|
Spojování včelstev
|
|
03.01.2021, 09:44 PM
Příspěvek: #31
|
|||
|
|||
|
RE: Spojování včelstev
Mirku, skvělé video. Jeden dotaz ohledně toho krycího rámku, aby stavěly rovně. To je souš, která je vedle stavebního rámku?
Tykání vítám, Optimal 42x17, Moravskoslezký kraj, 230 m.n.m. |
|||
|
03.01.2021, 11:11 PM
Příspěvek: #32
|
|||
|
|||
|
No skvělé video to po technické stránce moc není. Asi by to chtělo kurz a možná i kameru. Ale stejně díky. Snad to pomůže.
A tím krycím rámkem jsem myslel oba nejkrajnější rámky oddělku většinou již se zásobama a někdy jsou ze strany od plodiště i s plodem. Založený oddělek na 1 - 2plodové plásty + z jedné strany přiložím 1 s medem a z druhé strany jeden s vodou. Takže to jsou ty krycí. A jak oddělek roste, tak vždy odsunu tyto krajní a vložím na jeho místo stavební. Aby držely lajnu. Někdy se to nevede, maj to různě tlustý a křivý a proto se mi do nástavku pro 10 rámků jako na videu někdy vejde jen 8 rámků. Ale je to jejich boj. Že? M.M. |
|||
| Hlasování: Antonín Hyžík (+1), Jan Sochor (+1) | |||
|
20.02.2026, 05:27 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 20.02.2026 06:25 PM od Rastislav Rosa.)
Příspěvek: #33
|
|||
|
|||
|
Zdravím priatelia včelári. Potreboval by som poradiť ohľadom dvojmatkového včelárenia. Kedže mi túto sezónu vyzimovali všetky včelstvá. Dokonca aj testovacie odložence bez akéhokoľvek biotechnického zásahu, navyše s vloženými plástami z virotických včelstiev, tak mi spravili škrt cez rozpočet, nemám miesto a ani dosť “vercajchu“ pre tohtoročné odložence. Holt včelárenie podľa Leoša Dvorského je proste hotová katastrofa, a spôsobuje len samé problémy, …
Takže som sa rozhodol všetky tieto odložence navzájom pospájať a vytvoriť z dvoch odložencov jedno dvojmatkové včelstvo. Ak máte skúsenosť s dvojmatkovým včelárením, rád privítam vaše skúsenosti ako postupovať pri spájaní (vytvorení), rozširovaní a následnom vedení dvojmatečného včelstva (odložence, ďalšie rozširovanie, ak sa jedno vyrojí … , kedy ich spojiť – mám znášku aj zo slnečnice, t.j. druhá polovica júla/července, ...). Odložence sú zimované na 2NN na r.m. 2/3 langstroth. Moja predstava je, že spolu s jarným rozširovaním odložencov cca koncom marca (pri kvitnutí vŕby rakyty) ich zároveň aj hneď spojiť. A to: 1.NN ako stavebný nadstavok (SN), 2.-3.NN odloženec, 4.NN ako SN, naň materská mriežka, 5.-6.NN ako SN, 7.-8.NN odloženec, 9.NN ako SN, 10.-11.NN (prípadne12.NN) nadstavky so súšami. Pri rozširovaní zároveň vložím nedorazenú fóliu nad horný odloženec/ nad 8.NN, taktiež noviny na MM (treba, netreba?). Otvorené očká v nadstavkoch 1,2,6,7,8. Vopred ďakujem za vašu ochotu podeliť sa o svoje skúsenosti. Nech sa darí. Langstroth 2/3; Čechoslovák 37x30, 37x14,7; 170 m n.m. Piešťany - Považský Inovec Warré - trámiky, Chynorany (okr. Partizánske) 180 m n.m. |
|||
| Hlasování: Jan Cvikl (+1) | |||
|
21.02.2026, 08:25 PM
Příspěvek: #34
|
|||
|
|||
|
Rosťo já bych na tvém místě nejprve prostudoval Farrara. Ten sice nevčelařil na volné stavbě, ale jako základ bych to pro orientaci vzal.
Já bych postupoval následovně: 1) Dno, česno naplno, 2) St. nástavek, 3) 2/3 folie, 4) Oddělek. 5) Očka NN č. 1 a 2, 6) Mřížka+noviny, 7) St. nástavek, 8) 1/2 folie (není nutná), 9) Oddělek. Očka otevřena v NN č 4 a 5, 10) Jako nástavek č 7 dát st. nástavek, pod něj folie1/2. 11) Spodní včelstvo by se již nemělo rušit, krom vytažený folie, jakmile tam včely začnou stavět. 12) Pak už pracuješ jen nahoře. 13) Jakmile budou stavět nahoře a matka bude klást v nástavku č. 4 (původní st. nástavek, přidat další st. nástavek nad tento NN č. 4 a folie odstranit). 14) Dál rozšiřovat tak, abys stavební nástavky dával nad druhé plodové hnízdo hormí matky, abys ty staré nástavky dostal postupně nahoru. 15) Jako rezevní, přetlakový nástavek nad horní včelstvo dát vždy 1 st. nástavek nad 1/3-1/2 folii. 16) V květnu (koncem) bych u obou jednotek použil po 1 NN plodu na oddělky a chov matek. 17) Obvykle se spojuje vždy tak 3 týdny před hlavní snůškou, pak přibývají včely létavky a ubývá otevřený plod. 18) Pokud se do rojové nálady dostane jedno včelstvo, vyrojí se vždy obě. 19) Já bych to spojení ale spojil s odebráním matky horního (to nechám na tobě) včelstva s 1NN a využil ho jinak. Jsou možné i jiné postupy, ale princip je v podstatě podobný. Může se klidně stát, skončíš na 16 ti nástavcích, záleží na tom, jestli horní včelstvo rozšíříš i nástavky se soušemi. Při rozšiřování jen stavebními to půjde pomaleji. 20) Místo spojení bych ale radši využil přeleták. Dá se takové včelstvo využít k revitalizaci koncem září, říjnu (to už znáš) Můžeš vyzkoušet více variant. Vidím to ze svého pohledu, který nemusí odpovídat tvé situaci. Já tady třeba nemám slunečnići a vlastně žádnou letní snůšku. Nezapoměň ale na to, že více plodu znamená větší sílu, ale také daleko větší množství V.d. Tak se nenech zámást sílou a buď stále ostražitý. V případě CCD by výsledek mohl být katastrofální. Diagnostika podle poškozených včel je nutností a hlavně včas reagovat, bude-li to třeba. Velmi důležité je včas připravit včelstvo na zimu a upravit česna případně na tu revitalizaci. No je toho na prodiskutování víc, ale více se sem nevejde. Hlavně respekt a pokoru a nemít oči zalepené medem. U včel je nutné uvažovt v dlouhodobém horizontu, jinak se člověk pohybuje jako prvok (klasický včelař), tedy od nikud nikam. Vše dobré. ld. Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
| Hlasování: Jan Cvikl (+1) | |||
|
22.02.2026, 08:44 PM
Příspěvek: #35
|
|||
|
|||
|
Leoši, veľmi pekne ti ďakujem. Už vyše dva mesiace študujem, čo sa dá, o dvojmatečnom včelárení, ale skutočných hodnotných informácií je ako šafránu. Od Farrara mám prejdené jeho dve práce: Two queen colony management a Two queen colony management for production of honey. A to je asi to najhodnotnejšie, čo som našiel, čo sa vertikálneho dvojmatečného včelárenia týka. Už mám pokreslené haldy papierov rôznych postupov vytvárania, rozširovania, tvorby odložencov a spätného spájania. Tvoj postup je perfektný, super, ďakujem. A to ukončenie dvojmatečného včelárenia preletákom je veľmi elegantné - paráda. To ma absolútne nenapadlo. Holt večný včelársky zelenáč. Skúsim variantu aj s pridaním nadstavkov so súšami aj bez pridania, atď… . Po pravde nikdy som o dvojmatečnom včelárení neuvažoval, a ani ho neplánoval používať. V podstate som teraz len využil vzniknutú situáciu - núdzu, ktorá nastala (nulové úhyny) a nechcel som ich len tak štandardne pospájať. Ale keď si predstavím 12-15NN nad sebou, myslím, že ma to veľmi rýchlo prejde, keď už dnes “nadávam“, keď mám na včelstvách 9 nadstavkov, čo sú to za opachy, resp. aj 10 nadstavkov pri trúdich včelstvách. Tak nech sa darí, od zajtra to vypukne – rovnými nohami skočíme zo zimy rovno do jari.
Langstroth 2/3; Čechoslovák 37x30, 37x14,7; 170 m n.m. Piešťany - Považský Inovec Warré - trámiky, Chynorany (okr. Partizánske) 180 m n.m. |
|||
| Hlasování: Leoš Dvorský (+1) | |||
|
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)