Forum Šance pro včely

Úplná verze: Péče letošní o oddělky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Ano, ta okusovaná je cizinka. Jak se chovají slídilky jsem tady někde popisoval. Vzpomeň si ale, co jsem vám říkal v lednu ohledně česna a zkus se tím řídit. V tuto dobu je lépe nechat jen očko a spodní česno otevřít, až když jsou doopravdy plné a to otevření zvládnou ubránit (pokud vůbec). Já bych otevřel jen očko, ale až navečer, aby si přes noc zvykly ho ovládat. Je vždycky lépe uvažovat dopředu a činit preventivní opatření, protože když propukne loupež, nemá oddělek prakticky šanci. Kdyby byla snůška, je situace jiná.
Děkuji, bohužel jsem v lednu na semináři nebyl. Večer otevřu očko. Snuska tu u nás již není.
Zdravím vás přátelé. Dnes jsem prováděl kontrolu mých oddělků, které jsou nyní na 2NN. Kontroloval jsem zejména zásoby v 2NN, do 1NN jsem nešel, nechtěl jsem je moc rozebírat/rušit. V 2NN je cca 11kg zásob převážně zavíčkovaných, také tam je ještě cca 2,5 rámku plodu (viz obrázek níže). 1NN není celý dostavěný, chybí cca 3 stavební rámky, zásoby v 1NN předpokládám tak cca 1,5kg. Od 17.6. jsem jim již dal 19kg cukru.

Měl jsem v úmyslu jim ještě v průběhu následujícího týdne dodat celkově 5kg cukru a krmení příští týden ukončit. Je to rozumné? Budou mít dost zásob na zimu a jaro?
Tohle je vždy takový odhad. Naštěstí u oddelku to lze vyřešit velmi snadno a to jeho zvazenim. Já mám minciř tak ho převáží kurtou a zvednu na minciri. U mě dva nastavky se sousemi nízké dno a víko mají cca 16 kg. Cca 2kg vcel kilo pylu a 12 kg zásob dává 31. Teď raději 35. Do zimy je dlouhá doba. Velký vcely co nejsou na váze tam musí mít jeden cely zavickovany nastavek. S tím co je v nastavcich pod tímto zavickovanym by mělo být vše v pohodě.
Přátelé, krmení jsem u svých 2 oddělků ukončil 14.8. a nechal včelky na 2NN, očko otveřené v 1NN. Včelky se chystají na zimu, ubývá jich pomalu, ale pořád létají byť méně intenzivně a nosí pyl i nektar, z úlu se line krásná medová vůně. Prolety mlaďušek slábnou. Začátkem týdne jsem vyčistil podložky, natřel olivovým olejem a monitoruji kleštíka a sleduji prolety. Skoto každý něco na podložce najdu, ale není mi jasné, jak kleštíky počítat, jestli tedy vůbec. Červení až do tmava jsou předpokládám samičky. Potom tu jsou takoví světlí (bílá/žlutá/růžová?) to jsou předpokládám samci. Počítá se spad obou pohlaví nebo počítat jenom samičky?

U mě zatím průměr 2 i se samci, ale vypovídá to číslo vůbec neco smysluplného, když to není vztaženo na celkový počet včel? Nebo počítání parazita neřešit a sledovat pouze virózy?

Četl jsem, že oddělky první rok neošetřujete, zatím ani ty moje nevypadají, že by potřebovaly ošetření.
Prosím o názor, resp zkušenost z praxe. V jednom letošním oddelku se nezdařilo přijetí nové matky, matka nebyla nalezena ... Po časové prodlevě se zjistilo, že v oddelku jiz "úřaduje" trubcokladna matka ( v buňkách vajíčka neuspořádané po více jak jednom vajíčku na buňku ... Je možné situaci vyřešit jednoduchým přidáním zralého matečníku ? Nebo se musí včelstvo vysypat mimo ul a stanoviště ?
Poraďte prosím, letošní oddělky které obsedají 2 nástavky 2/3 LL v tomto čase rozšiřovat ještě nahoru a nebo už raději dolů??
Rozšiřuju jan rámkama s proužkem mezistěny..
Díky Roman.
(23.06.2021 01:57 PM)Jan Cvikl napsal(a): [ -> ]Prosím o názor, resp zkušenost z praxe. V jednom letošním oddelku se nezdařilo přijetí nové matky, matka nebyla nalezena ... Po časové prodlevě se zjistilo, že v oddelku jiz "úřaduje" trubcokladna matka ( v buňkách vajíčka neuspořádané po více jak jednom vajíčku na buňku ... Je možné situaci vyřešit jednoduchým přidáním zralého matečníku ? Nebo se musí včelstvo vysypat mimo ul a stanoviště ?

Nemusíš vůbec nic. Zachraňovat tuhle jednotku jakýmkoliv způsobem je kontraproduktivní. Lépe zrušit a udělat nový.
Přídoda by takové včelstvo také vyřadila, drž se toho. ld
(30.06.2021 07:43 AM)Roman Smejkal napsal(a): [ -> ]Poraďte prosím, letošní oddělky které obsedají 2 nástavky 2/3 LL v tomto čase rozšiřovat ještě nahoru a nebo už raději dolů??
Rozšiřuju jan rámkama s proužkem mezistěny..
Díky Roman.

Romane, způsob rozšiřování oddělku máš v schématu na našem webu. Postupuj podle něj, chceš-li. Já ale takový oddělek v tuto dobu zásadně již nerozšiřuji už jen proto, že období stavby dávno skončilo. Dávám jim šanci se dostat do takového režimu, který by měl roj v přírodě. To je to včelaření podle tezí ŠPV. Neznamená to, že včely nestaví, ale motivem je již něco jiného než v době nástupu stavebního pudu na jaře. To to schéma respektuje. Včelařská sezóna je duben, květěn, červen , ZIMA. To není žádné klišé, ale pomůcka, aby jsme si uvědomili, v jaké situaci se včelstvo nacahází a co potřebuje. Kdo z toho vychází, má to k včelaření podle tezí ŠPV blíže. Dalo by se o tom napsat mraky důvodů. Tak snad jen tohle. Po slunovratu se včely v přírodě chystají na zimu ( rozuměj, ony se na ni chystají už od vyzimování). Zase je třeba si umět představit, co to znamená. Třeba to, že se větší míře začínají tvořit dlouhověké včely. No a ty vlastně neabsolvují normální dělbu práce ve včelstvu. Polopaticky a trochu přehnaně ´= NEPRACUJÍ!. Teda pokud je k tomu nepřinutí okolnosti, v našem případě včelař. Nyní začínají včely (hlavně mladušky) více baštit pyl. Na jaře spotřebuje cca 70% plod a 30% pro včely. Nyní je to OPAČNĚ a přitom je pylová nabídka daleko menší.......................... atd. atd. Máš-li pocit, že se včely do těch 2NN nevejdou, dej jim pod prázdný nástavek bez rámků (pozor na česno, začne slídění a loupeže) a máš klid. Pokud tam něco postaví, můžeš to na jaře odříznout a nahradit normálním stavebním nástavkem, tedy vždy se soušovým jádrem. Ale včas! V přírodě včelám taky nikdo nezvětšuje a nezmenšuje prostor. Jak se pak v tom mají vyznat? Souší máš pro ten oddělek na příští rok dostatek, vlastně žádné nepotřebuješ, vystačíš si s tím, co tam je nyní. Ostatní si postaví, tak jako včelstvo v přírodě. Z biologického hlediska včelstva je lepší nechat nadbytečné plásty sežrat zavíječi voskovému, než jim tam na jaře rvát mezistěny. Ekonomicky efektivnější je samozřejmě ten vosk prodat nebo ho skladovat, je to lepší než vkladní knížka (cena vosku stále stoupá). ld
Děkuji moc za radu.. dává to smysl Smile
RS.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Referenční URL's