Forum Šance pro včely
Vytáčení medu - Verze k tisku

+- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz)
+-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev)
+--- Fórum: Včelařský rok (/forum-Vcelarsky-rok)
+--- Téma: Vytáčení medu (/tema-Vytaceni-medu)



Vytáčení medu - Milan Urík - 21.05.2013 12:32 PM

Prosím o radu zkušenějších, jak se správně rozhodnout, kdy vytočit med, když není moc zavíčkovaný a nemám refraktometr. Po ochlazení bude asi potřeba něco odtočit, nemám tolik souší a včely mají hodně sladiny. Díky


RE: Vytáčení medu - Petr Mirovský - 21.05.2013 01:54 PM

Cuknout s plástem a když med "cáká", je ještě řídký.
A nezavíčkovaný odebírat brzy po ránu, kdy je z noci zahuštěný, aby do něj nestačily donést čerstvou sladinu.


RE: Vytáčení medu - Milan Bencúr † - 21.05.2013 09:29 PM

Keď som kočoval na agát, med bolo treba vytočiť ešte na kočovnom stanovišti, aby sa plné plásty nepotrhali pri prevoze včelstiev domov. Vytáčali sme, keď končila nárazová agátová znáška, keď váha ukazovala prínos nektáru do 1 kg za deň a plásty s medom boli zaviečkované z jednej tretiny. Včely som striasol do prázdnej uličky po odobratom pláste v medníku a vtedy aj vyfŕkol riedky nektár z plásta, čo okamžite zamestnalo strasené včely. Zvyšné, menšie množstvo včiel, som vlhkou metličkou pozmetal z plásta do prázdnej kanvy. Včely dokážu pri končiacej znáške zahustiť také malé množstvo doneseného nektáru od večera do rána. Nikdy som nemal s takto vytočeným medom problém.


RE: Vytáčení medu - Nytra Boleslav - 23.05.2013 10:00 AM

Zdravím.Měl bych dotaz jak dlouho zůstane řepkový med v plastech než zkrystalizuje.Řepka mi kvete za chalupou od 5.5.
Chtěl jsem točit med zítra ale je strašná zima.Podle počasí to vypadá tak na pondělí nebo úterý že by šlo točit.


RE: Vytáčení medu - Aleš Molčík - 23.05.2013 12:20 PM

Řepkový krystalizuje velmi rychle, cca do 14 dní je z něj kaše. Může i dřív, je to o tom co mimo řepky do medu nanosily, poměr fruktózy a glukózy a na teplotě skladování. Čím chladněji tak krystalizuje rychleji.
Já mám řepkový med rád, docela jej upřednostňuji, ale všechen řepkový med pastuji.