Forum Šance pro včely

Úplná verze: Svatojánská Metodika
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Zdravím všechny včelaře, jsem začínající včelař z Beskyd 320 m.n.m. Jako laika mě nadchnula metodika pana Smolíka viz http://mamevcely.wordpress.com/

Pan Smolík vede včelstva max ve třech nádstavcích L/159. Používá minimum léčiv, protože varoáze předchází vyřezáváním plodu. Technologie je velmi jednoduchá a počítá s tím, že přezimuje včely na medu a nevydrancuje je jako u komerčního včelaření. To se mi právě na jeho metodě velmi líbí a předpokládám, že pokud budu mít včelky na medu, tak mi budou i lépe prospívat po zdravotní stránce.

Jenže....když jsem se začal ve svém okolí zajímat a hledat včelaře, který by mi prodal pár smetenců pro mé L/159 s rámkem s upravenou horní loučkou pro volnou stavbu viz:
http://nastavky.cz/?174,ramek-langstroth....-prepravy

dostalo se mi varování před takovýma novotama a byl jsem odkázán na koupi klasického rámku s mezistěnou a tradiční postup a ať nevymýšlím.... a krmím cukremSmile

Pokud tedy máte někdo zkušenosti z metodikou pana Smolíka, případně podobnou, tedy včelaření v L/159 s volnou stavbou, budu rád za doporučení či podrobnější postup jak založit úl ze smetence, případně i kontakt na někoho, kdo mi může smetenec kolem července 2015 odprodat. Velice děkuji za případné rady či nabídky.
(12.11.2014 04:30 PM)paja.mozis napsal(a): [ -> ]Zdravím všechny včelaře, jsem začínající včelař z Beskyd 320 m.n.m. Jako laika mě nadchnula metodika pana Smolíka viz http://mamevcely.wordpress.com/


http://nastavky.cz/?174,ramek-langstroth....-prepravy
Pokud tedy máte někdo zkušenosti z metodikou pana Smolíka, případně podobnou, tedy včelaření v L/159 s volnou stavbou, budu rád za doporučení či podrobnější postup jak založit úl ze smetence, případně i kontakt na někoho, kdo mi může smetenec kolem července 2015 odprodat. Velice děkuji za případné rady či nabídky.
Ahoj pájo, každá metodika je vztažná i lokalitě- snůškovým podmínkám.
pro začátečníky máme sólo vlákno podstatné je v Metodika chovu, jsou tam i odkazy z jakých zdrojů jsme čerpali.
K rámkům , pro tvou míru rámku někdo dělá horní loučky se spodním břitem, to je podstatné ! spojení nemohu najít,ale Leoš Dvorský jistě tu adresu zná.
K převedení na loučky jsem vytáhl :
Doporučil bych tento postup. Oddělky bych nechal na díle, na kterém je přivezete a rozšiřoval pak už jen tak, aby včely mohly stavět volnou stavbu. Je třeba dostat oddělky do zimy do 2 nástavků, aby zdárně přezimovaly a za rok z nich byl užitek. To staré dílo můžete odstranit až za rok.
Důvody:
1) oddělky začnou skutečně přibývat až, když vyběhne druhá generace včel, to trvá cca 2 měsíce.
2) V oddělku již budou pravděpodobně včely starších generací, je třeba se seznámit s biologií. Např. smetenec udělaný z včel všeho stáří zeslábne až o 25-30% jen do té doby než se značně líhnout plod od mladé matky.
3) přemetením z rámků na loučky by oddělek zeslábl ještě více než v bodu 2).
4) pozdní oddělky by měly problém ještě větší bez ohledu na jejich zdravotní stav.
5) oddělky podněcujte neustále, ale mírně, třeba řídkým roztokem medu nebo cukru (když není vlastní med) v malých dávkách. I to oddělky zpočátku bude trochu vyčerpávat.

Varovat tě budou tradiční a nepoučitelní , Jdi svou cestou a přemýšlej !
Vítej mezi námi .
Nic se nebuj ! Včelaři už jsou taková sorta, co malujou čerty na zdi.
Na druhou stranu stojí za to u Smolíka přečíst i článek z 8.srpna - Bídná sezona ?, nebo tak nějak se to jmenuje, kde říká objevnou věc, že bez správných genů to nejde. Otázka je, kde je vzít ? To už tam moc neříká, ani jestli je sám má a odkud.
Docela by mne taky zajímalo, jak v té letošní tragické sezoně přezimuje on. Zatím tam moc nepíše, jestli ještě nějaké včely má, což by mne dost zajímalo, jelikož tam u něj letos pravděpodobně nemohl být med vůbec žádný a loni bída.
Jestli budeš začínat s oddělkem / smetenec je ještě horší / - tak dobrý termín je květen, v červenci a jen na medu, kdepak by ho asi vzali ? Pokud v Beskydech nekvete vřes, tak v červenci už musíš jenom krmit a krmit.
Vykrmit oddělek na medu je možný nejdýl do půl června.
Spíše bych šel do májovýho roje.
(12.11.2014 04:30 PM)paja.mozis napsal(a): [ -> ]Jenže....když jsem se začal ve svém okolí zajímat a hledat včelaře, který by mi prodal pár smetenců pro mé L/159 s rámkem s upravenou horní loučkou pro volnou stavbu viz:
http://nastavky.cz/?174,ramek-langstroth....-prepravy

Stačí sehnat i oddělek na jakékoliv langstrothově míře. Necháš je několik dní na místě ať si zvyknou, potom vytáhneš rámek, smeteš včely, nástavek se včelami zase překryješ fólií, rámek položíš na podložku, bočními kleštěmi přeštípneš drátky, nožem odřízneš dílo od boční a spodní loučky a loučky do boku odpáčíš od horní loučky a máš jen horní loučku s dílem a včely můžou dál pokračovat ve stavbě na starém díle a rozšiřovat dál jen loučkami.
V podstatě takhle převedeš oddělek na jakékoliv míře, na kratší původní loučku stačí drátkem přidělat laťku délky 482 a zavěsit do nástavku lang. Kousek dřeva navíc jako nejhornější loučka včelám vadit nebude.
Souhlasím s Alešem, z vlastní zkušenosti vím, že se dá převést na lang vlastně jakákoliv míra, jeden na zkoušku mám. I do medné krávy jsem takhle nacpala oddělek z dadantu.
A taky souhlasím s Michalem, včelaři rádi straší. Takže doporučuju moc nepátrat po tom, jak někdo s něčím neuspěl, ale pátrat, jak uspět... Big Grin
Obávám se že u Václava Smolíka to nedopadlo dobře, 1.11. 2014 článek Co dál?? kde říká ,že začína znovu od nuly akorát ještě neví s kterými geny (zmiňuje tam i Leoše a taky černou včelu)
A 7.11.článek Kde sehnat smetence a oddělky v roce 2015, kde doufá , že dostane slevu .

Já tu Svatojánskou methodu považuji za nepřirozenou.

1. Dva NN nástavky jako plodiště je málo, to prostě včelám nemůže stačit, slušný oddělky jsou již první rok na 3NN ..i 4NN dokáží.

2. Když chce tedy med bez plodu, tak tam dává mateří mřížku nad, nad kterou by měly ukládat med. Někdy to i dělají, ale mluvit pak o přírodním či přirozeném včelaření je výsměch

3. Vyřezat v červnu většinu zavíčkovaného plodu, udělat jim v plodišti bordel a masakr je fakt divočina, kterou nekoušu. Plodiště by pro nás mělo být posvátné, pokud možno bezzásahové, ale tohle?? Větší stres si pro včely nedovedu představit. Je to takový mrzačení včelstva aby se nám zase vešlo do těch dvou nástavků a nevyrojilo se hned.

4. Jestli to byla provozní methoda letos, kdy nebyla v červnu , červenci ani v srpnu už žádná snůška, co z těch včel mohlo zbýt??

Nebylo by se rozumnější se zase zamyslet a podívat se k někomu, kdo včely chová na NN.

Jinak rozhodně nemám nic proti chovu včel na horních loučkách (Warré) ba i bez louček (Japončík) i na megaplástech v plodišti (Nymsa, Dadant)

Klidně se přijeď podívat ke mně. Uly rozebírat ted nebudeme, ale pincipy probrat můžeme.

Co brání jakemukoliv včelaři zimovat na medu??
(12.11.2014 10:08 PM)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Obávám se že u Václava Smolíka to nedopadlo dobře, 1.11. 2014 článek Co dál?? kde říká ,že začína znovu od nuly akorát ještě neví s kterými geny (zmiňuje tam i Leoše a taky černou včelu)
A 7.11.článek Kde sehnat smetence a oddělky v roce 2015, kde doufá , že dostane slevu .

Je to tak 3 týdny, co mi Vašek volal. Že rozdal všem lidem z jeho kurzů, co přišli o včely svoje včelstva a chce začít znovu od začátku, tentokrát s pořádnými záznamy, kontrolou páření a pod. Ptal se, zda bych mu na jaře neprodal za jakoukoliv cenu pár oddělků nebo smetenců. Tmavou jsme dikutovali, nijak jsem mu ji nerozmlouval, jen upozornil a rizika a spíš se mu snažil nalít čistého vína. Aby se mohl rozhodnout správně i pocitově a byl dobře připraven na realitu ne jen pohádky. LD
Také toho nejsem příznivec, ale kdo chce ať zkusí. Ono cokoliv co odpovídá rozměrově košnici je o rojení, usazování a na podzim o rušení............no prostě tak jak to dělaly košničáři. Na tom není co vymyslet, protože už je to staletím ověřený postup.
Já mám dva letošní roje v langstrothu na křížích a dílo jim zasahuje do čtvrtého nástavku. Brzy na jaře dostanou podsadit další čtyři a na jaře 2016 před řepkou si snad půjdu nahoru pro první brtníkuv med. Tak ,že odebrané horní NN 1/2L nástavky s medem vyřežu a prázdné podsadím. Tohle bude můj čistě přírodní chov. Ne košnice, ale klát.
(12.11.2014 10:08 PM)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Já tu Svatojánskou methodu považuji za nepřirozenou.

u Vaška je to o něčem jiném. Vašek vychází z rozměru košnice a léčbu přenechává včelstvu. Na to musíš mít Mumm.
A proč má to vyřezávání plodu v červnu, když to nechává na včelách? Mě to spíš přijde, že on má jasno jen na jednu sezónu a je pořád ten hledač, ale nemyslím to ve zlém, protože člověk se vyvíjí pořád, ale musí si to umět přiznat.
Stran: 1 2
Referenční URL's