Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Léčení u včel
12.08.2022, 07:55 AM
Příspěvek: #241
RE: Léčení u včel
(12.08.2022 07:06 AM)Leoš Dvorský napsal(a):  Tak o tom ukrajinském "Ekopolu" se to vědělo od samého začátku a kluci ze Slovenska to umístili i sem na toto fórum tak před 5ti roky. Ten originál se sem už nedostane a je to jen dobře. Jen by to ještě chtělo zakázat používání té ostatní chemie ve včelách.

Nestálo by za úvahu vzít trochu rozum do hrsti a začít konečně včelařit na 100% v souladu s tezemi ŠPV, tedy bez chemie?

Prospějete tím včelám, sobě, ale i celé planetě.

Na výrobu jedů je totiž potřeba energie a včely ji nikdy nevynakládají zbytečně. To jen my lidé s ní plýtváme.

Sorry , ale nemohl jsem jinak.

ld
Leoši 100% pravda , musíme se vrátit ve všem zpět, v této době jsme bez přátel bez platnosti smluv, kdejaký blázen nám zastaví dodávky čehokoli a není kam se odvolat. Chemie v potravinách nás hubí jako ty včely. Včely to přežíjí my ne ,nějak jsme jako národ myšlenkově zdegenerovali.
Taky se omlouvám možná to sem nepatří.

Jindřich
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
13.08.2022, 07:57 AM
Příspěvek: #242
Nemá smysl žehrat nad stavem světa.Jeho proměna se nikdy nezastaví a nám nezbývá, než se s tím smířit.
RS.
25.05.2025, 06:25 PM
Příspěvek: #243
Jen jeden aktuální poznatek. Protože všichní držitelé včelstev věří, že úhyny jsou způsobeny jen kleštíkem, tak jim a těm, kteří tomu stále ještě věří (tedy ne že by to někdy a někde nebyla pravda) předávám info, že v oblastech jako je Mladoboleslavsko kleštík přechází ze včel na plod letos o cca 3 týdny dříve, tedy už nyní. Ve vyšších oblastech to může být jinak. Mám ale poznatek, že v oblasti, kde je průměrná teplota o 2°C nižší, než zde u mně. Je téměř ideální čas na některé z biotechnických opatření u potřebných včelstev (především na ty které ředí kleštíka případně jej koncentrují s následným odstraněním ), tedy bodově, protože každý paušální přístuup je jen pro hlupáky. Letošní rok je hodně zajímavý a asi ještě bude. ld

Včelařit bez chemie je normální!
Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem!
Hlasování: Jan Cvikl (+1)
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Včera, 04:34 PM
Příspěvek: #244
(25.05.2025 06:25 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  Jen jeden aktuální poznatek. Protože všichní držitelé včelstev věří, že úhyny jsou způsobeny jen kleštíkem, tak jim a těm, kteří tomu stále ještě věří (tedy ne že by to někdy a někde nebyla pravda) předávám info, že v oblastech jako je Mladoboleslavsko kleštík přechází ze včel na plod letos o cca 3 týdny dříve, tedy už nyní. Ve vyšších oblastech to může být jinak. Mám ale poznatek, že v oblasti, kde je průměrná teplota o 2°C nižší, než zde u mně. Je téměř ideální čas na některé z biotechnických opatření u potřebných včelstev (především na ty které ředí kleštíka případně jej koncentrují s následným odstraněním ), tedy bodově, protože každý paušální přístuup je jen pro hlupáky. Letošní rok je hodně zajímavý a asi ještě bude. ld

A čím je to způsobené že přechází dříve na plod? Má na to vliv z většiny chladný květen tedy volí tuto strategii protože se nemohl pomocí zalétávání dostatečně rozšířit do okolí?
Včera, 07:25 PM
Příspěvek: #245
Tak na 100% to nevím, ale podle mne je to hodně odvislé od počasí. Květen je chaladnější, než obvykle a kleštík má na plodu lepší podmínky. Nyní se najde hlavně na krajích plodového tělesa. Ideální teplota pro množení je cca 33,4°C. Pak je docela pravděpodobné, že to souvisí i s počtem generací plodu oschovávaných od konce zimy. Pak mi přijde, že tím, že včelstva v rojové náladě mají lepší podmínky, protože tam jsou více dlouhověké včely a roji se dostává kleštík nejvíce do prostoru. Co slýchám, tak rojovka letos probíhá přerušovaně jako by v několika vlnách, prodlužuje se. Není to ale první rok, co to pozoruji. Není to ale na sebe navazující, je možné že se jen přizpůsobuje.

Záměnami nástavků a plástů s plodem (převěšování, zebrování) jeho množení ve včelstvu také napomáhá, protože dochází k zhoršení tepelného režimu a pak následným přesunem na mladuškách do míst k plodu, kde nebyl. Napomáhá tomu i nevhodné rotšiřování, ale to souvisí s předešlým.To už je ale obecný jev.

No a zřejmě ten časnější přechod ovlivily i podzimní úhyny, když se včely z kolablujících včelstev přesunuly i s kleštíkem (a ostatními patogeny) do těch přeživších a je tam více koncentrovaný. Zřejmě větší konkurence a heterozní efekt, větší vitalita. Možná to naznačuje něco do budoucna. Třeba nás čekají vedra. Zase těch příčin bude víc a záleží stanoviště od stanoviště. Nevím, jestli je to napsáno srozumitelně. Ono by to chtělo nějaký širší průzkum, ale včelařské organizace a vlastně i majitele včel tohle nezajímá, mají přeci chemii...... Já jsem zde před léty vypozoroval taková 2 pásma nebezpečnosti a pracoval na dalším upřesnění, ale dnes už organizován nejsem ani v VSMBO (od r. 2017), tak je to jen pro mojí potřebu. Ale anamnézu stanovišť si dělám pro sebe každý rok. Ono se to stále mění.

Už jste někdo zaznamenal na stanovištích poškozené včely? Tak ta včelstva by po odebrání medu, byla zralá na radikální biotechnický zásah. Obvykle to bývá třeba jen jedno včelstvo z několika na stanovišti (třeba 1 z 20 ti a pod.). Pokud takové vyřešíme, ušeříme si hodně starostí.
Loni touto dobou jsem také takové včelstvo pozoroval a předpovídal věší tendenci k úhynům. Jak se ukázalo, byla to skoro celorepubliková záležitost, jenže klasičtí včelaři to zjistili až v podletí a někteří až na jaře. Pozdě bycha honiti. Nepomohla ani ta jejich chemie.
Letos jsem žádné u sebe nezaznamenal. Jinde to může být jinak. Ono to ale jen u DWV má vazbu na kleštíka.
To mapování prostředí by bylo pro včelaře přínosné, ale tak komplexně zřejmě nikdo ani neuvažuje, přitom právě tohle je pole pro spolupráci mezi včelaři. ld

Včelařit bez chemie je normální!
Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem!
Hlasování: Tomáš Fuit (+1), Daniel Holý (+1)
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Dnes, 03:44 PM
Příspěvek: #246
Zkusil jsem udělat u jednoho včelstva přeléták s oddělením zásob mateří mřížkou dle návodu LD. Z plodiště jsem vytvořil oddělek a nahradil ho stavebními rámečky. Bylo to včelstvo, kde jsem v zimě a na jaře pozoroval plno mrtvých dělnic v podmetu, nicméně přezimovalo navzdory všemu celkem v síle a teď bylo na šesti nástavcích optimalu. Ty úhyny dělnic jsem připisoval nosemě, tak doufám, že ji touto akcí vyřeším. Za dest dní odeberu první zavíčkovaný plod a budu doufat, že do příští sezony už nic dalšího nebudu muset podnikat.
Odpovědět 

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 2 Host(é)