Forum Šance pro včely

Úplná verze: Péče letošní o oddělky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Četl jsem si ještě a plochá vrstva plástu není pro včelstvo výhodná a včely si plásty samy zvýší stavbou do podmetu na úkor stavebních rámků. Což se u mě přesně stalo. Vysoké dno nebyla dobrá volba, hmm.

Můj stávající stav je 1NN, vysoké dno, česno zavřené, očko otevřené. Od kraje 1 plast zásob, 4 plodové plasty s trochou zásob na krajích, 1 plast zásob, 1 plast nové výstavěny asi zásoby, 4 stavební ramky. 7 rámku obsedaji na černo a ještě na černo tu divočinu na 4 plastech v podmetu cca 10cm.

Prosím o radu, jak to tedy zhruba provést, abych je moc nestresoval. Do osy nástavku dát stávající 4 plodové a 2 zásobní, zbytek stavební ramky na oba kraje, pod ně nový nástavek s 10 stavebními ramky a na střed ten jeden vystaveny stavební ramek?

Divočinu vyrezat a zkusit něco zachránit, je to pod temi 4 plodovymi ramky, předpokládám tedy, že bude asi částečně základeno? To co bych zachránil, dratkami uchytit na stavební ramek a dat na střed do nového nástavek pod stávající ?
Teplotně to zvládnou stejně akorát to budou mít o 15 Cm dal když půjdou ven. Když přidat nastavek tak se soušovym jádrem a dolu raději tři a více. Když jsou souše.
Opět děkuji Smile Souše bohužel nemám, začal jsem doslova před 2 týdny. Musí si tedy poradit bez nich. Ta divočina je práce za 6 dnů, což mě mrzí ničit, ma smysl ji zachraňovat?
Hlavně je krmte to dostaví znovu
Děkuji vám Jiří. 1 NN přidán a krmim (každý 4 den 1kg cukru) , byť něco nosí. Staví, spodní NN už mají skoro 3 ramky, přímo pod plodistem a staví myslím i v 2 NN.

Tykání mi nevadí Smile
Dnes je u nás typický letní den, ve stínu 28 stupňů, v noci má byt 19 stupňů. Na úly svítí sluníčko od rána do cca 13h,potom je stín. Včelky usilovně větrají na očku, česno zatím zakryté. Síto mám dle rady zakryté, 2 NN, obsedaji cca 1NN.

Měl bych jim někdy v budoucnu síto odkrýt? Ať se tam neupečou? Jsem ve městě a letní dny tady někdy bývají pekelné Wink Nebo odkrýt třeba jen částečně? můžu dát podložku do nižší polohy a nechat větší mezeru pro větší objem vzduchu.
Jestli obsedaji 1NN tak bych jim malé cesno otevřel. A dnes nekrmíT tekutým Těsto tam mít můžou.
Děkuji Smile Zúžené česno již mají otevřeno, trochu krmím, včely odebírají.

Dnes jsem viděl u jednoho z oddělků na zemi před česnem cca 10-20 mrtvých včel. Některé se ještě hýbaly, trochu lezly, zadeček stažený úplně dolů skoro do klubíčka, některé se jen třepaly, ale do hodiny byly také mrtvé. Některé měly vyplazený sosák a asi 3 lezly voskové šupinky ze zadečku (mlaďušky?). Nahrál jsem to na video, je to normální nebo jde o otravu/nemoc?

Tahle leze, zadeček stažený, ale není schopná vzlétnout

Tato jen hýbe končetinami a tykadly, třepe se, ze zadečku vyčuhují tlusté voskové šupinky

Tato jen hýbe končetinami a tykadly

Pozoroval jsem poté česno cca 30 minut a na česně normální aktivita, žádný velký ruch. 1/3 včel nosila pyl, zbytek něco jiného, odlétající včely startovaly jako stíhačky polehku. Na česně bylo cca 5 včel a občas některou z včel obíhaly a vypadalo to, jako by ji čistily, přitom po ní i lezly a tačištěná držela jak hluchý dveře. Vypadalo to zajímavě, jednu včelu takhle čistily i pár minut. Dvakrát jsem viděl jak vyběhla z úlu včela nesoucí jinou včelu a odletěla s ní do dáli, jedna nesla ještě živou a s tou spadla před úl. Ta nesoucí se, jen bezmocně ležela na zádech a trochu se hýbala, ale do úlu už se nebyla schopna dostat. Koukl jsem i do podmetu a v úlu čisto a pracující včely. Předpokládám, že se zbavují starých nebo otrávených/nemocných?
To ne chodí ti tam slídilky a uvnitř bojují s domácími (to byla ta včela s voskovými šupinkami, není ještě dost stará, aby se ubránila). To okusování na česně to ukazuje a ty mrtvolky, kdy mají zadečky stažené pod sebe, také. Otevřel jsi jim bránu, oddělek ještě není dost silný a zvláště ráno, kdy je chaldno tam zlodějky pronikají právě tím spodním česnem.
To zúžené česno je tak na 6-8 včel, všechna očka jinak zavřená. Takže ty všechny mrtvé včely ani nemusí být moje. Jedná z těch včel byla skoro bez chlupů (černá). Jiné stanoviště nemám, je jim nějak pomoci? Česno zavřít a nechat očko? Loupež to tedy zatím není ale možná se to blíží?

Ta okusovana je ta cizí?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Referenční URL's