![]() |
Začínáme včelařit s ŠPV - Verze k tisku +- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz) +-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev) +--- Fórum: Pro začátečníky (/forum-Pro-zacatecniky) +--- Téma: Začínáme včelařit s ŠPV (/tema-Zaciname-vcelarit-s-SPV) Všechny stránky |
Začínáme včelařit s ŠPV - terez.c - 12.10.2014 07:29 PM Tato část fora je "vyhrazena" začátečníkům, najdete tu odkazy na stránky, kde můžete najít některé odpovědi na otázky, které Vás v začátcích včelaření v souladu s přírodou napadají a které zkušení včelaři dostali už hodněkrát a proto stačí jen hledat. Jestli máte někdo vhodný odkaz, vkládejde do příslušných vláken. Jesli máte nějaké otázky, pište sem a jestli nenajdeme odpověď, jistě nám někdo zkušenější poradí ![]() Upozornění, forum pro začátečníky je ve výstavbě (právě jsem dostala dotaz, kde že ty otázky jsou ![]() RE: Začínáme včelařit s ŠPV - terez.c - 12.10.2014 10:19 PM A ještě bych byla ráda, jestli bude chtít někdo něco v tomto foru přidat, upravit či upřesnit, napište mi SZ a udělám to... ![]() A vy začátečníci, pište do tohoto vlákna, co Vás zajímá nebo co pro Vás bylo důležité v začátcích, ať na nic nezapomeneme. Díky ![]() RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Leoš Dvorský - 13.10.2014 10:37 AM Mám prosbu, jsem trochu natvrdlý, pardon , nevyladěný. Pokud bude nějaký dotaz na mne, tak do mne šťouchněte. LD RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Jindřich Šafránek - 13.10.2014 10:56 AM (12.10.2014 10:19 PM)terez.c napsal(a): A ještě bych byla ráda, jestli bude chtít někdo něco v tomto foru přidat, upravit či upřesnit, napište mi SZ a udělám to...Terezo , zlatíčko, udělej pro nás "zpozdilé" nějaký návod na obsluhu = vyhledávání témat , samozřejmě až to dokončíš. Leoš slíbil dohledat nějaký článek ( Jak dýchá včelstvo) který vyšel někdy snad před lety v Moderním včelaři. Pak to tam přidáme asi ke složce "Ošetřování včelstev" Letu včel a začátečníkům ZDAR! Díky Jindřich RE: Začínáme včelařit s ŠPV - terez.c - 13.10.2014 12:53 PM Jindřichu, ono to bude fakt jednoduché, vlákna podle témat, snad se mi to podaří v brzké době dodělat. A žádné zpozdilé tu nevidím ![]() Leoši, to je jasný, proto jsme vyčlenili forum pro začátečníky, abyste se vy zkušení nemuseli dokola zabývat "základy" , když budem něco potřebovat, tak sťouchneme ![]() ![]() RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Jindřich Šafránek - 22.10.2014 01:43 PM Tereza i Tonda mají samé dobré nápady Tonda:Haribol vážení přátelé, hodně jsme toho zde napsali a napovídali, až mne to přinutilo k zamyšlení, zda by jsme jako hnutí ŠPV neměli založit svůj vlastní výzkumák, jelikož co se týče záběru v přírodním chovu včel, myslím že máme shora požehnáno a mohli bychom nějakým způsobem výše zmíněné nějak zužitkovat ve prospěch včeliček, ale třeba i ve prospěch soukromého výzkumáku. Dále myslím že by nebylo od věci zkušenosti všech členů dát do knižní podoby a napsat třeba instruktážní knihu pro začátečníky, myslím že možností máme mnoho, jen se pro ně sehnout. ------------------------------------- Na výzkumák jsem vědomostmi krátký, ale odhadem, je to obrovský úkol ne jen finanční ale i organizační a časový. Za knihu z dílny ŠVP bych se MOC, MOC přimlouval a jsem ochoten i něco peněz obětovat. Možná, je rozumné aby i ostatní "zajíci" něco složily a dostali kvalitní učebnici, než se prokousávat komerčním " roštím ", s protichůdnými informacemi. K vlastnímu chovu matek říkám ANO, jak budě někdo dělat seminář určitě přijedu, rád se to naučím. Naše mapka účastníků je príma, ale upřímně pokud si otevřu údaje jednotlivců, jsou tam informace skromné, Nebylo by dobře rozeznávat alespoň klimatické podmínky stanovišť, nadmořské výšky, linie chovaných včel. Jistě jiné podmínky jsou v Tovačově nebo u Jizery než na Šuměvě či v Jizerských horách. Hnutí není žádná ilegální organizace abychom vzájemně běžné údaje tajily. Děkuji všem, kteří se nad mými řádky zamyslí. Jindřich RE: Začínáme včelařit s ŠPV - terez.c - 22.10.2014 03:46 PM Jindřichu, i ty máš skvělé nápady. Jako třeba forum pro začátečníky. K té knize. Jde jen o to, aby ti, co mají znalosti ověřené praxí, či umí něco, co jiní ne (třeba postavit úl, dělat krásné fotky), měli chuť se o to s ostatními podělit. Dnes je běžné a velmi dostupné udělat nejdřív e-book, který vydělá peníze na následný tisk knihy....a vlastně ta koupě knihy elektronické by mohla být tou pravou podporou a zároveň rovnou získáš za energii (peníze) tebou vloženou hodnotu (knihu). ![]() RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Leoš Dvorský - 22.10.2014 04:16 PM (22.10.2014 03:46 PM)terez.c napsal(a): Jindřichu, i ty máš skvělé nápady. Jako třeba forum pro začátečníky. K té knize. Jde jen o to, aby ti, co mají znalosti ověřené praxí, či umí něco, co jiní ne (třeba postavit úl, dělat krásné fotky), měli chuť se o to s ostatními podělit. Dnes je běžné a velmi dostupné udělat nejdřív e-book, který vydělá peníze na následný tisk knihy....a vlastně ta koupě knihy elektronické by mohla být tou pravou podporou a zároveň rovnou získáš za energii (peníze) tebou vloženou hodnotu (knihu). Tak že navrhuji, udělejte osnovu, nejprve ti zcela začátečníci, pak ti více pokročilí, prostě postupně a dáme se do toho. LD RE: Začínáme včelařit s ŠPV + - Jindřich Šafránek - 22.10.2014 05:11 PM (22.10.2014 04:16 PM)Leoš Dvorský napsal(a):(22.10.2014 03:46 PM)terez.c napsal(a): Jindřichu, i ty máš skvělé nápady. Jako třeba forum pro začátečníky. K té knize. Jde jen o to, aby ti, co mají znalosti ověřené praxí, či umí něco, co jiní ne (třeba postavit úl, dělat krásné fotky), měli chuť se o to s ostatními podělit. Dnes je běžné a velmi dostupné udělat nejdřív e-book, který vydělá peníze na následný tisk knihy....a vlastně ta koupě knihy elektronické by mohla být tou pravou podporou a zároveň rovnou získáš za energii (peníze) tebou vloženou hodnotu (knihu). Leoši Terezo díky , už někdy mám obavy zda nevymýšlím nepotřebné. Ale Terezka je dál, mne ta E-kniha nenapadla, sám ale některé knížky si v E-podobě kupuji . Za A) mám je hned a B) jsou levnější C) nezabírají mi místo v papírové knihovně. Jen pojďte rozhodnut bloky / díly : Co potřebuje včelař nejdříve vědět a rozhodnout 1) Mám stanoviště v studené nížině a vážím30 kg = kup NN nebo Japan nebo Warré....., nepreferuj vysoké nástavky neuneseš je atd..ale i to se dá doplnit fotografiemi Nebo- oblast Dunajdké nížiny + dobré snůškové podmínky a jsem gymnasta 25 let. můžeš jít až --- 2) Jako hardware počítej s -úly , chovatelskými potřebami, včelařskými potřebami tedy náklady na XY včelstev které uvažuješ chovat -- ale i to se dá doplnit potřebou Kč 3) Navštiv z účastníků ŠPV doporučeného včelaře ( včelnici ) atˇvíš, do čeho lezeš --- ale i to se dá doplnit fotografiemi. Tam by měl získat i informaci kde včely opatřit a kde raději ne. Registrovat se jako chovatel= zákonné povinnosti...Tohle žádná kniha neřeší !!! 4) Základní informace např .( Fenomenální včely ) = Rod , druh , linie , vývoj včelstva dle včelařova roku, popis proč stavba ta či ona . Proč. ošetřování dělit na chovatelské zákroky a na preventivně léčebné i doporučené léčebné. 5) jak číst ze včel a z česna ( na to je Leoš nejlepší ) + zase fotodokumentaci či videa 6) Když budeš mít problémy obrať se na ........ něco jako Hotline ? 7) Chovatelské všeobecné zásady a PROČ takto . Myslím že, když " zajíci pustí chlup " mazáci pokud budou vstřícní , pomohou hnutí i včelám. Raději by ale plán měl vzniknout v pracovní skupině 3-4 lidé jinak se vše strašně vleče, pro odlišnost pohledů na věc . Mé životní zkušenosti říkají - nejrychlejší pracovní kolektiv je jeden člověk ! RE: Začínáme včelařit s ŠPV - terez.c - 22.10.2014 05:52 PM Ty jo, Jindřichu to byl fofr...moc pěkně jsi to vymyslel ![]() PS: pořád jsem si říkala, co to máš s těma zajícema ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Jindřich Šafránek - 10.11.2014 02:08 PM (22.10.2014 05:52 PM)terez.c napsal(a): Ty jo, Jindřichu to byl fofr...moc pěkně jsi to vymyslel Terezo i ostatní , v jednom bodu navrhované knížky pro začátečníky jsem uvažoval s dílem: Jak číst na česně. Protože jsem marodil a přečetl knihu Včely jinak podruhé pomalu, tak jsme našel věci výborné které mi při zběžné četbě unikly , je tam kapitola pouze upozorňující na str. 183. : Heinrich Storch - Am Flugloch ( Na česně) myslím že takovéto materiály je třeba buďto přeložit , nebo nejlépe zapracovat do naší učebnice, pouhý odkaz je jistě dobrý, ale překlad díla by byl mnohem lepší. Oproti této drobnosti je mimo jiné skvěle vysvětleno na str. 138 a dále Přirozené řešení otázky včelího příbytku ( Johann Thur) ! Děkuji ( své chřipce za čas pozorně číst ) a touto cestou autorům knihy za velice potřebnou publikaci. Ještě bych chtěl připomenout Leošovi , zda již nenašel svůj článek „ Jak dýchá včelstvo“ jsou to vše strašně cenné zkušenosti, které mohou začínající odvést z cesty „ standardní „ na cestu alternativního chovu včel. Děkuji RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Jaro Stoklasa - 10.11.2014 02:54 PM http://www.optimalklub.cz/INDEXD2D6.HTM?typ=OMA&showid=69 RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Jindřich Šafránek - 10.11.2014 03:35 PM (10.11.2014 02:54 PM)Jaro Stoklasa napsal(a): http://www.optimalklub.cz/INDEXD2D6.HTM?typ=OMA&showid=69 Díky za odkaz, Leošovu práci dle ročních období znám, do ostatního na stránkách se již pouštím. Hledám víc informací o proudění vzduchu v přirozené stavbě ( od stěny ke stěně ) , žádná očka a.t.d.. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Jindřich Šafránek - 23.11.2014 08:17 PM Terezo, našel jsem prohlížením Leošovy zásobarny "Zajímavá videa" věci hodné na zhlédnutí každého kdo chce se včeličkami začít nebo právě začíná. Možná mi staří mazáci vytknou že to je staré, ale pro mne úchvatné, případný červený palec, mne radosti ze zhlédnutého nezbaví: Včelímu letu zdar! RE: Začínáme včelařit s ŠPV - renttip - 23.11.2014 10:43 PM Žádná dobrá informace není stará ![]() RE: Začínáme včelařit s ŠPV - terez.c - 23.11.2014 11:15 PM (23.11.2014 08:17 PM)Jindřich napsal(a): Terezo, našel jsem prohlížením Leošovy zásobarny "Zajímavá videa" věci hodné na zhlédnutí každého kdo chce se včeličkami začít nebo právě začíná. Jindro klid, staří mazáci chodí palcovat jinam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Debora - 23.11.2014 11:57 PM (10.11.2014 02:08 PM)Jindřich napsal(a): Ještě bych chtěl připomenout Leošovi , zda již nenašel svůj článek „ Jak dýchá včelstvo“ jsou to vše strašně cenné zkušenosti, které mohou začínající odvést z cesty „ standardní „ na cestu alternativního chovu včel. něco je ve vláknu Včelí klimatizace RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Leoš Dvorský - 24.11.2014 02:17 PM (23.11.2014 08:17 PM)Jindřich napsal(a): Terezo, našel jsem prohlížením Leošovy zásobarny "Zajímavá videa" věci hodné na zhlédnutí každého kdo chce se včeličkami začít nebo právě začíná. Jak dýchá včelstvo v zimě, vyšel v MV č. 5/2008 str. 19 RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Jindřich Šafránek - 24.11.2014 05:00 PM (23.11.2014 11:57 PM)Debora napsal(a):(10.11.2014 02:08 PM)Jindřich napsal(a): Ještě bych chtěl připomenout Leošovi , zda již nenašel svůj článek „ Jak dýchá včelstvo“ jsou to vše strašně cenné zkušenosti, které mohou začínající odvést z cesty „ standardní „ na cestu alternativního chovu včel. Deboro díky , přečetl jsem vlákno "Včelí klimatizace" dvakrát , je to hezká diskuse a výsledek je, že počkám co mi ( možná jestli to poznám ) ukáží včelky. MV 5/2008 jsem objednal, nikde jsem ho já šetřílek, nadokázal stáhnout zadarmo. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Jan Brunclík - 19.12.2014 02:26 PM Ahoj, Hezké advetní období, Chtěl bych od roku 2015 začít včelařit a chtěl bych vědět váš názor. Vidím, že začátky budou nelehké a dobré rady si myslím se budou hodit. 1. Byli mi nabídnuty nástavkové úly 39x24 3-nástavkové 11rámkové 5ks. Doporučil mi je p.Szabo (místní jednatel či předseda). -je tu nějaké riziko, že se pouštím do neuvážené startovací pozice ač bych si úly vydensifikoval? 2. Kde sehnat včely, tak abych neudělal hloupost a nezavlekl včely třeba z jiného kraje či nějak podobně kvůli zavlečení nemocí atpd. Prostě abych neudělal nějakou hloupost, úly není problém sehnat, ale sehnat včely nebo alespoň radu jsem se nikde nedozvěděl ... prostě takové - příští rok to bude nesnadné sehnat včely a konec. Dobře bude to nesnadné, ale poradit nebo dát dobrou radu začínajícímu bych moc uvítal a myslím, že jsem tu správně a snad se i správně ptám. 3. Kousek ode mě cca necelý kilometr vzdušnou čarou je včelař myslím p.Choun s asi 5-úly. Chystám se ho pozeptat na včelky. Pak měl včely i jeden včelař kousek opodál celý vůz zhruba 20-ti včelstvy. Ale vůz není a pan včelař byl asi starý a vůz prodal. Na zahrádkách kolem i na mé zahrádce včelky lítají opravdu jen zřídka a z jara když kvete třešeň je slyšet 5-10 čmeláků, kteří se zabydleli asi u mě v kůlně. Je těžké se někoho ptát, přijde mi, že zapadnout mezi místní včelaře bude asi nesnadný, ne že by nebyly ochotní, ale přijde mi jako by semnou nepočítali. Prostě jsem až ten úplně vzadu a dohnat toho před sebou je prostě nemožný. 4. Strašně moc rád bych chtěl začít včelařit. Prostě chovat včely, aby bylo opylováno, aby včely byly spokojeny a já taky. Být blíž k přírodě a udělat správný krok k chovu včel. 5. Poslední dobou se tu hodně píše i v okolí slyším o velkém počtu úhynů, co a proč a jak. SVS nařizuje, co pomalu zakazuje, ale chytrej s toho nejsem. Je opravdu vše tohle nutné pro chov včel? Řídit se podle někoho(např.SVS), která si myslí, že co nařídí je správné? Podle čeho tak usuzuje co dělá proto, aby nebyly takové ztráty ve včelstvech(jen chemické řešení?) Povinné postřiky včelstev byť za každou cenu? Je opravdu nezbytné léčit za každou cenu? Jsou i názory nechat včely sami, jak si poradí a přežijí jen ty nejsilnější, ale, je takové včelstvo? Za ty roky postřiků a jedů? Snad ano, jsou u nás divoké včely v lesích?, které si žijí jen tak bez člověka? bez zásahu či ošetření? Nechovají se tu už jen umělé vytvořené včelstva, která jsou zdegenerována zásahem člověka? Nevím jestli se ptám dobře, pokud jsem napsal něco co se sem nehodí klidně to smažte. Chtěl bych začít, ale nevím co je a co není správné vůči včelám. Poraďte zkušení a dlouholetí včelaři co je pro začátek včelaření to nejlepší. 6. Je dobré v tuto dobu(2015) začít včelařit, ve snaze pomoci k přežití nejsilnějších včel, byť chci prostě začít? Díky všem jestli ještě na něco přijdu nebo se budu chtít zeptat určitě se zeptám i odpovím pokud budu moci. Jenda RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Tomáš Palata - 19.12.2014 03:05 PM Chtělo by to, aby sis doplnil do profilu, kde včelaříš (či budeš). Položka "lokalita". Poměrně důležité pro užitečnost rad. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - schützmeister - 19.12.2014 03:10 PM (19.12.2014 02:26 PM)Jan Brunclík napsal(a): 1. Byli mi nabídnuty nástavkové úly 39x24 3-nástavkové 11rámkové 5ks. -je tu nějaké riziko, že se pouštím do neuvážené startovací pozice ač bych si úly vydensifikoval?Z mýho pohledu je rozměr středoevropský kompromis - když se pánové před lety nemohli dohodnout, zda je lepší míra nízká či vysoká, udělali střední. Takže na zimu je pak jeden málo, a dva moc. V sezoně je to jedno. V zimě je ale lepší dva nízký, nebo jeden vysoký, než cosi mezi. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Leoš Dvorský - 19.12.2014 03:33 PM (19.12.2014 03:10 PM)schützmeister napsal(a):(19.12.2014 02:26 PM)Jan Brunclík napsal(a): 1. Byli mi nabídnuty nástavkové úly 39x24 3-nástavkové 11rámkové 5ks. -je tu nějaké riziko, že se pouštím do neuvážené startovací pozice ač bych si úly vydensifikoval?Z mýho pohledu je rozměr středoevropský kompromis - když se pánové před lety nemohli dohodnout, zda je lepší míra nízká či vysoká, udělali střední. Takže na zimu je pak jeden málo, a dva moc. V sezoně je to jedno. V zimě je ale lepší dva nízký, nebo jeden vysoký, než cosi mezi. Říká se jí také klobouková míra To když jeli do Prahy 3 pánové a nevěděli, pro kterou se dohodnou, tahali z klobouku , no a tak se objevil český" L. Langstroth". Tím ale nechci snižovat jeho význam, to vůbec ne. LD RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Debora - 19.12.2014 04:54 PM (19.12.2014 02:26 PM)Jan Brunclík napsal(a): 6. Je dobré v tuto dobu(2015) začít včelařit, ve snaze pomoci k přežití nejsilnějších včel, byť chci prostě začít? Jendo, pokud ještě nemáš vyjasněnou tuto otázku, zůstan se čmeláky, ušetříš si spoustu práce, času a bude tě to méně bolet. (19.12.2014 02:26 PM)Jan Brunclík napsal(a): 4. Strašně moc rád bych chtěl začít včelařit. Prostě chovat včely, aby bylo opylováno, aby včely byly spokojeny a já taky. Být blíž k přírodě a udělat správný krok k chovu včel. na většinu otázek najdeš správnou odpovědi na tomto fóru. Podstatou není, aby bylo opylováno, podstatou je věřit sám sobě. Čím blíže přírodě, tím blíže smrti, eutanasie je zákon přírody. Budeš-li to respektovat, budou včely spokojeny. Pokud' jsem tě neodradila, budeš spokojen. (19.12.2014 02:26 PM)Jan Brunclík napsal(a): - příští rok to bude nesnadné sehnat včely a konec. Kdo sklápí hlavu, nevidí roje. Na jaro je naplánována tichá víměna včelařů a více včelstev bude sedět na stromech, než v úlech. ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Jiří Marx - 19.12.2014 06:44 PM (19.12.2014 02:26 PM)Jan Brunclík napsal(a): Ahoj, Já myslím, že je určitě dobré rozhodnut a začít včelařit. Prostě jsi se rozhodl tak si za tím jdi. Nečekej ale, že Ti to včelaření někdo dá na stříbrným podnose. V první řadě se domluv s někým z okolí, kdo by ti ukázal i včelaření na jiných rámkových mírách a úlech než jen 39x24. To stihneš na jaře. A pak se rozhodni o úlech ,nakup je a zkus sehnat nějaký ten oddělek. Což asi nebude taková legrace, ale seženeš. A pro začátek aspoň 3-5. No a doplň si tu lokalitu, třeba jsi od někoho z nás pár kilometrů. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Jindřich Šafránek - 19.12.2014 06:48 PM (19.12.2014 02:26 PM)Jan Brunclík napsal(a): Ahoj, Jendo, odpovím na to co vím, Včely se ti sami nenarodí ani je nejde zasadit , musíš je zdědit ,dostat darem, koupit, nebo chytit.Nesnaž se někam zapadnout , včelaření není kolektivní sport, a nevím , kde bereš jistotu že ostatní ve tvém okolí jsou daleko vepředu. Ten kdo běží dlouho ale v kruhu, nemusí být vepředu pokud poběžíš rovně a naplno za svým cílem. Proč by měl rok 2015, být horší než začínat v roce 2016, tak rychle se současně známé problémy nevyřeší. Ptej se v okolí ,sháněj , obcházej včelaře věřím, když uvidí tvůj opravdový zájem a nadšení pomohou ti. Nesnaž se sehnat ty nejlepší včely, sežeň jakékoli, jak psal jednou Leoš ( Ať jsou třeba zelené ale ať jsou). Nenaříkej a začni ! RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Debora - 19.12.2014 07:01 PM (19.12.2014 03:33 PM)Leoš Dvorský napsal(a): a tak se objevil český" L. Langstroth". to jsou ty bedny, které hojně obletovaly mouchy, a které pan Cimerman popisoval Langstrothovi? RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Jan Brunclík - 19.12.2014 09:33 PM (19.12.2014 03:05 PM)Tomáš Palata napsal(a): Chtělo by to, aby sis doplnil do profilu, kde včelaříš (či budeš). Položka "lokalita". Poměrně důležité pro užitečnost rad. Díky za upozornění. Už jsem to napravil ![]() (19.12.2014 03:10 PM)schützmeister napsal(a):(19.12.2014 02:26 PM)Jan Brunclík napsal(a): 1. Byli mi nabídnuty nástavkové úly 39x24 3-nástavkové 11rámkové 5ks. -je tu nějaké riziko, že se pouštím do neuvážené startovací pozice ač bych si úly vydensifikoval?Z mýho pohledu je rozměr středoevropský kompromis - když se pánové před lety nemohli dohodnout, zda je lepší míra nízká či vysoká, udělali střední. Takže na zimu je pak jeden málo, a dva moc. V sezoně je to jedno. V zimě je ale lepší dva nízký, nebo jeden vysoký, než cosi mezi. Podle čeho tak píšeš? Když by byly nástavky dva, je proč moc? Když budou mít více zásob je to špatně? Asi kvůli teplé zimě?, aby neplodovali? nebo proč? Nebo by byla lepší třeba medná kráva? Díky Jenda Debora: :Jendo, pokud ještě nemáš vyjasněnou tuto otázku, zůstan se čmeláky, ušetříš si spoustu práce, času a bude tě to méně bolet. -nechci zůstat u pár čmeláků, chci aby se změnilo cosi v okolí k lepšímu ... pevně v to věřím. :na většinu otázek najdeš správnou odpovědi na tomto fóru. Podstatou není, aby bylo opylováno, podstatou je věřit sám sobě. Čím blíže přírodě, tím blíže smrti, eutanasie je zákon přírody. Budeš-li to respektovat, budou včely spokojeny. Pokud' jsem tě neodradila, budeš spokojen. -Když bude opylováno ... myslím, že bude lepší květena, lepší louky, lesy a vůbec vše co kvete a co se opylovat samo sebe nedokáže k dalšímu bytí. - Můj dojem -I smrt k životu patří a je to tak dáno, určitě jsi mi neodradila ba naopak ještě více nabudila ![]() díky (19.12.2014 06:44 PM)jirka.marx napsal(a):(19.12.2014 02:26 PM)Jan Brunclík napsal(a): Ahoj, Určitě to jen tak nevzdám a budu se snažit začít dobře. díky Citace:Jendo, odpovím na to co vím,Dobře poptám se, máš pravdu, nejde o včely konkrétního druhu je mi to takřka jedno jdu do všech včel ať jsou bodavý či zelený. Díky Ještě jednou díky všem co jsou ochotní a rádi poradí. Díky všem. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Debora - 20.12.2014 03:51 PM Ahoj Jendo, v Německu máme na roje "rojovou burzu" Schwarmbörse. Stačí se jen zaevidovat a v létě kmitáš po okolí jak křeček. Skoro všechny roje jdou přes hasiče. Jediná nevíhoda je, že nikdy nevíš, jak bylo včelstvo vedeno, ale to rychle poznáš. Bylo by na čase něco takového oživit v Česku. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Jindřich Šafránek - 20.12.2014 06:42 PM (20.12.2014 03:51 PM)Debora napsal(a): Ahoj Jendo, Co takhle burza Šancařů, vlákno na to přece máme a stále nic , stále nic. Jendo poptávku tam pověs , pokud se někdo stydí ( jsou tací ) může tě zkontaktovat přímo. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Debora - 21.12.2014 12:15 AM (20.12.2014 06:42 PM)Jindřich napsal(a): Co takhle burza Šancařů, vlákno na to přece máme a stále nic , stále nic. vono se toho taky v prosinci zas tak moc nerojí RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Jan Brunclík - 21.12.2014 07:21 AM (20.12.2014 03:51 PM)Debora napsal(a): Ahoj Jendo, Ahoj Deboro, je to moc dobrý nápad, dát včelám šanci! Dám určitě vědět místní hasičům, Habartov je malé městečko, ale proč to nezkusit i v okolí a jiných hasičů ![]() Jsem pro, určitě pro jakékoli oživení a dobrých nápadů. Díky za tip mě i ostatním začínajícím ... Jenda Citace:Co takhle burza Šancařů, vlákno na to přece máme a stále nic , stále nic. Ahoj Jindřichu, pověsím, díky Jenda RE: Začínáme včelařit s ŠPV - schützmeister - 21.12.2014 02:48 PM (19.12.2014 09:33 PM)Jan Brunclík napsal(a): Podle čeho tak píšeš? Když by byly nástavky dva, je proč moc? Když budou mít více zásob je to špatně? Asi kvůli teplé zimě?, aby neplodovali? nebo proč? Nebo by byla lepší třeba medná kráva? DíkyJe to trochu na dlouhý povídání, někde to určitě najdeš, je to kvůli zimě a jaru a rozměru plodu, který se na jaře na 24 nevejde, takže na jaře šetří a v zimě si více zásobama nepomůžeš, protože často zůstanou dole v prázdným nástavku. To je praxce. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Jindřich Šafránek - 26.12.2014 07:52 PM Mám půjčenu, bohužel jen do konce roku , knížku Včelařská ENCIKLOPEDIE vydanou jako druhé vydání v roce 1956. je obsáhlá má 806 stran. Nacházím tam podrobněji popisované věci než v publikacích současných. Samozřejmě nemá stať o Wd.a podobně ale zato nádherné rozepsané například " Česno a jeho důležitost "včetně popisu chování včel na česně . Již tehdy doporučované nutné včelařem prováděné chovy linie matek které se přizpůsobí lokalitě včelína či včelnice a stesky že se tak dlouhodobě neděje. S výměnami vyhovujících matek se následně počítá po třech letech.Samozřejmě jsou tam překonané pohledy na úlové otázky a doporučované pylové náhražky ze soji a podobně . Zajímavé jsou i stati o zjišťování snůškovosti krajiny ( Včelí pastva ) a k tomu doporučované počty včel jak pro dostatečné opylení tak pro zamezení převčelení. Dál jsem se zájmem přečetl vlákno fora Norské včelaření, je zajímavé že tam sledují zavčelenost, asi vědí proč, viz níže : RE: Norské včelařeni Každé stanoviště je vyznačeno kružnicí o průměru 3km dále toto stanoviště uvádí druh včely počet včelstev jméno včelaře jeho adresu popřípadě, jeho tel.číslo a místo kde se včelstva nachází,všechno je to zakresleno v mapě pro jednoduchou orientaci mezi včelaři. K těmto informacím nemá veřejnost přístup, pouze jméno a adresa včelaře je veřejně přístupná. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Ladislav Kohout - 26.12.2014 09:26 PM (26.12.2014 07:52 PM)Jindřich napsal(a): Zajímavé jsou i stati o zjišťování snůškovosti krajiny ( Včelí pastva ) a k tomu doporučované počty včel jak pro dostatečné opylení tak pro zamezení převčelení.Neboj se to napsat. Na X sjezdu KSČ se plánovalo kde se dá počet úlů zvýšit až na desetinásobek, a kde je potřeba zredukovat stav třeba i na polovinu. Str. 280 RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Aleš Molčík - 27.12.2014 09:15 PM Politika se vměšuje do včelařství i dnes. Ale jinak je v té knize i dobrá tabulka na měření plochy plodu, nebo popis dvoumatečného včelaření, které by šlo pohodlně napasovat na dvoudomec co má pan Bencúr, mokré plachetky......... až po recepty do kuchyně. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Jindřich Šafránek - 29.12.2014 02:56 PM (26.12.2014 09:26 PM)Ladislav Kohout napsal(a):Já se snažil načerpat to pozitivní z té knihy , každá kniha otiskuje v sobě dobu a klima společnosti, kvůli tomu ale knihy plošně nepalme, bylo by to jako s tím plošným léčením. V "pastvě" kvalitě potravy, vidím jden ze základních kamenů pro včely i lidi .(26.12.2014 07:52 PM)Jindřich napsal(a): Zajímavé jsou i stati o zjišťování snůškovosti krajiny ( Včelí pastva ) a k tomu doporučované počty včel jak pro dostatečné opylení tak pro zamezení převčelení.Neboj se to napsat. Na X sjezdu KSČ se plánovalo kde se dá počet úlů zvýšit až na desetinásobek, a kde je potřeba zredukovat stav třeba i na polovinu. Str. 280 PF 2015 RE: Začínáme včelařit s ŠPV - renttip - 29.12.2014 07:26 PM Nezáleží na režimu, za kterého jsou knihy vydávané, ale co je jejich obsahem. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Debora - 06.05.2015 01:00 PM Ochrana rojů Včelstva se rojí. Tak hlavu vzhůru a skenujte koruny stromů v okolí včelínů. Zabraňte dle možnosti likvidaci rojů neznámého původu. Přenechte roje začínajícím včelařům ve Vašem okolí. Vyrojené včely jsou zpravidla mírumilovné, ale aby jste se nedostali do konfliktu se zákonem, dbejte na to, aby se v přímé blízkosti roje nevyskytovali zvědavý civilisté (pokud by došlo k ohrožení zdraví jiných osob, mohla by záchrana včelstva končit trestním řízením). V případě dobrého kontaktu k hasičům a deratizačním službám ve Vašem okolí, můžete požádat o pomoc při hledání rojů. Ochrana včelstev Informujte se o prostředcích a plánovaném postřiku užitkových rostlin a pomnožte včelstvu jejich snůšku aktivně koordinovat. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Kinik - 07.05.2015 02:23 PM Zdravím Deboro, mám dědu, který dělá u městské policie v odchytové stanici v Brně. Říkal, že každoročně řeší několik rojů a že mě k nim klidně zavolá, ať si je odvezu (dřív volal jiného včelaře, který byl zároveň hasič). Myslíte, že je fajn si roj odvést a nechat pro jistotu vyšetřit na MVP? Nebo to neřešit? A druhá věc... jak odchytit roj mám nastudované z videí. Stačí prostě roj setřepat do pytle a z pytle do rojáčku (který má zasíťované dno)? Rojáček prostě uzavřít, nechat jim tam stavební rámky, dát na dva dny do sklepa a pak vytáhnout na dvorek? Budu rád za nějaký dobrý odkaz, nebo radu. Ono totiž tisíc včelařů tisíc možností ![]() Díky RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Debora - 07.05.2015 07:08 PM (07.05.2015 02:23 PM)Kinik napsal(a): Zdravím Deboro, To je prima Dominiku, v budoucnu můžeš zásobovat kolegy a kolegině ve svém okolí. ![]() MVP jsem u rojů nikdy neměla a neřešila. V SRN platí omezení jen pro místo ohniska. Veterina ČR má jiné priority a požadavky, to musíš brát na vědomí, aby Ti někdo nepodrazil žebřík pod nohama, až budeš šahat po roji. Prváci jsou zpravidla bez potíží, vděčně přijmou rozumný přístřeší, ty ani nemusíš věznit. Poroje jsou někdy zbrklé, hlavně ty vícematečné, ty jsou doslova suicidní. Ty je lépe nechat přes noc v rojáčku nebo krabici a dbát na odvzdušnění, jinak hrozí, že budou ráno na hněličko. Po 24 hodinách jdou u mně do úlu, tak že stavební rámky jsou v rojáčku trocha luxusu. Některá včelstva se však okamžitě zabydlí a nad stavebními rámky určitě nebudou ohrňať nos. ![]() RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Milan Urík - 07.05.2015 08:08 PM S morem bych byl opatrný, sám jsem byl v minulém roce svědkem toho, jak sousedovi vylétli 2 roje a obě včelstva měl při prohlídce veteriny o měsíc později s klinickými a později i laboratorně potvrzenými příznaky moru. Naštěstí si roje odchytnul sám a pak je raději taky spálil. Teoreticky se roj ozdravit může, ale nelze na to spoléhat. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - schützmeister - 07.05.2015 09:08 PM (07.05.2015 02:23 PM)Kinik napsal(a): A druhá věc... jak odchytit roj mám nastudované z videí. Stačí prostě roj setřepat do pytle a z pytle do rojáčku (který má zasíťované dno)?DíkyCopak o to, stačí to i do papírový krabice. Ale nenech se zmást videem. Zvlášť super se setřásají roje z plotu, trávníku, silného kmene či sousedovy garáže. ![]() To setřásání má mnoho podob a někdy velmi komických. Mě se asi nejlíp povedl střást roj z větve na kterou jsem už moc nedošáh - krabici v jedný ruce, větv v druhý, zatáhnu, ztratím balanc a roj jsem měl za krkem. No, naštěstí roj nebodá. ![]() RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Debora - 07.05.2015 09:57 PM ozdravující zásah v případě výskytu moru včelího plodu: otevřený umělý roj (slovensky) (Dr. Wolfgang Ritter Hygienický ústav Freiburg) RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Debora - 08.05.2015 02:07 PM nikomu nechci brát iluze, ale včelaření vyžaduje hodně lásky, práce, času a žalu. Největší záhubou ve včelařství je z mého pohledu snaha včelařských institucí, ale i jednotlivých včelařů, udržet všechno pod kontrolu. To musí zcela logicky vést k vytváření paušálních metodik a paušálnímu vyhodnocování stavu včelstva (odběr zimní měli, přirozený spad varroa, atd). Včelaři pak vidí jen jakési úlomky, otisky včelstva, ale už nevidí, nebo nechtějí vidět jeho celý obraz, konkrétní stav včelstva. Každé včelstvo je morfogeneticky zcela jiné universum a každé včelstvo potřebuje zcela individuální diagnostiku a péči. Dokud nebude mít včelař možnost se distancovat od paušálních metodik a diagnostik, bude včelařství stále častěji slavit Valpružiny. Z mého hlediska je tudíž lepší znát možnosti, jak na MVP zavčas reagovat, než ustrnout v omráčení a nakonec pálit celé dědiny. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Evžen Babík - 11.05.2015 11:23 AM Chytání roje: - je vhodné mít poprvé kolegu včelaře - nejlépe na roj navléknout velký igelitový pytel, zavřít a uřezat větev nebo do nej roj sklepnout, .... - pod stromem nasypat (kluzký igelit) do prázdného úlu - a nechat do večera s otevřeným česnem nebo očkem ( ostatní včelky zde nalétají) Vše ve stínu, ne na slunci!!! Večer odvézt na včelín a roj stabilizovat plástem otevřeného plodu (ideál trubčí) Štěstí, klid a rozvahu E.B. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Petr Smrčka - 11.05.2015 02:00 PM nevím, jestli to patří zrovna sem, ale je to v podstatě začátečnická otázka. Chystám se dělat oddělky (podle rad od Evžena z Vilémova), ale nevím jestli zrovna teď je správná doba. Včel je dost a potřebovali by trochu odlehčit (vyvěšujou se do podmetu). Dnes nebo zítra by na to i bylo počasí, ale pak se má ochladit, tak nevím, jestli čekat na lepší počasí (a "riskovat" rojení) nebo to udělat hned (a příp. riskovat, že je nějak podtrhnu). Asi jsem moc na to počasí cimprlich ![]() RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Debora - 11.05.2015 02:57 PM dnes je pro to výhodná konstelace stálic, zítra ještě můžeš. Příští a nejlepší termín je v Nově, pondělí 18.05.15 RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Petr Smrčka - 11.05.2015 03:16 PM pak je tedy rozhodnuto ![]() RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Petr Smrčka - 11.05.2015 10:41 PM no tak nic...hru na schovávanou zatím v poměru 1:0 vyhrála včelí matička - prostě jsem ji nenašel, no ![]() ![]() RE: Začínáme včelařit s ŠPV - tondabh - 11.05.2015 11:47 PM (11.05.2015 11:23 AM)Evžen Babík napsal(a): Chytání roje: RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Evžen Babík - 11.05.2015 11:50 PM Hledání matky:- můžeš rozdělit plodiště mateří mřížkou a v které části nenajdeš za týden zakladeno, tam není matka - nebo jako Toník, rozdělíš úl na 2 poloviny (je vhodné mít v každé části nejmladší plod) a kde najdeš druhý den naražené náhradní matečníky, tam není matka osiřelá část pocítí ztrátu matky do 2 hodin, včely jsou rozrušené, pobíhají po česně a hučí - pláčí a poté přejdou na nový program a začnou chovat náhradní matky na nejmladším plodu ... - staří včelaři doporučovali vložit do včelstva plodový plást bez včel z jiného včelstva a za hodinu jej vyjmout a měla tam pobíhat matka a tiše brblat, kdo jí přidal další hladové krky ![]() Kolikrát se mi nepodařilo najít mladou matku v 3-rámkovém oddělku, seděla na stěně úlu nebo zastrčila hlavu do buňky a ani se nehla, prohlížej nejprve rychle okraje plástu a poté střed, ráda utíká na druhou stranu nebo se schovává mezi loučkou a pláství a koukni i na medné i tam může být ... RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Petr Smrčka - 13.05.2015 12:52 AM Evžene, díky za tipy, dnes jsem to zkusil ještě jednou a konstelace hvězd byla asi o něco příznivější a hledání matky dneska proběhlo 2:0 pro mě ![]() tentokrát jsem zvolil trochu jinou strategii, úl na 3 vysokých nástavcích, kde jsem včera pohořel, jsem rozhodil každý nástavek zvlášť a začal hledat prvně ve spodním od kraje a hned na 4. rámku na mě koukala a běhala pěkně mrštně po prostředku, takže to šlo jako po másle Druhý úl, který je zatím jen na dvou vysokých, jsem taky rozhodil a začal hledat taky ve spodním a pak ve vrchním, a když jsem to prošel tam i zpátky a už to skoro chtěl vzdát, tak jsem jí objevil. Tam běhala po kraji. V obou případech to byly čerstvě zakladené plásty s volnými buňkami pro zakladení. Matku jsem tedy vychytil, dal do oddělku s namočeným plástem do vody, jedním plodovým plástem ze zavíčkovanými buňkami a jedním zásobním. A sklepnul k tomu včely ze 2 plástů s otevřeným plodem. Původní včelstva by tedy měla osiřet a zhruba za 9-10 dní bych tam měl najít zavíčkované matečníky. Několik (2-3) jich nechám, kde jsou, a ze zbytku můžu zase udělat 1-2 oddělky. Pamatuju si to z přednášek z Vilémova správně? ![]() Když vše půjde dobře, tak ode dneška za cca 16dní by se měla vylíhnout matka a za cca dalších 10-12 dní by už mohla klást. Akorát teď když o tom tak medituju, tak nevím, jestli je tahle metoda odchovu v osiřelci v tomto čase ideální. Jestli zbytečně neriskuju, že to včelstvo, které je nastartované a připravené na snůšku, jestli zbytečně nepřibržďuju přirozený rozvoj včelstva (pauza v plodování během snůšky) a pak by to mohlo včelstvu chybět. Jestli není lepší/šetrnější odchov při matce nebo udělat oddělek bez matky a nechat nouzové matečníky narazit oddělek. Co byste volili v mém případě vy? A jedna perlička/rada pro včelaře začínající s volnou stavbou na horních loučkách - je to krása, vidět jaké krásné tvary včelky staví, ale NIKDY nepokládejte nástavek na bok ![]() ![]() ![]() RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Jiří Marx - 13.05.2015 08:54 AM Když nad tím tak medituji, tak jsi vlastně z produkčních včelstev udělal obrovské osiřelce, donutíš je dělat nouzové matečníky a z těch nouzových matečníků budeš dělat oddělky. Jo a vylíhnou se ti za 12 možná i 11 dní. Oddělek se starou matkou se dělá, když včelstva mají rojové matečníky a jsou těsně před vyrojením. ![]() Chov v medníku při matce by asi byla šetrnější a lepší methoda RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Petr Smrčka - 13.05.2015 09:42 AM (13.05.2015 08:54 AM)jirka.marx napsal(a): ... hmm, tož to jsem asi přestřelil, teď už asi je pozdě litovat svých činů a vracet to zpátky, že? myslím to tak, že když mám odchycenou matku v oddělku, tak vím kde je a že bych to předělal na chov při matce. Ale to bych jim v tom udělal asi ještě větší maglajz. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Crha Karel - 13.05.2015 11:19 AM Osiřelec nad mateřským včelstvem oddělený dvěma hmyzími sítěmi aby neměly těsný kontakt je ideální, protože osiřelec využívá metabolické teplo spodního matečného včelstva. To můžeš zpětně udělat i nyní. A až se matka v osiřelci oplodní a začne klást, posuneš mateřské včelstvo vedle a osiřelec spustíš na místo jeho. Tím posílíš osiřelec o létavky matečného včelstva a pojedou jedna radost. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Petr Smrčka - 13.05.2015 12:31 PM abych se přiznal, teď se nedržím volantu ![]() Co bych teda mohl teď udělat? Dát ten oddělek se starou rozkladenou matkou přes hmyzí síťky nad původní včelstvo (které je teď na 3VN) anebo matku vrátit zpátky, z oddělku udělat osiřelec, dodat nebo zkotrolovat, že tam jsou čerstvě nakladená vajíčka a ten dát nad ty tři nástavky? RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Debora - 13.05.2015 02:21 PM Klídek Petře, z Tebe bude určitě dobrý chovatel matek. Nahodil jsi si lat'ku a to je nejlepší přístup učení. Z nouzových matečníků se nemusí vylíhnout optimální matky. Zde záleží na staří larvičky. V principu jsi vytvořil osiřelce pro chov matek. Zde máš jistotu, že v den přelarvování už nemá včelstvo otevřený plod. Po 8 dnech se odeberou všechny nouzové matečníky. Zde je nutné plásty pečlivě prohlédnout, aby jsi žádný matečník nepřehlédnul. Nyní musíš použít maximálně jeden den mladé larvičky. Matka Gaia Tvé činy sleduje a pomáhá. Musíme porozumět tomu, jak se včelstvo začleňuje do kosmu. ![]() RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Petr Smrčka - 13.05.2015 02:39 PM moc se omlouvám, ale dneska asi fakt není můj den na chápání, co mi chcete poradit ![]() a jinak ponaučení pro příště, radši se zeptám jednou blbě předem, než pak desetkrát potom ![]() RE: Začínáme včelařit s ŠPV - STAVO - 13.05.2015 05:34 PM Neboj, časem se to zlepší a budeš víc chápat. Ptát se stejně budeš vždycky pozdě. Navíc tam kde uděláš chybu, příště už budeš vědět. Taky si napřed plno věcí nastuduju, pak je jdu udělat a když skončím, začnu sumírovat chyby. Prostě zrovna o výkendu jsem si chtěl vytvořit oddělek pro chov a taky jsem vytvořil velkej osiřelec. Takže jsem na tom stejně jako ty. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Jindřich Šafránek - 13.05.2015 07:05 PM (13.05.2015 05:34 PM)STAVO napsal(a): Neboj, časem se to zlepší a budeš víc chápat. Hlásím se do klubu tvůrců mega osiřelců, 39X24 čtyři nástavky osiřelec a matička je v oddělku. Má to výhodu pokud, pohlídám matečníky v původním včelstvu matka jede v oddělku jako kat. Ještě že mi ruku vedl déle jak 40 let aktivní včelař a náš klubový referent přes vzdělávání. Alespoń mi to donutilo učit se značit matky, trénuji na trubcích. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Debora - 13.05.2015 10:06 PM (13.05.2015 02:39 PM)Smrk napsal(a): ...jestli tě teď Deboro dobře chápu, tak navrhuješ, abych nenechal v původním včelstvu žádné nouzové matečníky, ale přelarvil do matečníkových misek a udělal sérii matek? A jednodenní larvičky bych asi měl vzít od původní matky, která by měla klást v oddělku, že? nechci nic navrhovat, jen medituji nad tím, jaké máš možnosti. To je vše teorie a v praxi je to nakonec stejně jiné. Jen tak pro vizualizaci. Osiřelec nenachází v kosmu žádné síly pro svou obnovu a musí čerpat všechny síly z vně svého těla. Bez slunečních sil matky musí sáhnout na sluneční síly kojenců a tak odchovat "nouzový" princezny. Z chovatelského pohledu jsi včelstvo připravil na sérii, ale můžeš se spokojit s princeznou, kterou si odchovají. Ale pro další oddělky se možná nehodí. Rozhodnout se musíš sám. Pokud by nebyla snůška, je nutné dbát, aby chovné včelstvo nehladovělo. Říká se, že krystalická sféra stálic pod vlivem slunečních sil zjihne. To je důvod, proč osiřelci lákají mladé princezny, že nesou v sobě mnohem více slunečních sil, než jejich nouzová princezna. To je také důvod, proč někteří chovatelé matek vkládají pod plodiště osiřelce MM, aby zůstalo bez otevřeného plodu. Ještě něco k tabulce vývoje včely: V prvních fázích sedmi dnů pracuje larva včely ve svém nitru se silami Slunce (princezna), v druhé fázi se silami Měsíce, kdy sluneční síly sice zůstávají, ale smísí se se silami Měsíce (trubec). V třetí fázi přijímá nymfa mnohem jemnější síly ostatních planet planetárního systému (dělnice). Až do jednadvacátého dne působí na vývoj včely síly Slunce, Měsíce a planetárního systému. Po 21 dnu ještě působí na včelstvo konstelace stálic, ale jejich sféra je krystalická a nechce se nechat zpracovávat, zde nenachází včela v kosmu žádné síly pro svou obnovu. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Debora - 14.05.2015 01:50 PM Nyní můžeme pomalu chápat, jak působí kosmos na rovnováhu včelstva a jak vše vzájemně působí. Zde se nám objasní celý sedmidenní cyklus vývoje včelstva (7-14-21-28), kdy pohlavní zralost matky je čistě tepelného charakteru, v ní působí čiré síly záření Slunce (7). Pohlavní zralost trubce vzniká pod vlivem Slunce a Měsíce, kdy sluneční síly sice zůstávají, ale smísí se se silami Měsíce (14). Vývoj trubců a dělnic ještě ovlivňují síly planet (21). Až do 28 dne působí konstelace stálic, která se už vymyká našemu chápání. Ve sféře stálic je kosmos tvrdý, gravitace krystalického nebe se nenechá začlenit do vjemů našeho myšlení. Aristoteles to učil, Nikola Tesla to pozoroval a Albert Einstein na tom zlomil teorii relativity. Zde začíná pracovat paměť stvoření, zde se rodí síly všech morfogenetických procesů, odtud působí karma. To musíme brát vážně v úvahu, náš pohled na fyzický svět je tak dětinský. ![]() slunečně cher RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Jiří Marx - 14.05.2015 02:18 PM Deboro já začínat, tak po tomhle tvým příspěvku zahodím rozpěrák a budu dělat něco jinýho . Začínat včelařit s ŠPV snad jde i úplně normálně ![]() ![]() RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Petr Smrčka - 14.05.2015 03:25 PM (14.05.2015 02:18 PM)jirka.marx napsal(a): Deboro já začínat, tak po tomhle tvým příspěvku zahodím rozpěrák a budu dělat něco jinýho . Začínat včelařit s ŠPV snad jde i úplně normálně no já včera vyklusal na skálu, kde mám jedny včely a zjistil, že rozpěrák mi vypadnul dole na dvorku, tak jsem se musel obejít se zahradnickýma nůžkama ale jinak už jsem notnou chvíli přemýšlel, jak napsat, že jsem zatím vůbec rád, když rozeznám trubce od včely, že jsem na sebe pyšný, že jsem už za svůj krátký včelařský život odchytil dvě matičky a že tam, kde se pohybuješ ty Deboro, se dost možná nedoškrábu za celý svůj život. Snad jediné, co jsem jsem z toho pochopil je, že naše vědomí a naše znalosti zdaleka neobsáhnou veškeré kosmické interakce a že všechno na sebe vzájemně působí. A dávám Deboře za pravdu, že se to vymyká mému chápání, alespoň zatím. Důležité ale myslím je uvědomovat si to a mít před tím pokoru. Spousta věcí funguje, ačkoliv pro to nemáme vysvětlení anebo důkazy. A tak to je ![]() Jinak pro tentkrát jsem se rozhodl nechat všechno, jak už jsem to začal. Mega osiřelec nechám vypořádat se s nepřízní osudu, který jsem jim připravil. Oddělky budu zlehka pokrmovat a uvidíme, jestli se mi potvrdí Jindřichovo pozorování, že matka pojede jako kat. Btw. těm oddělkům jsem tam dal mj. i jeden stavební rámek a staví jako o život. To by mohlo potvrzovat to, že matka chce klást jak o život a včelky to nutí stavět. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - tondabh - 14.05.2015 03:35 PM (14.05.2015 02:18 PM)jirka.marx napsal(a): Deboro já začínat, tak po tomhle tvým příspěvku zahodím rozpěrák a budu dělat něco jinýho . Začínat včelařit s ŠPV snad jde i úplně normálně Vidíš Jiříku, a proto Tě tento příspěvek dostihl až nyní... RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Jindřich Šafránek - 14.05.2015 07:40 PM [Jinak pro tentkrát jsem se rozhodl nechat všechno, jak už jsem to začal. Mega osiřelec nechám vypořádat se s nepřízní osudu, který jsem jim připravil. Oddělky budu zlehka pokrmovat a uvidíme, jestli se mi potvrdí Jindřichovo pozorování, že matka pojede jako kat. Btw. těm oddělkům jsem tam dal mj. i jeden stavební rámek a staví jako o život. To by mohlo potvrzovat to, že matka chce klást jak o život a včelky to nutí stavět. [/quote] Pozor, nepřikrmuji medem již ho nemám a kupovaným raději nechci, také ne cukrem , ale kombinací těsta Apifonda a řepného cukru rozštěpeného Maxinvertem L- 240 http://www.biopro.cz/xmedia/invertaza/Maxinvert-L-2400-P-34-02-0104.pdf Zkouším to, zatím se to zdá velmi dobré, hlavně je držet v nadbytku než čekat že si najdou. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Debora - 14.05.2015 10:00 PM (14.05.2015 02:18 PM)jirka.marx napsal(a): Deboro já začínat, tak po tomhle tvým příspěvku zahodím rozpěrák a budu dělat něco jinýho . Začínat včelařit s ŠPV snad jde i úplně normálně když se nad tím vším zamyslím, ochotně bych ten rozpěrák zahodila. Smůla však spočívá jen v tom, že do včelaření nás tlačí karma a tu neukecáš. ![]() ![]() RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Crha Karel - 14.05.2015 11:09 PM (14.05.2015 02:18 PM)jirka.marx napsal(a): ... Začínat včelařit s ŠPV snad jde i úplně normálněTo sice ano ale není to taková hlína ![]() RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Debora - 15.05.2015 06:16 AM (14.05.2015 02:18 PM)jirka.marx napsal(a): Začínat včelařit s ŠPV snad jde i úplně normálně "spirituální diagnóza". v dvacátých letech minulého století bylo ještě normální, že včelař odebral včelstvu 20% medu a 80% ponechal včelstvu. Hnutí ŠPV doporučuje ponechat včelstvu 50% medu. To je jako kdyby nám někdo v podletí, kdy právě pro zdravé zimování potřebuje každou prosluněnou kapku krve, odebral 3 litry krve. Co se týče chovu včelstev, zatím co se ještě v dvacátých letech minulého století množila včelstva pomocí rojů a matky se odchovávaly přirozenou cestou, klonujeme matky řízkováním plodu, jako by se jednalo o okrasné keře, nebo omlazujeme oddělky roubováním plodových plástů jako u jabloně. "člověk plný včel". A ještě něco normálního o vosku! Včely sbírají z rostlin "med" a nosí jej domů z primárního hlediska na výrobu vosku, z kterého staví své bunky a okouzlující plásty tvořící kostru* včelstva. Tak si včelstvo formuje své tělo, tak významný je med pro výrobu vosku. Když se na to podíváme z tohoto pohledu, uvědomíme si něco zcela podstatného, že s včelím dílem musíme nakládat tak, jako by se jednalo o naší vlastní kostru. Kéž to Vaše srdce přijmou, aby jste skrze Vaše srdce cítily, že když držíte v ruce včelí plást, je naše tělo plné včel. Naší včelou je krev, která roznáší med do všech částí a koutků těla. Kéž je náš život zpečetěn k dobrému RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Milan Bencúr † - 15.05.2015 07:50 AM Naše fórum Šanca už dlhšiu dobu sledujem nepravidelne. Fórum nemá moderátorov a mne sa to tu všetko javí ako veľký chaos. Mnoho vlákien je duplicitných. Trámikoví začiatočníci sa chcú hrať len na svojom piesočku a "pokročilí" včelári s prirodzenou stavbou v rámikoch tiež. Ale v našom hnutí je pre všetkých účastníkov Šance dôležité to, o čom píše Debora v predchádzajúcom príspevku. Začiatočníci s "japončíkom" si myslia, že im včelstvo v dutine bude pravidelne prežívať zimu bez ošetrovania, bez "liekov", bez kŕmenia. Aj tí ostatní dúfajú, že genetika z tých ich najlepších rámikových úľov sa prenáša do širokého okolia ich lokality. V prírodnom včelárení to nefunguje tak, že včely vysypete na okraj lesa a necháte ich na pospas osudu. Včely prežívajú bez ošetrovania, liečenia a kŕmenia milióny rokov preto, že zimu dokáže prežiť len zdravé včelstvo, ktoré v čase hojnosti vyšle primárny roj a za nim niekoľko sekundárnych rojov. Niektoré z týchto rojov vždy prežijú nasledujúcu zimu. Proces sa tak opakuje nepretržite. Pri vedení včelstiev v akejkoľvek úľovej zostave, teda vo včelárstve za humnami, treba mať na pamäti myšlienku: "Co se týče chovu včelstev, zatím co se ještě v dvacátých letech minulého století množila včelstva pomocí rojů a matky se odchovávaly přirozenou cestou,". To je aj moja filozofia prírodného včelárenia. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Jan Brunclík - 15.05.2015 08:37 AM MilanBencúr: Jsem začátečník chci začít v japonském úlu. To, že ne každé včelstvo přežije zimu je mi jasné. Přežijí jen "ta" některá zdravá včelstva, dobře. Jak postupovat tedy v léčení v takových úlech? Kdy? Jak? Čím? Na to návod není. Pokud si pořídím včely dám je do tohoto úlu a začnou stavět a množit se. Přijde mi, že tyto úly jsou jim více podobnější dutinám stromů a pokud si vystaví své dílo v takovém úlu jsou možná méně nemocné a zdravější. Nemusí tomu být tak. Je to asi tak dané, včelstvo od včelstva. Nabídnu včelkám při rojení další nový úl a matky nechám také přirozeně vychovat. Budu jim nechávat jejich medné zásoby tak, aby byly spokojené především včelky, budu hlavně rád pokud mi opylují ovocné stromy, keře a jinou květenu. Stálá obměna díla, zásoby pokud není snůška a podle spadu měli a chování včel i léčení. Chtěl bych být včelař, který nebude v žádné místní organizaci a při začátku chovu včel budu potřebovat ono zmiňované léčivo, kde a od koho sehnat? ve včelařských potřebách mi ho neprodají, na koho se obrátit? Na SVS? Budu léčit pokud to bude nutné v danou dobu a snad i v pravý čas, ale čím? to ještě nevím. Někdy je lepší to nechat na včelkách jestli se s tím vypořádají a nechovat za každou cenu včelstvo, které je slabé, stále nemocné a nerozchovávat s takových. Rozchovávat s těch nejlepších a nejvitálnějších. Nechci si hrát na písečku a rád poradím a pomůžu pokud budu vědět a umět. Vlákna jsou duplicitní, ale bude to asi tím, že ne všichni začínají ve stejnou dobu a potřebují se zeptat či napsat v tu jejich dobu. ![]() ![]() Hodně štěstí pohody klidu zdraví Vám i včelkám. Jenda RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Crha Karel - 15.05.2015 09:02 AM (15.05.2015 06:16 AM)Debora napsal(a): ... Hnutí ŠPV doporučuje ponechat včelstvu 50% medu. ... ![]() Citace ze ZD: ...Nestanovujeme, kolik % má být medných a cukerných zásob na zimu. Jde jen o to, aby tyto zásoby měly větší podíl přirozených zásob než je to nyní obvyklé. Ideálním standardem by ovšem mělo být zimování na medné komoře. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Jiří Marx - 15.05.2015 10:02 AM Co se týká léčiv, tak se opravdu dá vystačit s kyselinou mravenčí (ev. šťavelovou) a komerčně prodávanými nosiči Mitegone, Nassenheider atd.... Formidol se dá taky koupit bez receptu a spolupráce s SVS. Jen o jedno Vás prosím, nenechte svoje včelstva kolabovat v sezoně, vylupované úly nepotěší vás ani majitele včel, které loupí. Máte-li pocit, že včelstvo nezvládá, prohlédněte ho, udělejte si diagnostiku VD na trubčím plodu, na dělničím plodu popř. na včelách. Když uvidíte, že je potřeba zasáhnout, udělejte to. Med můžete vytočit později. Je velmi důležité mít včelstva o slunovratu v dobré kondici, proto je lepší (je-li třeba) zasáhnout ve červnu. Jde o zdraví zimní generace. Je potřeba mít přehled, proto chov včel v japončíku nedoporučuji začátečníkům a to prosím nemám nic proti začátečníkům. Před česny mějte něco, na čem můžete pozorovat, co včely vynáší z úlu. Tam najdete včely bez křídel atd. (osvědčily se mi jednoduché obrácené kovové stříšky) RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Milan Bencúr † - 15.05.2015 06:37 PM Môžme rozvíjať diskusiu ďalej. Moderné včelárenie je založené na delení a spájaní včelstiev. Zaujímajú ma vaše postupy. Keď rozdelíte včelstvo, čo robíte s odložencom? Prečo, za akým účelom, ste to včelstvo rozdelili? To je základná otázka, na ktorú si musí vedieť každý včelár odpovedať sám. Kto bol minulý rok v októbri v Brne a ako tak sa snažil počúvať moju prezentáciu o vitalizácii včelstiev rojmi, tak mu snáď došlo, prečo v medernej včelárskej praxi umelo delíme včelstvá. Odloženec, to je úžasný nový výhonok, podobný ako roj, ktorým môžeme podporovať vitalitu včelstiev. Odloženec môže včelár použiť aj po Novom roku, na Troch kráľov, na vitalizáciu včelstva. Vitalita, podľa mojich skúseností znamená, že včelstvo prežije minimálne dve nasledujúce sezóny bez liečenia. A to aj na medzistienkach. Budem rád každej reakcii účastníkov Šance na tento môj rebelský príspevok. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Milan Bencúr † - 16.05.2015 04:32 AM Citace:Jsem začátečník chci začít v japonském úlu.Štýlov na pírodné včelárenia je veľmi veľa. V Keni sú to vodorovné kmene stromov s vyhnitou dutinou. Na Ukrajine sú tie kláty, ako príbytky včiel, vo zvislej polohe. V Rusku, na Sibíri, sú to naklonené úle, v Grécku hlinené. v Nemecku zas slamené. V nížinných oblastiach Európy sa stretneme s prútenými úľmi. Vo Francúzsku je to úľ Warre, ale v krajinách Škandinávie sa zas stretneme s ležanmi s masívnymi stenami. V Spojenom kráľovstve, s upršaným počasím, je to W.B.C. úľ s účinným pršiplášťom a v našich zemepisných šírkach máme Moravský univerzál s predsieňou pri letáči. Ponuka skutočne pestrá. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Jan Brunclík - 16.05.2015 09:02 AM Ahoj, chtěl bych tak začít, opravdu je velmi mnoho úlů pro včelaření a včelky si myslím uvítají jaký-koli příbytek, který jim přichystáme. Pokud budu ke včelkám laskavý a vstřícný možná mi to i oplatí. Myslím, že nezáleží v jakém úlu člověk včelaří, ale jak přistupuje ke včelám. Moravský universál je také hezký úl. Vybral jsem si japonský úl protože se mě líbí na obsluhu (bez rámků) a i na to, že včelky mohou stavět podle své libosti. Jestli se budu učit v takovém či oném úlu. Možná to bude těžší na učení, ale pokud hodně chci myslím, že se to naučím. Chyby můžu nasekat i v jiném způsobu včelaření. Mějte se hezky a děkuji za každou radu s pozdravem Jenda RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Milan Bencúr † - 16.05.2015 04:02 PM OK. Technika včelárenia v Japonskom úli a v úli Warre je rovnaká. Japonská včela tvorí malé kolónie a rojí sa niekoľkokrát do roka. Delenie je prirodzené. S klieštikom žije odjakživa na udržateľnej úrovni. Naša európska včela tvorí oveľa väčšie kolónie a s klieštikom sa ešte nenaučila žiť na udržateľnej úrovni. Naša včela potrebuje úľ a techniku obhospodarovania, s pomocou ktorých môže včelár zabezpečiť delenie a spájanie včelstiev, aby redukoval početné stavy roztočov Varroa vo včelstve.. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Miroslav Macek - 16.05.2015 11:09 PM (16.05.2015 04:02 PM)MilanBencúr napsal(a): OK. Technika včelárenia v Japonskom úli a v úli Warre je rovnaká. Nie tak celkom. Pri Warré sa dá manipulovať s nádstavkami. Warré sa jednoduchšie rozširuje dohora , pretože plásty sú zavesené na latkách ktoré keď odrežem od steny môžem presunúť do navrch pridaného nádstavku. Včely tam na jar lepšie stavajú. V japonskom úli je s tým trochu problém. Aj keď som mriežku na ktorej je zavesené dielo odrezal a podsunul prázdny nádstavok včely sa stavania zhora od mriežky nechytili. Len tú "ranu" poopravovali a dielo trochu potiahli smerom dohora. Samozrejme že som pridával nádstavky aj odspodu . Úle mám umiestnené tak že keď vytiahnem podložku a strčím hlavu pod úľ vidím cez sito ako to tam vyzerá a podľa situácie pridávam spodné nádstavky aby tam bolo vždy dosť voľného priestoru. Aj napriek tomu sa dnes včelstvo vyrojilo. Boli to dva menšie roje. Najskôr som nevedel z ktorého včelstva vyleteli ale včely mlynárky ich vyzradili. Roje som spojil dokopy a daroval priateľovi včelárovi ktorý ich potrebuje viac ako ja. Keby bol ten roj z rámikového včelstva alebo Warré , mal by som o robotu postarané. Treba to rozobrať, nájsť matečníky , niečo vylámať , prípadne urobiť odložence .... . Takto som nerobil nič. Veď čo by sa s Japoncom dalo? Tondo , ty vyrojené Japonce nejako riešiš? RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Debora - 17.05.2015 01:35 PM Japonský úl se z mého pohledu hodí jen pro včelstva s dobře vyvinutým hygienickým pudem. Bodové ošetření v japonském úlu vyžaduje od včelaře dobré znalosti o stavu včelstva a struktuře jeho díla. To může být začátečníkům kámen úrazu. Nezkušené včelstvo potřebuje rehabilitaci, nechceme-li na jaře kupovat nová slabomyslná včelstva. Žádné divoké zvíře, které bylo více let vězněno, nemůže v přírodě přežít. Než se vypustí do přírody, musí se pomalu obeznámit se zákony přírody. Mnoho možností zásahu japonský úl neposkytuje. Jeho struktura umožňuje sice přístup k včelstvu, ale s dost omezeným rámcem možností. Trubčí plod se může táhnout přes několik nástavků a bude obklopen zásobami medu. V mém případě udržovala kranka plodiště na dvaapůl nástavcích. Něco vyřezávat v přítomnosti 20 tisíců včel vyžaduje vyspělou technologii, aby jsme moc neponičily kostru včelstva a mohli se v tom opravdu šetrně patalt. Za tím účelem musíme s japončíkem manipulovat jako se slaměnou košnicí, a nejlépe přesídlit včelstvo do jiného úlu. Japončík je dobrý pro včelaření s roji, které otvírají včelaři nové možnosti, jak omezit zásahy, nebo dokonce začít včelařit bez chemie. Kdo má na včelíně dostatkem porojů, nemusí si dělat starosti s výběrem mateřských včelstev. Poroje se báječně hodí na posilování slabších prváků a jiných porojů. Nikdo nemusí kazit svou karmu fámou, že roje zlikvidují celou snůšku, to je fakt nevědomost. Mladá včelstva dokážou snést výbornou snůšku a jsou nejlepší chovná včelstva. Mít v rezervě mladé matky z porojů, to je snad ta nejlepší nehoda, která se může včelaři přihodit. To vše se však nedá sklíčit se zájmy víkendového včelaře. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Jiří Marx - 17.05.2015 11:31 PM Japončík má pro začínající jen dvě polohy ON ....létají, a OFF...nelétají . RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Miroslav Macek - 17.05.2015 11:42 PM Spýtam sa tak Cimrmanovsky : ... a není to málo? ![]() RE: Začínáme včelařit s ŠPV - terez.c - 18.05.2015 12:18 AM Já sice japonce nemám, ale pro mně je vrcholný zážitek mého života se včelkama přidání nástavku...zatím mně nepřepadla touha se v nich šťourat, naopak mnohem víc vnímám potřebu umožnit jim co nejvíc nerušený životní prostor. Jsem ale ráda za to, že mám úly s pozorovacími okénky. ![]() Pro mně je teď největší výzvou rozlišit svou osobní touhu a zvědavost či potřebu "něco" dělat a opravdovou nutnost rozebírání toho posvátného včelího prostoru. Takže opravdu chápu něčí nadšení pro včelaření v japoncích. Za mně pozorovat život ve všech jeho podobách málo není. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Milan Bencúr † - 18.05.2015 03:57 AM Prirodzené vedenie včelstiev nie je novinka, ale zriedkakedy tento štýl včelárenia včelári praktizujú, alebo vôbec. V podstate je to podobný spôsob včelárenia, ktorý používali naši dedovia na prelome 19. a 20. storočia. Poznal som, že začiatočníci chcú včeláriť v úli Warre a v Japonskom úli hlavne preto, lebo sa im páči dizajn úľa. O obsahu úľového priestoru nemajú absolútne žiadnu predstavu. Keď ktorémukoľvek z nich doporučím východný úľ, teda ležan, tak KTBH alebo TTBH nikto zo začiatočníkov nechce, pretože vzhľad horizontálneho úľa sa im nepáči. Pritom obsluha včelstva v ležanoch je natoľko jednoduchá, pohodlná a pre nováčika poučná, že včelárenie musí zvládnuť každý začiatočník hneď v prvom roku. Jednou z veľkých vecí vo včelárstve totiž je, že je veľa spôsobov ako včely môžu byť uložené. Prax znamená, že aj profesionáli dnes včelária v súlade s biológiou včely a s prírodou. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Evžen Babík - 18.05.2015 07:29 AM Zdravím příznivce megaosiřelců, první myšlenka přišla od legionářů z Ruska, kteří se v zajetí starali o včelstva na Ukrajině, byli 4 a každý se staral o 400 včelstev, jejich úkolem před hlavní snůškou z pohanky bylo najít matku a palcem ji zamáčknout za účelem výšších medných výnosů a "výměny" matky za mladou, tak vznikla palcová metoda. Zkušený včelař od nás na zlínsku využívá podobný princip, kde místo palce matičku od nejlepších včelstev umístí do oddělku s vlastním plodovým plástem, zásobami, mladuškami a trochou vody (za 4 dny se v oddělku vytvoří létavky a vodu donesou), a ten do zimy zesílí do soběstačného včelstva, v osiřelci létavky lépe využijí snůšku a narazí náhradní matečníky na cca 3 plástech, z kterých po 10 dnech udělá 2 oddělky (viz výše) a poslední plást s matečníky nechá v osiřelci, pracuje s plásty a žádné matečníky neruší (možnost výběru pro včely). Vznikne silné včelstvo s mladou matkou, kde létavky využijí snůšku, které zeslábne než se nová matka rozklade (30dnů +21 první plodový cyklus), dále 2 nové včelstva s mladýma matkama a 1 ze zasloužilou matkou. V případě neoplození spojuje, v nejhorším možném řešení vše zpět. Klíčem je správné načasování zásahu. Jednodušší a smysluplnější metodu množení včelstev pro začátečníky, kteří nechtějí přelarvovat jsem neobjevil. Úzký profil je najít královnu ... Tento zásah dělám u známého, kde souběžně řešíme elegantní přechod na novou rámkovou míru, kdy využíváme dolíhnutí plodu na staré rámkové míře. Hodně sebejistoty a víry v nejlepší možný výsledek E.B. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Jan78 - 28.05.2015 03:11 PM Haré Kršna. Dobrý den! Potřeboval bych radu. Jsem úplný začátečník. Mám vyhlédnuté stanoviště v 700 m.n. (jižní svah, les-louka) Chtěl bych letos získat 2-4 včelstva a rozhoduji se na jakém typu úlu začít. Zatím mne nejvíce zaujal L/159. Chtěl bych 4nástavkový s nízkým dnem. Je to dobrá volba pro naprostého amatéra? (nadmořská výška, typ úlu, počet včelstev). od koho by jste doporučovali nakoupit úly? Včely snad seženu, mám u nás ve svazu slíbeno, že se mi poptají po rojích. (Jsem z Nového Města na Moravě). Moc díky za rady. Za cokoliv, co by vás ještě napadlo na zvážení děkuji. HonzaB RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Jan Brunclík - 28.05.2015 09:17 PM (28.05.2015 03:11 PM)Jan78 napsal(a): od koho by jste doporučovali nakoupit úly? zkus se podívat na jeden odkaz třeba tady: http://www.nastavky.cz/?sestavy,72 možná najdeš i jiné výrobce ![]() RE: Začínáme včelařit s ŠPV - schützmeister - 29.05.2015 03:37 PM (28.05.2015 03:11 PM)Jan78 napsal(a): Mám vyhlédnuté stanoviště v 700 m.n. . Zatím mne nejvíce zaujal L/159. Chtěl bych 4nástavkový s nízkým dnem.Mám podobný stanoviště a není to dobrý typ. Jednoznačně je třeba vysoký rámek. Na nízký snad jedině uteplení, ale nezachrání to. Lang je taky moc dlouhý - šel bych spíš do čechoslováku, waréčka nebo tak. Alpské typy. I japončík nemusí být špatný. Objemově to jde, ale je třeba výška a ne šířka. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - STAVO - 29.05.2015 04:41 PM Do tvojí n.v. bych asi do L159 nešel. Sice to někteří taky mají, ale dle mne je to spíš na vysoký a užší rámek. Já bych asi na tvém místě šel do kombinace na principu Dadanta - vysoké rámky v plodišti a nízké do medníku. Pokud se přesto rozhodneš jít do L159, tak na začátek bych taky doporučil NASTAVKY.CZ - obzvláště s důrazem na poměr kvality a ceny, případně pokud ti nevadí plast tak k tomu rámky od p.Žáka z Jablonce. Další výrobci jsou k dohledání jednoduše na webu. Je jedno zda se rozhodneš pro kohokoli z nich, já doporučuju např: p.Nerad - Bálkova Lhota, p.Zelený - Nové Město nad Metují, p.Jaša - Kněž. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Crha Karel - 29.05.2015 10:00 PM Jsem na 650 a začínal jsem na L159. není to jenom o míře, ale hlavně o snůškových podmínkách. V této chvíli mám dvě na L159 a dvě - včelstvo +oddělek) (vycházeje ze zkušeností M.Schützmeistera) na "alá dadant". Dva spojený nástavky L159 tvoří plodiště (jen loučky a samozřejmě volná stavba) a jako medník používám L159. Příští rok budu moci srovnávat. Výhradu vůči delšímu rámku lze eliminovat zateplením pouze přední stěny vysokého plodiště (7cm polystyren+1cmpřekližka) čímž se dostaneš na vnitřní rozměr 385x375 což se blíží čtvercovému půdorysu. (Vedlejší výhodou je zimování slabého včelstva u nejteplejší stěny a v létě, pokud jsou úly směr jih, omezení prohřívání při vedrech.) Takovéto experimenty samozřejmě vyžadují volnou stavbu na loučkách abys nemusel sestavovat různé míry rámků, ale na medník lze zase použít původní L159 s rámky (to už jsem odzkoušel, když jsem od Milana přivezlo oddělek na míře rámku 39x31. Na hledání optimálního úlu do konkrétních podmínek je L159 dobrý, protože se vždycky po odstranění úprav mohu vrátit k k němu, vyjde-li mi po cca 5 letech testování jako nejoptimálnější anebo zůstat u některé z úprav. Vše má své. Vycházím ze rčení, že kdo si hraje, nezlobí ![]() RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Petr Pokorný - 30.05.2015 01:30 AM Jsem stejne vysoko jako Karel a muzu potvrdit, ze vetsi plodistovy nastavek (ja mam jumbo) je pro moje vcelky lepsi. Podstavuju ho dolu jednim L159 a az tam zasahuje plocha plodu. Nad tim mam 2 L 159. Matka kralovna se drzi na velkych plod. plastech a neleze do medniku tolik, jako na L159. Mam to zatím od lonska na 4 ulech (lonsky roje) a plochu všech 10ti ramku (volna stavba) dostavely 100% az letos. Nahore mam 2 L 159 a mozna budou potrebovat ještě jeden pridat. Urcite to letos chci takto udelat i u ostatních, jen nevim kdy a jak je presypu jen na ramky... RE: Začínáme včelařit s ŠPV - petr.strejcek - 30.05.2015 08:03 AM (29.05.2015 10:00 PM)Crha Karel napsal(a): Jsem na 650 a začínal jsem na L159. není to jenom o míře, ale hlavně o snůškových podmínkách. V této chvíli mám dvě na L159 a dvě - včelstvo +oddělek) (vycházeje ze zkušeností M.Schützmeistera) na "alá dadant". Dva spojený nástavky L159 tvoří plodiště (jen loučky a samozřejmě volná stavba) a jako medník používám L159. Příští rok budu moci srovnávat. A netrhá se dílo při takové výšce ??? Přeci jenom volná stavba jen na loučkách. Mám v hlavě něco podobného, ale zatím nevím, jestli plný rámek/nerámek ![]() Petr RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Crha Karel - 30.05.2015 04:42 PM Když to přichytnou z boku, není důvod. Utrhl se mi jen jeden, když jsem jej vyndaval po celodenní vysoké teplotě a dílo bylo změklé. V zásadě s nimi v plodišti není důvod manipulovat s výjimkou rozdělení do oddělků. Ale přesunoval jsem po uhynulých brzy z jara (tedy v chladu) plné zásob - cca 4kg a bez problémů. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Miroslav Matucha - 30.05.2015 05:54 PM (30.05.2015 08:03 AM)petr.strejcek napsal(a): Jedině asi udělat v prostředku nějaké zpevnění, třeba alá Čermák ve své medné krávě, co má na stránkách .... tady ..... Na fotkách je vidět, že ten klacek v prostřed včelám překáží. M.M. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - petr.strejcek - 30.05.2015 07:06 PM (30.05.2015 04:42 PM)Crha Karel napsal(a): Když to přichytnou z boku, není důvod. Utrhl se mi jen jeden, když jsem jej vyndaval po celodenní vysoké teplotě a dílo bylo změklé. V zásadě s nimi v plodišti není důvod manipulovat s výjimkou rozdělení do oddělků. Ale přesunoval jsem po uhynulých brzy z jara (tedy v chladu) plné zásob - cca 4kg a bez problémů. No právě třeba panenský dílo na takovým rozměru plný zásob bude asi při vysokých teplotách dost křehký. Je mi jasný, že zakladený souše už budou pevnější, ale přeci jenom manipulaci se občas asi nevyhnu. Pokud bude plodiště pouze tady, tak třeba kontrola trubčiny na roztoče mně donutí do plodiště prostě jít. Ptal jsem se proto, jestli nemáš nějakou vychytávku, aby dílo bylo pevnější. (30.05.2015 05:54 PM)MirekMatucha napsal(a): Na fotkách je vidět, že ten klacek v prostřed včelám překáží. M.M. Já taky neříkám, že se mi tahle varianta líbí, ale rozhodně to dílo zpevní. Myslel jsem něco na ten způsob. Myslím si taky, že by nemusela taky ta lať být tak masivní, co Čermák má. Petr RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Crha Karel - 30.05.2015 11:47 PM Tedy já nevím jestli je to možné považovat za vychytávku - mezerníky mi nahrazují pěticentimetrové kousky bočních louček šíře 35mm (nejdou mi sem vložit fotky, tak si představ, že běžnému hofmanovu rámku odřízneš boční loučky na délku 5cm. Takže plást je z obou stran přilepen v bocích v délce 5cm. V reálu je to kontraproduktivní, protože většinou plásty přilepí jen k této malé plošce a pak pokračují až dolu bez boční opory (při použití čisté loučky chytají boky téměř vždy). Já trubčinu nevyřezávám, tak to neřeším, ale křehké panenské dílo míváš většinou na jaře a než nanosí zimní zásoby, tak je stejně proplodované a zpevněné. A když si k manipulaci vybereš chladný den, není problém ani s panenským při opatrném zacházení. Střední vzpěru mám asi u třech plástů a je fakt, že to trvá, než propojí obě části. Zkusit je možné místo této široké vzpěry použít něco tenkého - špejle zalepit do vyvrtaného otvoru v horní loučce a třeba i na dvou, třech místech, ale to už je piplačka na dlouhé zimní večery ![]() Možná, když tento "a la dadant" bude včelám vyhovovat dokopu se někdy i k výrobě velkých rámků. Při zaměření na velmi silná včelstva by pak plodiště mohly tvořit dva VN. Čas ukáže. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - petr.strejcek - 31.05.2015 08:21 AM No právě kousky louček pak ztrácí ten efekt samotných horních louček. To už si myslím, že je lepší fakt celý rámky. Ale jak píšeš, lákají mně právě nějaké vsazené špejle, či něco takovýho. Nemyslel jsem vyřezávat trubčinu, ale při kontrole roztočů na plodu se k plodu dostat musim. Petr RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Rasťo 71 - 31.05.2015 10:02 AM (31.05.2015 08:21 AM)petr.strejcek napsal(a): lákají mně právě nějaké vsazené špejle, či něco takovýho. Pozri tému Waré príspevok 41 RE: Začínáme včelařit s ŠPV - petr.strejcek - 31.05.2015 10:24 AM (31.05.2015 10:02 AM)Rasťo 71 napsal(a): Pozri tému Waré príspevok 41 Díky, přesně to je ono, co jsem myslel, super ![]() RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Jindřich Šafránek - 04.06.2015 12:19 PM Dotaz pro Leoše, vím že krmíš oddělky jen medem, V plné snůšce to není asi problém , pokud za chvíli skončí snůška, jak zabráníš rabovačce v oddělcích , Všude v literatuře čtu že oddělky jen cukrem, pro zamezení loupeže. Stačí pouze nestavit oddělky do řady ale dát je na zahradě někde bokem ? RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Leoš Dvorský - 04.06.2015 01:27 PM Jindro, prozatím oddělky jsou samozásobiteli. Po snůšce dostanou všechny apifondu , je to na bázi sacharidů, roztok láká slídilky. Medu poslední roky není tolik, tak s ním šetřím. Pokud si oddělky nechám do příštího roku, tak pak přejdou plně na med, vytáčí se jen přebytky a následný rok, pokud přežijí, to mohou rozbalit. Včelstvo (pro med) buduji tedy 2 roky. Loupeže jsem zatím nezaznamenal, ale nic zvláštního nikdy nedělám, krom zúženého česna. Musí si své na slunci vydobýt jako v přírodě. LD RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Jindřich Šafránek - 04.06.2015 01:57 PM (04.06.2015 01:27 PM)Leoš Dvorský napsal(a): Jindro, prozatím oddělky jsou samozásobiteli. Po snůšce dostanou všechny apifondu , je to na bázi sacharidů, roztok láká slídilky. Medu poslední roky není tolik, tak s ním šetřím. Pokud si oddělky nechám do příštího roku, tak pak přejdou plně na med, vytáčí se jen přebytky a následný rok, pokud přežijí, to mohou rozbalit. Včelstvo (pro med) buduji tedy 2 roky. Loupeže jsem zatím nezaznamenal, ale nic zvláštního nikdy nedělám, krom zúženého česna. Musí si své na slunci vydobýt jako v přírodě. Leoši díky. Tak já je rozmazloval, dostávají Apifondu 2x týdně placičku tak 15 dkg a berou ji jako diví. Nemám kam oddělky dát, jsou jen na zahradě cca 100 m od původního stanoviště , tak přijdou o létavky i část zalétaných mladušek a Apifonda jim evidentně svědčí. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Petr Smrčka - 03.07.2015 04:26 PM Mám další takový začátečnický dotaz, poté co jsem udělal oddělky metodou "megaosiřelců" (probíralo se tu to dříve) jsem u jednoho oddělku tento týden zjistil, že tam je hrbolovitý plod (nevím jestli je trubcokladná matka nebo trubčice a ani nevím jestli to má cenu zjišťovat). Nicméně postupoval bych podle Leoše Dvorského http://dvorsky.leos.sweb.cz/CLANKY/jeste_k_vymenam_matek.htm takto, oddělek zruším, včelky vyklepu někde mimo, úl uklidím někam pryč a včelky se třeba někam vžebrají. První dotaz zní, jestli byste postupovali jinak? imho nemá cenu tento oddělek za každou cenu držet při životě, mám další tři v záloze, které jsou dobře rozjeté a usadil jsem dva roje, které jsou na tom ještě líp. Takže bych si zbytečně koledoval o problémy. Druhý dotaz zní: co s rámky s hrbolovitým plodem? někam přidat? nebo vytavit/vyřezat? prostě jak co nejlépe zužitkovat to, co zbyde po neúspěšném pokusu o oddělek. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Petr Smrčka - 08.07.2015 02:51 PM a protože jsem neodbytnej a pořád hloupej, tak bych měl další dotaz - mám dvě včelstva na dvou VN a obě teď mají přetlak včel - vyvěšují se do podmetu a je jich tam prostě plno. Má cenu ještě teď rozšit (podstavit) o jeden VN s horníma loučkama nebo už by to nestihli vystavět a bylo by lepší už je nechat dojít do zimy na dvou nástavcích? a pokud rozšířím, tak začít rovnou krmit, aby měly z čeho dostavět? pro mě ideální stav by byl, kdyby do zimy šly na 3 VN a vrchní by byl medná komora. Zásob v horním nástavku mají dost. U třech včelstev se podařilo, že zesílily a medné komory mají plné. Tyhle dvě byly na jaře slabší a měli pomalejší rozjezd, takže na třetí nástavek to zatím nebylo, ale možná jsem už zaspal tu správnou dobu. no nevím. dík za každý postřeh RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Leoš Dvorský - 08.07.2015 04:54 PM Stavba v tuto dobu je závislá na pořísunu potravy, pokud nemáš snůšku, musíš podněcovat řídkým roztokem, třeba 1:1. Určitě ten nástavek vystaví. Doprostřed dej jeden plodový plást a jinak jen stavební rámky. LD RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Petr Smrčka - 09.07.2015 12:19 PM ok, díky. Včera jsem podstavil, doprostřed jsem dal jeden plodový plást, na kraj jsem dal souše nebo trošku zanesené plásty, co mi zbyly po zrušeném oddělku. A přidal jsem jim rovnou cukerný roztok cca 1litr. Jak moc do nich valit cukr? Jakmile odeberou tak zase přidat (pokud nebude snůška), aby měly pořád simulovanou "snůšku"? A druhá věc - mednou komoru mají plnou, na jaře bych chtěl před první "jistou" snůškou vytočit přebytek. Nemusím se bát, že by se do medu dostal ten cukr? Nebo radši nevytáčet, nechat jim to a počkat si na jarní med? RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Leoš Dvorský - 09.07.2015 01:14 PM (09.07.2015 12:19 PM)Smrk napsal(a): ok, díky. Včera jsem podstavil, doprostřed jsem dal jeden plodový plást, na kraj jsem dal souše nebo trošku zanesené plásty, co mi zbyly po zrušeném oddělku. A přidal jsem jim rovnou cukerný roztok cca 1litr. Jak moc do nich valit cukr? Jakmile odeberou tak zase přidat (pokud nebude snůška), aby měly pořád simulovanou "snůšku"? Pokud nebude snůška podněcuj . Ideální by bylo od spodu, nevím, jak máš možnost, abys je nerozebíral, pak by se ale do MK nemělo nic dostat. Včely dávají nejprve zásoby kolem plodu /asi jsi slyšel, že jsou organizovány centrálně po uličkách/ a nadbytek dávají nad, tedy třeba do MK Pokud dáš prázdný nástavek mezi plod a MK, dají nadbytek tam. Na jaře nejspíš něco z KM ujedí, ale rychle doplní. Já bych ji tam nechával neustále nahoře a o to bude nástavek pod ní zaplněn medem, pak nemáš žádný problém. LD RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Petr Smrčka - 09.07.2015 01:25 PM rozumím, mám tam vysoké dno, takže by šlo krmit i odspodu. A ten prázdný nástavek jsem dal dospod, protože jsem jim v tom nechtěl dělat moc velký čurbes, ale jestli to nevadí a budou líp stavět a spíš dávat do toho prázdného nástavku, tak bych to ještě prohodil. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Leoš Dvorský - 09.07.2015 02:52 PM (09.07.2015 01:25 PM)Smrk napsal(a): rozumím, mám tam vysoké dno, takže by šlo krmit i odspodu. A ten prázdný nástavek jsem dal dospod, protože jsem jim v tom nechtěl dělat moc velký čurbes, ale jestli to nevadí a budou líp stavět a spíš dávat do toho prázdného nástavku, tak bych to ještě prohodil. hlavní česno ale nech zvřené nebo zuž.LD RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Petr Smrčka - 09.07.2015 03:21 PM jasně, to dělám už automaticky, u všech oddělků, kde podněcuju, tak mám česno bud zúžené (u japonců) anebo nechávam jen očko, které včely prý líp uhlídají/ubrání než česno, ke kterému to mají dál ještě jednou díky RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Ondra K - 16.02.2016 12:37 PM Dobrý den, na jaře se chystám začít včelařit a chtěl bych se zeptat, jestli jsou nějaké přednášky o přirozeném chovu včel, zimování na medu atd. v Praze, nebo okolí Jičína. Děkuji Ondra K. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Debora - 02.05.2016 12:57 AM Včelí slabikář (Facebook) RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Tomáš Palata - 19.10.2016 06:40 PM (18.10.2016 11:34 PM)Crha Karel napsal(a):Jsa začátečník, snad už mírně pokročilý, mohu alespoň popsat svoji aktuální zkušenost (především negativní) tak, aby pro ty, co jdou v podobných šlépějích, nezapadli do bažin beznaděje tak, jako Václav. O co nám začátečníkům vlastně jde? Jaké máme vize? Pořídíme si s radostí včely, chceme v budoucnu zvýšit jejich počet, nechceme léčit tvrdou chemií a když, tak jen max. KM, chceme ze včel mít radost a med. Nádherná vize. Ale přijde realita. Včely chtějí svoje a vy o nich nic nevíte. Vlastně víte. Z knížek. To je jako byste si koupili kolo a načetli si, jak se na něm jezdí. Než se to v praxi naučíte a než později získáte nějakou jistotu v jistých situacích, to trvá. A ne vše, co se píše v knížkách, u vás bude platit. To zjistíte. A bude to bolet. U včel se to - pokud budete alespoň trochu dodržovat kodex ŠPV - neobejde beze ztrát. Problém je v tom, že ne všechny části vize jste schopni realizovat jako začátečník současně. Ztráty budou. A nejen z důvodu VD. S tím počítejte. Z toho vyplývá, že pokud budete chtít mít včely, musíte množit min. k eliminaci ztrát. Když budete množit - a to budete muset už brzy zjara, tj.jak kde - u mě od půli května tak do půli června, bez ohledu na sílu včelstev - s největší pravděpodobností vám nezbudou dostatečně silná včelstva na to, aby si donesla dost medu. Medná komora v začátcích vezme za své. Natož abyste ze včel vytočily po 30 kg medu. Pak nastane problém, jak přivést jak oddělky, tak původní včelstva do síly, aby přezimovaly. Neumíte to. Souše nemáte. Včely musí stavět (bez mezistěn to jde ještě pomaleji), ale nestaví. Nevíte proč. Čím míň plástů, tím míň vychovaných včel. Čím míň včel, tím míň stavitelek. Čím méně stavitelek, tím méně stavby. Čím méně stavby, tím méně plástů, tím méně plodu, tím méně včel... kruh se uzavírá. A to do toho ještě vložíte začátečnické "já", jako třeba že překrmíte oddělek. Tj. že omezíte, někdy třeba fakt zastavíte, plodování. Prostě všechny volné buňky jsou zaflákané cukrem a matka nemá kam klást. A sezóna jede, ja zatraceně krátká. A do toho nemoci a parazitózy včel. Něco se na česně děje, ale vy to nepoznáte. Nemůžete. Nemáte zkušenosti. Podle vás létají a máte z toho radost... Přitom problém už je na cestě. Ale vy to nevidíte a problém vypukne až za několik týdnů v třeba už neřešitelné fázi. Důležité je dostat do oka normální provoz. Ale jak, že. Když máte více včelstev, je to jednodušší. Třeba čtyři létají zhruba stejně, jedno jinak. Pravděpodobně ty čtyři je normál. Když nevíte, natočte provoz na mobil - většina chytrých mobilů umí natáčet v HD (stačí půl minuty, minutu) a nahrajte třeba na youtube a pošlete odkaz Leošovi, ať se na to podívá (Leoši promiň, snad toho moc nebude). Důležité je natáčet zboku a tak, aby byl vidět let přilétajících a odlétajících včel. Třeba jako .(18.10.2016 10:53 PM)Vašek H. napsal(a): Tak to přátelé vypadá, že jsem se včelama skončil.Předpokládám, že Ti z této věty vypadlo slůvko "letos". Zkušenost je to bolestná, ale cenná, pevně věřím, že příští rok bude pro Tebe příznivější. K tomu co chovat. Alespoň ze začátku to neřešte. Na to, abyste minimalizovali možnost, že skončíte beze včel, doporučuji co největší variabilitu. Jak materiálu matek, tak stáří včelstev (něco oddělků, něco kmenových včelstev, něco rojů - vše pokud možno od různých matek). Ono se to časem úhyny vytříbí do té udržitelné podoby. Ale když si přivezete na včelnici jednu linii a ta padne, jste bez včel. K léčení. Když jsem prvním rokem začínal, chtěl jesm jenom KM (jak jinak). Naštěstí, opakuji naštěstí jsem narazil na netu na Leoše a ten mi mailem po zaslaném spadu po aplikaci KM v NH doporučil Varidol se slovy "ona to není taková tragédie ten Varidol". Tenkrát mě tahle věta zachránila včely... Časem jsem opravdu zjistil, že Varidol není v kontextu KM až taková tragédie, ale nesmí se z něho stát program. Jako na podzim 3x hlava nehlava. K tomu ještě jednu věc. Jak funguje Varidol. To jako když přijdete na nádraží, vrazíte do automatu dvacku a vypadne kafe. Nikoho to nepřekvapí, tak to má být. Ale KM, to je jiná. Vrazíte dvacku a vypadne kafe. Někdy. Někdy jenom poloviční a studené. Někdy vám do kelímku nateče jen horká voda. Někdy nevypadne vůbec nic. Časem zjistíte, že když si dá někdo kafe do minuty před vámi, tak kromě dvacky ještě musíte dvakrát bouchnout do automatu zboku. Ale než to zjistíte, bude vás to stát pár dvacek. Potažmo včelstev... Prostě kdy a kam v úlu dát KM záleží na mnoha faktorech. Všeobecné rady, jak použít KM, jsou fakt všeobecné. Záleží na síle včelstva, množství plodu, jeho rozložení, počasí s výhledem, kam umístit odpařovač aj. Jinak, než metodou pokus omyl to nevychytáte. Když to shrnu v kostce. Dělat oddělky. Radši silnější - min.4 plásty, z toho 2 plodové. V květnu. Fumigovat není ostuda. Alespoň ze začátku. Úhyn není ostuda. Je dobré komunikovat s obdobně smýšlejícími včelaři. Třeby zjistíte, že v tom problému nejste sami. Mějte se fajn. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Tomáš Jelínek - 03.02.2017 05:47 PM Včely mám od července 2016, čtyři oddělky s mladou matkou na šesti rámcích míry 39x24 a přesadil jsem si je na zúžení do vysokého optimalu. Do půlky září jsem krmil po pár litrech cukrové vody týdně, aby si vystavěly další zásobníky a naplnily je, u třech se povedly 1-2 plásty do obyč. rámku, jedno voskovalo všechno možné, ale na kloudnou stavbu se nezmohlo. Dohromady dostaly kolem 50 kg cukru, což je asi dost, ale je potřeba odečíst výstavbu. Konec léta byl slunný, a hodně dlouho si nosily (asi) velká množství pylu, jestli i nektar neumím poznat (jde to?). K loupení nedošlo, byť jsem nechával otevřená česna (na minimum, ale byla) a jednou opatlal jeden úl cukrovou vodou (opláchnuto, ale stejně). Na podzim jsem nerad dal třikrát Varidol, první spady byly totiž v rozsahu 100-350 na včelstvo a nemile překvapily. Teď jsem po 30 dnech sebral měl, bylo jí hodně a vždy v pěti uličkách, což mě potěšilo (je jich dost) a vyděsilo (mají velkou spotřebu, co když dojdou zásoby). V jednom případě jsem našel dva kleštíky, jinak čisto. Vůbec jsem se o ně posledního půl roku hodně strachoval, no teď začínám mít opatrný dojem, že by to snad mohlo dobře dopadnout. A když zpětně na fóru čtu (předtím to byly jen knihy a jeden kurz), co všechno se mohlo pokašlat anebo prostě jen nejít, kor když jsem si to napůl intuitivně improvizoval, tak jsem asi nejvíc moc vůl na planetě, a tomu prostě štěstí nemohlo odolat. Jenže to nejde donekonečna. Pokud by měl pro mě někdo nějaké rady nebo postřehy, zejména co teď dál s tím, aby se dobře rozjely, budu jenom rád. K tomu by se asi hodilo, abych zmínil, co mám a nemám v plánu, ať je se případně od čeho odpíchnout. V prvé řadě se v nich moc nehrabat, už mi vysvětlily, že jsou soudružky a mají rády klid na práci. Zatím chci hlavně dál poslouchat, jestli si hučí jako dosud a sledovat, jestli se před česnem neobjeví vyhladovělé s vystrčenými sosáky. Až se trochu oteplí, dát poblíž úlů pítko s rašelinou. Zvažuji ještě dát dvě slabší včelstva přes folii nad silnější, kvůli úsporám za otop, ale moc jistý si tím nejsem. Respektive jsem si tím jistý jako vším ostatním. Při tom bych jim chtěl nažebrovat panenské dílo z loňska, ať začnou stavět do strany. Je otázka, jestli jim k tomu občas nepřidat hlt medové vody, tady záleží nejvíc asi na jarním počasí. Ve chvíli, kdy dostatečně vystaví nové plásty bych je chtěl nažebrované přesunout nad plodiště (pokud nebudou zakladené) a po vystavění a zanesení nechat vykapat, a vrátit včelstvu pod plodiště. Snad by se matky mohly přesunout do nového, a původní plásty nechají zamedovat. Pak se uvidí, jestli je nechat, nebo spíš vytočit a vytavit (neznám stáří). Děkuji moc, jestli jste se tím někdo prokousal, snad je to srozumitelné, veškeré výhrady a připomínky zkušenějších (což jsou všichni už včelaři) jsou velice vítané. A závěrem: Ať už je jaro! RE: Začínáme včelařit s ŠPV - schützmeister - 03.02.2017 08:40 PM Zkus z jara Apifondu, jestli tě nevadí lehká investice. Vyplatí se. Prodávaj to v balíčkách po 2,5 kg v igelitu, placatý. Ideální do podmetu. Stačí udělat malou ďouru a dát po prvním proletu, nejlíp až začnou nosit pyl. Nijak se s tím nemusí čórovat, vydrží jim to klidně měsíc, záleží, kolik berou, nekazí se to. A dělá to divy. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Karel Orság - 18.03.2017 10:57 PM Do podmetu bych to nedával, raději placku na horní loučky! V podmetu jsem to měl pokálené, popadané zalepené včely.. Asi to nebude z hygienického hlediska to pravé ořechové ! RE: Začínáme včelařit s ŠPV - tondabh - 19.03.2017 12:34 AM Příteli můžeš i do podmetu a bude to hygienické, pouze to musíš nechat v originál balení a někde šikovně načnout, po měsíci Ti tam zbyde prázdný obal, měj se krásně včeličkově Tonda. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Petr Smrčka - 11.04.2017 12:26 AM Ahoj, loni jsem nezazimoval ani jedno z pěti včelstev, co mi nevyrabovaly včely (pozdě jsem zůžil česna), to dorazili zřejmě vosy (soudě podle množství rozkouskovaných mrtvolek a vypucovaného úlu). Chci začít znovu a rovnou to spojit i s přechodem na nižší RM 39x17 příp. Langstroth 2/3. Nevíte o někom, kdo včelaří v souladu se ŠPV a byl by ochotný prodat buď vyzimované včelstvo (1-2) nebo udělat pár oddělků? Nějak se nemůžu srovnat s myšlenkou, že bych kupoval nějaké přešlechtěné včely. To radši nachystám rojochyty a počkám, jestli si mě včelky vyhlídnou anebo se mi vyhnou obloukem ![]() Díky Smrk RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Leoš Dvorský - 11.04.2017 05:01 PM No nechci tě odrazovat, ale měl by ses smířit s tím, že přešlechtěné včely rozhodně nekoupíš. Naopak, zbastardizované. Ty tzv. „přešlechtěné“ se vyskytují dočasně i v přírodě, dá se to napodobit, ty bys a na to vem jed, ničím nezaplatil. Kdyby příroda nešlechtila, nevznikaly by druhy, rasy včel. U nás prakticky nikdo nešlechtí. Když tak by mi stačily prsty jedné ruky. Příroda šlechtí, jenže zcela jinak než ti, co to tvrdí že to dělají. Tohle hodně lidí ale vůbec nechápe, jak to v přírodě ve skutečnosti probíhá. Není to ale na téma zde. Doporučil bych ti, aby sis pořídil včely ze svého okolí (třeba i ty roje), začal vybírat ta nejodolnější. I tímto prostým činem uděláš víc, než mnohý, tzv. chovatel matek. Musíš ale zvládnout množení matek a včel, jinak jako bys nebyl. Jestli se u nás na něco tzv. šlechtí, tak je to na taková včelstva, která vyhovují roztoči a potažmo na sebe vážou další patogeny. To je ale tak ½ pravdy. Když začneš nějakým způsobem včelařit, začneš k tomu vybírat zákonitě i materiál, který těm požadavkům vyhoví, nastavíš nějaká selekční kriteria. Jsou metody, jak to urychlit , zpomalit. Ale, jak jsem řekl, to je jiný téma. Jen pro názornost. Jaký je rozdíl mezi těmi, kteří fungují v prosinci a těmi, kteří používají kyselinu šťavelovou pokapem na vánoce??? No přeci vůbec žádný! Oba nastavují selekční kriteria tak, že to narušení a potažmo plodování navíc, musí ta včelstva přežít, zvládnout. Jenže ono to právě vyhovuje kleštíku a jde to proti způsobu ošetřování bez chemie. To bych mohl pokračovat. Jen bych ti přál, abys opustil ta zažitá schémata z běžného, průmyslovo-chemického včelaření, protože jinak se prostě nehneš nebo se spíš vrátíš ke klasice. Bohu žel, tohle se nenaučíš z žádné učebnice nebo u PC. Musíš jít tam, kde se to děje. Dál to je jen na tobě. Až to zvládneš, budou ti všichni co nedokáží včelařit třeba bez chemie připadat, jako lidé, kteří to dělají schválně, aby ospravedlnili své postupy a vlastně svoje bytí jako takové. Víš, ono včelaření je spíše umění, s vírou to nemá moc společného. ld RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Jindřich Šafránek - 11.04.2017 05:24 PM (11.04.2017 12:26 AM)Smrk napsal(a): Ahoj,Já jsem v začátcích , náhodou byl rojivý rok , sázel na roje. Možná jsou rojivější ale máš něco co není vyrobeno na komerční prodej bez ohledu co to je. Stejně aby jsi mohl přebírat, jak ti radí Leoš, musíš mít co přebírat. Tím nechci říct ,že slušný včelař neprodá slušný oddělek, ale lidé ani včelaři nejsou všichni andělé. Ať se ti daří. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Petr Smrčka - 12.04.2017 02:39 AM Leoši, Jindřichu, díky. Když nenarazím na nikoho rozumného poblíž, zkusím po zahradě na různá místa rozmístit rojochyty a třeba to vyjde. Když ne, vyjde to příští rok. Kousek od nás jsou v dutině stromu včely a nic bych za to nedal, že to může klidně být i můj roj ![]() Nakonec možná to není vůbec špatný nápad pro "druhý" začátek, ulovit si svoje včely ![]() A budu si dávat pozor na terminologii, pojem "bastardizované" lépe vystihuje, co jsem myslel. Nechci kupovat za těžké love něco, co je super mírné, nosí jak blázen, a když to jeden bude dostatečně intenzivně "léčit", tak to i přežije. To skutečně není cesta, kudy bych se chtěl ubírat. A rojivější včely mi taky nevadí - mě ty roje přijdou naprosto fantastické. Když se zadařilo a stihl jsem to domů, když mi žena volala, že se na zahradě něco děje, šel jsem co nejblíž k roji a pozoroval a poslouchal tu energii ve vzduchu. A když člověk nelpí na tom, že je musí stůj co stůj udržet v úlu, aby o něco nepřišel, tak si to rojení může naplno vychutnat. ![]() RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Jiří Marx - 23.05.2017 10:46 AM Budete chtít někdo oddelky? Na L 159 ![]() RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Stanislav Rataj - 23.04.2018 09:00 AM (23.05.2017 10:46 AM)jirka.marx napsal(a): Budete chtít někdo oddelky? Na L 159 Ahoj Jirko, platí Tvůj dotaz i pro letošní rok? ![]() ![]() ![]() RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Jiří Marx - 23.04.2018 03:17 PM Platí to i pro letošek ale tak červen RE: Začínáme včelařit s ŠPV - straka - 25.05.2018 12:52 AM několik poznámek bez hodnocení 1)včely mi přijdou jako jiná civilizace, jedna včela nic neznamená, včelstvo už "přemýšlí" a více včelstev jako super organismus už je jiná vyšší úroveň, viz dále 2)čekám na vyrojení z úlu Tachovák do nového beznástavkového úlu DEHTIN č.2 a již jsem to před několika dny oznámil na nějakém vlákně ŠPV, dá se dohledat... asi kolem poledne, sedl jsem k Tachováku do křesla vedle úlu a současně vedle vysokého dubu asi na 10 minut a pomyslel, že by bylo dobré se vyrojit(bylo to 21. května 2018), že je nový prázdný beznástavkový úl DEHTIN č.2 asi o 50 metrů dále plně dokončen, potom jsem odešel do domu vzdáleného 90 metrů a lehl si na gauč... 3)po nějaké době se podívám z okna a na keři ve výšce asi 2 metry a 20 metrů od domu se usazuje roj !!!. 4)přinesl jsem rojáček do něj dal 5 starších plástů z cílového úlu DEHTIN č. 2, také jsem přidal trochu medu 5)včely po krátké době zaplnily rojáček, netrpělivě jsem je odnesl do cílového nového úlu DEHTIN č.2 vzdálenost asi 50 metrů, tam jsem je jeden plást po druhém přendaval na původní místa plástů, včely ani jedno žíhadlo a začaly úl obsazovat 6)při návratu k domu, na keři ještě poletovalo pár včel, tak jsem tam dal již prázdný rojáček a nechal ho tam přes noc 7)druhý den dopoledne jsem v rojáčku našel asi 1,5 kg chomáč včel a nesl jsem tedy "opozdilce" do cílového úlu DEHTIN č.2, tam jsem zjistil, že včel z roje v úlu ubylo a zřejmě část se jich vrátila zpět na ten keř u domu, potom mi došlo že tam asi "zapomněly" matku a hledaly ji, přesněji zapomněl jsem ji já a včely mě jaksi přinutily na noc tam dát prázdný rojáček... 8)nyní roj sloučen a startuje v novém beznástavkovém úlu DEHTIN č. 2 straka/dehtín/ 24/5/2018/ RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Tomáš Křepelka - 29.04.2020 12:34 PM Krásný den přeji, před dvěma dny jsem si přivezl domu 5 oddělků na 10-11 rámcích každý. Jsou na 39x24 , podstavil jsem je nástavky o 10ti rámcích 39x17(chci zkusit včelařit na této míře) bez mezistěn jen natavené proužky. A teď k dotazu,? pán od kterého je mám říkal, že na mezistěnách je vystaví do dvou dnů a začnou nosit, a na to co sem jim tam dal já se zaťím ani nepodívali...(nechci jim do toho lézt sledují jen přez česno) známí radil že jim mám dát jeden rámek se zavřeným plodem dolů a že začnou rychleji. Mám jim do toho zasahovat nebo jim dát čas? Warre se také jen podstavuje bez mezistěn je tedy sistém stejný? děkuji Tomáš RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Jiří Marx - 29.04.2020 02:26 PM Vašemu sdělení chybí základní informace. Jedná se o letošní oddělky s mladou matkou?? Nebo loňské oddělky vyzimované?? Kolik rámků obsahuje plod a přibližně kolik dm2 ho je. . Kolik rámků obsahuje zásoby. Obsedají celý nástavek to jest jsou ve všech uličkách? Obecně podsazení nízkého nástavku je trochu komplikace. Memáte možnost tam převěsit rámek 39x24. Jedině kdyby visel do nějakého vyššího dna. Bez převěšení dvou rámků asi opravdu dole stavět nebudou . RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Tomáš Křepelka - 29.04.2020 10:25 PM Omlouvám se, začínám a netuším, co vše je zapotřebí napsat. Jsem včelař třetí den. Pokusím se to popsat, krajní rámky obsahovaly med a pil tak asi 5-6 plod ale ruku do ohně za to nedám. Decimetry omlouvám se nemohu posoudit, mějte mne klidně za idiota, ale nemám to rozhodně tak zmáknuté, je to přezimovaný oddělek s loňskou matkou. A pokud se podívám ze zhora, tak jsou včelky ve všech uličkách. Vyšší dna mám.. Pokud se ale podsazuje warre, tak to znamená, že ty včelky to už znají tak stavějí? Nebo jaká finta je u warre úlu? RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Petr Smrčka - 30.04.2020 01:33 AM (29.04.2020 12:34 PM)Tomáš Křepelka napsal(a): ...pán od kterého je mám říkal, že na mezistěnách je vystaví do dvou dnů a začnou nosit...známí radil že jim mám dát jeden rámek se zavřeným plodem dolů a že začnou rychleji. ... Já jsem taky začátečník (letos po 4leté pauze začínám znovu), ale myslím si (a neber si to prosím osobně, začínal jsem taky tak), že na to nejdeš úplně správně. Bylo by fajn, kdyby sis zkusil prvně na to udělat nějaký vlastní názor, prohledat toto nebo jiná fóra, projít znovu literaturu - prostě přijít s nějakým svým vysvětlením, proč asi nechtějí stavět a ideálně doplnit odkazy, z čeho čerpáš. Na toto téma najdeš na webech nebo fórech různá a často i protichůdná vysvětlení a čím víc budeš hledat, tím víc z toho za chvíli budeš "Matěj" ![]() Když si uděláš nějaký názor a dokonce se podělíš, proč nebo na základě čeho si to myslíš, tak ti ostatní můžou tvojí hypotézu buď potvrdit anebo vyvrátit a naznačit, kde je chyba úvaze. A ty si pak můžeš poupravit to, jak o včelách přemýšlíš. A hlavně neboj se dělat chyby ![]() Takže vítej v klubu zelenáčů, ničeho se neboj a měj oči a srdce otevřené ![]() P.S. naučil se někdo někdy jezdit na kole, aniž by spadl? ...no a tak je to se vším a včelaření není vyjímka RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Tomáš Křepelka - 30.04.2020 07:52 AM Díky Petře, jen jsem tajně doufal, pokud tady všichni včelaříme bez mezistěn, že už někdo bude s určitostí vědět. Jestli to znamená, že neumí bez mezistěn stavět ?ok co mám dělat, aby se to naučily. Tak snad to nějak zvládnou(včelky). 5 úlů 5x možnost se rozsekat na kole. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Antonín Hyžík - 30.04.2020 08:42 AM Ahoj, včely to umí (bez mezistěn), ale pokud nejsou dostatečně v síle, dolů ti stavět nebudou, chce to čas a tvoji trpělivost. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Petr Smrčka - 30.04.2020 09:54 AM (30.04.2020 07:52 AM)Tomáš Křepelka napsal(a): Díky Petře, jen jsem tajně doufal, pokud tady všichni včelaříme bez mezistěn, že už někdo bude s určitostí vědět. Jestli to znamená, že neumí bez mezistěn stavět ?ok co mám dělat, aby se to naučily. Tak snad to nějak zvládnou(včelky). 5 úlů 5x možnost se rozsekat na kole. jj, úplně tě chápu ![]() jinak včely umí samozřejmě stavět naprosto nádherně bez mezistěn - když dáš včelkám úplně volno např. v japonském úlu a nenutíš je stavět rovně, to ti je krása, co udělají. Ale musí mít na to svoje stavění správné podmínky - teplota v úlu, snůška (příp. simulovaná přikrmováním), dostatečná síla. A taky musí mít potřebu stavět, často tu potřebu máme hlavně my ![]() RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Tomáš Křepelka - 30.04.2020 10:17 AM Moc děkuji, uklidnili ste mne. A utvrdili v tom co sem si myslel.? Pardon otazník tam nepatří ![]() RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Tomáš Fuit - 06.07.2021 12:53 PM Rozhodl jsem se stručně popsat své letošní včelaření – třeba to bude pro někoho zajímavé. Vloni jsem ze včelstva, které jsem dostal (místní jihočeská směs) v květnu v rojové náladě vytvořil čtyři oddělky. Celé podletí jsem se potýkal s kleštíkem (bez viroz), spady po dlouhodobém odparu kyselinou mravenčí byly u všech kolem tisícovky ze dvou nástavků. Přezimoval jsem na dvou nástavcích a v zimě jsem kapal KŠ – zase spadly stovky kleštíků, vše vyzimovalo docela dobře v podobné síle. Letos zjara jsem se v souladu se ŠPV snížil počet rámků v nástavku Optimalu z 11 na 10 a rozšířil jsem vše brzy zjara podstavením dvou nástavků a jedním navrch se soušovým jádrem s volnou stavbou. Během května a června jsem sledoval vždy tak po třech týdnech spad a kupodivu u dvou včelstev – spad mizivý (0-1 za den) u dvou 10ks denně. U těch dvou zavšivených jsem v červnu vytvořil podle LD falešné hnízdo a dvakrát po čtrnácti dnech vyřezal plod. Teď u těch nejhorších vyměním matku. Med jsem vytočil tak, aby včelám pořád hodně zbylo. Doufám, že se mi letos podaří obejít se alespoň u některých úplně bez chemie. Zimovat – snad se toho dožijou - je nechám na medu, možná trochu dokrmím teď v červenci. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Leoš Dvorský - 07.07.2021 09:48 PM Chci jen připomenout, že jsem nikdy nenapsal ani neřekl, že odstranění zavíčkovaného plodu (v případě nějaké variant silné virózy i otevřeného) znamená jeho vyřezání. Je spousta elegantnějších způsobů. Chce to ale rozpoznat, co se ve včelstvu děje. Paušálním sledování spadu se toho se vší pravděpodobností nikdy nedosáhne. Pro mne osobně je spad V.d. jen okrajovou záležitostí. Smysl má soustředit se na to podstatné a to kleštík v drtivé většině případů rozhodně není. Tedy alespoň u mne me. Tak radikální zákrok jako je vyřezání zav. plodu se ale hodí do zcela jiného období a také není vhodné paušálně pro všechna včelstva. Vyřezání plodu je něco jako použít kanon na vrabce. Například nyní po slunovratu asi až do svátku 3 svatých (C+M+JH) byl ideální čas na ozdravné oddělky tam, kde to bylo třeba. Zase to nemá smysl dělat paušálně, ale bodově. Letos jsem tuto metodu použil spíš z pokusných důvodů u 4% včelstev, která mne mají. Po internetu se ale skutečné informace nedají předat, i když si to ale asi stejně všichni myslí. Bližší viz zde: http://dvorsky.leos.sweb.cz/CLANKY/Moje_provozni_metoda_a_jak_se_vyvijela.pdf Ld RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Tomáš Fuit - 08.07.2021 01:39 PM Dík za reakci. Musím to upřesnit - zrušil jsem u těch dvou zavšivených jen plod z třírámkového izolátoru (falešného hnízda) matky, kam se stáhnul kleštík, ostatní jsem tam samozřejmě nechal. Vzhledem k počtu včelstev, které mám, jsem nechtěl nechat vše dojít až do mezní situace.. Ale mám radost z toho, že u dvou zbylých včelstev se kleštík zjevně nemnoží tak divoce, třeba v nich přeci jen bude nějaká odolnost. RE: Začínáme včelařit s ŠPV - Leoš Dvorský - 08.07.2021 10:17 PM (08.07.2021 01:39 PM)Tomáš Fuit napsal(a): Dík za reakci. Musím to upřesnit - zrušil jsem u těch dvou zavšivených jen plod z třírámkového izolátoru (falešného hnízda) matky, kam se stáhnul kleštík, ostatní jsem tam samozřejmě nechal. Vzhledem k počtu včelstev, které mám, jsem nechtěl nechat vše dojít až do mezní situace.. Ale mám radost z toho, že u dvou zbylých včelstev se kleštík zjevně nemnoží tak divoce, třeba v nich přeci jen bude nějaká odolnost.Je dobře, že se snažíš vnímat nějakou odolnost, ale je třeba si uvědomit, že všechny ty vlastnosti, které se uvádějí (grooming, VSH, atraktivita, zkrácení vývoje včely... je to na dlouho) jsou stále jen okrajové vlastnosti a je třeba, aby se jich sešlo tak 3-4 do určitého algoritmu (podle strategií jednotivých genotypů), aby se to výrazně projevilo. Navíc jsou v počátečním stadiu na velmi nízké úrovni , tj. cca 2% a obtížně se to zvyšuje. Pokud vše klapne, ovlivní tyto vlastnosti zdravotní stav tak z 20%, víc ne. 80% jsou důsledkem sociálnícho chování včel a uplatnění 2 základních vlastností. Je to zase uvedeno zde: http://dvorsky.leos.sweb.cz/CLANKY/Moje_provozni_metoda_a_jak_se_vyvijela.pdf. Ono to vypadá, že ty behaviorální vlasnosti poceňuji, ale asi nikdo v ČR neprovádí tak tvrdu slekci a především nepřetřžité testování na ně (a často i na ty, které se vůbec neuvádějí). Přesto si dovolím tvrdit, že vše má včelař ve svých ruku právě z těch 80%. To je moje dlouholetá zkušenost. Proč to lidé nevyužívají, nevím. Logiku v tom ale nehledám. Možná je to tím, že mně jde o věcné řešení a výsledek a nikoliv o vlastní EGO (které není ničím jiným, než koncentrovanou hloupostí). Již Bratr Adam říkal, že jakýkoliv teoretický poznatek, výzkum, metoda, které nanacházejí uplatnění v praxi, mají NULOVOU hodnotu. ld |