Svatojánská Metodika
|
12.11.2014, 11:09 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 12.11.2014 11:11 PM od terez.c.)
Příspěvek: #11
|
|||
|
|||
RE: Svatojánská Metodika
(12.11.2014 10:08 PM)jirka.marx napsal(a): Obávám se že u Václava Smolíka to nedopadlo dobře, 1.11. 2014 článek Co dál?? kde říká ,že začína znovu od nuly akorát ještě neví s kterými geny (zmiňuje tam i Leoše a taky černou včelu) Jirko, je fajn, že máš na tuto metodiku svůj názor, ale tady není prostor k řešení, jaká metodika je či není vhodná...kdyby sem každý začal psát, co si myslí, tak to žádnýmu začátečníkovi fakt nepomůže. Jistě chápeš, jak to myslím ![]() Až se Pája bude ptát, jak a v čem má začít včelařit, můžeme to v jiném vlákně probrat všichni ze všech stran třeba pětkrát dokola... ![]() Takže jestli chcete pokračovat v debatě tímto směrem, přesuňte se do jiného vlákna. Díky za pochopení PS: než jsem stihla dopsat, vidím, že je vás tu víc, no toto? ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
Hlasování: tondabh (+1), Debora (+1) | |||
12.11.2014, 11:13 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 13.11.2014 12:20 AM od Debora.)
Příspěvek: #12
|
|||
|
|||
přesunoto do vlákna workshop Svatojánský
|
|||
Hlasování: terez.c (+1) | |||
13.11.2014, 12:25 AM
Příspěvek: #13
|
|||
|
|||
A kde je prostor k řešení, jaká methodika je pro včely vhodná?
Chápu , že se nadchl, Vašek Smolík to svoje včelaření popisuje jako selanku radostnou bezpracnou užasnou jedinou možnou ,ale nějak při tom zapomíná, co by si asi přály ty včely. Vyřezat půlku plodu a zpřeházet plodiště?? Napsal jsem pár kritických připomínek k zamyšlení... kam jinam, než do vlákna Svatojánská metodika. Ještě než s tím začne..... ![]() Je svatojánská methodika v souladu s etickým kodexem ŠPV ve vztahu ke včelám?? Sobotka asi 30x Langstroth 2/3 310 m.n.m., amatérský chovatel matek bez PP |
|||
Hlasování: MajaSk (+1) | |||
13.11.2014, 12:33 AM
Příspěvek: #14
|
|||
|
|||
dokud je léčba akaracidy a biocidy v souladu s etickým kodexem ŠPV, tak určitě ano
![]() |
|||
Hlasování: Miroslav Matucha (+1), tondabh (+1), MajaSk (+1), renttip (+1), terez.c (+1) | |||
13.11.2014, 07:31 PM
Příspěvek: #15
|
|||
|
|||
(13.11.2014 12:25 AM)jirka.marx napsal(a): Je svatojánská methodika v souladu s etickým kodexem ŠPV ve vztahu ke včelám??Já myslím, že to zase není tak ujetý. Kyselina taky není žádná selanka. A když to uděláš ve vhodnou dobu, nemusíš ani tak řezat, jako to jen vyndáš. Dřív se včely vykuřovali a taky to bylo přírodnější, než amitraz. Podle mýho to ale je hlavně o skvělým marketingovým trháku, pěkně to naučit začátečníky, je to snadný, prodat včely a med v bio kvalitě a pak holt smůla. To je to co Aleš říká, že to má zmáklý na rok dopředu - shrábnout vatu a snažte se milánkové. Z hlediska obchodní strategie nejlepší počin na českém včelařském rynku - a myslím to fakt upřímně ![]() |
|||
Hlasování: tondabh (+1) | |||
13.11.2014, 08:42 PM
Příspěvek: #16
|
|||
|
|||
přestanem spekulovat a počkáme si na Vaškovu oficiální verzi
![]() |
|||
14.11.2014, 08:24 PM
Příspěvek: #17
|
|||
|
|||
Děkuji všem za vyčerpávající odpovědi!
Hodně mi pomohla odpověď uživatele "schützmeister" - porovnání smetenec, oddělek, roj - co se týče síly a schopnosti přežití ve vztahu k době vytvožření: "Jestli budeš začínat s oddělkem / smetenec je ještě horší / - tak dobrý termín je květen, v červenci a jen na medu, kdepak by ho asi vzali ? Pokud v Beskydech nekvete vřes, tak v červenci už musíš jenom krmit a krmit. Vykrmit oddělek na medu je možný nejdýl do půl června. Spíše bych šel do májovýho roje. " Dále díky Aleši Molčíkovi za příspěvek k převodu oddělku na volnou stavbu. A díky i za kritické poznámky k svatojánské metodice. Můj cíl je včelařit skutečně co nejpřirozeněji s minimem použití léčiv s maximálním ohledem na včelky a s výtěžností čistě pro potřebu mé rodiny. Zatím mě vše směruje k vyzkoušení Japončíka. Jen by mě zajímalo, jaké léčení, pokud nějaké vůbec - chovatelé v tomto typu úlu používají. Jen ať v tom nedělám binec....vznesu dotaz raději i na vlákno u Japonce. ![]() Co se týče Vaška Smolíka, tak i když mu metodika příliš nevychází, patří mu za mě velký dík, protože právě jeho metodika mě navedla na snahu podívat se na chov včel nekonvenčně a s maximálním ohledem na včely. I za cenu malých výnosů medu. Tak nějak pořád mám snahu přinést dcerce na stůl med prostý látek, které mému laickému uchu zní jako faraonská kletba Setiho I. určená vykradačům hrobů. |
|||
Hlasování: tondabh (+1), Debora (+1), renttip (+1), terez.c (+1) | |||
15.11.2014, 02:04 PM
Příspěvek: #18
|
|||
|
|||
(14.11.2014 08:24 PM)paja.mozis napsal(a): Tak nějak pořád mám snahu přinést dcerce na stůl med prostý látek, které mému laickému uchu zní jako faraonská kletba Setiho I. určená vykradačům hrobů.Jestli tě jde o čistý med, tak taky nezapomeň na vliv prostředí - ne jen léčbou do toho dostaneš chemii. Největší porce chemie se zrovna do medu dostává ze zemědělské krajiny - testy prokázáno až několik desítek pesticidů a herbicidů, pole se stříkají o sto šest. Další várka jedů se tam dostává prostřednictvím exhalačních spadů - továrny, automobily, domácí chemie. Léčebné jedy škodí hlavně včelám / ale ne že by v medu nebyly, jen postřiky řepky jsou tam v o dost větším množství /. |
|||
Hlasování: Tomáš Jelínek (+1), Marek Lžičař (+1), Miroslav Matucha (+1), renttip (+1), Aleš Molčík (+1) Zobrazit vše | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)