Odpovědět 
 
Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vosk? Vosk!
29.05.2013, 11:56 PM
Příspěvek: #1
Vosk? Vosk!
Všiml jsem si že v oddělení vosku se pořád nic neděje. To mě nutilo k zamyšlení. Vosk přece získává většina z nás. Když ho máme všichni, tak co s ním?
Přece ho nebudeme vozit do výkupu, nebo si z něj dělat mezistěny Smile

Co všechno se dá s voskem dělat, jak lze použít, co z něj vyrobit?
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
30.05.2013, 03:19 PM
Příspěvek: #2
RE: Vosk? Vosk!
No jo , je to těžký, ona zase ta 100 ve výkupu není tak zanedbatelná, co si budeme povídat.
Mě by moc zajímalo, jestli jste někdo nezkoušel mýdlo klasickou cestou s hydroxidem sodným, něco jsem už sice četl, ale vždy tomu něco chybělo. Mělo by to fungovat pokud vím půl napůl se sádlem nebo olejem , ale zatím jsem na to neměl odvahu.
Ještě k tomu výkupu - Vúvč vykupuje panenský tuším mezi 200-250Kč, jen tak pro info. Mají to na webu, to už není tak špatné.
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
30.05.2013, 03:37 PM
Příspěvek: #3
RE: Vosk? Vosk!
Já z vosku dělám svíčky.
Známý přidává vosk a olivový olej do propolisové mastičky. Já dělám mastičky raději bez vosku a oleje.

Langstroth 2/3 (Vigor) – Praha (227 + 245 + 258 m n.m.) + Kokořínsko (278 m n.m.)
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
03.06.2013, 06:56 PM
Příspěvek: #4
RE: Vosk? Vosk!
Takže tu máme mýdlo a svíčky. Myslím že výzkumák koupí tunu ale dvacet asi ne Smile resp. to co by jsme jim chtěli prodat...

Vznikají nám tu tedy dvě oddělení:

Mýdlo-máte někdo zkušenosti? Nemusí to být jen mýdlo z vosku, prostě jakékoli. nějaké typy: jak barvit, doplnit vůně (samosřejmě přírodní)

Svíčky-u to ho mě napadá to samé...

- minulý rok jsme si s přítelkyní svíčku z vosku odlili, ale byla v podstatě úplně zelená (možná proto že vosk byl ze starých souší) hořela pěkně a v celku dlouho...
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
03.06.2013, 07:20 PM
Příspěvek: #5
RE: Vosk? Vosk!
Zkoušel jsem si sám vosk převářet, ale ani po třetím převaření se mi to moc nelíbilo a strávil jsem s tím spoustu času.
Vosk tedy vyměním za mezistěny a tak mi odpadá celkem náročné čistění. A mezistěny se pěkně rozpouští ve fritéze, na rozdíl od nasekaných kousků vosku.

Vosk ponechávám v přírodní barvě i vůni. Přibarvovat a vonět mohu parafín, ale svíčky ze včelího vosku by tím jen utrpěly.

Langstroth 2/3 (Vigor) – Praha (227 + 245 + 258 m n.m.) + Kokořínsko (278 m n.m.)
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
03.06.2013, 10:00 PM
Příspěvek: #6
RE: Vosk? Vosk!
když jsme svíčku vylili do formy, po vychladnutí se propadla a potom jsme jí opět dolili, jenže chladný a horký vosk se úplně nespojil, takže to nevypadalo úplně vzhledně...
a taky se svíčce ven z formy moc nechtělo.. Smile
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
03.06.2013, 10:06 PM
Příspěvek: #7
RE: Vosk? Vosk!
(03.06.2013 10:00 PM)Jan Hucko napsal(a):  když jsme svíčku vylili do formy, po vychladnutí se propadla a potom jsme jí opět dolili, jenže chladný a horký vosk se úplně nespojil, takže to nevypadalo úplně vzhledně...
a taky se svíčce ven z formy moc nechtělo.. Smile
Co jsem o tom četl, musí být zcela specifická teplota, když je moc nebo málo, tak to neklapne. Kolik to je nevím, ale musí se to měřit.
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
05.06.2013, 08:41 AM
Příspěvek: #8
RE: Vosk? Vosk!
panenský vosk lze použít na teflonovou pánev. Vosk není lidskému organismu škodlivý a nijak se v organismu neukládá. Jídlu nijak nemění chuť. Mám to odzkoušené. Opravdu ale na panenském vosku.
Hlasování: Debora (+1)
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
06.06.2013, 04:01 PM
Příspěvek: #9
RE: Vosk? Vosk!
(05.06.2013 08:41 AM)renttip napsal(a):  panenský vosk lze použít na teflonovou pánev. Vosk není lidskému organismu škodlivý a nijak se v organismu neukládá. Jídlu nijak nemění chuť. Mám to odzkoušené. Opravdu ale na panenském vosku.

Máš na mysli, jako vařit na něm? Smile
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
06.06.2013, 04:12 PM
Příspěvek: #10
RE: Vosk? Vosk!
Určitě. Zaprvé se to objevuje ve starých kuchařkách a za druhé jsme dnes na něm smažil vajíčka (včera jsem rušil nějaké můstky při kontrole jednoho včelstva). Rozdíl v chutí jsem nepociťoval. A zítra použiju ještě jako podklad do remosky pod koláč. Dám ochutnat.
Hlasování: Debora (+1)
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 


Skok na fórum:


Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)