Včelí klimatizace aneb větrání v úle
|
12.10.2016, 11:27 AM
Příspěvek: #94
|
|||
|
|||
RE: Včelí klimatizace aneb větrání v úle
Včera jsem se sem 2x pokoušel dát příspěvek, nezdařilo se. Tak to zkuším znovu, jen v bodech.
1) Nereagoval jsem u Debory na zhroucení, ale ten fenomén a ten dle mne je tzv. varroáza, Nosema ceranae..... 2) K zhroucení plástů dochází často i v přírodě. Včely jsou na to uzpůsobeny, jen záleží na okolnostech. Např. pád stromu s díle přežijí, ale nemusí jim vyhovovat ta změněná architektura. To jsem viděl i u toho roje, který byl v topolu a byly tu i fotky. Zimu přežil a žil by dál, kdyby strom nepadl. Tím se změnilo vše. Protože mám zkušenost s cca 60 ti roji přenesenými z přírody do úlů, tak o tom něco málo vím. 3) právě kvůli zhroucení díla se dávaly do košnic, klátů tzv. koruny, kříže to je celkem jedno jak to nazveme, 4) v r. 2008 se mi něco podobného stalo u medné krávy začátkem září. 4plásty s plodem se odfikly od cca 10cm díla s věnci medu protože ty byly na panenském díle, které je velmi křehké. Plod včely normálně dochovaly a přezimovaly za zbytku, kde si nastavěly trochu přechodného díla. Ztráty včel byly ale celkem velké, není zde dostatečná pylová pastva pro regenraci. Podle mne totéž mohlo nastat u Debory. Totéž se mi stalo letos u jedné hračky, tedy japončíka, ale žádná tragédie, ta nastane asi až za rok v tom infekčním tlaku zde, protože architektura je výrazně narušena a tak to zřejmě neustojí. Budou se ale dále rozšiřovat, tak to budou moci napravit, to se uvidí. 5) Z tohoto pohledu , tedy hroucení díla (jsou ale i jiné),se ukazuje, že rámky vhodné konstrukce mohou nahrazovat částečně ty koruny kříže a včelstvo může mít prakticky nepřerušovaný plást složený z 3-5 plástů v nástavcích nad sebou. Jsou prostavěné a navíc i s těmi nezbytnými galeriemi. Jenže s tímhle si právě včelaři nevědí rady a přehazují plásty, násavky jak brambory v touze mít víc medu. Co tím ale způsobují, jakou nerovnováhu, to si neuvědomují a pak se diví. Nást. úl je třeba chápat jako dutinu, celek a ne jednotlivé díly a podle toho s ním zacházet. 6) Ke zhroucení může dojít i v drátkovaných rámcích a nezakladených mezistěnách, jako se to stalo ze v r 2005 jednomu profi včelaři u nás , když mu med zalil plodiště u 32 včelstev.TO bylo v moment, kdy mu otrávili včely a 1/3 -1/2 včel z úlu zmizela. Tedy přestala mu fungovat ta ventilace o které, dle dispozic prostoru, rozhodují včely. Včelař (nebo příroda) to může již jen ztížit nebo usnadnit. ld Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)