle oddelek je na letos na plných 5NN nanosil si dostatek zásob , postavil si 3 nastavky.

[attachment=2091].
Tohle je on
Hezký oddělek. Mě by zajímalo, kolik rámků z těch pěti nástavků bylo s mezistěnami a kolik bylo s volnou stavbou?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Referenční URL's
  • Forum Šance pro včely: https://forum.sanceprovcely.cz/index.php
  • :