Odpovědět 

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlasů - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co se děje v úlech teď
21.02.2022, 10:50 AM
Příspěvek: #2211
RE: Co se děje v úlech teď
(20.02.2022 12:09 PM)Tomáš Fuit napsal(a):  Mám jedno podobně silný včelstvo jako popisuje Jirka Marx - zasahuje do pěti nástavků (Optimal). Minulý týden mi ho sfoukl vítr, tak jsem ho viděl rozebraný..
Chtěl jsem se zeptat na rozšiřování - zas podstavit 2 nástavky se soušovým jádrem + třeba jeden navrch? Anebo mě napadlo vyndat prázdný krajní souše a nahradit stavebníma rámečkama a umožnit stavbu do stran a podstavit třeba jen jeden nástavek.

Můj názor. … jestli bylo včelstvo vedeno loni podle zásad ŠPV není nutné ho podstavovat ( ostatně spodní nastavek nebývá úplně dostavěna v téhle době). Trubcinu by měly být dole v dolních třech nastavcich, nemá smysl ji nechat stavět někde výš. Aspoň bude držet matku v dolních nastavcich. Spis bych se zaměřil na horní dva nastavky. Já v nich nemám plod ale medovo cukrové zásoby. Krajní ramky mám prázdné jak si stahovaly zásoby k sedlisku. Takže já udělám to ze veškeré zásoby dám do čtvrtého nastavku a veškeré prázdné panenské souše dam do pátého ( eventuálně doplním ) tím jim vytvořím prostor pro snůšku. A prostor mužů zvětšit přidáním dalšího nastavku už i ke stavbě nad částečně poodtazenou fólii. A ta folie půjde pryč až bude opravdu teplo a vcely se zacnou o tenhle nastavek zajímat. To je vidět přes fólii ( horní) . Další nastavky dle snusky a váhy včelstva

Sobotka asi 30x Langstroth 2/3 310 m.n.m., amatérský chovatel matek bez PP
Vyhledat všechny příspěvky tohoto uživatele
Odpovědět s citací příspěvku
27.02.2022, 09:21 PM (Tento příspěvek byl naposledy změněn: 27.02.2022 09:22 PM od Jiří Marx.)
Příspěvek: #2212

Jen tak na okraj. Když mluvím o silném vcelstvu myslím tím toto. Poled do třetího nastavku, druhy a první vypadají úplně stejně. Nový plod již není mezerovity. Vložena trubci souš do ohně Pohled na čtvrtý NN se zásobami a včelami. Pátý vypadá stejně jako ctvrty….je to ten obrázek úplně vlevo

Hlasování: Rastislav Rosa (+1)
28.02.2022, 08:17 AM
Příspěvek: #2213
Snímky jsou z 27.2.2022

14.03.2022, 01:41 PM
Příspěvek: #2214
9.3.2022:
včely létaly jako divé, sběr pylu z lísky a kupodivu od nich hučela i sousedovic tůje - nevíte někdo, proč tam létají? napadlo mě, jestli se na její listy nelepí poletující pyl, který pak včely sbírají?
včera (13.3.) se začaly otevírat květy dřínu, navštěvován též vřesovec - ten je taky brzy na jaře a pak po dlouhou dobu dobrým lákadlem.

Přiložené soubory Miniatury

začínám (2020), 3 včelstva + 2 oddělky, Langstroth 2/3, Táborsko, J svah, sad vedle lesa, kvetoucí louka, rybník, vše do 50 m...

2021: přechod na Langstroth 1/2 (137 mm) a volnou stavbu...
14.03.2022, 02:10 PM
Příspěvek: #2215
Thuje normálně kvetou pane

14.03.2022, 03:25 PM
Příspěvek: #2216
No jo sakra, to mě nenapadlo, nějak si nepamatuju, že by se o tújích psalo jako o zdroji pylu. Díky.

začínám (2020), 3 včelstva + 2 oddělky, Langstroth 2/3, Táborsko, J svah, sad vedle lesa, kvetoucí louka, rybník, vše do 50 m...

2021: přechod na Langstroth 1/2 (137 mm) a volnou stavbu...
29.03.2022, 04:35 PM
Příspěvek: #2217
Loni jsem dal do oddělku záznamový teploměr - níže máte průběh teploty v úlu s časem. Z průběhu se jeví, že se tam přes zimu děje daleko více, než že jsou v klidu, jak píší knížky. Kdo tuší či ví, může okomentovat (Leoš, Jirka M., ...). Mnou ty výkyvy moc nejsou. Jednou jsem se kouknul na podložku (prosinec), 17.3. přidán zásobní plást, 26.3. kontrola plodu.

Optimální řešení přichází v závěru.
Hlasování: Jan Urban (+1)
29.03.2022, 11:10 PM
Příspěvek: #2218
Jestli je ten spodní graf měření venkovní teploty, tak ho ty skoky uvnitř kopírují. A Silvestr si pěkně užily. Možná ohňostroj, nebo zpožděná reakce na ty venkovní teploty.
30.03.2022, 10:30 AM
Příspěvek: #2219
Venkovní teploty to nejsou. Má to jen jedno čidlo a to je uvnitř úlu. Nevím, co to je, ale vypadá to jako vyhlazený graf nad tím. Možná to je graf nějakých zprůměrovaných teplot za nějaký čas.

Optimální řešení přichází v závěru.
30.03.2022, 07:40 PM
Příspěvek: #2220
Občas je dobré číst návod. Asi ten spodní graf ale bude venkovní teplota. Vyhledal jsem si teploty na meteostanici v Rovensku, Turnov k dispozici nebyl. Dal jsem to pod sebe a když se podíváš, tak ty teploty v úlu kopírují venkovní teploty v horním proužku. Modrá svislá čára je ten den po silvestru. + - Moc jsem se s tím nemazal, tak to je jen přibližně. M.M.
[Obrázky: kalend-konec.jpg]
Odpovědět 

Skok na fórum:

Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 7 Host(é)