Poraďte prosím
|
09.01.2017, 02:29 PM
Příspěvek: #331
|
|||
|
|||
RE: Poraďte prosím
Nejsem příznivec trávení, takže používám pletivo. Já mám letos nějaký problém s Medvídkem mývalem, krade mi česnové vložky a podložky
![]() |
|||
09.01.2017, 10:49 PM
Příspěvek: #332
|
|||
|
|||
![]()
Ze tys mu nedal precist,ze je v eu nezadouci
![]() Taky nejsem priznivcem traveni.Jen me nenapadlo,ze budu muset zadelat i plastovy kryt na ocku. |
|||
22.03.2017, 06:56 PM
Příspěvek: #333
|
|||
|
|||
Dotaz na nátěr plodu
Všem přeji pěkný den, loni jsem si pořídil dvoje včelstva (uteplené úly 39/24, včely mírné, není to čistá Kraňka, ale něco příbuzného). Pak jsem se díky pořadu Nedej se dozvěděl o těchto stránkách, ale nestíhám diskuze pročítat. Na podzim jsem se ještě řídil radami včelařů, kteří dokrmují, léčí, atd. Takže tři fumigace a aerosol. Po prvních dvou víc jak 50 roztočů na včelstvo. Po třetí nic, po aerosolu také nic. Vyšetření měli 0,0 roztoče na včelstvo. Jelikož ale nedaleko mě je včelař, který přesáhl počet roztočů na včelstvo, dozvěděl jsem se před chvílí, že budu muset teď na jaře natřít plod. Selský rozum mi říká, že je to naprostá zbytečnost. Mám je v nadmořské výšce 430 m a moc možností na prolety zatím neměli, tak si říkám, jak by se tam ti roztoči teď dostali. Prosím o radu nebo dkaz, kde to bude rozebrané, jak postupovat, zda je to povinné,... případně co ještě potřebujete za informace, abyste mi mohli účinně poradit. Nechci s nikým zbytečně válčit a dělat zlou krev, pokud to nebude nezbytně nutné. Předem moc děkuju. |
|||
22.03.2017, 08:28 PM
Příspěvek: #334
|
|||
|
|||
jestli se nepletu, tak nátěr plodu (resp. předjarní ošetření) je nařízeno, pokud máš víc než tři roztoče ve spadu.. osobně bych je po tebou popsané chemoterapii nechal na pokoji a myslím, že ani formálně povinnost zásahu nemáš
Resp. konkrétně z https://www.svscr.cz/metodika-kontroly-z...-rok-2017/ : "ExM310 VARROÁZA – O (předjarní preventivní ošetření) Na základě vyhodnocení extenzity varroázy v jednotlivých obcích podle procenta stanovišť bez nálezu roztoče (nulová extenzita) se provede preventivní ošetření u všech včelstev na všech stanovištích, pokud byla zjištěna nulová extenzita u méně než 25 % stanovišť na území obce. Pokud byla zjištěna nulová extenzita u 25 % a více stanovišť na území obce, provede se ošetření pouze na stanovištích, kde byl zjištěn nález více než tři samičky Varroa destructor v průměru na jedno včelstvo ze směsných vzorků zimní měli, odebraných do 15. 2. 2017. Ošetření se provede schváleným VLP v souladu s příbalovou informací nebo VLP schváleným pro klinické testování v souladu s podmínkami jeho použití pro klinické testování. Toto ošetření musí být provedeno do 15. 4. 2017. Vyhodnocení extenzity varroázy provede ÚVS SVS." |
|||
Hlasování: Vintera (+1) | |||
22.03.2017, 09:24 PM
Příspěvek: #335
|
|||
|
|||
(22.03.2017 06:56 PM)Vintera napsal(a): Dotaz na nátěr plodu Při těch nulách, co tam máš, je jakýkoliv zásah proti roztoči teď nesmyslný. Pokud bys chtěl neporušit metodiku, která by ošetření opravdu nařizovala (vaše obec by byla zmíněna v tom materiálu co se o něm píše v předešlém příspěvku), je jením z možných oficiálně povolených léčiv formidol 40. Tedy pokud vůbec něco, potom formidol v dubnu. |
|||
Hlasování: lyn_x (+1), Vintera (+1) | |||
22.03.2017, 11:14 PM
Příspěvek: #336
|
|||
|
|||
Moc děkuju za odpovědi.
Jek k tomu dokumentu ze Stát. veterin. správy, nulová extenzita je 0,0 roztoče na včelstvo, nebo do nějakého povoleného množství? A do jaké vzdálenosti teď zhruba včelky lítaj? Je to těch 5 km nebo se spíš drží u úlu, tedy třeba jen do kilometru? |
|||
22.03.2017, 11:45 PM
Příspěvek: #337
|
|||
|
|||
Jde o statistiku vsech stanovist v ramci obce. Pokud vic jak 25% stanovist melo nulu, tak osetruji jen ti, kdo meli vic nez 3 VD. Jinak osetruji vsichni. Vysledky pro tvoji obec najdes tady:
https://www.svscr.cz/mapove-vystupy-ohni...ych-pasem/ 5 km vcely litaji jen v dobrem pocasi za snuskou, ktera za to stoji, ted pokud vim rozhodne ne, ten kilometr bych videl jako maximum (ale necitim se v tomhle byt uplne kovany..) Omlouvam se za absenci diakritiky, ale pisu na telefonu a na hacky nemam nervy. ![]() |
|||
Hlasování: Vintera (+1) | |||
23.03.2017, 08:39 AM
Příspěvek: #338
|
|||
|
|||
Stačí když budeš sledovat na stránkách svs úřední desku pro svůj kraj. Pokud by jsi měl něco nařízeno, bude to tam. Pokud ti to jen někdo řekne, tak je to jejich vlastní iniciativa. A to pokud nechceš postupovat také iniciativně, ale podle situace a nechceš se hádat tak musíš se ptát těch co ti budou tvrdit, že musíš natírat např. A je to nařízené od SVS? A nejsou to roztoči spadlí z louček po podzimní fumigaci? A jaké máte napadení plodu, když chcete natírat? A odvíčkovaly jste plod a zkontrolovaly jaké je napadení? atd. Jak z nich uděláš soutěžící v kvízové debatě, tak se aspoň dovíš jak to funguje kolem tebe a také je to přejde po tobě něco chtít
![]() |
|||
Hlasování: Kamil Střelka (+1), Crha Karel (+1), Vintera (+1), Rasťa (+1) | |||
23.03.2017, 09:12 AM
Příspěvek: #339
|
|||
|
|||
Díky i za tyhle rady.
Jestli to dobře chápu, dal jsem si vyhledat Dobrušku, tam spadám a nic nařízeno není. |
|||
23.03.2017, 10:29 AM
Příspěvek: #340
|
|||
|
|||
Pokud vím,tak pro rok 2017 zatím žádné nařízení není.Nebo jste ho někdo našel?
|
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 2 Host(é)