Co se děje v úlech teď
|
03.02.2020, 09:52 AM
Příspěvek: #2021
|
|||
|
|||
RE: Co se děje v úlech teď
Mám u jednoho produkčního včelstva na teploměru 35,0 už minuly týden tam bylo 27 předním kolem 20. Teď už je plod těsně u čidla.
Sobotka asi 30x Langstroth 2/3 310 m.n.m., amatérský chovatel matek bez PP |
|||
Hlasování: Ali (+1), Oldřich Šlegr (+1) | |||
15.02.2020, 08:44 PM
Příspěvek: #2022
|
|||
|
|||
Tak pošumaví dnes lehce pod 10st, poloslunce, lehký přínos pylu.
Dokvétá líska, kvete olše. Nad 800m.n.m. leží sníh. Včely slušné, jen zásob pomálu. |
|||
16.02.2020, 09:56 AM
Příspěvek: #2023
|
|||
|
|||
Tak tady si o pylu můžeme nechat zdát, snad dnes. Polovina včelstev ploduje druhá neví o světě a "spí" spánkem spravedlivých. V okolí skřípění zubů a zoufalství. Letos budou opylovací službu zjišťovat asi jen moje kámošky. Zásob mám hodně. Krom toho, co měly ze svého se napakovaly na podzim u sousedů. Z toho radost moc nemám. Včelaření se v posledních 15 ti létech stává zcela novou disciplánou, ale sportovci jsou sále stejní, jen starší a nemohoucnější, protože jejich veškerý trénink spočívá ve sledování videí a rad teoretiků a svoje sádlo šetří. Chtělo by je to vyměnit. Kdo to ale udělá? Asi příroda sama. ld
Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
Hlasování: Jan Brunclík (+1) | |||
17.02.2020, 11:45 PM
Příspěvek: #2024
|
|||
|
|||
Zdravím přátelé. Prosím o názor na jedno včelstvo. Přidávám video z česna z 1. února, kdy bylo cca 15°C a byly prolety. Na podložce nacházím poškozené včely. Včela č. 1 je zřejmě poškozená virózami, tu jsem dnes našel na podložce poprvé. Včely č. 2 jsou rozkousané, žádný hlodavec v úle ale není. Včela č. 3 je jakoby seschlá, placatá, ztvrdá, na podložce jsem jich našel několik o vánoc, stejně jako těch rozkousaných. Čím může být ta včela postižená? Díky Kučera František. |
|||
18.02.2020, 02:05 PM
Příspěvek: #2025
|
|||
|
|||
Vytahané - z buněk - nevylíhlé včely. Proto trochu okousané, aby šli ven.
V zimě vcelku normální jev - semo tamo plodují a úspěšnost je nízká. Můžou být i loňské, teď vyklizené. Mohli zajít špatným krmením, zimou, varoázou nebo čímkoli jiným. |
|||
18.02.2020, 10:46 PM
Příspěvek: #2026
|
|||
|
|||
Já vím jen co se děje na česně, úly teď neotvírám, na česně plodová víčka a když podzvednu úl, tak zásob mají dost, žijí
![]() |
|||
22.02.2020, 12:27 PM
Příspěvek: #2027
|
|||
|
|||
Přeregistraci za mně asi vyřeší příroda, loni v říjnu v Chebu vykvetlo spousta břečťanu, holky z toho nosily moře pylu a dost sladiny, za 5-6 týdnů průměrňáci na váze +3,20kg. Už zazimovaní blázni se na tom rozplodovali a nepřestali vůbec.
Koncem ledna na vzorky tmavá hnědá po'rovitá měl evidentně víčka z plodu. Teď plod na 3-4 plástech 25- 40 dm a padají na nosemu, nevím který tip a nebudu to ani řešit ve výsledku je to jedno. Tak vyvářím vosk a vypaluji nástavky po těch které už to mají za sebou a mám strach aby aspoň něco dožilo jara. Začínat znova od 0 už bych asi neustál jsem na to už starej. Přeju všem lepší start do jara a pohodovou příští sezonu. Jirka Sirotek |
|||
28.02.2020, 02:15 PM
Příspěvek: #2028
|
|||
|
|||
Tak u nás na Šumavě dvacet čísel nového.
Jaro ještě váhá. To je dobře. |
|||
28.02.2020, 02:24 PM
Příspěvek: #2029
|
|||
|
|||
U nás v Beskydech tak 13cm nového, ale vzhledem k stoupajícím teplotám to bude rychle pryč.
|
|||
28.02.2020, 06:46 PM
Příspěvek: #2030
|
|||
|
|||
Napadlo a roztálo, špačkové jsou v předstihu přilítli už začátkem února což je dost neobvyklé na zdejší poměry.
Mýlit se může každý, učený i nevzdělaný blbec ... Víc lidí má víc rozumu. Ten poradí to, ten vono, a pak se dílo podaří. Lokalita: Habartov (starý Habartov) okres Sokolov 485m Krušné hory |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 10 Host(é)