Forum Šance pro včely

Úplná verze: Péče letošní o oddělky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
(09.05.2022 01:04 PM)Tomáš Fuit napsal(a): [ -> ]Já jsem vloni květnový oddělky rozšiřoval jen volnou stavbou, začínal jsem asi na pěti rámečcích. Do konce srpna úplně postavily dva nástavky, krmil jsem těstem tak, jak to výše popisuje Jirka Marx. Trochu nevýhoda byla - alespoň, jak jsem to pozoroval vloni - že do dělničiny směrem k česnu míchaly pak v srpnu i trubčinu- stavěly smíšené rámky. Vzhledem k podstavení dvou nástavků a celkové změně prostoru úlu při rozšiřování, je pak ta trubčina trochu jinde, než bych si představoval. To by se při rozšiřování mezistěnama asi podařilo líp vyladit, a na volnou stavbu je pustit až od jara druhého roku.
Myslím, že to je prostě problém změny prostoru úlu - na dvou nástavcích má dílo jinou architekturu než na pěti.. Jinak mi letos mnohem líp staví směrem dolů k česnu - vloni za jejich nespolupracování mohlo určitě studené počasí a to, že jsem moc brzo otevřel naplno česna + zasíťovaný dna.

Tohle je standardní problém při přidávání nástavků směrem nahoru . Dolu budou stavět jinak … ne tolik ty kombinované plasty. Jenomže aby šly dolům je dobré mít souše a nebo je třeba převešovat . Já vím jsem podmínečně vyloučenBig GrinBig GrinBig Grin

Páteční návštěva už jsem to nevydržel do neděle
(09.05.2022 11:33 PM)Jiří Sláma napsal(a): [ -> ]... Můžeš alespoň naznačit co myslíš tím "ulehčit se stavbou"? ...
Asi
. Včelstvo, kteté už nemá se stavbou díky své síle problém, "odevzdá" plásty budoucím oddělkům.
Přemetení na trámky Smile - člověk zná jen ten terminus technicus "přemetení na mezistěny", tohle se mi líbí, krásně vystavěné a řekl bych, že tu trubčinu si asi fakt udělají kde zrovna potřebují. A nebo prostě staví od středu a když už mají dostatek dělničiny, prásknou tam něco trubčiny kde to zrovna vyjde...? Myslíš, že by stavěly rovnou i spodek kdybys dal jeden plodový plást na střed i do dolního NN?
Já budu asi přemetat jedno silné včelstvo po jarní snůšce protože mi z něj padá nějak moc VD. Neměl bych to říkat, ale já jsem vystavěné dílo pro letošní oddělky získal méně oblíbeným způsobem, který rozhodně nedoporučuji - zimními a časně jarními úhyny...
Jirko, jak vypadaly ty jarní úhyny? Mně vloni odešly dvě pokusný včelstva kolem sv. Mikuláše - ale to byla taková ta klasika s vyztrácením včel a s úly plnými zásob - varoáza typu B.
Tomáši, bylo to jako podle jednoho mustru - oddělky šly do zimy středně silné na 2-3 nástavcích volné stavby a úhyny byly průběžně vpodstatě taky tak od Mikuláše až do března, vždy se zásobami - včely slábly až se vytratily úplně, zbyl jen chomáček uhynulých včel. Někde byl i zbyteček nevyběhnutého plodu (mezerovitého) - vždy jen pár buněk, na dně různé spady VD. Podle mě byl základní problém (moje chyba) v tom, že jsem dělal oddělky ze včelstev, které už měly nějakou nálož (všude nějací VD jsou) a já to u oddělků neřešil. měl jsem pevná dna a tak jsem neviděl spady. U 1-2 oddělků jsem viděl občas poškozenou včelu - to už jsem měl zasáhnout. Pravděpodobně jsou úhyny spojené s virózami vázanými na populaci VD.
Letos to budu řešit systematičtěji - oddělky udělám silnější, odeberu první zavíčkovaný plod, zakrmím na konci léta invertem a ne cukrem (ještě nemám dost zásob medu) a hlavně budu sledovat průběžně spad a dění na česně. Udělal jsem si podstavce kam se nedostanou mravenci a právě teď jdu do dílny vyrobit si nízká zasíťovaná dna.
Mám to trochu ode zdi ke zdi - první rok jsem omdléval, když jsem našel jednoho kleštíka na podložce, teď se z deseti nehroutím ale už mám jakž takž představu jak poznat problematické včelstvo a jak ho řešit. Letosna jaře jsem musel dát za pravdu klukúm ze severu, když nás na loňském semináři varovali, ať počítáme na začátku s vyššími úhyny.

Genetika je fakt podstatná, Buckfastky po počátečním nadšení opouštím - jedny jsem musel na jaře 2x silně dozásobit protože byly úplně na suchu a stejně jako na druhém silném Buckfast včelstvu se na něm neuvěřitelně rychle množili VD. To vysušené včelstvo nakonec nejede tak rychle jako ostatní - možná je to ten efekt "přezrálého" včelstva. A oddělky s B matkami šly do věčných lovišť jako první.
Asi by se tento příspěvek hodilspíš do sekce "Tak to se nepovedlo..."
Tuhle se někdo ptal kolik krmiva na oddelek. Tak minimum vidim jednu bednu těsta 14-15 kg a kybl apivital na závěr . Tohle bude takové minimum jak udělat dvounastavkovy oddelek a zazimovat ho a nebát se na jaře o zásoby.
(22.06.2022 01:30 PM)Jiří Marx napsal(a): [ -> ]Tuhle se někdo ptal kolik krmiva na oddelek. Tak minimum vidim jednu bednu těsta 14-15 kg a kybl apivital na závěr . Tohle bude takové minimum jak udělat dvounastavkovy oddelek a zazimovat ho a nebát se na jaře o zásoby.

Já sem ted těsto dával a řešil jsem kam ho dát.
Nahoru na loučky to musím dodat rámeček pod víko.
Do krmítka dovnitř.
nebo kam ho dáváte Apivital těsto je přece jenom pořádná placka.
Apivital bych do krmitka nedával nasává hrozné vodu a pak lepí. Rozriznu ho napůl a dam na horní loučky rámeček je třeba. Do krmitka jde ale taky dat rozriznu ho a Ind igelitem ho tam dam reznou plochou nahoru.
Tim ramkem nahoru mate asi nammysli prazdny nastavek? Nejak jsem to nepochopil a tak to dabvam do kapsoveho krmitka - presne jak rika Jirka, pytlik tam narvu cely a rozriznu jen nahore, nebo rozpulim a kazdou pulku dam do jednoho oddelku rezem nahoru.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Referenční URL's