Co se děje v úlech teď
|
10.10.2019, 09:03 PM
Příspěvek: #2001
|
|||
|
|||
RE: Co se děje v úlech teď
Spiš jako pyl co byl už v buňce
Sobotka asi 30x Langstroth 2/3 310 m.n.m., amatérský chovatel matek bez PP |
|||
11.10.2019, 01:09 PM
Příspěvek: #2002
|
|||
|
|||
(07.10.2019 07:38 AM)Jan Hambl napsal(a): [size=small]Ahoj,Dost záleží na poloze. V teplých polohách to tak může být, ale v mraze funguje koloběh vody dost odlišně. Respektivě se sráží a zamrzá v rosným bodě. Ten se otevřením a odteplením přesouvá blíže včel. Takže u mě už to takhle nefunguje. Naopak musím mít česno malé, včely na obsednutém prostoru - protože to lépe vytopí a víko dobře tepelně izolované. A, protože mám neizolovaný úl, krajní plásty vyndané - pak je rosný bod na stěně úlu a ne na prvním plástu. Tam se za dva měsíce mrazu utvoří ledová vrstva jak v neodmražené lednici. Vrstva je tím větší, čím je lepší přívod vzduchu. Po oteplení to je ale opačně - čím větší česno, tím dříve to vyschne. Takže v převážně teplých oblastech je lépe mít vzduchu více. |
|||
Hlasování: Ali (+1) | |||
14.10.2019, 10:35 PM
Příspěvek: #2003
|
|||
|
|||
Dnes na včelnici 18 st.C, jasno. Slabý provoz (což je dobře), jen dva oddělky z nížiny jsou aktivnější. Ještě je čeká časem aklimatizace na místní podmínky, jinak by tak nejančily. Bez chemie to v úlech to žije. Kromě včel ještě larvy zavíječe a nějaké černé breberky. Ještě jsem tam zahlédl uvnitř na stěně pobíhat nějakou mouchu, škvoři už zmizli, v koutě přezimuje v kokonu nějaký pavouk (jako každý rok) a letos slimáci na plástech nebyli. Je to na zamyšlenou - v přírodě je obvykle něco za něco a tak si říkám, co všichno ti spolubydlící včelám poskytují na oplátku, že je nevyženou ven. Dva slimáky si onehdá nechaly na plástech až do konce září a pak je picly žihadlem a na sítě potáhly propolisem. Možná, že zavíječ není jenom škůdce, jak to dává včelařská literatura.
Optimální řešení přichází v závěru. |
|||
Hlasování: Jan Petřík (+1), Tini (+1) | |||
15.10.2019, 10:03 AM
Příspěvek: #2004
|
|||
|
|||
Máš pravdu Tomáši, vše souvisi ze vším, tak se mi taky nechce ničit mikroklima úlů něčím, co si lidi myslí, že jim pomůže. Začínal jsem se čmeláky a po prvním nadšení nad začínajícím čmelínem, kdy byly zakladeny první buňky a první dělnice, příšlo vystřízlivění, když hnízdo zlikvidoval zavíječ či něco jíného. Každý rok stejný, do podzimu dožila hnízda, která byla v zemi ve stodole, ale co bylo ve čmelínech a kamených sloupech stodoly něco zahubilo.
Tím jsem chtěl jen řící, že hmyz to nemá jednoduché a 100% udržitelnost neexistuje, proto neléčím a vím, že taky mohu být bez včel, naštěstí se vždy najdou takové, které to dávají ![]() Letos mám úhyny, začlo to již začátkem července, kdy jedno včelstvo bylo bez matky, tak jsem spojil s jinými a medník dal nad letošní oddělek a v srpnu po dovolené bylo po spojeném včelstvu i po oddělku, přijel jsem a jen končily loupeže. Poučení- nespojovat a nepoužívat dílo z jednoho úlu u druhého včelstva v témže roce, nechat projít zimními mrazy a pak teprve použít v dalším roce. |
|||
Hlasování: Jan Petřík (+1) | |||
16.10.2019, 05:01 PM
Příspěvek: #2005
|
|||
|
|||
Včerá 21 C, všechny lehký provoz na svazenu a hořčici až na jeden úl - dvojmatečný ležan. Oddělek zažíval docela slušnou loupež, pod víkem taky rušno, ale v mateřáku pod víkem klid, jen na česně zvýšený provoz. Až bych řek, že vykrádají vlastní oddělek, oddělený od sebe jen mřížkou.
Ostatní včelstva cizí jsou cca 300m a dál. U mě bylo zásob min. 25 kg před svazenkou a hořčicí, které kvetou už tři týdny, takže na provoz si určitě přinesou, ne-li více. Po 10 minutách nahlížení a zvažování jsem ale dospěl k závěru, že je nechám, ať se to projeví v celé šíři, tedy i s mateřákem. Jsem opravdu zvědavý na výsledek. Křivice nic, VD minimum o proti druhému doumatečnému, kde bylo tisíckrát více a zatím vypadají, že drží dobře obě dvě. Letos sice medu poskrovnu, ale zato dělám různé minitesty ![]() Jo, a předloni jsem po trojích vystěhovaných ODD na panenském díle všechno po mrazech z jara rozdělil do ostatních, a žádný projev, co by stál za pozornost. Tini, s poslední větou naprostý souhlas. |
|||
18.10.2019, 06:48 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 18.10.2019 06:50 PM od Ali.)
Příspěvek: #2006
|
|||
|
|||
Tak se vracím k předešlé loupeži. Zřejmě to jsou nějaké cizí včely, loupež postupuje pozvolna a velmi klidně. Pomalu přechází i na druhou část dvoumatečného včelstva, které se semotamo ještě brání, tak jsem jim zavřel oba letáky a očko ODD a nechal jen očko mateřáku. Už je docela chladno, možná to přežijí ?
Ale, někde tu vysvětloval Jirka Marx jak vypadá leták a očko vykrádaného včelstva, tak jsem to nafotil a dávám to jako názornou ukázku sem. |
|||
Hlasování: Jan Brunclík (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)