Forum Šance pro včely
Lis na med - Verze k tisku

+- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz)
+-- Fórum: Apiterapie (/forum-Apiterapie)
+--- Fórum: Med (/forum-Med)
+--- Téma: Lis na med (/tema-Lis-na-med)

Stránky: 1 2
Všechny stránky


Lis na med - Jan Hucko - 04.06.2013 03:54 PM

Zdravím všechny,
měl bych na Vás takový dotaz. Máte někdo lis na med? (lisují se v něm celé plástve) docela bych si rád jeden pořídil, ale v eshopech jsem nic nenašel...


RE: Lis na med - Mlha - 04.06.2013 04:28 PM

Tady je pěklnej lis na medobraní:
http://milkwood.net/2012/03/21/autumn-natural-beekeeping-course-honey-harvest-time/
a našel jsem další lis využívající hever na auto:
http://normsbeesnaturally.blogspot.sk/2009/03/home-made-honeycomb-press.html
tady máš ten lis v provozu:


I když pravda kapesní provedení to není.

Zkus se zeptat Vaška Smolíka, ten má ideu, že bude mít připravené plástečky:
http://www.thewarrestore.com/sectionsboxes.htm
a pak plánuje sehnat nějaký malý ruční lis, kdy si vymačkáš pouze tolik, kolik aktuálně potřebuješ, možná by na tento účel mohly fungovat tyhle lisy:
http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/76114285/
http://mojenudle.cz/lis-na-brambory-a-passatelli
http://www.kuchynskenoze-nadobi.cz/smrz/eshop/4-1/55-2-Nacini-na-brambory/5/2870-Rucni-lis-na-brambory-Silit
http://www.kuchynskenoze-nadobi.cz/smrz/eshop/4-1/55-2-Nacini-na-brambory/5/3003-Rucni-lis-na-brambory-a-spezle-Passato-Silit
http://www.srovname.cz/fackelmann-lis-na-varene-brambory/srovnani-cen/k.1829672
http://www.masoprofit.cz/gastro-tip/lisy-struhadla-protlacovaci-poklice/17744-2/lis-na-brambory-exclusice
http://www.azvino.cz/chef-n-lis-na-brambory-lis-na-brambory-chef-n/

primárně určené lisovat drobnosti v kuchyni, ale bych si tipnul, že by to šlo použít i na med. Možná bych ho i na chatě někde našel, kdyby byl zájem to vyzkoušet, babička to používala na brambory, když dělala bosáky.


RE: Lis na med - bohemia.gall - 05.06.2013 09:15 PM

Lis ikea máme doma, bude-li co lisovat, vyskouším a dám vědět...


RE: Lis na med - Jan Hucko - 06.06.2013 04:07 PM

(04.06.2013 04:28 PM)Mlha napsal(a):  Tady je pěklnej lis na medobraní:
http://milkwood.net/2012/03/21/autumn-natural-beekeeping-course-honey-harvest-time/

přesně takovej !!! jednou jsem ho našel na nějakým britským webu, ale znovu se mi ho najít nepodařilo...

na to hlavní jsem zapoměl, jak by se to mohlo jmenovat anglicky? zkoušel jsem honey press, ale vylezly mi jen nějaký dvě vydea na youtube


RE: Lis na med - Milan Bencúr † - 06.06.2013 09:14 PM

http://www.swienty.com/shop/vare.asp?side=0&vareid=108770
http://www.holtermann-shop.de/index.php/cPath/5_75


RE: Lis na med - Jan Hucko - 06.06.2013 09:57 PM

http://www.swienty.com/shop/vare.asp?sid...eid=108770

Tohle je to co jsem hledal...
Děkuji pane Bencúre


RE: Lis na med - Aleš Molčík - 11.06.2013 01:38 PM

Nad lisem prakticky uvažuji několik let na víčka při medobraní, a u několika lisů jsem se podílel na výrobě, ale zatím jsem se spokojil vždy s vykapáním a aspoň na pocit mi to přijde dostačující. Ale přesto je tu někdo kdo má tyto dvě metody, vykapání a lisování vyzkoušené a může posoudit rozdíl?
Děkuji.


RE: Lis na med - Milan Bencúr † - 11.06.2013 03:46 PM

Precedený med, ktorý necháme odtiecť z rozdrvených plástov, si zachová prakticky všetko čo včely uložili do bunky. Je teda najprírodnejší. Lisovaný med je už ovplyvnený fyzikálnymi pochodmi, v tomto prípade tlakom, a stráca na svojej prirodzenej chuti podobne ako med vymetaný v medomete. Ja uprednostňujem precedenie medu z rozdrobenýh plástov. Nelisujem.


RE: Lis na med - Martin Nezbeda - 11.06.2013 04:55 PM

Skutečně je rozdíl v chuti mezi medem získaným pomocí medometu a cezením?
Pokud ano, zajímalo by mě, čím to je? Nevidím příliš velký rozdíl v tom, jestli ho v nádobě něčím rozsekám na kaši, nebo ho roztočím a po stěnách nádoby nechám stéci. Přes cedník jde pak v obou případech.


RE: Lis na med - Aleš Molčík - 11.06.2013 05:45 PM

Rozdíl v chuti mezi vytáčeným medem a vykapaným nepoznám, ale u vytáčeném jsem četl něco o tom, že jak med se odstřeďuje a postupně nanáší na stěnu tak sebou bere vzduch a vytváří větší množství bublinek a než se vyčeří tak dochází k "oxidaci" medu. Jestli je to možné nějak ověřit rozdílnou kvalitu nevím, ale med co mám vykapaný z víček krystalizuje pomaleji než med odstředění v medometu ze stejné snůšky.