Materiály na výrobu nástavků
|
09.06.2013, 06:44 AM
Příspěvek: #11
|
|||
|
|||
RE: Materiály na výrobu nástavků
Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že v úľoch z borovice sa včelám tak nedarí ako v úľoch zo smrekového dreva a aj ich hmotnosť je citeľne väčšia. Sololit je celkom vďačný materiál aj na výrobu úľov, pokiaľ sú tieto chránené pred dažďom niekde pod prístreškom a ošetrené fermežou. Už tri desaťročia používam priehradkové kŕmidlá zo sololitu, ktoré som pri ich výrobe natrel rastlinným olejom a úľová vlhkosť aj podávaný sirup alebo voda vôbec sololitu neškodia a materiál nepuchne.
|
|||
09.06.2013, 11:34 AM
Příspěvek: #12
|
|||
|
|||
Tak jak píše Pan Bencúr borovice je těžší a taky daleko rychleji plesniví,ale tady platí,že plesniví běl jádro borovice nezplesniví,jenomže borovice mají většinou hodně běli.Můj otec vyráběl úly z lípy a byly naprosto perfektní co se týče dýchatelnosti dřeva a také byly velice lehké.Alternativa je také olše ta má podobné vlastnosti jak lípa.Z vlastní zkušenosti bororovici nedoporučuji, lepší a lehčí je smrkové dřevo.
|
|||
Hlasování: Milan Bencúr † (+1) | |||
09.06.2013, 01:21 PM
Příspěvek: #13
|
|||
|
|||
![]()
Sololit používám 10 let na výrobu manipulačních nástavků.
Dříve na zakrytí krmné láhve, ale nyní převážně na převoz souší, na lapání rojů nebo tvorbu smetenců, když byla nouze i na medníky a občas jsem v nich i přezimoval. Ze sololitu jsem nažezal boky a čela, olištoval hranolkem 16/20 mm, na vrch čela a zadku 16/30 - jako nosné uši a protikus pro lištu na závěs rámků 16/9 mm a vše sešrouboval jako nástavek z masívu a posichroval 2 delšími hřebíky mezi 2 šrouby na jeden rohový spoj, bez očka nebo štěrbinového česínka, provařil v parafínu, BACHA hodně pění, sololit z použitých palet, lepší je silnější. Materiál za hubičku, vysoká pracnost, maximální spokojenost s funkčností. Trošku se vybouluje a kroutí, ale dá se s tím žít. |
|||
Hlasování: Ali (+1) | |||
09.06.2013, 03:05 PM
Příspěvek: #14
|
|||
|
|||
(09.06.2013 02:33 AM)renttip napsal(a): Zajímalo by mě, zda má někdo zkušenost se sololitem. K výše zmiňované borovici: kdysi jsem někde slyšel, že borovice není na stavbu úlů vhodná, kvůli pryskyřici, kterou obsahuje, že včely odpuzuje. Má někdo v tomto směru nějaké vědomosti?Podle mých zkušeností sololit, stejně jako jiné aglomerované / mleté / materiály, do úlu nepatří. Jedním důvodem je nestabilita / různě se kroutí /, špatná paropropustnost, ale hlavně problémy s plísní. Je v tom prostě krom dřeva namleté kde co, hlína, jehličí, shnilé stromy - a to je důvod, že se na tom plísním mimořádně daří. Krom toho se to ani nedá opálit - zatímco prkno ožehnete, tohle prostě proroste komplet. Borovice a pryskyřice - světově nejpoužívanější materiály na úly mimo polystyrenu a betonu jsou právě různé druhy borovic, smrků, douglasky a cedry. Tedy vše pryskyřičnaté dřeva. Výhodou je právě trvanlivost a včelám to nevadí, vždyť propolis je valnou částí právě pryskyřice. |
|||
Hlasování: Debora (+1) | |||
09.06.2013, 09:56 PM
Příspěvek: #15
|
|||
|
|||
díky za informace a nějak si to budu muset přebrat.
|
|||
10.06.2013, 02:08 AM
Příspěvek: #16
|
|||
|
|||
Klady a zápory úľa Warre zo sololitu sú tu http://www.beeinbg.narod.ru/alp_13.htm .
Výroba úľa Warre zo sololitu je popísaná tu http://www.beeinbg.narod.ru/alp_11.htm . |
|||
10.06.2013, 03:07 AM
Příspěvek: #17
|
|||
|
|||
děkuju za odkazy.
|
|||
01.07.2013, 12:28 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 01.07.2013 04:21 PM od Debora.)
Příspěvek: #18
|
|||
|
|||
(09.06.2013 03:05 PM)schützmeister napsal(a):(09.06.2013 02:33 AM)renttip napsal(a): Zajímalo by mě, zda má někdo zkušenost se sololitem. K výše zmiňované borovici: kdysi jsem někde slyšel, že borovice není na stavbu úlů vhodná, kvůli pryskyřici, kterou obsahuje, že včely odpuzuje. Má někdo v tomto směru nějaké vědomosti?Podle mých zkušeností sololit, stejně jako jiné aglomerované / mleté / materiály, do úlu nepatří. ...Je v tom prostě krom dřeva namleté kde co... V nemecku se pouzívají sololitové desky jako izolace do víka. Ale sololit je odpad, obsahuje napríklad formaldehyd, fenol a jiné drobnosti. Zatím nemám vyzkousené dlouhodobé vlastnosti dreva Paulownia. Výhoda je jeho váha, která je skoro polovicní nez u dubu. Delala jsem z nej Warré strisky na Dadanty (50x50cm) a jsou lehcí nez smrkové strisky na Warré (34x34cm). Palownia patrí mezi tropická tvrdá dreva, ale je to velmi mekké a lehké drevo. Ale pozor, strasne rychle roste, co nespotrebujeme na stavbu úl, máme do krbu a to uz pak není eko a navíc do nasich krajin nepatrí, tak aby jsme místo roztocú nehubyli Paulownii ![]() |
|||
Hlasování: Milan Bencúr † (+1) | |||
01.07.2013, 02:12 PM
Příspěvek: #19
|
|||
|
|||
(01.07.2013 12:28 PM)Debora napsal(a): V nemecku se pouzívají sololitové desky jako izolace do víka. Ale sololit je odpad, obsahuje napríklad formaldehyd, fenol a jiné drobnosti,Rád bych ještě odborně upřesnil kvalitu sololitu / dřevovláknitých desek či MDF desek /. Nemám je rád, ale nikoli pro obsah chemických látek. Důvod je ten, že jsou vyráběny papírenskou technologií / narozdíl od DTD,LTD,biodesk, překližek či OSB / což v praxi znamená, že je to čisté dřevo / včetně kůry a hlíny /, jen uvařené a namleté, obsahuje pravda, separátor / aby šlo oddělit od lisovacích desek / a tím je parafín / ten nám nevadí /. Takže chemie není problém. S Paulonií a jinými rychlerostoucími dřevinami je ten problém, že povětšinou neobsahují obranné látky / pryskyřice či taniny jako například duby. TZn. jejich životnost a zvláště odolnost plísním a houbám bude mizerná. |
|||
Hlasování: Debora (+1), Leoš Dvorský (+1), Milan Bencúr † (+1) | |||
03.07.2013, 12:28 AM
Příspěvek: #20
|
|||
|
|||
Je pravda, že nemám moc včelstev (3), ale držím si jednu pevnou zásadu. Nástavky , dna, víka používám tři sezóny a pak je prostě zlikviduju. Dělám to kvůli včelímu moru, který má vývojové stádium čtyři roky a tak bych se měl tomuto onemocnění teoreticky vyhnout.
Hledám proto materiály cenově dostupné. Dřevo je zatím asi ten nejlepší materiál, i když cena zas až tak příznivá není. Asi to vždy bude o kompromisech a možnostech každého včelaře. Já si úly vyrábím sám, takže každý nápad o možném materiálu na výrobu pokud se mi zdá reálným, tak zkouším. |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)