Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Důležité Článek o včelách
10.09.2016, 05:55 AM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 10.09.2016 06:02 AM od Milan Bencúr †.)
Příspěvek: #21
RE: Článek o včelách
Aj pred storočím sa vo včelárskej literatúre a časopisoch písalo o návrate k prírode pri včelárení. Už vtedy bol problém s falšovateľmi medu medzi obchodníkmi. Dnes je situácia podobná. Biovčelárenie je profesionálne, je o zdravých včelích produktoch a je pod dohľadom odborníkov zo štátnych úradov. Ja som prírodný včelár. Prírodné včelárenie je zas o udržateľnom vedení včelstiev, je to hnutie o zdravých včelách a vychádza z poznania včelára ako slobodne spolupracovať so včielkami. Oba tieto prúdy vo včelárskych technológiách sa prelínajú a navzájom podporujú. K zdravému samoštúdiu každého včelára by mal stačiť graf o roku vo včelíne a včelí kalendár. Taký graf si pozorovaním dokáže urobiť každý včelár pre svoju lokalitu. Pri dnešnej zdravotnej situácii včelstiev je dôležité poznať bleskovú liečbu kyselinou mravčou. Týmto postupom ošetrujú včelári z regiónu Québec svoje včelstvá. Sme nútení včeláriť s klieštikom. Takéto včelárenie vyžaduje od včelára poznať množstvo informácií o živote včiel aj o živote roztočov Varroa. Ešteže tu máme internet.
Včelárim už len stacionárne a moje včielky majú každoročne v okruhu ich doletu zdanlivo rovnaké kvety i medonosné byliny, ale med, ktorý dorábajú, je každý rok iný. Dokonca aj v rámci jedného úľa, langstrotha či warré, sa na rôznych poschodiach med od seba líši. Vôbec nie som prekvapený poznámkou mojich zákazníkov, ktorí kupujú moje zlato zo dvora, keď s úsmevom spokojne podotknú, že im vždy predám gurmánsky vynikajúci originál, ktorý sa ani farbou, ani chuťou nepodobá medu z minulého roka. Vždy sa krátkymi poznámkami zmienim o kvetene mojej lokality medzi Rozsutcom, Chočom a Oravským hradom, ktorej nektár ovplyvňuje farbu, chuť, hustotu, prosto zloženie medu od mojich včielok.

Hlasování: tondabh (+1), Debora (+1)
Navštívit uživatelův web Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
10.09.2016, 03:10 PM
Příspěvek: #22
Článek jsem jen proletěl, ale jestli se všichni neberete moc vážně, články se píšou a voda teče a každý má svou pravdu, tak jedeme dál. Jako laik bych si patrně nekladl vaše otázky a pokud ten článek přiblíží někoho k chovu včel, tak ten si vybere svou cestu až dle dalších informací a těch, co jej v začátcích ovlivní Cool O bio si myslím své, jediné bio mám z vlastní zahrady.
Hlasování: wolfdog (+1)
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
11.09.2016, 09:37 AM
Příspěvek: #23
Pavle přemýšlel jsem, kde jsem četl Tvé názory v nějaké konverzaci a připoměls mně to s tím Vaňkem. Bylo to pod videem https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/100109...ba-v-malem . Nejen BIO ale i Kopička Ti leží v žaludku. Myslím, že není nejlepší nápad od "šancaře" veřejně dehonestovat včelaře, kteří to chtěj dělat jinak. Každý prochází nějakou fází vývoje, poznání. Proto miluju mladé lidi, kteří jsou nadšení a dělají to jinak, po svém. Mění náš konzervativní a zaprděnej svět a to je dobře. Tvůj názor nesdílím. M.M.
Výběr z konverzace:

Tenhle člověk není pankáč, ale zločinec. Podle zákona totiž je povinnost každého včelaře alespoň jednou za rok včelstvo přeléčit proti varroáze. Jinak jeho neléčené včely ohrožují ostatní včely okolních včelařů. Léčiva prokazatelně včelám neublíží (zabíjí pouze parazita) a do medu se nedostanou, pokud včelař léčí tak, jak je doporučeno. Myslím, žes mu Romane, zadělal na problém, protože teď po něm půjde Státní veterinární kontrola, protože hrubý způsobem porušuje zákon, když včely neléčí.Kecy o chemii jsou plané. Znám pár opravdových pankáčů, dokonce jsem členem sdružení Šance pro včely. Někteří také neléčí zcela podle předepsaného schématu, ale léčba alespoň kyselinou mravenčí je znakem odpovědnosti včelaře a jeho ohledu k ostatním. Neléčit včely je podobné, jako by na trh dodával maso z neregistrovaného skotu nejasného původu s tím, že nebude přece skot očkovat proti nemocem
.
Hlasování: stefanos689 (+1), Debora (+1)
11.09.2016, 10:54 AM
Příspěvek: #24
Takže poslední mé vyjádření. Přesně to vyjádřil Tini. Někteří jsou prostě uzavření do bubliny a nevidí nic kolem. Článek, jako ostatně celý seriál, má za cíl nikoliv suplovat odbornou literaturu ale na velice omezeném prostoru připomenou, že včelaření existuje, naznačit, co by měl člověk udělat, když by se mu chtěl věnovat. Kapitola o biovčelařích (nikoliv o včelařích, kteří chovají včely přirozeně nebo ekologicky obecně) má za cíl informovat o tom, že bio není o kvalitě produktu ale o ochraně životního prostředí a způsobu života zvířat. To, že se tu někteří snaží přesvědčovat, že bio produkty jsou kvalitnější ukazuje, že vůbec smysl certifikace bio nepochopili. A k léčení. Pokud mne mé znalosti neklamou, tak podle zákona MUSÍ všichni včelaři v EU používat chemické prostředky proti kleštíkovi. A pokud to někteří nedělají ať už ze sebelogičtějších důvodů, porušují zákon. I KM je chemikálie!!! A pokud někdo tvrdí, že nepoužívá chemii při chovu včel, tak je opravdu lhář nebo porušuje zákon. Za tím si stojím. ŠPV jsem dal do článku jako skvělou možnost pro včelaře, kteří nejsou zarputilými ekologickými aktivisty ale přesto by chtěli pro lepší chov včel něco udělat. Jak jsem už psal, v západní Evropě projekt bio pomalu umírá, protože byl zdiskreditován. Můj postoj k němu je také negativní (k projektu bio, nikoliv k producentům, kteří ekologicky žijí a produkují). V ČR od počátku bio se tento projekt prezentuje nikoliv tak, že šetří životní prostředí ale tak, že produkty bio jsou údajně obecně zdravější. A to bylo opakovaně i v laboratořích vyvráceno. A tak se bio od počátku prezentovalo lží a klamáním zákazníků.
A co píše MirekMatula o mých komentářích na Streamu. Roman Vaněk je můj kamarád a tak bez obalu jeho práci komentuju. Včelař, kterého představil sám ve videu řekl, že "chemii nepoužívá". Tedy neléčí a je ohrožením pro všechny ostatní včelaře v okolí. O léčení si člověk může myslet co chce, ale zatím jsou pravidla nastavena tak, jak jsou.
Doporučuji se dívat na svět realisticky a nikoliv se uzavírat do uzavřené komunity a vše venku odsuzovat. Jsou poctiví včelaři, kteří nevčelaří ekologicky a stejně tak jsou darebáci, kteří mají certifikaci bio. Tím z mé strany končím diskuzi a stejně jako Tini doporučuji, nebrat se tak smrtelně vážně a dívat se na svět pozitivně a realisticky. Howg! Smile
11.09.2016, 12:17 PM
Příspěvek: #25
Včela robotnica je nastavená tak, že do úľa nedonesie kontaminovaný nektár. Nie je to možné. Cestou z paše domov zahynie.
Hlasování: Miroslav Matucha (+1), Debora (+1)
11.09.2016, 01:32 PM
Příspěvek: #26
Milan ,dovolím si Vás opraviť : Včela neprináša do úľa kontaminovanú sladinu-med, lebo všetky cudzorodé látky počas letu odfiltruje v mednom vačku, cena za túto činnosť je ,,zkrátený život včely-lietavky", z dôvodu intoxikácie jej organizmu !
Samozrejme že včela umiera mimo úľa, a počas letu.
Hlasování: Debora (+1)
11.09.2016, 01:40 PM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 11.09.2016 01:41 PM od stefanos689.)
Příspěvek: #27
(11.09.2016 10:54 AM)wolfdog napsal(a):  Takže poslední mé vyjádření. Přesně to vyjádřil Tini. Někteří jsou prostě uzavření do bubliny a nevidí nic kolem.

Tak podle tveho nabubreleho chovani a vyjadrovani v diskuzi pod videem mam pocit, ze do bubliny jsi uzavreny ty. Vypichnu jen par veci. Nejsem zadny velky priznivec BIO, ale tve tvrzeni, ze zajem o BIO na zapade klesa je nepravdou. Naopak, zajem o BIO produkty na zapade neustale roste. Dale verejne dehonestujes jineho kolegu vcelare a nazyvas ho zlocincem na zaklade jakesi neurcite veticky z videa. To neni zrovna fair. Budes obcansky dusledny a podas na "zlocince" trestni oznameni? Tedy i na zlocince z tohoto fora, kteri neosetruji plosne chemii? V kontextu s tvymi "bezobalovymi" komentari zde i v diskuzi pod streamem, doporucuji nebrat vse tak smrtelne vazne (jak nakonec sam doporucujes) a divat se na svet okolo sebe pozitivne! Zda se mi, ze ses pri psani slataniny pro bulvar novinky.cz chtel pouze zastitit logem SPV a osobou LD a tim pridat tomuto slabemu textu na hodnote. Ja bych to nazval zneuzitim. Bez obalu!
Hlasování: Martina (+1), Rastislav Rosa (+1), Miroslav Matucha (+1), Debora (+1)
11.09.2016, 01:49 PM
Příspěvek: #28
(11.09.2016 10:54 AM)wolfdog napsal(a):  Pokud mne mé znalosti neklamou, tak podle zákona MUSÍ všichni včelaři v EU používat chemické prostředky proti kleštíkovi. A pokud někdo tvrdí, že nepoužívá chemii při chovu včel, tak je opravdu lhář nebo porušuje zákon.

Česká republika není EU, tak to tolik neglobalizuj. Pokud populace roztočů neohrožuje vývoj a zdraví včelstev, nemusí nikdo varroázu chemickou cestou potlačovat.
Hlasování: straka (+1), Ali (+1), Radka Nývltová (+1), Milan Bencúr † (+1)
11.09.2016, 03:08 PM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 11.09.2016 03:21 PM od Leoš Dvorský.)
Příspěvek: #29
Žij a nech žít! Vše dobré. ld

Omlouvám se, ale původně jsem reagoval na názor pisatele článku Wolfdoga, ale smazal jsem to.
Zůstala jen tato věta.
Víc to nebudu komentovat. Myslím, že každý komu jsou naše teze základním feromonem, to jistě pochopí. ld

Včelařit bez chemie je normální!
Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem!
Hlasování:
12.09.2016, 06:13 AM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 12.09.2016 06:18 AM od straka.)
Příspěvek: #30
Běžně zabiju sršně, když ho nachytám na česnu včel, ale stalo se mi dnes, že v noci přišla asi za světlem do pokoje velká sršeň a zmateně hledala úkryt nebo cestu ven. Hm hledá u mně ochranu a když ji pustím ven
bude zabíjet včely...
považuji sršně za poměrně inteligentní ..-.
dokáží človéka napřed varovat, nedávno proti mě na cestičce se pohupovali dva sršňové vedle sebe ve výšce očí, zřejmě napodobují v podvečer nějakou šelmu se žlutýma očima...
Nakonec jsem ji chytil do sklenice s propíchaným víčkem a , zítra nastartuji auto odvezu ji několik kilometrů jinam, kde může přezimovat.
Žít a nechat žít!
Straka Dehtín
Odpovědět 

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)