Co se děje v úlech teď
|
22.04.2014, 03:09 PM
Příspěvek: #261
|
|||
|
|||
RE: Co se děje v úlech teď
(22.04.2014 02:08 PM)Leoš Dvorský napsal(a): Važ si toho, že ti to příroda nahrála, já to musím všechna pracně simulovat. Tak, že ti vlastně závidím. LD klidně si můžeš u mně udělat apickou dovču, nemohu si stěžovat, že by to příroda s mým včelstvem nemyslela dobře, dvě včelstva zmizela bez stopy, ještě nemám vyřešenou otázku, jest-li mám ty úli a celý dílo spálit a už řeším novou virózu. ![]() |
|||
Hlasování: tondabh (+1) | |||
22.04.2014, 07:19 PM
Příspěvek: #262
|
|||
|
|||
(22.04.2014 03:09 PM)Debora napsal(a):(22.04.2014 02:08 PM)Leoš Dvorský napsal(a): Važ si toho, že ti to příroda nahrála, já to musím všechna pracně simulovat. Tak, že ti vlastně závidím. LD Dílo vyvař, úly vydeznfikuj. LD Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
24.04.2014, 02:21 AM
Příspěvek: #263
|
|||
|
|||
RE: Co se děje v úlech teď | |||
Hlasování: Rasťo 71 (+1), Miroslav Mareš (+1), tondabh (+1), Milan Bencúr † (+1) | |||
07.06.2014, 02:34 AM
Příspěvek: #264
|
|||
|
|||
a ve Frankfurtu se už rojí letošní roje
![]() |
|||
Hlasování: tondabh (+1) | |||
07.06.2014, 06:03 AM
Příspěvek: #265
|
|||
|
|||
Roj alebo odloženec začína rásť v novom úli, a v prvom roku si vytvára veľkosť hniezda podľa veľkosti úľa a podľa vonkajších zásahov, ktorými sú počasie a znáškové podmienky. Čiže každú sezónu sa včelstvo narodí, pestujete ho ako dieťa, dospieva a je dospelé. Potom už včelstvo prestáva rásť. Ak sa vaše včelstvo domnieva, že má dostatok plástov, nebude ďalej rásť. Prestane stavať nové dielo. Chystá sa na rojenie. A tu začína včelár pracovať s úľom z vnútra. Rozšíri úľový priestor nahor aj nadol a vymení matku, nech je z včelstva opäť teenager. Prírodnému včelárovi dnešní odborníci doporučujú kontrolovať včelstvá raz na jar a druhý krát v jeseni. Určite nepestujete zeleninu na záhrade tak, že ju na jar zasadíte a potom čakáte do jesene, aby ste videli čo sa stalo. Bez starostlivosti o svoje včelstvá môžete dopadnúť s výťažkom medu horšie ako pri včelárení v brti. Dokonca aj včelári s košnicami vedia, že musia koncom septembra vybubnovať včely z koša von a osadiť ich v tak neskorom ročnom období do novej prázdnej košnice. Intenzívnym kŕmením donútia včelstvá postaviť si nové hniezdo v neskorej sezóne. Takže čo sa stane je, že včelstvo v košnici prezimuje v stave dospievajúceho mladíka a v budúcej sezóne bude najlepším produkčným včelstvom. V niektorých lokalitách je nemožné udržať včelstvá bez kŕmenia kvôli nedostatku zdrojov nektáru. V takom prípade môžu byť výsledkom hladové roje.
![]() |
|||
Hlasování: Miroslav Macek (+1), tondabh (+1), Rasťo 71 (+1), Debora (+1), renttip (+1) Zobrazit vše | |||
07.06.2014, 01:28 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 07.06.2014 01:42 PM od Debora.)
Příspěvek: #266
|
|||
|
|||
Byl to roj ze silného roje usazeného v TBH. Včelaří ve vzdálenosti okolo 300 metrů od mých včelstev. Roj mu odešel 31.5.14, první slušnější den po pochmurným týdnu, který začal po Vilémově a měl jen něco okolo 1 kilo.
Na mé včelnici využili roje z prvních dubnových dnů dobrou snůšku. Jen slabší roje z poloviny května jsem po Vilémově musela trochu přikrmit. |
|||
Hlasování: renttip (+1), tondabh (+1) | |||
10.06.2014, 08:33 AM
Příspěvek: #267
|
|||
|
|||
Ak chodíte na facebook môžete sa pozriet čo sa v nedeľu dialo v úľoch na záchrannej stanici v Zázrivej.
https://www.facebook.com/media/set/?set=...528&type=1 Zázrivá , 650m |
|||
Hlasování: Milan Bencúr † (+1), Aleš Molčík (+1), Debora (+1), Rasťo 71 (+1) | |||
23.06.2014, 11:00 AM
Příspěvek: #268
|
|||
|
|||
Vytáčel jsem asi před měsícem med z ovocných stromů a řepky, od té doby u nás buď snůška není nebo jen tak udržovací, včelstva na váze spadly o 10kg .... a včely se chovají tak jako by už bylo podlet,í tak konec července.....stáhly se na 5 NN zásoby si natahaly kolem plodového hnízda, prostě konec sezony.....oddělilo se zrno od plev... dvoje jsem musel nakrmit.... obě to byly F1 z Jabloňan ....jsou to plodařky...na dělání oddělků dobrý
![]() Sobotka asi 30x Langstroth 2/3 310 m.n.m., amatérský chovatel matek bez PP |
|||
Hlasování: Debora (+1) | |||
24.06.2014, 05:09 AM
Příspěvek: #269
|
|||
|
|||
U mně některá včelstva zabetonovávají česna propolisem. LD
Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
25.06.2014, 08:56 PM
Příspěvek: #270
|
|||
|
|||
u nás pred pár dňami rozkvitla lipa, denný prínos nektáru sa pohybuje okolo 3-5kg, niektoré včelstvá na NN už vystavali 3NN voľnej stavby
|
|||
Hlasování: Debora (+1), Milan Bencúr † (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 7 Host(é)