Odpovědět 
 
Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lis na med
04.06.2013, 03:54 PM
Příspěvek: #1
Lis na med
Zdravím všechny,
měl bych na Vás takový dotaz. Máte někdo lis na med? (lisují se v něm celé plástve) docela bych si rád jeden pořídil, ale v eshopech jsem nic nenašel...
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
04.06.2013, 04:28 PM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 04.06.2013 04:36 PM od Mlha.)
Příspěvek: #2
RE: Lis na med
Tady je pěklnej lis na medobraní:
http://milkwood.net/2012/03/21/autumn-na...vest-time/
a našel jsem další lis využívající hever na auto:
http://normsbeesnaturally.blogspot.sk/20...press.html
tady máš ten lis v provozu:


I když pravda kapesní provedení to není.

Zkus se zeptat Vaška Smolíka, ten má ideu, že bude mít připravené plástečky:
http://www.thewarrestore.com/sectionsboxes.htm
a pak plánuje sehnat nějaký malý ruční lis, kdy si vymačkáš pouze tolik, kolik aktuálně potřebuješ, možná by na tento účel mohly fungovat tyhle lisy:
http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/76114285/
http://mojenudle.cz/lis-na-brambory-a-passatelli
http://www.kuchynskenoze-nadobi.cz/smrz/...bory-Silit
http://www.kuchynskenoze-nadobi.cz/smrz/...sato-Silit
http://www.srovname.cz/fackelmann-lis-na.../k.1829672
http://www.masoprofit.cz/gastro-tip/lisy...-exclusice
http://www.azvino.cz/chef-n-lis-na-bramb...ry-chef-n/

primárně určené lisovat drobnosti v kuchyni, ale bych si tipnul, že by to šlo použít i na med. Možná bych ho i na chatě někde našel, kdyby byl zájem to vyzkoušet, babička to používala na brambory, když dělala bosáky.
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
05.06.2013, 09:15 PM
Příspěvek: #3
RE: Lis na med
Lis ikea máme doma, bude-li co lisovat, vyskouším a dám vědět...
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
06.06.2013, 04:07 PM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 06.06.2013 04:08 PM od Jan Hucko.)
Příspěvek: #4
RE: Lis na med
(04.06.2013 04:28 PM)Mlha napsal(a):  Tady je pěklnej lis na medobraní:
http://milkwood.net/2012/03/21/autumn-na...vest-time/

přesně takovej !!! jednou jsem ho našel na nějakým britským webu, ale znovu se mi ho najít nepodařilo...

na to hlavní jsem zapoměl, jak by se to mohlo jmenovat anglicky? zkoušel jsem honey press, ale vylezly mi jen nějaký dvě vydea na youtube


Přiložené soubory Miniatury
       
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
06.06.2013, 09:14 PM
Příspěvek: #5
RE: Lis na med
http://www.swienty.com/shop/vare.asp?sid...eid=108770
http://www.holtermann-shop.de/index.php/cPath/5_75
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
06.06.2013, 09:57 PM
Příspěvek: #6
RE: Lis na med
http://www.swienty.com/shop/vare.asp?sid...eid=108770

Tohle je to co jsem hledal...
Děkuji pane Bencúre
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
11.06.2013, 01:38 PM
Příspěvek: #7
RE: Lis na med
Nad lisem prakticky uvažuji několik let na víčka při medobraní, a u několika lisů jsem se podílel na výrobě, ale zatím jsem se spokojil vždy s vykapáním a aspoň na pocit mi to přijde dostačující. Ale přesto je tu někdo kdo má tyto dvě metody, vykapání a lisování vyzkoušené a může posoudit rozdíl?
Děkuji.
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
11.06.2013, 03:46 PM
Příspěvek: #8
RE: Lis na med
Precedený med, ktorý necháme odtiecť z rozdrvených plástov, si zachová prakticky všetko čo včely uložili do bunky. Je teda najprírodnejší. Lisovaný med je už ovplyvnený fyzikálnymi pochodmi, v tomto prípade tlakom, a stráca na svojej prirodzenej chuti podobne ako med vymetaný v medomete. Ja uprednostňujem precedenie medu z rozdrobenýh plástov. Nelisujem.
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
11.06.2013, 04:55 PM
Příspěvek: #9
RE: Lis na med
Skutečně je rozdíl v chuti mezi medem získaným pomocí medometu a cezením?
Pokud ano, zajímalo by mě, čím to je? Nevidím příliš velký rozdíl v tom, jestli ho v nádobě něčím rozsekám na kaši, nebo ho roztočím a po stěnách nádoby nechám stéci. Přes cedník jde pak v obou případech.
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
11.06.2013, 05:45 PM
Příspěvek: #10
RE: Lis na med
Rozdíl v chuti mezi vytáčeným medem a vykapaným nepoznám, ale u vytáčeném jsem četl něco o tom, že jak med se odstřeďuje a postupně nanáší na stěnu tak sebou bere vzduch a vytváří větší množství bublinek a než se vyčeří tak dochází k "oxidaci" medu. Jestli je to možné nějak ověřit rozdílnou kvalitu nevím, ale med co mám vykapaný z víček krystalizuje pomaleji než med odstředění v medometu ze stejné snůšky.
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 


Skok na fórum:


Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)