Malá protivarroázní úvaha
|
23.03.2016, 11:31 AM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 23.03.2016 11:48 AM od Debora.)
Příspěvek: #23
|
|||
|
|||
RE: Malá protivarroázní úvaha
Pokud nevčelaříš v oblasti intenzivně vedených včelstev, tak tento problém nevidím. Domnívám se, že pokud není včelstvo vystaveno vysokému stresu, dokáže takovou zátěž kompenzovat. Na rozdíl od lokálních včelařských svazů se u nás i včelařské instituty odklánějí od plošného ošetřování včelstev a doporučují bodovou léčbu a selekci choulostivých včelstev s vysokým zamořením varroa. Zde nesmíme podceňovat paměť včelstva. Včelstvo nikdy neplýtvá energií. Pravidelně léčená včelstva si pamatují, že roztoče "něco" vyřeší a soustřeďují své rezervy na jiné prioryty, například rehabilitace, nebo zpracování cukru, zatím co neléčené včelstvo si pamatuje, že problémy s roztoči musí řešit samo. Zde je každá špetka energie drahá. V principu by mělo platit, sahat včelstvu na zásoby by mělo být v průběhu selekce absolutní tabu.
(23.03.2016 12:05 AM)Víťa napsal(a): Debora říká, že to pozná každý... Asi jsem jediný trotl tedy Víťo, já jsem napsala, že léčit včelstvo s příznaky "varroózy" umí každý, ale málokdo umí dát včelstvu svobodu umřít (Umění je nezasáhnout, když je potřeba). |
|||
Hlasování: renttip (+1), tondabh (+1), Víťa (+1), Tomáš Palata (+1), Martin Smutný (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)