Vosk? Vosk!
|
10.05.2016, 11:30 AM
Příspěvek: #31
|
|||
|
|||
RE: Vosk? Vosk!
Zdravím mě by spíš zajímalo jak ho kdo zpracovává. Nevím jak moc je důležitá teplota. Dneska jsem vymačkané plástve rozehřál v hrnci a přecedil. Zbylo mě tam trochu pilu a byl to starý vosk, a moc libně to nevonělo. kdo co radí? díky
|
|||
10.05.2016, 11:39 AM
Příspěvek: #32
|
|||
|
|||
Sluneční tavidlo.
Nebo vařit s větším množstvím nejlépe měkké vody. Pčecedit a nechat vychladnout co nejpomaleji, nečistoty se usadí na spodku koláče. |
|||
Hlasování: Leoš Dvorský (+1) | |||
10.05.2016, 01:39 PM
Příspěvek: #33
|
|||
|
|||
Ze slunečního tavidla je krásný vosk, ale bývá někdy až moc " přetavený ".
Ekonomicky pak je to neekonomické - ale ideální pro likvidaci plástů se zavíječem. Ekonomicky " nej " je poslat plásty do výkupu. úplně super to je, když to nechceš měnit za mezistěny, ale za peníze. Tak či onak, dostaneš dvakrát tolik vosku, jako při jakémkoli jiném pinožení. Pošta bere balíky bez lístku za solidní cenu. Tavit se dá i v kastrolu a DEŠŤOVÉ vodě, přivést do varu, cedníkem sebrat košlky a slít ještě jednou přes cedník. Výtěžnost je ale mizivá a vosk mizerný - to je to, co jsi dělal. U tohohle způsobu je třeba se vyvarovat zbytků pylu a starého medu - oboje váže vosk a snižuje výtěž. To je třeba dávat do kamen. Larvy nevadí. Pak je tu parní tavení - třeba ve starém pařáku na ovoce to jde super. Krásný vosk, ale patlačka. Je to třeba vymačkat. Na vlastní mezistěny, když je potřeba, pak jsou ideální víčka a zbytky různých panenských ořezů - to stačí vařit ve vodě a vosdk je krásný. |
|||
Hlasování: Ladislav Kohout (+1) | |||
04.06.2016, 11:00 PM
Příspěvek: #34
|
|||
|
|||
Dneska jsem udělala následující zkušenost:
Odřízla jsem cca 4 plásty z louček, vyřízla jsem, co jsem tam nechtěla, rozmačkala v míse a přes nerez cedník na cezení medu, jsem to nechala prokapat, bylo toho 1,5kg ( + cca 40 dkg panenského plástu i s medem jsem podarovala). Zbylé voští jsem nechala vylouhovat ve vodě a získala 4 litry luxusní medové vody na pití, do níž jsem přidala mátu a citron. Vosk jsem nechala roztavit v el. troubě v běžném kuchyňském hrnci vyloženém alobalem, přecedila přes hrubý cedník, zbylou hroudu košilek jsem vymačkala v cedníku lžící a pak ještě jednou procedila přes jemný cedník ( ty jsem pak znovu zahřála v troubě a vosk a zbytky z nich normálně vytřela do papírového ubrousku). Získala jsem puk čistého žlutého vosku o váze 30dkg. Troubu používám i na nanášení vosku na horní loučky, udělám si podlouhlou alobalovou formu v níž vosk rozehřeji a smočím hranol loučky, na jedno zahřátí cca 5 louček, jde to rychle a rovnoměrně. |
|||
Hlasování: goro (+1), Crha Karel (+1), terez.c (+1) | |||
05.06.2016, 01:27 PM
Příspěvek: #35
|
|||
|
|||
Hezký, ale chce to netrpět Alzheimerem.
Kdo jste už viděl hořící hrnec vosku na kamnech.... Naposled mě takhle vyhořely asi dvě kila zhruba před měsícem. Moc krásný klima v dílně... ![]() Tak bacha na tu troubu. ![]() |
|||
05.06.2016, 06:53 PM
Příspěvek: #36
|
|||
|
|||
Každá trúba má termostat! Stačí nastaviť teplotu na cca 60-70 °C , a nič horieť nebude!
|
|||
Hlasování: Radka Nývltová (+1) | |||
07.06.2016, 01:24 PM
Příspěvek: #37
|
|||
|
|||
Jo, to by mohlo, do tý mý truby se přikládaj polínka, známí taky říkal, že by bylo třeba modernizace.
![]() |
|||
Hlasování: Tomáš Jelínek (+1), liptaka (+1), Debora (+1) | |||
18.07.2016, 02:40 PM
Příspěvek: #38
|
|||
|
|||
Dotaz: Vymačkal jsem med z plástu. Zbytky plástu jsem uvařil v nerez hrnci, přecedil a získal vosk, který je krásně žlutý. Ale - spíš je nepříjemně cítit. opakovaně jsem ho převařil, stále nevoní medově. Nemáte postup, jak získat "voňavý" vosk. Díky za tipy.
|
|||
18.07.2016, 05:10 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 18.07.2016 06:37 PM od Debora.)
Příspěvek: #39
|
|||
|
|||
vosk se může rychle přehřát, lépe jej vařit ve vodní lázni.
Naplň nerezoví hrnec ze 3/4 vodou a přiveď ji k bodu varu. Připrav si dřevěný džber, nebo nerezovou vaničku do poloviny naplněnou studenou vodou. Rámečky nebo zbytky vosku ponoř do horké vody. Po rozpuštění vosku stáhni cedníkem nečistoty plovoucí na hladině a hrnečkem odeber tekutý vosk do připravené nádoby se studenou vodou. Pro eventuální čištění a harmonizaci získaného vosku naplň nerezoví hrnec z 1/4 vodou a pomalu vosk ohřívej než zkapalní. Pak polož pod víko hrnce plenku, obal hrnec dekou a nech ho 2-3 dny pomalu vychladnout. Měsíček je bezplatný hydrodynamický separátor, tak že pokud to zvládneš například 20.07. získáš voňavý biodynamický vosk nejlepší kvality. Info: tekutý vosk se nesmí dostat do styku s magnetickými kovy, které narušují strukturu elektronů. Vosk pak ztratí svou vůni a barvu. Pro dobrou revitalizaci elektronů je žádoucí velmi pomalé chladnutí, pak se ve vosku nedělají bubliny nebo trhliny. ![]() |
|||
Hlasování: terez.c (+1) | |||
19.07.2016, 09:11 AM
Příspěvek: #40
|
|||
|
|||
Díky za tip. Vosk vařím vždycky ve vodní lázni. Voští dám do pytlíku a vařím ve vodě, vosk vyplave na hladinu. Místo nerezového hrnce jsem začal používat varné (jenské) sklo, aby vosk nepřišel do kontaktu s žádným kovem. Skleněnou misku s voskem a vodou vařím ve větším hrnci s vodou (vodní lázni) a uzavřeném pokličkou. Vznikne krásně žlutý koláč vosku s trochou nečistot na spodní straně. Jen ta vůně není ono. Zkusím to zítra večer ještě jednou převařit. Zkusím to teda ještě celé navíc zabalit, aby vosk chládl ještě pomaleji.
|
|||
Hlasování: Debora (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)