Forum Šance pro včely

Úplná verze: Péče letošní o oddělky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Tak to byly hladový
Ako teraz rozšíriť prezimované odložence na 1NN L2/3. Zimovali na dvoch nástavkoch (ešte stále sú na 2NN, ale spodný NN vyhadzujem - čierny jak uhlie) a nízkom pevnom odoberateľnom nezasieťovanom dne. Z poznámok vyplýva, že jeden odloženec má skoro čistú robotničinu v celom nástavku, ostatné majú krajné 1-2 plásty zmiešané robotničina - trúdovina. Ešte doplním, že súší mám obmedzené množstvo, cca 2 rámiky na jeden odloženec.
Podívejte se na videa Miroslava Matuchy. Podstavit 2 NN volná stavba se sousovym jádrem (2ramky). 2 souše máte a případně dát 2 prázdné souše z obsazeneho nastavku. Dolní nástavky oddělit nedoraženou fólií.
Nebo přijeďte na sobotu k Turnovu na seminář.

To video od Mirka je super. Chystám se taky na rozšiřování, akorát mám vytočené souše po uhynulém včelstvu a jsou tam zbytky medu. Kdy lze bezpečně takové souše přidat a nevyvolat loupež? Až začne plná snůška? Nebo je teď po jedné/po dvou nechat vyčistit přidáním do obsednutého nástavku?
(17.03.2022 04:59 PM)Tomáš Palata napsal(a): [ -> ]Asi před týdnem, čtrnácti dny bylo pár dní (doslova) okolo 10 st.C a sluníčko - stačilo to na prolet, teď konečně opět 10 st.C. Takže kontrola zásob. Tady je
.
Další pokračování - tentokrát rozšíření vyzimovaného oddělku. Pár poznámek. Jsou v 600 m.n.m., oproti třeba M.Boleslavi bývá teplota ve stejný čas o 3 st.C nižší. Později tady začínají, dřív končí, nektaru se při nižších teplotách tvoří méně. Proto rozšiřování až teď
. Jirka Marx v nížině dříve a ze dvou na pět. Jiný kraj....
Ono by jim vůbec nevadilo, když bys to, co jsi dělal v dubnu udělal už v tom březnu. Ušetřil bys jeden zásah.
Myslím tím vybrat ty krajní prázdné souše ( a to v 2 a 3 nástavku ) a nahradit je stavebními rámky. Ty zásoby cos dával v březnu, jsi mohl dát do dalšího ( v březnu třetího , v dubnu čtvrtého doufám, že to dobře počítám ) nástavku nad folii, rozškrábat a ony by si pro ně došly.
A ta folie dole nad podmetem či 1 a 2 nástavkem je v dubnu a u takových včel už zbytečná. To dělám začátkem března jen na opravdu mrňavý oddělky ( vyzimovaných na třech rámcích ) a ještě mám pocit, že je to zbytečný. A jsem v 680 m.n.m. M.M.
Vážení, máte zkušenosti s krmnými těsty pro oddělky? Loňský rk jsem používal Apifondu, na trhu jsou ještě medopip, apivital a apimana. Je některý, který byste nedoporučili?
Díky moc
J SLáma
Apivital i apimana v pohodě. Jen apivital nevyndavat z obalu. Raději ho rozriznout na několik části a nabídnout jim odkrytou stranu medopip neznam
Těsto jsem nikdy nepoužil. Jaká je cca spotřeba za týden u oddělku např. toho Apivitalu? Chápu, že to ovlivnují snůškové poměry, ale zhruba kolik toho mám koupit. Někde jsem četl 4kg/týden bez výrazné snůšky.
Jiní mají jistě lepší přehled, já měl loňský rok nakoupeno 25 kg apifondy na ca 9 oddělků a ještě mi něco zbylo takže by to mohlo vycházet tak ten jeden 2.5 kg balíček na jeden oddělek/sezonu. Ale je fakt, že jsem je měl spíš slabé. Beru to jako takové stálé podněcování a jistotu v době chybějící přirozené snůšky, neviděl jsem, že by to braly nějak závratnou rychlostí.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Referenční URL's