Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin
01.11.2014, 10:20 PM
Příspěvek: #81
RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin
Pro případ, že by přišly holomrazy. Je to doporučené i v případě, že česnek bude vzcházet až na jaře.
K tomu hnojení půdy, uvádí se, že na česnek nebo obecně všechny cibuloviny se nemusí hnojit. Ale ono to vychází z toho, že cibuloviny je zelenina v druhé trati a to znamená jen to, že je to zelenina se středním nárokem na živiny. Takže jde hlavně o to jakou kdo má půdu.
Na zeleninu v první trati se dodávají půdě živiny, protože je to zelenina s nejvyšším nárokem na živiny patří tam košťálová a plodová zelenina. Do druhé tratě, se středním nárokem na živiny patří kořenová, listová a cibulová zelenina. A poslední v osevním postupu je zelenina s nejnižším nárokem na živiny v třetí trati a patří tam jen lusková zelenina. Lusková zelenina má tu vlastnost, že na kořenech má bakterie které dokážou na sebe vázat vzdušný dusík a proto jsou dobrou předplodinou pro zeleninu v první trati a kruh se uzavřel. Ale já mám dostatek kompostu, takže vyhnojeno mám každý rok plošně a nic se tím určitě nezkazí také jen ta zelenina co ty živiny nepotřebuje je nevyužije a zůstanou tam na příště.
Hlasování: tondabh (+1), Debora (+1)
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
02.11.2014, 09:22 AM
Příspěvek: #82
Česnek má vždycky vzcházet až na jaře.
Hlasování: Debora (+1), tondabh (+1), Aleš Molčík (+1)
02.11.2014, 12:42 PM
Příspěvek: #83
Ideálně ano, ale u mě to je jak kdy, když s výsadbou čekám těsně před mrazy tak mi vzchází už ve sklepě. Nemám ideální podmínky skladování. Ideální sklep měl můj prastrýc, jen díra vykopaná ve svahu a zděná byla pouze chodba z venku, ideální teplota celý rok a vlhkost.
Hlasování: Debora (+1), tondabh (+1)
02.11.2014, 02:47 PM
Příspěvek: #84
Přesně tak, jsem na tom stejně, listopad bude zřejmě celý slunečný (alespoň u mne, dnes 17° ve stínu). Přesto půjde do země-sudů aspoň 10cm hluboko, akorát je zakryju, aby byly bez přísunu vláhy.
Hlasování: Aleš Molčík (+1), renttip (+1), Debora (+1)
07.11.2014, 04:04 PM
Příspěvek: #85
Kdybyste někdo nutně potřeboval. Zbyde mi sadbový česnek. Asi po třech hlavičkách čtyř odrůd.

Blbě jsem to při nákupu vypočítál, páč jsem netušil že bude v každém tolik stroužků.
07.11.2014, 10:42 PM
Příspěvek: #86
(07.11.2014 04:04 PM)Ladislav Kohout napsal(a):  Kdybyste někdo nutně potřeboval. Zbyde mi sadbový česnek. Asi po třech hlavičkách čtyř odrůd.

Blbě jsem to při nákupu vypočítál, páč jsem netušil že bude v každém tolik stroužků.

Haribol Ládíku, to je řízeno shora, ne že bych je nutně potřeboval, ale když mi je pošleš vyzkouším jaké sázíš odrůdy a jak se jim tady bude dařit, pošlu Ti lahodnou odměnu, adresa: Karas Antonín, Vilémov 1564, 347 01 Tachov, díky a měj se krásně česnekově, Tonda.
Hlasování: Debora (+1)
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
08.11.2014, 09:00 AM
Příspěvek: #87
Děkuji. Udělal jsi dobrý skutek. Jinak bych ho sežral.
08.11.2014, 01:34 PM
Příspěvek: #88
Výborně česnek dostane šanci a Ty si můžeš pochutnat na bochníčku Big Grin ...
Hlasování: Ladislav Kohout (+1)
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
09.11.2014, 10:25 AM
Příspěvek: #89
Rainbow RE: Zahrada a všem kolem pěstování a využívání rostlin
Zdravím všechny,

chvojím zakrývám především růže
a jahody s česnekem (u mě osvědčená a vzájemně prospěšná smíšená kultura),

Příroda nezná holou půdu,
vyjma stepních požárů, sesuvů a nánosů půdy srážkovými přívaly, ... a to jen krátce a zřídka
vpodstatě zakrývám vše
aktivní činností - mulčováním slámou, chvojím, listím, ... nebo pasivně - "plevelem"
s cílem lepších podmínek pro půdní živočichy a bakterie a tím udržení úrodnosti půdy.
Hlasování: Crha Karel (+1), tondabh (+1), Debora (+1)
09.11.2014, 11:23 AM
Příspěvek: #90
(01.11.2014 10:20 PM)Aleš Molčík napsal(a):  Pro případ, že by přišly holomrazy. Je to doporučené i v případě, že česnek bude vzcházet až na jaře.
K tomu hnojení půdy, uvádí se, že na česnek nebo obecně všechny cibuloviny se nemusí hnojit. Ale ono to vychází z toho, že cibuloviny je zelenina v druhé trati a to znamená jen to, že je to zelenina se středním nárokem na živiny. Takže jde hlavně o to jakou kdo má půdu.
Na zeleninu v první trati se dodávají půdě živiny, protože je to zelenina s nejvyšším nárokem na živiny patří tam košťálová a plodová zelenina. Do druhé tratě, se středním nárokem na živiny patří kořenová, listová a cibulová zelenina. A poslední v osevním postupu je zelenina s nejnižším nárokem na živiny v třetí trati a patří tam jen lusková zelenina. Lusková zelenina má tu vlastnost, že na kořenech má bakterie které dokážou na sebe vázat vzdušný dusík a proto jsou dobrou předplodinou pro zeleninu v první trati a kruh se uzavřel. Ale já mám dostatek kompostu, takže vyhnojeno mám každý rok plošně a nic se tím určitě nezkazí také jen ta zelenina co ty živiny nepotřebuje je nevyužije a zůstanou tam na příště.

Pokud všeobecně i cibuloviny hnojíš dokonale rozloženým" zralým" kompostem= kyprá a černá hmota bez dosud tlejících částí, nic se neděje . Nelze požít čersvý hnůj, ten zpracovávají jak mikroorganismy a plísně tak různí zemní červíci kteří pak provrtávají i mrkve , ředkvičky, tedy kořenovou zeleninu.

Jindřich
Hlasování: Debora (+1), tondabh (+1)
Odpovědět 

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 2 Host(é)