Co se děje v úlech teď
|
20.09.2018, 12:30 PM
Příspěvek: #1771
|
|||
|
|||
RE: Co se děje v úlech teď
Podle mě je ta KM záludná na počítání a odhad roztoče.
Když padají tmavý ještě za plodování, tak jenom vím, že tam jsou a to je tak vše. Účinná je, až padají bílý a malý, to bere i pod víčky. Protože jich ale většinu vynesou na plodu, stejně těžko počítat. No a na podzim po ukončení plodoví pak najednou padají tisíce / a to i bez KM /, protože tam prostě celou dobu byli pod víčky. Lepší jak spady je vidlička na trubčinu, nebo zkušenost. - mezerovitý plod, mizení zásob a tak. I ty viry jsou zrádný - DWV jsem už neviděl ani nevzpomenu a roztočů stejně někdy mraky. |
|||
20.09.2018, 01:28 PM
Příspěvek: #1772
|
|||
|
|||
(20.09.2018 02:04 AM)Ali napsal(a): Tak to máte pane Dvorský hezký. Jindřich |
|||
20.09.2018, 05:25 PM
Příspěvek: #1773
|
|||
|
|||
Odtočil jsem 20.6. Dva až tři týdny jsem čekal jestli příroda něco dá. Nic. Zásoby jsem dodal 13. - 20.7. nadvakrát až natřikrát po 9 litrech. Ono se řekne nedovolil bych si v červenci vytáčet. Mohl jsem počkat až na září nebo až na příští březen, ale to už bych stejně jim musel dodat opakovaně alespoň 10 kg zásob a pak už by to vytáčet nešlo. I tak dostali 25-35kg.
Jíva kvetla od začátku dubna, ovoce v půli dubna, řepka dokvetla 4.5. lípa koncem května. Ze slunečnice v půli červnu byl převážně jen pyl a jinak do teď už nic. I pyl nosí včely nyní docela sporadicky. Ještě zkouším stavem zásob podržet včelstva co nejsilnější k přezimování. Pak už jen změnit stanoviště a nebo toho nechat. Je to boj o přežití. Michale, ta první KM byla jen taková zkouška 1/3-nou dávky, jaká bude reakce, jak se to projeví přes noc při minimu útrap. Rozhodně jim neprospívá z těch ošetření vůbec nic. Poté jsem ošetřil jen polovinu. Ostatní byly dobré. A to, nyní s velkým spadem patřilo k těm lepším, s 50ks VD po testu. Chovat na medu? Tady nesplnitelný sen. Rozhodně alespoň pro mě. |
|||
20.09.2018, 06:53 PM
Příspěvek: #1774
|
|||
|
|||
(20.09.2018 05:25 PM)Ali napsal(a): Odtočil jsem 20.6. Dva až tři týdny jsem čekal jestli příroda něco dá. Nic. Zásoby jsem dodal 13. - 20.7. nadvakrát až natřikrát po 9 litrech. Ono se řekne nedovolil bych si v červenci vytáčet. Mohl jsem počkat až na září nebo až na příští březen, ale to už bych stejně jim musel dodat opakovaně alespoň 10 kg zásob a pak už by to vytáčet nešlo. I tak dostali 25-35kg.Ali neber co ti kdo napíše jako výtku, každé včely jsou jiné každé stanoviště také. I dcery od jedné matky nemají 100% stejné vlastosti a odolnost. Ztráty včelstev ber jako přírodní selekci která je přesnější než naše dle lidských parametrů. Hlavně vydrž , drž svou " stopu " a vychováš vlastní fenotip včel, které budou do tvých podmínek pasovat. Postupně poznáš , že i tu chemiii můžeš pomalinku vyřazovat. Jindřich |
|||
Hlasování: Ali (+1) | |||
20.09.2018, 07:11 PM
Příspěvek: #1775
|
|||
|
|||
Jen můžu potvrdit, že i u nás je letos rok kdy ani bez točení vlastní zásoby nestačí.
A to dobře vyšla třešeň i javor. Od loňska jsem měl na 25 včelstev cca 200 kg zásobních plástů - ty zahučely plus mínus za to, co jsem vytočil a k tomu jsem krmil cca 15 kg na víc. Čili i ty netočené potřebovali průměrně plus 10 kg. Fakt blbej rok. ![]() Odpovídá roku 2014, teda u nás. |
|||
Hlasování: Václav Návara (+1), Ali (+1) | |||
20.09.2018, 11:22 PM
Příspěvek: #1776
|
|||
|
|||
U mě na severu vcelku klid. Roztočů padá o řád méně, než minulý rok. Místo desítek VD denně tak max.jednotky nebo vůbec ne. Při pohledu na podložky ještě někteří žijí a běhají po podložce. A vzhledem k tomu, že loni to s tím vyšším (podle spadu) napadením daly, tak letošek vypadá z mého pohledu nadějně. Oddělky jsou taky zazimované. Tři mají kapánek nižší hmotnost, než bych si představoval. Jeden z těch lehčích přestal brát cukr před týdnem, zbylé dva dostaly před třemi dny po dvou kilech cukru a neberou je. Asi finále. Tak snad to dají. Zbývá poslední činnost na včelnici - protihlodavcové zábrany na česno. Pak už jen lyže a lopata.
Optimální řešení přichází v závěru. |
|||
Hlasování: Antonín Hyžík (+1) | |||
21.09.2018, 10:23 AM
Příspěvek: #1777
|
|||
|
|||
Dobrý den,
dá se něco odvodit z toho, pokud jsou na podložce pohybující se roztoči? Pokud jsou mezi nimi i světlí? Vzhledem k tomu, že se pohybuji tak o grooming se asi nejedná.. (U včelstva bez nasazení KM či něčeho jiného) Čili prostě spadli dolů? Děkuji S pozdravem VN |
|||
21.09.2018, 07:23 PM
Příspěvek: #1778
|
|||
|
|||
Václave v tomto případě se může jednat i o roztoče poškozené a dosud žijící. Je-li tomu tak, tak vykrvácí, uhynou. Jednalo by se o grooming. Nyní je doba, kdy probíhá. Světlí roztoči znamenají, že probíhá reprodukce. Z vyběhlé buňky plodu vyběhnou cca 2 dospělé samičky V.d. a několik světlých, ne zcela vyvinutých, ty zpravidla nepřežijí nebo je včely snadno poškodí.
Hoď to ale pod mikroskop a uvidíš. ld Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
Hlasování: Václav Návara (+1) | |||
23.09.2018, 11:14 PM
Příspěvek: #1779
|
|||
|
|||
Včera v Krkonoších dlouho očekávaný pokles teploty. Při 10° C a velkém větru létaly už jen dva oddělky. Pylu však nosily jako na jaře. Ostatní oddělky už včera nevylétly. "Dospělá" včelstva v srpnu zazimovaná už nějak aktivně nelétají několik týdnů resp. Od jarní snůšky jen čekala a čekala a nakonec se ničeho nedočkala, takže jsem byl rád, když si nanosila na spotřebu a nemusel jsem krmit. M.M.
|
|||
28.09.2018, 05:55 AM
Příspěvek: #1780
|
|||
|
|||
dnes 29.září v sobotu v SPV končí a začíná jaro za 83 dní
straka/dehtín/29/9/2018 ![]() |
|||
Hlasování: schützmeister (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 8 Host(é)