Odpovědět 
 
Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vytáčení medu
21.05.2013, 12:32 PM
Příspěvek: #1
Vytáčení medu
Prosím o radu zkušenějších, jak se správně rozhodnout, kdy vytočit med, když není moc zavíčkovaný a nemám refraktometr. Po ochlazení bude asi potřeba něco odtočit, nemám tolik souší a včely mají hodně sladiny. Díky
Odpovědět s citací příspěvku
21.05.2013, 01:54 PM
Příspěvek: #2
RE: Vytáčení medu
Cuknout s plástem a když med "cáká", je ještě řídký.
A nezavíčkovaný odebírat brzy po ránu, kdy je z noci zahuštěný, aby do něj nestačily donést čerstvou sladinu.

Langstroth 2/3 (Vigor) – Praha (227 + 245 + 258 m n.m.) + Kokořínsko (278 m n.m.)
Hlasování: MilanBencúr (+1)
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
21.05.2013, 09:29 PM
Příspěvek: #3
RE: Vytáčení medu
Keď som kočoval na agát, med bolo treba vytočiť ešte na kočovnom stanovišti, aby sa plné plásty nepotrhali pri prevoze včelstiev domov. Vytáčali sme, keď končila nárazová agátová znáška, keď váha ukazovala prínos nektáru do 1 kg za deň a plásty s medom boli zaviečkované z jednej tretiny. Včely som striasol do prázdnej uličky po odobratom pláste v medníku a vtedy aj vyfŕkol riedky nektár z plásta, čo okamžite zamestnalo strasené včely. Zvyšné, menšie množstvo včiel, som vlhkou metličkou pozmetal z plásta do prázdnej kanvy. Včely dokážu pri končiacej znáške zahustiť také malé množstvo doneseného nektáru od večera do rána. Nikdy som nemal s takto vytočeným medom problém.

©Milan Bencúr
našapr@vda Warre
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
23.05.2013, 10:00 AM
Příspěvek: #4
RE: Vytáčení medu
Zdravím.Měl bych dotaz jak dlouho zůstane řepkový med v plastech než zkrystalizuje.Řepka mi kvete za chalupou od 5.5.
Chtěl jsem točit med zítra ale je strašná zima.Podle počasí to vypadá tak na pondělí nebo úterý že by šlo točit.
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
23.05.2013, 12:20 PM
Příspěvek: #5
RE: Vytáčení medu
Řepkový krystalizuje velmi rychle, cca do 14 dní je z něj kaše. Může i dřív, je to o tom co mimo řepky do medu nanosily, poměr fruktózy a glukózy a na teplotě skladování. Čím chladněji tak krystalizuje rychleji.
Já mám řepkový med rád, docela jej upřednostňuji, ale všechen řepkový med pastuji.
Hlasování: Leoš Dvorský (+1)
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 


Skok na fórum:


Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)