Odpovědět 
 
Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Plod
25.03.2013, 08:32 PM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 25.03.2013 09:01 PM od Crha Karel.)
Příspěvek: #1
Plod
[/quote]
Na červíky jsem někde viděl i kuchařku, ...Jinak když na ně zacvičíš slepice ...
[/quote]

Myslím, že by toto mohlo být nosné téma, zvláště rozšíří-li se červnové vyřezávání plodu, coby významná součást snižování V.d.populace. A taky věřím, že se najde nějaké léčivé využití.
Nechat to vyčistit slepicemi je jistě ideální, ovšem ne každý je chová a ne každý bude ochoten se o takovýto zdroj hodnotné výživy s nimi dělit. Smile
Takže by mne taková kuchařka zajímala, i když myslím, že nejhodnotnější to bude požít jako plástečkový med. Pprotože vyřezávání bude probíhat v jednom čase, uvažuji vyřezané plásty nejlépe zamrazit (zlikviduje se tím i V.d.) a odebírat z mrazničky k postupné spotřebě.
Další způsob je nechat přejít varem, ale tam si nejsem jist jak dopadne separace od vosku a nakolik se varem sníží hodnota pokrmu.
Takže otázek hodně. A jedna na závěr: kolik % proteinu obsahuje 100gr larev?

Legalizujte konopí!
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
25.03.2013, 11:30 PM
Příspěvek: #2
RE: Plod
Obecně se uvádí, že hmyzí organizmus obsahuje 60-80% proteinů. V několika hmyzích kuchařkách jsem např. našel údaj o tom že dospělá luční kobylka má 60% proteinů. Osobně myslím, že u larev plodu to bude těch 80 i více procent.
Odpovědět s citací příspěvku
01.04.2013, 10:26 PM
Příspěvek: #3
RE: Plod
Zatím se sice nechystám larvy konzumovat, mám ale pár postřehů :
Ze zamražováním celých plástů může být problém. Zkoušel jsem takto usmrcovat trubčí larvy v běžné chladničce a po týdnu v mrazáku byla většina již zakuklených larev naživu / líhly se normálně v mrazáku / a menší tak či onak rychle podléhají
hnilobě. Je to zřejmě tím, že larvy dokáží udržet životní teplotu poměrně dlouhou dobu. Je třeba je asi zamrazit velmi razantně, stále ale zůstane problém, že potom budou zase chvíli tát a to ve styku s plástem vede k již zmíněné rychlé zkáze.
Doporučil bych před konzervací vyjmutí larev z plástu. Mám vyzkoušené napichování celých řad po odvíčkování za hlavičkou - podobným pohybem jako při odvíčkování je možné je vcelku snadno vytahovat. Ideální jsou ale stejně trubci ve stadiu těsně před kuklením. Někdy stačí jen povytahnout a potom jdou vyklepat.
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
01.07.2018, 06:40 PM
Příspěvek: #4
RE: Plod
(01.04.2013 10:26 PM)schützmeister napsal(a):  Zatím se sice nechystám larvy konzumovat, mám ale pár postřehů :
Ze zamražováním celých plástů může být problém. Zkoušel jsem takto usmrcovat trubčí larvy v běžné chladničce a po týdnu v mrazáku byla většina již zakuklených larev naživu / líhly se normálně v mrazáku / a menší tak či onak rychle podléhají
hnilobě.
To je zajímavé, že se trubci rodí i v mrazáku. Mě letos zastydlo několik plástů se zavíčkovaným plodem v oddělcích, když přišla v červnu zima jen kolem 5 stupňů. Nezvládli to obsednout a několik oddělků jsem musel zrušit. Něco jsem stihl zateplit, ale někde už bylo pozdě, začalo to hnít a několik plástů jsem musel vyřezat. M.M.
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
05.07.2018, 09:11 AM
Příspěvek: #5
RE: Plod
Zkoušel jsem ochutnat někdy předloni. Ze staršího, dobře odvíčkovaného plástu (asi jsem to seřízl nožem) s mezistěnou se dají kukly docela dobře vyklepnout na talíř nebo plech a zamrazit. Ideální výtěžnost bude asi v době, kdy se začínají zbarvovat oči, ale ještě nemají vyvinutou vnější kostru.
Co mě ještě napadá, je zamrazit celý plást a ten před použitím rozdrtit (kukly nebudou tak křehké, jako vosk) a vosk vypláchnout ledovou vodou, ale nemám vyzkoušeno.
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
Odpovědět 


Skok na fórum:


Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)