Co se děje v úlech teď
|
12.06.2017, 10:08 AM
Příspěvek: #1561
|
|||
|
|||
RE: Co se děje v úlech teď
(06.06.2017 01:54 PM)Crha Karel napsal(a): Ani ne. Vyjděme z toho co mohlo být. Signál z česna nenosení pylu po čtyřech dnech sledování byl jasný - někde je problém. Pár dalších postřehu: - vložení čerstvého plodu prokázalo, že roj byl bez matky, po 5 dnech šest matečníků před uzavřením - při kontrole matečníků jsem zároveň zkontroloval stavbu - nepostavily vůbec nic! - po celou dobu sledoval česno zda nosí pyl - ani rousek - možná proto, že v plástech byl z loňského roku - sladinu nosí neustále, plásty v plodišti se plní, přidal jsem medník - odstranil pět nástavků s loňskými zásobami napadené zavíječem - perfektně čistily, pod česnem vytahané larvy - z odložených zásob jsem nechal otevřený jen jeden očkový výkluz aby se mohly vrátit a dnes jsem zjistil, že jej vůbec nevyužily - že by je domů nic netáhlo, když zatím chybí feromon matky? |
|||
12.06.2017, 12:01 PM
Příspěvek: #1562
|
|||
|
|||
Vsimla jsem si,ze v oddelcich,kde maji hodne pylu, take nosi pouze sladinu.Oproti tomu roj bez pylovych zasob si pyl nosi.
V jednom oddelku mi vcely mavaji kridlama a zvedaji zadecky podobne jako to delal roj bez matky.Matka tam je a klade.Muze tam byt nejaky problem?Oddelek je umisteny ve stinu jako ostatni,zbytek vypada ok.[/quote] |
|||
21.06.2017, 04:37 PM
Příspěvek: #1563
|
|||
|
|||
4.6. jsem byl ženou obdarován rojem. Nasypán na loučky. Po pár dnech v úlu na opačné straně, než byl hrozen včel, jsem odebral dvě loučky a dal pro budoucí využití kapsové krmítko. Včera to vypadalo takto.
Zatím nekrmím. Zhruba od neděle tady začala (konečně) snůška. Maliny a les. A výhledově to ohledně počasí vypadá dobře. Maliny a teploty nad 23 st.C - to je to pravé. ![]() Optimální řešení přichází v závěru. |
|||
Hlasování: STAVO (+1), Antonín Hyžík (+1), Václav Návara (+1) | |||
25.06.2017, 03:29 PM
Příspěvek: #1564
|
|||
|
|||
na horách v létě...
![]() Optimální řešení přichází v závěru. |
|||
Hlasování: Radka Nývltová (+1), Aleš Molčík (+1), tondabh (+1) | |||
25.06.2017, 04:39 PM
Příspěvek: #1565
|
|||
|
|||
Haribol Tomáši, krása a nádhera, jen malá poznámka k rozměrům nástavků nebo rámků. Nevím zda si děláš sám nástavky či rámky, ale určitě by to chtělo snížit mezeru mezi horní a dolní loučkou (k zamyšlení na dlouhé zimní večery), neboť se stává pokud je mezera větší něž 8 mm (což u Tvého úlu je patrno), že se včeličky v zimě nepřesunou z nástavku do nástavku na zásoby a uhynou takzvaně na zásobách, měj se krásně včeličkově Tonda.
|
|||
Hlasování: straka (+1) | |||
26.06.2017, 05:01 AM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 26.06.2017 05:05 AM od straka.)
Příspěvek: #1566
|
|||
|
|||
Jen poznámka:
vzdálenost mezi horními a dolními loučkami mám u nového beznástavkového úlu DEHTIN z konstrukčních důvodů asi 3 cm, řeším to vloženým roštem z tuhého šedého polystyrenu, aby včelky mohly přelézat a nic tam nestavěly.. straka dehtín |
|||
Hlasování: tondabh (+1) | |||
27.06.2017, 03:10 AM
Příspěvek: #1567
|
|||
|
|||
Rozumím, ale u Tvého úlu je to z konstrukčních důvodů, kdežto u nástavků to lze jednoduše změřit i opravit a věř že se to vyplatí, setkávám se s tím u různých včelařů již léta, a pak jsou smutní, když jim kvalitní včelstva odejdou kvůli takové banalitě, měj se krásně včeličkově Tonda.
|
|||
Hlasování: straka (+1) | |||
27.06.2017, 09:06 AM
Příspěvek: #1568
|
|||
|
|||
Jen na doplnění. To jsou včely mé ženy. Já v rámcích nevčelařím, ale vypadá to u mě obdobně. Akorát odřezávat plásty od boků úlu se mi kvůli natáčení videa nechtělo. K mezeře. Dva horní půlmedníky jsou plné a půjdou pryč. Na zimu zůstanou 2N 39x24 a to je ohledně přesunu v klidu.
Optimální řešení přichází v závěru. |
|||
Hlasování: Antonín Hyžík (+1), tondabh (+1), Milan Bencúr † (+1) | |||
28.06.2017, 07:42 AM
Příspěvek: #1569
|
|||
|
|||
Včera jsem kontroloval kladení v oddělkách. Co mě zarazilo 7 jich staví dělničinu a 2 převážně trubčinu. Jsou založený v květnu - 4 rámky + po stranách stavební. Nenapadá mě, co by mohlo být u těch 2 jinak. Matičky kladou stejně a jsou tak nějak všechny stejně silné.
|
|||
28.06.2017, 08:23 AM
Příspěvek: #1570
|
|||
|
|||
Oddelky po dosazení počtu 5000 včel mohou stavět i trubcinu. U mne to dělají tak ve třetím nastavku.
Sobotka asi 30x Langstroth 2/3 310 m.n.m., amatérský chovatel matek bez PP |
|||
Hlasování: Rasťa (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 3 Host(é)