Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vosk? Vosk!
06.06.2013, 10:01 PM
Příspěvek: #11
RE: Vosk? Vosk!
Legalizujte konopí! mi připomělo, že vosk přidávám do konopné masti.
Vosk na vejce určitě vyzkouším........
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
06.06.2013, 11:19 PM
Příspěvek: #12
Napřed rozehřát na sucho pánev (teplota tak akorát aby vosk bez odporu klouzal po ploše, jako když voskuji nahřáté lyže), pak potřít plochu jemnou vrstvičkou voskem (mám uhňácanou kouli z volné stavby), pak vejce (nemíchám, způsob volská oka).
Já také.
07.06.2013, 11:18 AM
Příspěvek: #13
(06.06.2013 04:12 PM)Crha Karel napsal(a):  Určitě. Zaprvé se to objevuje ve starých kuchařkách a za druhé jsme dnes na něm smažil vajíčka
Zajímavé - to by byl celkem bingo nápad. Dělají se z toho ty papíry na pečení, tak to asi půjde. Karle, nechá se to pak z té pánve taky úmýt ? Myslím po akci ? A musí ta pánev být teflonová ? Tuším, že to ve starých kuchařkách nebude, upřímě, teflon nemusím, to budu radši smažit dál na másle.
07.06.2013, 01:20 PM
Příspěvek: #14
Pánev teflonovou nemám, vosku třeba minimálně, stačí jen lehce přejet celou plochu nahřátého dna, vytvoří emulzi přes níž se vejce nepřipečou, kůrkou chleba lze přichycené plošky seškrábnout. Umýt pánev pouze horkou vodou bez saponátů a je připravena na další dějství. Mám nyní panenského dost budu dál experimentovat.
Dnes jsem zapekl do remosky buchtu, až dojím budu referovat, protože jsem nevysypával strouhankou, nedrží na zatuhlém vosku.
Hlasování: Debora (+1)
08.06.2013, 12:42 AM
Příspěvek: #15
(07.06.2013 01:20 PM)Crha Karel napsal(a):  Pánev teflonovou nemám, vosku třeba minimálně, stačí jen lehce přejet celou plochu nahřátého dna, vytvoří emulzi přes níž se vejce nepřipečou, kůrkou chleba lze přichycené plošky seškrábnout. Umýt pánev pouze horkou vodou bez saponátů a je připravena na další dějství. Mám nyní panenského dost budu dál experimentovat.
Dnes jsem zapekl do remosky buchtu, až dojím budu referovat, protože jsem nevysypával strouhankou, nedrží na zatuhlém vosku.

myslím, že jste před několika přízpěvky pronesl něco o ochutnávce....
08.06.2013, 08:46 AM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 08.06.2013 08:57 AM od Crha Karel.)
Příspěvek: #16
Jane, zavolejte mi dvě hodiny přetím než dorazíte a uvítá Vás ochutnávka ... Smile Pokud byste chtěl vyrazit hned, dejte mi ještě hodinku navíc na zaškolkování matečníků.
09.06.2013, 12:13 AM
Příspěvek: #17
Celkem často doma děláme jídlo na včelím vosku a opravdu to nemění chuť jídla a jak píše Karel, ani u vajec nedojde k změně chuti. Vosk má asi necelých 40 druhů tuků a žádný není lidskému zdraví škodlivý. Znovu chci zdůraznit, že to musí být vosk panenský. Zaručeně to stojí za zkoušku.....
Hlasování: Debora (+1)
10.04.2015, 08:37 PM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 11.04.2015 08:01 AM od Milan Štěpán.)
Příspěvek: #18
Jak píše pan Jan Hučko v prvním příspěvku tohoto tématu. " V oddělení vosku se dlouho nic neděje." Také píše: Přece ho nebudeme vozit do výkupu, nebo si z něj dělat mezistěny. Já z něho dělám nejen svíčky, ale také mezistěny.
Samozřejmě je mi jasné, že volná stavba je pro včely nejlepší. Snažím se o to třetím rokem a mám na volné stavbě vedena 3 včelstva. Je to ale ve zdejších podhorských podmínkách s intenzivní zemědělskou výrobou bída s nouzí. U nás jakmile něco ukáže poupata tak to kolchozníci posečou a druhý den jsou pole a louky prázdné a vůkol holá poušť. Už prostě nesečou krmení postupně každý den jen kolik je potřeba. Snůška je u nás chvíli na jaře a pak když nepřijde medovice tak abychom začali krmit. Volná stavba podle mne chce pravidelnou delší dobu trvající snůšku. Není - li snůška včely nestaví a volné stavbě ani včelám se nedaří.
Ostatním 25 včelstvům, abych připravil alespoň trochu zdravější prostředí a měl také trochu medu, již třetím rokem vkládám jen mezistěny z vlastního čistého vosku vlastní výroby. O výběru, čištění vosku a výrobě mezistěn více na http://vlastni-mezisteny.webnode.cz
Na závěr krátké video jak výroba mezistěn z vlastního čistého vosku funguje.
Hlasování: PROCHY (+1)
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
14.04.2015, 07:39 PM
Příspěvek: #19
Hezká reklama Wink
Hlasování: Miroslav Matucha (+1)
14.04.2015, 10:27 PM
Příspěvek: #20
Špatné místo na reklamu. Nikdo z účastníků ŠPV mezistěny nekupuje. M.M.
Hlasování: Jiří Marx (+1), OldaVP (+1), Rasťo 71 (+1)
Odpovědět 

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)