Zkušenosti s volnou stavbou
|
27.03.2014, 12:03 AM
Příspěvek: #171
|
|||
|
|||
RE: Zkušenosti s volnou stavbou
Košnice je o rojení a na chytání rojů jsou ty pytle. Vyzimuje se včelstvo a než skončí poslední snůška, tak se může původní včelstvo i dvakrát vyrojit. Mateřské včelstvo a první roj usazený v košnici se na konci sezóny celý vyřeže a včely se smetou do jednoho smetence který se usadí do košnice s posledním rojem a zakrmí.
|
|||
Hlasování: Debora (+1), schützmeister (+1) | |||
27.03.2014, 12:43 AM
Příspěvek: #172
|
|||
|
|||
V mojich úľoch Warre včelárim technikou, ktorú používajú včelári v košnici. Roje mi stavajú nové dielo a zásobia včelstvo na zimu medom. Vyrojené včelstvá dodávajú mladé matky a po zmetení aj mladé včely na posilnenie zimujúcich včelstiev.
Pre inšpiráciu uvediem dve adresy: http://nasapravda.blogspot.sk/2012/01/tv...enych.html http://nasapravda.blogspot.sk/2014/03/pl...arovi.html |
|||
Hlasování: Miroslav Macek (+1), Miroslav Mareš (+1), Aleš Molčík (+1) | |||
27.03.2014, 09:09 AM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 27.03.2014 11:21 AM od Leoš Dvorský.)
Příspěvek: #173
|
|||
|
|||
(26.03.2014 10:55 PM)schützmeister napsal(a):(26.03.2014 09:41 PM)MichalF napsal(a): Je mi velmi sympatické včelaření v košnicích a postupně bych se k tomuto způsobu chtěl dopracovat. Četl jsem samozřejmě příslušné téma, ale myslím že dotaz spíše položím tady. Zajímá mě každoroční obměna díla. Včelám odeberu část medu a zbytek bych jim chtěl nechal jako zásoby.Myslím, že jsi naopak trefil téma tak trochu úplně neznámé. Dnes totiž, ať už jakkoli a to i v tom japončíku, se včelaří tzv. nepřetržitě. Jenže, a když tak mne znalci opravte, dříve se právě v košnicích a klátech včelařilo o dost jinak. Košnice a zvlášť ta severská vřesová nešla vybrat jako dneska. Po vybrání už totiž nic nepostaví, u vřesu zvlášť - to už je září. Takže, pokud vím, se vybíralo jen asi z třetiny včelstev úplným vykouřením s eventuelním odchytem včel - takový na to byly jako pytle. Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
27.03.2014, 01:06 PM
Příspěvek: #174
|
|||
|
|||
Pokud chápu správně, tak by mohlo fungovat
( tedy za předpokladu dobrého rozvoje a snůšky), včelstvo na jaře rozdělit třeba na dvě / tři ( využít rojové nálady ) a přes sezónu nechat být. Když vše půjde dobře, tak si ze dvou úlů vzít med a v podletí opět spojit? Tím tedy zimuji jedno silné včelstvo. Není to úplná hloupost a zbytečně složité? |
|||
Hlasování: Debora (+1) | |||
27.03.2014, 01:24 PM
Příspěvek: #175
|
|||
|
|||
(27.03.2014 01:06 PM)MichalF napsal(a): Pokud chápu správně, tak by mohlo fungovat Krátce popíši, jak jsme to dělali před 50- ti léty s tátou v budečácích. Květen rozdělit 2 včelstva na 4 (květ řepky) červen-, ze 4 udělat 3- využívala se lesní snůška. srpen- ze 3 udělat 2 a využíval se i vřes. Hlavně se snažte dělat vše jednodušše a v souladu se snůškovými podmínkami. LD Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
27.03.2014, 01:44 PM
Příspěvek: #176
|
|||
|
|||
... moc děkuji za příspěvky. Chtěl bych právě jít jednoduchou cestou a toto se mi zdá celkem pochopitelné. Rozdělení včelstva v sezóně a následné spojení na zimu. Samozřejmě se do toho vloží spousta faktorů, které budu muset řešit ( rozdělení, nové matky, spojování ... ), ale to už je zase na jiná témata. Tam se asi, pokud to nebude vadit budu dotazovat později. Nejde mi o nějaké extra velké výnosy medu, takže můžu nějaký čas zkoušet různé metody. Děkuji MF
|
|||
27.03.2014, 02:42 PM
Příspěvek: #177
|
|||
|
|||
Já mám nějaké LG a chtěl jsem do toho jít podobně - dneska bych je nepořizoval a šel rovnou do těch japončíků. Ty teď vyrábím, abych měl na jaro do čeho nastěhovat nové včelky, takže pak budu mít i srovnání, ale z dosavadní velmi krátké zkušenosti mi přijde, že z hlediska jednoduchosti, časové náročnosti a dalších začátečnických faktorů japonec jednoznačně vede před dřevěnou košnicí.
|
|||
Hlasování: Miroslav Mareš (+1), tondabh (+1) | |||
27.03.2014, 08:04 PM
Příspěvek: #178
|
|||
|
|||
Samozřejmě vše ukáže čas. Začnu dle plánu, tedy v nástavkovém a bez mezistěn. Zatím zjišťuju, že čím víc pročítám, tak mám stále víc zamotanou hlavu. MF
|
|||
27.03.2014, 08:16 PM
Příspěvek: #179
|
|||
|
|||
No v neposlední řadě ten japonec vyjde podstatně levněji. Mě materiál na dva šestiúhelníkové japonce stál do tisícovky
![]() |
|||
Hlasování: tondabh (+1) | |||
27.03.2014, 09:23 PM
Příspěvek: #180
|
|||
|
|||
Děkuji. Toto období je pro mě velice napínavé. Čekat na " mé " včely, promýšlet postup, pokoušet se pochopit a hlavně těšit se na vše nové. MF
|
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 3 Host(é)