Úl Warré - plány
|
07.07.2013, 01:09 AM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 07.07.2013 01:17 AM od Debora.)
Příspěvek: #31
|
|||
|
|||
RE: Úl Warré - plány
a co budou stát?
|
|||
07.07.2013, 01:21 AM
Příspěvek: #32
|
|||
|
|||
K39 i Langy dělá za něco málo přes 2.000 (tři nástavky, zasíťované dno, pozink střecha). Takže bez pozinku, ale s dekaboxem a šikmou střechou a čtyřmi nástavky místo třech (ale menšími) počítám max 2.500. O cenách jsme ale nemluvili.
|
|||
Hlasování: Milan Bencúr † (+1) | |||
07.07.2013, 11:33 AM
Příspěvek: #33
|
|||
|
|||
a co zkusit ukecat místního truhláře. Mám zkušenost, že truhláři jsou ke včelařům vstřícní. Já takhle občas dostávám různé odřezky, které jsou pro mě upotřebitelné. Třeba by i některý pomohl s výrobou úlu.
|
|||
07.07.2013, 11:54 AM
Příspěvek: #34
|
|||
|
|||
(03.07.2013 09:25 AM)Jaro Stoklasa napsal(a): Čo však náhoda nie je, po troch rokoch som si definitívne istý, že zasieťované vysoké dná sú v mojich podmienkach na škodu.Sítě mohu potvrdit. Souvisí to s nadmořskou výškou, podle mě už někde od 5-600 m nedělají dobrotu. Vysoké podmety ale zatím mám - pozoroval jsi rozdíly i mezi nesíťovanými ? Včem je nevýhoda vysokých ? |
|||
07.07.2013, 01:17 PM
Příspěvek: #35
|
|||
|
|||
(07.07.2013 11:33 AM)renttip napsal(a): a co zkusit ukecat místního truhláře. Třeba by i některý pomohl s výrobou úlu. Tohle by byla asi nejlepší varianta, ale je nutné dodat truhláři-nevčelaři přesné plány, protože nevčelař ten úl udělá moc přesně a na některých místech jako je podmet, loučky apod. musí být dodržená ta rozměrová zemědělská vůle, jinak jak včely tmelí a dřevo bobtná je problém dostat některé části úlu ven. A ještě tu je jedna věc, Warré když tento úl konstruoval, tak nepočítal s varroázou takže by to chtělo jednoduché varroadno pro pohodlnou kontrolu. Dno nízké s uzavíratelnou zásuvkou, aby bylo uzavřené a nerušilo to mikroklima úlu. Letos jsem hned na jaře vyměnil vysoká zasítovaná dna za nízká plná a přijde mi, že včely jsou tak nějak silnější a když otevřu úl tak cítím jak i v chladnějších dnech je uvnitř víc teplo a vzduch v úlu je víc nasycen vůní medu. Zájemci o výrobu u místního truhláře by si asi měly zjistit jestli má truhlář zásobu proschlého stavebního řeziva, je u něj přibližně poloviční cena než za truhlářské řezivo a stavební řezivo na výrobu úlu stačí, vyřadit nahnilé je ovšem samozřejmost. Pokud nemá tak si nakoupit vlastní desky, podle plánů budou stačit tl. 22-25 (coulky) a nechat je aspoň dva měsíce proložené a přikryté, aby do desek nepršelo někde na slunném místě proschnout. Nebude to sice dostatečně nízká vlhkost dřeva, ale lepší než čerstvě nařezané na pile. |
|||
07.07.2013, 01:56 PM
Příspěvek: #36
|
|||
|
|||
Ja som mal u warre úľov zasieťované dná, ale neosvedčili sa mi. Najlepšie je dno, aké navrhol Warre. Javí sa mi zatiaľ najideálnejšie z pohľadu rozvoja včelstva. Zasieťované dná u mňa skončili... Vo všetkých typoch úľov, toto sú posledné týždne, čo ich používam. Akonáhle dokončím výrobu nezasieťovaných, všetky vymením. Priveľa dier v úli škodí...
|
|||
07.07.2013, 02:36 PM
Příspěvek: #37
|
|||
|
|||
u nás je nejlevnejsí warré od holtermanna, ale jsou delané z paulownie. V jiném prispevku Michal podotknul:
(01.07.2013 02:12 PM)schützmeister napsal(a): S Paulonií a jinými rychlerostoucími dřevinami je ten problém, že povětšinou neobsahují obranné látky / pryskyřice či taniny jako například duby. TZn. jejich životnost a zvláště odolnost plísním a houbám bude mizerná. |
|||
07.07.2013, 03:13 PM
Příspěvek: #38
|
|||
|
|||
(07.07.2013 01:17 PM)Aleš Molčík napsal(a):(07.07.2013 11:33 AM)renttip napsal(a): a co zkusit ukecat místního truhláře. Třeba by i některý pomohl s výrobou úlu. Mám dvě warréčka, která dělali truhlářští učni přesně podle plánů. Místnímu truhláři jsem pak donesl zasíťované dno od K39 s tím, aby mi to samé udělal na rozměr warré nástavků. Původní dna jsem vlastně ani nenasadil. Přišlo mi to jako pozvání pro myši (loni jsem měl v zimě v úlu rejska) a taky mi vadilo, že nemůžu číst z podložky. Uvidíme, jak s tím budou v zimě holky spokojené. Obecně mi ale přijde, že když se do něčeho takového pouští truhlář nevčelař a navíc truhlář drobný, výroba je jak dražší, tak pracnější na vysvětlování. Plus materiál mají truhláři včelaři na skladě. Jašovy úly se nekroutí, všechno je přesné atd. Takže půjdu tímhle směrem. |
|||
08.07.2013, 08:04 AM
Příspěvek: #39
|
|||
|
|||
(07.07.2013 11:54 AM)schützmeister napsal(a):(03.07.2013 09:25 AM)Jaro Stoklasa napsal(a): Čo však náhoda nie je, po troch rokoch som si definitívne istý, že zasieťované vysoké dná sú v mojich podmienkach na škodu.Sítě mohu potvrdit. Souvisí to s nadmořskou výškou, podle mě už někde od 5-600 m V čistení dna. Pokiaľ je nízke, včely ho stále čistia, nízke dná sú vždy vzorovo "upratané". Na vysokých včely upratujú len sporadicky. Akoby vnímali úľ len po stavebnú zábranu a čo je nižšie ich až tak nezaujíma. Nevýhodou nízkych je zas zimovanie. Je potom dobré mať na nízkom dne nízky nadstavok s trámikmi a až na ňom nadstavky so zimujúcim včelstvom. Ak zimujú včely v 3NN LG 159mm, nie je problém, spodný je ako prechodná zóna, včelstvo aj tak zimuje v dvoch horných. Pod Jumbá na voľnej stavbe ale asi dám tento rok 1 NN 159mm a na jar ho po prebudení stavebného pudu prehodím hore. U Warre úľov nechávam včelám, pokiaľ mám letáč na celú šírku dole tiež jeden prázdny nadstavok s trámikmi. Pri dne podľa originálu warre zamýšľam nechať ich len na 2 nadstavkoch. |
|||
08.07.2013, 12:21 PM
Příspěvek: #40
|
|||
|
|||
(08.07.2013 08:04 AM)Jaro Stoklasa napsal(a): Nevýhodou nízkych je zas zimovanie.Chápu dobře, že nízké na zimu se neosvědčili ? Já mám vysoké, to, že je neuklízí, je fakt, na zimu se mi ale zlé nezdají. Je to ale otázka celkové technologie - zimuju v jednom velkém nástavku, s tím, že na podzim je dno v podstatě obsazené, až pak se vytrácí. Ale sám nevím. Oddělky mám na nízkém a jdou líp, to je fakt. Vysoké bude asi pro silné včely. Pravda taky je, že ve vysokém dnu se v zimě dost sráží voda - většinou je úplně zamrzlé. |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 2 Host(é)