Forum Šance pro včely
Vosk? Vosk! - Verze k tisku

+- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz)
+-- Fórum: Apiterapie (/forum-Apiterapie)
+--- Fórum: Vosk (/forum-Vosk)
+--- Téma: Vosk? Vosk! (/tema-Vosk-Vosk)

Stránky: 1 2 3 4 5 6
Všechny stránky

Vosk? Vosk! - Jan Hucko - 29.05.2013 11:56 PM

Všiml jsem si že v oddělení vosku se pořád nic neděje. To mě nutilo k zamyšlení. Vosk přece získává většina z nás. Když ho máme všichni, tak co s ním?
Přece ho nebudeme vozit do výkupu, nebo si z něj dělat mezistěny Smile

Co všechno se dá s voskem dělat, jak lze použít, co z něj vyrobit?

RE: Vosk? Vosk! - schützmeister - 30.05.2013 03:19 PM

No jo , je to těžký, ona zase ta 100 ve výkupu není tak zanedbatelná, co si budeme povídat.
Mě by moc zajímalo, jestli jste někdo nezkoušel mýdlo klasickou cestou s hydroxidem sodným, něco jsem už sice četl, ale vždy tomu něco chybělo. Mělo by to fungovat pokud vím půl napůl se sádlem nebo olejem , ale zatím jsem na to neměl odvahu.
Ještě k tomu výkupu - Vúvč vykupuje panenský tuším mezi 200-250Kč, jen tak pro info. Mají to na webu, to už není tak špatné.

RE: Vosk? Vosk! - Petr Mirovský - 30.05.2013 03:37 PM

Já z vosku dělám svíčky.
Známý přidává vosk a olivový olej do propolisové mastičky. Já dělám mastičky raději bez vosku a oleje.

RE: Vosk? Vosk! - Jan Hucko - 03.06.2013 06:56 PM

Takže tu máme mýdlo a svíčky. Myslím že výzkumák koupí tunu ale dvacet asi ne Smile resp. to co by jsme jim chtěli prodat...

Vznikají nám tu tedy dvě oddělení:

Mýdlo-máte někdo zkušenosti? Nemusí to být jen mýdlo z vosku, prostě jakékoli. nějaké typy: jak barvit, doplnit vůně (samosřejmě přírodní)

Svíčky-u to ho mě napadá to samé...

- minulý rok jsme si s přítelkyní svíčku z vosku odlili, ale byla v podstatě úplně zelená (možná proto že vosk byl ze starých souší) hořela pěkně a v celku dlouho...

RE: Vosk? Vosk! - Petr Mirovský - 03.06.2013 07:20 PM

Zkoušel jsem si sám vosk převářet, ale ani po třetím převaření se mi to moc nelíbilo a strávil jsem s tím spoustu času.
Vosk tedy vyměním za mezistěny a tak mi odpadá celkem náročné čistění. A mezistěny se pěkně rozpouští ve fritéze, na rozdíl od nasekaných kousků vosku.

Vosk ponechávám v přírodní barvě i vůni. Přibarvovat a vonět mohu parafín, ale svíčky ze včelího vosku by tím jen utrpěly.

RE: Vosk? Vosk! - Jan Hucko - 03.06.2013 10:00 PM

když jsme svíčku vylili do formy, po vychladnutí se propadla a potom jsme jí opět dolili, jenže chladný a horký vosk se úplně nespojil, takže to nevypadalo úplně vzhledně...
a taky se svíčce ven z formy moc nechtělo.. Smile

RE: Vosk? Vosk! - schützmeister - 03.06.2013 10:06 PM

(03.06.2013 10:00 PM)Jan Hucko napsal(a):  když jsme svíčku vylili do formy, po vychladnutí se propadla a potom jsme jí opět dolili, jenže chladný a horký vosk se úplně nespojil, takže to nevypadalo úplně vzhledně...
a taky se svíčce ven z formy moc nechtělo.. Smile
Co jsem o tom četl, musí být zcela specifická teplota, když je moc nebo málo, tak to neklapne. Kolik to je nevím, ale musí se to měřit.

RE: Vosk? Vosk! - renttip - 05.06.2013 08:41 AM

panenský vosk lze použít na teflonovou pánev. Vosk není lidskému organismu škodlivý a nijak se v organismu neukládá. Jídlu nijak nemění chuť. Mám to odzkoušené. Opravdu ale na panenském vosku.

RE: Vosk? Vosk! - Jan Hucko - 06.06.2013 04:01 PM

(05.06.2013 08:41 AM)renttip napsal(a):  panenský vosk lze použít na teflonovou pánev. Vosk není lidskému organismu škodlivý a nijak se v organismu neukládá. Jídlu nijak nemění chuť. Mám to odzkoušené. Opravdu ale na panenském vosku.

Máš na mysli, jako vařit na něm? Smile

RE: Vosk? Vosk! - Crha Karel - 06.06.2013 04:12 PM

Určitě. Zaprvé se to objevuje ve starých kuchařkách a za druhé jsme dnes na něm smažil vajíčka (včera jsem rušil nějaké můstky při kontrole jednoho včelstva). Rozdíl v chutí jsem nepociťoval. A zítra použiju ještě jako podklad do remosky pod koláč. Dám ochutnat.