Co se děje v úlech teď
|
10.03.2018, 01:12 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 10.03.2018 01:14 PM od schützmeister.)
Příspěvek: #1671
|
|||
|
|||
RE: Co se děje v úlech teď
V podstatě kdykoli, pokud neodkrýváte obsazenou část.
Při jakémkoli proletu úplně v pohodě. Čili prosinec, leden, klidně. Tak mrtvolky myší i včel vymetené, prolet už byl, jaro může začít. Včelky vypadají slušně, až na pár nosemových vyjímek. |
|||
Hlasování: tondabh (+1) | |||
10.03.2018, 08:19 PM
Příspěvek: #1672
|
|||
|
|||
U mně dnes při 17° intenzivní prolet a sběr pylu z vrby. Bohužel i pokálená přední strana úlu u jednoho z dvou(toho silnějšího) loňských oddělků - viz foto. Nedovedu odhadnout zda je to v normě. Co říkáte?
Po přečtení všech příspěvků zde o nosematóze, začínám mít pocit, že příliš vhlé místo u lesa, které jsem pro včely vybral není(kromě léta) zřejmě příliš vhodné. |
|||
11.03.2018, 08:35 PM
Příspěvek: #1673
|
|||
|
|||
Tady první prolet, první pyl z lísek.
Včelařit bez chemie je normální! Včely jsou přírodním bohatstvím a partnerkami, ne pouhým výrobním prostředkem! |
|||
11.03.2018, 09:10 PM
Příspěvek: #1674
|
|||
|
|||
První prolet u nás v sobotu, zatím jen prolet, nic ještě nekvete.
Pokud se počasí nezmění výrazně k horšímu, bude letos přezimování 100% úspěšné, takže krása, radost a spokojenost. ![]() ![]() |
|||
Hlasování: Jan Brunclík (+1), tondabh (+1), Centisi (+1) | |||
11.03.2018, 09:21 PM
Příspěvek: #1675
|
|||
|
|||
Dneska sem vymetal dna a celkem me prekvapil minimalni pocet mrtvolek na sítu.O proti loňsku asi poloviční...další věc co mě o proti loňsku zarazila je minimální spotřeba zásob ale zase se zásobama pylu sou na hraně...přitom na podzim nosily opravdu ve velkym az do posledních chvil...
Krátka vychazka po okoli a vrby už mají pěkné kočičky..u mně prvni pylova snůška co včely využijí,tak snad počasi vydrží... |
|||
Hlasování: Jan Brunclík (+1), tondabh (+1), Kocidzin (+1), Miroslav Matucha (+1) | |||
11.03.2018, 10:41 PM
Příspěvek: #1676
|
|||
|
|||
Teplota konečně vylezla odpoledne až na +11 st.C a první prolet. Bezletové období přežila všechna včelstva, s vyzimováním to bude horší. Minimálně jedno včelstvo, kde kromě včel zimoval i hlodavec... Ty jsou hotové... Tísní se na dvou uličkách. To nerozchodí.
Optimální řešení přichází v závěru. |
|||
12.03.2018, 11:10 AM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 12.03.2018 11:13 AM od tondabh.)
Příspěvek: #1677
|
|||
|
|||
(11.03.2018 10:41 PM)Tomáš Palata napsal(a): Teplota konečně vylezla odpoledne až na +11 st.C a první prolet. Bezletové období přežila všechna včelstva, s vyzimováním to bude horší. Minimálně jedno včelstvo, kde kromě včel zimoval i hlodavec... Ty jsou hotové... Tísní se na dvou uličkách. To nerozchodí. Haribol Tome, jestli máš chuť si s nima pohrát a udělat si pro sebe testík, napíši Ti postup jak na to. Pokud je v nich matka a zásoby, tak jim každý den který můžeš přidej ve vhodné nádobce do úlu zhruba 2 Dcl teplé vody do obsazené uličky. Horní nástavek i se stropem maximálně zateplit a pokud jsou zdravé, tak v květnu nebudeš chápat, že to v březnu byli slaboši. Ber to jako návod na hraní, ne na chov silných včelstev!!! Na Tachovsku krásné prolety sobota neděle, včelsta jsou zdravá a v síle. Nosily jen vodu, zatím nic nekvete ale vše je před rozpukem, mějte se všici krásně včeličkově, Tonda. |
|||
Hlasování: Jan Brunclík (+1) | |||
12.03.2018, 12:50 PM
Příspěvek: #1678
|
|||
|
|||
(10.03.2018 08:19 PM)Karol Lamacz napsal(a): U mně dnes při 17° intenzivní prolet a sběr pylu z vrby. Bohužel i pokálená přední strana úlu u jednoho z dvou(toho silnějšího) loňských oddělků - viz foto. Nedovedu odhadnout zda je to v normě. Co říkáte?...Zdravíčko přátele. I u mě přes víkend krásné prolety, slunečno, teplota cca 15C. Včelky nosí pyl a uklízí podmet. Zásob mraky, spad Vd na podložkách nulový. Po sobotě mám také lehce pokálené přední strany úlů, téměř totožně jako u kolegy Karola na fotce. Problém? Rád bych se ještě zeptal jakým stylem obměnit tmavé dílo? Konkétně pět rámku na kterých sem oddělky přivezl. Mohu, i pokud je na něm již plod ho postupně přehazet ke stranam a později uplně vyndat a vyvařit? Nebo lepši do plodovýho tělesa nezasahovat? Včelařím sám za sebe teprve druhým rokem. Děkuji moc, Křeček. Optimal ul 42x17, Kladensko cca 300 m.n.m. / ovocné stromy, akát, lípa, pole / volná stavba |
|||
12.03.2018, 01:01 PM
Příspěvek: #1679
|
|||
|
|||
Nech to, jak to je a vydatně přidávej nástavky / až na to bude doba / .
V létě je pak suché zdola vyndáš. Teď je třeba do nich nešahat. Pokálení je v normě. |
|||
Hlasování: Centisi (+1) | |||
12.03.2018, 01:11 PM
Příspěvek: #1680
|
|||
|
|||
Ja to mám podobný...a jak to tak býva tak matka začala na tech nejstarsich plastech klast vajíčka
![]() |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 8 Host(é)