Forum Šance pro včely
Virózy - Verze k tisku

+- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz)
+-- Fórum: Včela (/forum-Vcela)
+--- Fórum: Nemoci včel (/forum-Nemoci-vcel)
+--- Téma: Virózy (/tema-Virozy)

Stránky: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Všechny stránky

Virózy - Debora - 19.07.2014 10:43 PM

.
Vážení přátelé,

letos jsem poprvé šáhla do regálu po kyselině mravenčí po diagnostikce virusu deformovaných křídel (DWV) u jednoho včelstva.

Někdy se mně lidé ptají, proč vystavuji včelstvo tlaku viróz a jest-li je to vůbec humání. Nyní jsem odzkoušela humání saunování v kyselině mravenčí s nassenheidenerem. Problém s odpařováním způsobil docht (proužek papíru), po výměně proužku makal, jak se od německého produktu očekává.

Včera bylo teplo, včelky skotačily na sluníčku a saunovali se v mravčích párách. Prostě prima wellnes, dobrá nálada, tak jsme hodily řeč.

Jest-li jsem vše dobře pochopila a pokud to dobře rekapituluji, je včelstvo superorganismus, který využívá superpozice na vlákně potenciální reality. To znamená, že pro zachování svého druhu je včelstvo na více místech zároven a prožívá nekonečné množství možností. Nakonec si zvolí jen ty reality, které mu zaručují reprodukci. Při každém našem zásahu přetrhnem toto vlákno a včelstvo se zřítí do jiné reality. Otázkou zůstane, jak hluboko necháme včelstvo padat?

Nyní nevím, co mně děsí více, můj sentimentální egoismus, nebo realita, do které se včelstvo zřítilo?

[Obrázky: WAZA_AS_02.jpg]
.

RE: Virózy - terez.c - 20.07.2014 10:33 PM

Deboro, miluju tyhle tvoje příspěvky, tu tvou otevřenost...
My všichni si každou sekundu vybíráme a tvoříme svou realitu...proto se teď trochu plácám v tom, jak a jestli vůbec svoje včely nějak léčit, moc se mi líbí tvůj přístup...
Všimla jsem si tady v diskuzi, jak moc je důležité věřit tomu, jak včely opatrujeme....kdo si je jistý v tom, co dělá, je velmi úspěšný a kdo si je nejistý, tak pořád řeší problémy...
Mám záměr vybrat pro sebe i pro mé včely tu realitu, ve které jsem si jistá tím, co dělám i nedělám a kde jsou včely ve výborné kondici HeartBig Grin

RE: Virózy - Debora - 21.07.2014 01:42 AM

Terezo, Schützemeisterky sice neznám, ale jestli máš letošní včelstvo, které opravdu honí po zahradě sekačku, nese své jméno právem. Pak není nutné uctívat kadidlem cizí Bohy. Big Grin

RE: Virózy - terez.c - 21.07.2014 08:19 AM

Big Grin sekačku zatím nehoní, manželovi jsem zatajila tuto jejich krásnou vlastnost, aby neřekl, že sekat nebude a tak seká trávu i kolem úlů a zatím dobrý Tongue , ale zato prohání návštěvy které zatouží vidět úly, sousedka dostala žihadlo do hlavy Smile
Všimla jsem si, jak včely reagují na myšlenky opravdu bleskově, přivezla jsem si 4 oddělky a při přendavání do úlů jsem se zamyslela, jestli budou víc bodavé než Schützemeisterky a hned jsem dostala žihadlo Big Grin . Takže na své včely už myslím jen jako na vitální, ke mně mírné a v mých úlech velmi spokojené ...

RE: Virózy - Debora - 16.08.2014 12:03 AM

Tau Fluvalinat (Apistan, Gabon) je v podezření, že podporuje virus deformovaných křídel

Studie byla zveřejněna v lednovém čísle časopisu Applied a environmentální mikrobiologie:

The most successful weapon against these mites (at least those that haven’t developed a resistance) has been pesticides called acaricides. However, scientists know little about the chemicals’ effects on honeybee viruses. To find out, Joachim de Miranda, a bee ecologist at the Swedish University of Agriculture Sciences in Uppsala, Sweden, and his colleagues studied the effects of the common acaricide Apistanon levels of several viruses in honeybees.

To their surprise, they found that concentrations of deformed wing virus in treated bee colonies initially increased for a period, before ultimately dropping when more mites died (though the virus levels didn’t fall below those seen in untreated colonies until the last week of the six-week treatment used in the study).

If future studies conclusively show that Apistan causes a spike in the virulence of deformed wing virus, the findings could have implications for beekeepers, the researchers say.

“Make sure that you know that you absolutely have to treat before treating with acaricides,” de Miranda told LiveScience. “If you don’t have a lot of mites, then this treatment will only cause you more damage.”

Of mites and viruses
During the winter, honeybees do not hibernate, but instead cling tightly together on the combs in the hive to form insulating “clusters.” While in the cluster, the bees still rear young and consume food, but all reproduction is stopped. Because the bees need a critical number of members to effectively block out the cold, the colony must be healthy before and during the chilly season

“They have to be as healthy as possible going into the winter to survive and produce the next generation during the spring before dying off,” de Miranda explained.

Previous studies showed that colonies that were effectively mite-free were still dying over winter, and bees that died had elevated levels of deformed wing virus, said Stephen Martin, a varroa mite expert at the University of Sheffield in the United Kingdom, who was not involved in the current research. “What we suspect is that the virus has now changed — it was initially reliant on varroa, but now virulent forms don’t rely on that kind of transmission,” Martin said, referring to the fact that over the winters, when the mites are dead, the virus can still be transmitted to other bees through their regurgitated food.

In light of this fact, beekeepers need to know how soon before winter they need to start treating their colonies for varroa mites, to ensure that the bees make it to spring.

A balance of evils
The researchers don’t yet know what could have caused the initial spike they saw in deformed wing virus in the pesticide-treated bees, but suspect that Apistan could be working synergistically with the virus against the bees; alternatively, the chemical may be negatively affecting bee immunity, leaving them more vulnerable to the deformed wing virus.

Whatever the case, the study doesn’t conclusively show that Apistan had an effect on virus levels, and the results could just be a statistical anomaly, Martin told LiveScience. The researchers are now looking to test how Apistan affects virus levels in the absence of varroa mites.

De Miranda doesn’t think beekeepers should be alarmed, because the virus spike wasn’t significant enough to cause major damage, though using pesticide to treat bees with just low levels of the mites may not be the best idea. Colonies highly infested with mites need to be treated, he said, adding that “you have to see it as sort of a balance of different evils.”

At the very least, the study shows that beekeepers should probably treat their colonies for more than six weeks ahead of chilly weather, because there were still substantial levels of deformed wing virus at the end of the study treatment.

“Beekeepers need to be aware that viruses don’t sit still and things are continually changing,” Martin said. Fifteen years ago acaricides that killed mites also reduced virus levels, but this is clearly not happening anymore, he said. “Things are not as straightforward as we once believed.”

Pesticide May Give Honeybee Virus an Advantage

RE: Virózy - lyn_x - 07.07.2015 01:13 AM

Ahoj .. mám dotaz ohledně léčby DWV.
Dnes jsem pozoroval před česny dvou včelstev vyhozené včely s deformovanými křidélky. Zvažuji nasazení KM, ale v okolí ještě kvetou lípy a včely něco nosí, i když se nezdá, že by byl přínos nějak extra. Jedno včelstvo už krmím a má dost zásob.. je to letošní květnový poroj, aktuálně na 1NN optimal, ale do další stavby se příliš nemá (možná se mu nechtělo přes loučky, něco jsem mu teď převěsil níž, tak se snad chytnou). Druhé je oddělek ze stejného matečného včelstva, aktuálně 2NN optimal.
U roje nemám momentálně podložku, ale při prohlídce jsem si nevšiml žádných samiček VD, a to ani v namátkově otevřených buňkách s larvami.
Oddělek má podložku, ale spad se zdá být nulový. Podložku jsem natřel slunečnicovým olejem, tak by to snad mravenci vybírat neměli, i když stroprocentně jistý si tím nejsem.
V každém případě matečné včelstvo bylo zakoupeno dost tvrdě přeléčené "na nulu" (vloni v sezóně gabon, na podzim fumigace a snad i nátěr plodu v předjaří), takže nulový spad asi není úplně nereálný. Ještě dám podložku do druhého a zkusím tam dát nějaký lep proti mravencům, abych měl jistotu.
Otázka zní, co s tím dělat za předpokladu, že tam je VD opravdu "nula"?
Vloni jsem měl komplet úhyn a tohle jsem v létě taky pozoroval, i když mi to v ten moment nedošlo. To ale VD určitě nebyl na nule. Genetika je ze stejného zdroje.

RE: Virózy - Leoš Dvorský - 07.07.2015 09:54 AM

Na nějakou relevantní odpověď jsi napsal málo informací.
Poškozené včely DWV nebo i jina? V jakém množství? Za jaký čas, v kterou dobu, při proletu mladušek nebo i ráno a odpoledne?
Nehodnoť co máš v úle, ale před, to je průkaznější.
Jinak obecně mám odzkoušeno. VIr DWV se dá dobře utlumit dlouhodobějším odpařovačem KM. Vykřesaly se z toho včely i s těžkým poškozením, to ale byly pod KM skoro měsíc. Krátkodobější odpařovače nejsou moc prospěšné, v tomto případě.
Pokud nenajdeš na podložkách VD neznamená to, že tam není, natři podložku olejem aťmáš jistotu, kolik toho padá. LD

RE: Virózy - lyn_x - 07.07.2015 10:39 AM

Díky za rychlou odpověď. Obnovím nátěr podložky olejem .. mám pocit, že to funguje spolehlivě jen první den nebo dva, potom už je většina oleje pryč. V každém případě jsem ji kontroloval i první den po nátěru olejem a žádného VD jsem nenašel.
Včely poškozené jen DWV, ale nevím, jestli bych poznal něco jiného. Některé měly jen pahýlky, některé jen mírně zahnuté konečky křídel a nebyly schopné letu.
Pozoroval jsem to odpoledne až navečer (cca 15-18 hodin), ale řekl bych, že část provozu byl prolet mladušek, alespoň u toho oddělku určitě.
Předpokládám, že při proletu je vyhazování poškozených včel intenzívnější?
Mohl jsem tam sedět dohromady tak hodinu a za tu dobu těch deformovaných včelek mohlo být tak ke dvaceti.
Dnes k nim asi odpoledne ještě zajedu, mám se soustředit na něco konkrétního, kromě přesnějšího počítání? Smile
Díky.

RE: Virózy - Leoš Dvorský - 07.07.2015 11:31 AM

Tak pokud jsi to popsal správně, mohlo by to znamenat i cca 50% poškození mladušek v následujících měsících. To by už byl problém. Do zimy bys je asi nedostal. Asi bych s tou 65% KM neváhal. Na virózách je nejhorší, že od určité doby si žijí svým životem a na roztoči už moc nezávisí i když korelace u DWV je středně silná. Navíc hodně virozy podpoří i nosemoza, ta tepla by ji mohla utlumit, ale už se to u tebe rozjelo. Právě nyní, kolem těch svátků je tak poslední termín na začátek důkladnějšího ošetření KM, pak už to většinou nemá cenu a stejně to nedoženeš.
Dej vědět další informace co vysleduješ, klidně i na soukromý email. LD

RE: Virózy - Jindřich Šafránek - 07.07.2015 11:48 AM

Doslechl jsem se z Dolu, že sledují výskyt viru deformovaných křídel , je prý průběžně zjištěn ve všech včelstvech , jde jen o odolnost včel, jak se s ním vyrovnávají.

Našel jsem zajímavý odpařovač KM , http://www.odparovac.cz/editor/filestore/File/ODPAROVAC%20YANNICK%20navod_cz.pdf
Líbí se mi pro nízkou výšku možnost položení na loučky, pokud máte dost vysoké víko není problem i snadno regulovatelné odpařování.
Má s ním někdo zkušenosti ?

(07.07.2015 11:48 AM)Jindřich napsal(a):  Doslechl jsem se z Dolu, že sledují výskyt viru deformovaných křídel , je prý průběžně zjištěn ve všech včelstvech , jde jen o odolnost včel, jak se s ním vyrovnávají.

Našel jsem zajímavý odpařovač KM , http://www.odparovac.cz/editor/filestore/File/ODPAROVAC%20YANNICK%20navod_cz.pdf
Líbí se mi pro nízkou výšku možnost položení na loučky, pokud máte dost vysoké víko není problem i snadno regulovatelné odpařování.
Má s ním někdo zkušenosti ?

Tak ještě jednou a lépe , Odpařovač Yannic

RE: Virózy - lyn_x - 07.07.2015 08:54 PM

Ahoj. Tak jsem to dnes pozoroval .. asi jich je méně než těch 20 za hodinu co jsem uváděl. Zato jsem našel nějaké i před dalším včelstvem (prvoroj ze stejného matečného včelstva). U toho probíhal intenzivní prolet, při kterém jsem ale nic neviděl, až o něco později po proletu jsem si všiml před úlem asi třech deformovaných včelek. Toto včelstvo je bezmatečné (asi nějak přišlo o matku při nedávném pokusu o vyrojení, nebo při manipulaci s rojem - ten se druhý den vrátil zpět domů), mají nasazeno několik matečníků, KM jsem se tedy bál nasazovat.
Do zbylých dvou jsem nasadil NH s 65% KM.
Buď to tedy je genetika hodně citlivá na DWV, nebo tam je ta nosema?
Mám ještě jednu linii od místního včelaře, ale jen jedno včelstvo, pořád slaboučký poroj. Přemýšlím, jestli nezkusit odchovat a vyměnit matky z tohodle zdroje.. ale asi je dost pozdě.

jindřich: docela pěkný odpařovač, asi zkusím - u NH je občas problém udělat místo

RE: Virózy - Debora - 08.07.2015 12:23 AM

to je mě Petře fakt mrzí, nemáš v okolí někoho, kdo by podpořil genetiku tvých včelstev?

RE: Virózy - Leoš Dvorský - 08.07.2015 08:06 AM

(07.07.2015 08:54 PM)lyn_x napsal(a):  Ahoj. Tak jsem to dnes pozoroval .. asi jich je méně než těch 20 za hodinu co jsem uváděl. Zato jsem našel nějaké i před dalším včelstvem (prvoroj ze stejného matečného včelstva). U toho probíhal intenzivní prolet, při kterém jsem ale nic neviděl, až o něco později po proletu jsem si všiml před úlem asi třech deformovaných včelek. Toto včelstvo je bezmatečné (asi nějak přišlo o matku při nedávném pokusu o vyrojení, nebo při manipulaci s rojem - ten se druhý den vrátil zpět domů), mají nasazeno několik matečníků, KM jsem se tedy bál nasazovat.
Do zbylých dvou jsem nasadil NH s 65% KM.
Buď to tedy je genetika hodně citlivá na DWV, nebo tam je ta nosema?
Mám ještě jednu linii od místního včelaře, ale jen jedno včelstvo, pořád slaboučký poroj. Přemýšlím, jestli nezkusit odchovat a vyměnit matky z tohodle zdroje.. ale asi je dost pozdě.

jindřich: docela pěkný odpařovač, asi zkusím - u NH je občas problém udělat místo

Tam, kde máš matečníky KM nedávej, když tak až po vyběhnutí prvního plodu od nové matičky. Drž se přeživšího místního materiálu. Ne vše se všude hodí. Na chov pozdě není, ale musíš počítat se slíděním. LD

RE: Virózy - lyn_x - 08.07.2015 01:20 PM

Debora: dík .. no snad se z toho ještě vykřešou; dnes zajedu na druhé stanoviště, jestli je situace stejná .. ale tam mám teď v podstatě jen jedno slušný včelstvo ze tří, zbytek je slabý a asi je pospojuju. Měl jsem zájem o roje od jednoho pána odsud, co má už přes třicet let pořád stejný včely, ale letos mi dal jen jeden slaboučkej roj. Prý se chystá už s včelařením končit, tak jestli opravdu ano (stejně tomu nevěřím Smile, tak snad od něj získám ještě příští jaro nějaký včelstvo. Ten léčí "jen" amitrazem na podzim a má úmrtnost v rozumnejch mezích, s nosemou a dwv nejspíš vůbec problémy nemá. Ještě s ním hodím řeč .. ale je to vždycky na 2 hodiny. Smile)

Leoš: ok, nebudu .. myslel jsem si, že by to nedělalo dobrotu; otázka je, jestli po vyběhnutí prvního plodu nebude pozdě, ale asi s tím nic neudělám. Jinak je to poměrně silné včelstvo, možná by se dalo využít na odchov matek z té druhé linie .. ale tím by se zas prodloužila bezmatečnost (teď už bude matka vyběhnutá). Ale mohl bych je pak spojit s tím druhým rojem.

RE: Virózy - Leoš Dvorský - 08.07.2015 01:39 PM

(08.07.2015 01:20 PM)lyn_x napsal(a):  Leoš: ok, nebudu .. myslel jsem si, že by to nedělalo dobrotu; otázka je, jestli po vyběhnutí prvního plodu nebude pozdě, ale asi s tím nic neudělám. Jinak je to poměrně silné včelstvo, možná by se dalo využít na odchov matek z té druhé linie .. ale tím by se zas prodloužila bezmatečnost (teď už bude matka vyběhnutá). Ale mohl bych je pak spojit s tím druhým rojem.

Tak je zkus rozdělit a chovat v té osiřelé části.
LD

RE: Virózy - Debora - 09.07.2015 12:33 AM

(08.07.2015 08:06 AM)Leoš Dvorský napsal(a):  Drž se přeživšího místního materiálu. Ne vše se všude hodí.
V tom je zakopaná včela. Co s místním materiálem, který je léta léčen na nulu? Ten se viruluje aniž by kápnul na roztoče.

RE: Virózy - lyn_x - 09.07.2015 01:18 AM

Debora: V okolí není moc z čeho vybírat. Ty koupené včely jsou spíš tak trochu ze zvyku ze stejného zdroje.. Ty místní sice amitraz, ale podezřele nízké spady a semtam zřejmě zcela bez léčení.

jinak .. na druhém stanovišti se dwv nepotvrdilo, ale byl jsem tam pozdě; začíná tam kvést záhonek svazenky cca 3 ary a po nich rozkvetou další 3 .. plus různé bodláčí atd. (4ha celkem různorodé louky), stále lípa (ale dnes bylo už chladno)

Leoš: ok, zkusím, díky za rady Smile

RE: Virózy - Leoš Dvorský - 09.07.2015 07:20 AM

(09.07.2015 12:33 AM)Debora napsal(a):  
(08.07.2015 08:06 AM)Leoš Dvorský napsal(a):  Drž se přeživšího místního materiálu. Ne vše se všude hodí.
V tom je zakopaná včela. Co s místním materiálem, který je léta léčen na nulu? Ten se viruluje aniž by kápnul na roztoče.

Třeba proto, že každá cesta začíná prvním krokem? IdeaHeart

RE: Virózy - Debora - 09.07.2015 08:50 PM

kéž je božské moudrosti Heart

RE: Virózy - lyn_x - 10.07.2015 11:28 PM

Sakra, jsem si to smazal .. tlačítko "zpět" na rozumnou klávesnici nepatří. Smile
Tak ještě jednou Ahoj.
Kontroloval jsem dnes podložku, bylo tam asi 10 samiček za dva dny. Otázka je, jestli to je reakce na KM, nebo spad, který předtím zlikvidovali mravenci. Je tam taky hodně včelích nožiček.
Na druhém stanovišti jsem ani dneska deformované včely nepozoroval, zato v jednom včelstvu bylo v roztržené trubčině vidět dost samiček. Jsou to mladé buňky, ještě larvy. Hádám, že se jedná o první generaci po plodové mezeře (odrojení). Včelstvo obsedalo 2VN 39x24 (převážně plod) a 1NN optimal (dost nadivoko, převážně med, ~20kg). Přidal jsem 1NN pod stávající NN, ještě dokvétá lípa, ale dneska na ní moc nelítaly (ale něco stále nosí a zítra se oteplí).
Nepatří to do vlákna, ale mám teď vyřezat tu trubčinu?

RE: Virózy - Leoš Dvorský - 11.07.2015 07:10 AM

(10.07.2015 11:28 PM)lyn_x napsal(a):  Sakra, jsem si to smazal .. tlačítko "zpět" na rozumnou klávesnici nepatří. Smile
Tak ještě jednou Ahoj.
Kontroloval jsem dnes podložku, bylo tam asi 10 samiček za dva dny. Otázka je, jestli to je reakce na KM, nebo spad, který předtím zlikvidovali mravenci. Je tam taky hodně včelích nožiček.
Na druhém stanovišti jsem ani dneska deformované včely nepozoroval, zato v jednom včelstvu bylo v roztržené trubčině vidět dost samiček. Jsou to mladé buňky, ještě larvy. Hádám, že se jedná o první generaci po plodové mezeře (odrojení). Včelstvo obsedalo 2VN 39x24 (převážně plod) a 1NN optimal (dost nadivoko, převážně med, ~20kg). Přidal jsem 1NN pod stávající NN, ještě dokvétá lípa, ale dneska na ní moc nelítaly (ale něco stále nosí a zítra se oteplí).
Nepatří to do vlákna, ale mám teď vyřezat tu trubčinu?

Určitě, počkej, až bude celá zavíčkovaná. Stahne se tam dost V.d. Zkus okolní dělničinu na okrajích hnízda. LD

RE: Virózy - Debora - 11.07.2015 12:42 PM

krystalické nebe je tvrdé

[Obrázky: DSC_2733.jpg][Obrázky: DSC_2734.jpg][Obrázky: DSC_2741.jpg]

RE: Virózy - schützmeister - 11.07.2015 01:48 PM

Maj dost...
To sou úplně bez chemie ?

RE: Virózy - lyn_x - 11.07.2015 05:48 PM

Debora: krystalické nebe je tvrdé? Nevím, co si pod tím představit. Smile

Teď jsem koukal na včely na stanovišti s DWV, poflakuje se tam před úly těch včel dnes docela hodně. Sad Všiml jsem si také "nezdravých" včel bez zjevných doformací, některé "bezdůvodně" vystrkovaly sosáček. Je to projev DVW, nebo se jedná o něco jiného? Barvu a ochlupení mají normální.

RE: Virózy - Debora - 12.07.2015 01:24 AM

@Michal: wohl bez léčby

@Petr: to vystrkování sosáčku může být důsledek překyselení.
krystalické nebe je sféra stálic, která působí na včelu mezi jednadvacátým a osuadvacátým dnem jejího vývoje. V tomto čase se zapisuje do genů paměť vnějších procesů. To je jev, nad kterým zlomili paměť už mnozí vědci. Zde působí něco, co by jsme mohli nazvat gravitací. Možná je srozumitelnější mluvit o komunikaci genů. To je období, kdy mladušky čistí buňky a krmí včely.

RE: Virózy - Leoš Dvorský - 12.07.2015 08:09 AM

(11.07.2015 05:48 PM)lyn_x napsal(a):  Debora: krystalické nebe je tvrdé? Nevím, co si pod tím představit. Smile

Teď jsem koukal na včely na stanovišti s DWV, poflakuje se tam před úly těch včel dnes docela hodně. Sad Všiml jsem si také "nezdravých" včel bez zjevných doformací, některé "bezdůvodně" vystrkovaly sosáček. Je to projev DVW, nebo se jedná o něco jiného? Barvu a ochlupení mají normální.

Jakmile použiješ KM, musíš počítat s tím, že již nemocné včely odejdou rychleji, jsou buď vyhozeny, nebo odejdou samy. LD

RE: Virózy - Milan Bencúr † - 14.07.2015 06:26 AM

V literatúre zo začiatku 20.storočia som sa dočítal o hromadných úhynoch včelstiev, čo pripomína dnešné virózy. Myslím, že virózy sú niečo ako prirodzený výber. Dnes pozorujeme, že sa vracajú v pravidelných intervaloch po šiestich, siedmich rokoch. Včelári nachádzajú prázdne úle bez včiel. Pred storočím boli prázdne košnice tiež bežným javom. Prežívajú len zdravé včelstvá. Ešte pred pár desaťročiami roje putovali aj pätnásť kilometrov za svojim novým domovom. Tak sa šírili gény po celej krajine. Dnes neznáme roje včelári priam ukameňujú. Rojeniu včelstiev chce každý predísť. Prečo? Všetky moje včelstvá majú pôvod v neznámych rojoch, ktoré prileteli do mojej záhrady. Včelárske organizácie nevenujú pozornosť obchodu s matkami medzi regiónmi. Mali by ho viac propagovať. Chovu a výmene trúdov medzi lokalitami sa tiež nikto nevenuje. ...

RE: Virózy - Jiří Marx - 14.07.2015 09:24 AM

(11.07.2015 12:42 PM)Debora napsal(a):  krystalické nebe je tvrdé

[Obrázky: DSC_2733.jpg][Obrázky: DSC_2734.jpg][Obrázky: DSC_2741.jpg]

Deboro tenhle příspěvek mne zajímá..... tak mi řekni prosím historii toho včelstva, pak kdy se objevily první příznaky a jaké......zatím bez krystalů
Smile

RE: Virózy - Debora - 14.07.2015 12:23 PM

29.07.2012 3 roztoči na včelách / 4 na plence / 1. Apiguard 25mg
30.07.2012 / 3 roztoči
31.07.2012 / 4 roztoči
02.08.2012 / 16 roztočů
04.08.2012 / 27 roztočů
09.08.2012 / 30 roztočiů / 2. Apiguard 10mg
17.08.2012 / 23 roztočů
19.08.2012 / 17 roztočů
23.08.2012 / 26 roztočů
23.09.2012 / 21 roztočů
30.09.2012 / 5 roztočů
13.10.2012 / 45 roztočů
18.10.2012 / 74 roztočů
20.10.2012 /14 roztočů
01.11.2012 / 78 roztočů
19.11.2012 / 284 roztočů
29.11.2012 / 94 roztočů
29.12.2012 / 350 roztočů

12.05.2013 / 1. biodynamická regulace roztočů
10.06.2013 / 2. biodynamická regulace roztočů
04.09.2013 / 3 roztoči
05.09.2013 / 4 roztoči
15.09.2013 / 196 roztočů
17.09.2013 / 17 roztočů
23.09.2013 / 140 roztočů

v roce 2014 nebyla biodynamická regulace roztočů provedena
30.04.2014 / Nosema
17.05.2014 / roj / nová královna Maleficent
14.07.2014 / 160 roztočů
16.07.2014 / 132 roztočů
02.08.2014 / 300 roztočů
04.08.2014 / 200 roztočů
08.08.2014 / 490 roztočů
17.08.2014 / 380 roztočů
včelstvo se přesunulo do medníku

02.03.2015 stahování pylu z úlů
19.03.2015 / moučkový cukr
03.04.2015 / prolet mladušek
15.04.2015 / počet včel v úlu rapidně ubývá
29.06.2015 / stav na fotkách
02.07.2015 / posilnění včelstva 3 plodovými plásty
10.07.2015 / prolet mladušek z vylíhnutého plodu

RE: Virózy - Jiří Marx - 14.07.2015 05:33 PM

K tem roztocum ...to je vzdy od minuleho sčítáni? S tou prvni matkou byly lepší ne?

RE: Virózy - Martin Nezbeda - 15.07.2015 09:49 PM

Dnes jsem byl kontrolovat tři 10 denní oddělky, jestli přidané matky kladou. U všech tří matka klade, všechny spad 0, všechny jsou na 6 rámcích. Právě se masivně líhnou včely na plástech z mateřského včelstva. V jednom z nich jsem našel 1 trubce s deformovanými křídly (včera na podložce první roztoč), v druhém ovšem je deformovaných včel desítky, vypadá to na ty čerstvě vylíhlé, tedy z mateřského včelstva.

Třetí je bez viditelných problémů a má zhruba dvojnásobný odběr sirupu, než ty postižené. Taky u něj byl dnes i prolet U mateřského včelstva jsem zatím neobjevil také nic. Uvědomil jsem si, že první dva oddělky (tedy ty postižené) jsem osazoval plástem se zavíčkovaným plodem ze spodku plodiště, třetí bylo z plodiště nalezeného v medníku.

Předpokládám, že to chce KM, ale nevím, jak ji aplikovat v tak malém prostoru, abych neublížil matce. Používám odpařovač MiteGone. Aplikovat KM jen na hodně postižený oddělek, nebo i ten s postiženým trubcem, případně i na mateřské včelstvo?

RE: Virózy - lyn_x - 16.07.2015 12:28 PM

Martin: Podle toho, co bylo řečeno výše, je asi dobré počkat s léčením KM až do doby, kdy bude vybíhat první plod od těch mladých matek. Jinak o ně můžeš přijít.

Jinak k těm mým potvůrkám, naposled jsem na ně kouknul jen v rychlosti včera v poledne. Provoz na česnu atd. vypadá v pořádku, včely nosí. U těch dvou léčených je tedy před česny hodně mrtvolek (a to toho hromadu přes den zlikvidují mravenci, vosy a sršni a přes noc to baštěj slimáci; počítám že to bude přes 100 mrtvolek denně). Ale předpokládám, že je to v zásadě dobré znamení toho, že se včelstva nemoci zbavují. Spad varroa je minimální a pohybuje se někde kolem 1 VD za den.
To včelstvo, co jsem chtěl, nebo uvažoval o jeho rozdělení, se mi opět vyrojilo. Roj jsem usadil a tentokrát zůstal na místě. Se zbytkem zatím nevím co si počít, v pátek/sobotu to prohlédnu a možná ho použiju k odchovu matek.

RE: Virózy - schützmeister - 16.07.2015 12:44 PM

(16.07.2015 12:28 PM)lyn_x napsal(a):  U těch dvou léčených je tedy před česny hodně mrtvolek (a to toho hromadu přes den zlikvidují mravenci, vosy a sršni a přes noc to baštěj slimáci; počítám že to bude přes 100 mrtvolek denně
Co to pár let pozoruju, tak todle byl u mě dycky předkolapsový stav, bez ohledu na léčení. Ty co to takhle jak píšeš vynášeli, měli problém. Ač já to teda spíš přičítal tlaku bakteri. infekcí při oslabení roztočema.
Možný je vše, nechci tě strašit, možná by se někdo o tendle jev ještě mohl podělit ?
Letos zatím nikde nic - ale po masívních zimních úhynech, kdy ty problematické už jsou fuč.

RE: Virózy - Debora - 16.07.2015 11:37 PM

(16.07.2015 12:44 PM)schützmeister napsal(a):  Letos zatím nikde nic - ale po masívních zimních úhynech, kdy ty problematické už jsou fuč.
KM problémy nevyřeší, jen je jaksi naředí. Kdo tedy má senzibilní včelstva a chce se vyhnout pekelné cestě léčby, ten má nyní poslední možnost vyzkoušet kompletní odstranění plodu podle Büchlera.

RE: Virózy - Crha Karel - 17.07.2015 08:39 AM

Matka Gaia pláče, opět zabíjejí neviňátka.

RE: Virózy - Leoš Dvorský - 17.07.2015 10:54 AM

(16.07.2015 11:37 PM)Debora napsal(a):  
(16.07.2015 12:44 PM)schützmeister napsal(a):  Letos zatím nikde nic - ale po masívních zimních úhynech, kdy ty problematické už jsou fuč.
KM problémy nevyřeší, jen je jaksi naředí. Kdo tedy má senzibilní včelstva a chce se vyhnout pekelné cestě léčby, ten má nyní poslední možnost vyzkoušet kompletní odstranění plodu podle Büchlera.

Kdo se chce vyhnout pekelné cestě léčby, musí pochopit že tzv. varroatolerance je algoritmus. Pana Buchlera bych určitě neposlouchal. V tuto dobu je to na 90% s křížkem po funuse, i když letos nemusí, protože V.d není. Odstranění plodu v tuto dobu je v rozporu s biologií včelstva, je to z nouze ctnost, tedy povětšinou. Má se to dělat v době, kdy to dělají včely. Nyní to určitě není. Nyní je to , jako když ovocnému stromu uříznete plodonosné ratolesti. Na druhou stranu je třeba to brát v kontextu s dalšími aspekty, třeba dodáním zásob a množstvím zásob v úle a hlavně citlivostí na pozdní plodování. Tito pánové prostě nechápou, že včela není jednotný materiál a to jedna z největších chyb včelařů, tedy podle mne, nemusíte se tím řídit.
Pro mne je ale "úžasné" jak všichni začínají řešit varroázu v podletí, neuvěřitelné. Lidé jsou asi nepoučitelní. LD

RE: Virózy - lyn_x - 17.07.2015 11:01 AM

Debora: Leoš píše, že KM může proti viróze pomoct. (i když asi hlavní účinek, jak to vidím, je v té zvýšené hygieně a "doražení" nemocných včel) Nasadil jsem nakonec KM i do toho odrojeného, pokud přijde o matku tak je buď po plodové ozdravné pauze spojím s jinými nebo zkusím odchovat matky z té druhé linie (ale včelstvo s příznaky dwv asi nebude ideální pro odchov zdravé matky..) uvidíme :/.
Možná to, že se vyrojily, bylo nejlepší, co mohly pro ozdravu udělat. Roj se má skvěle k světu, i když má zatím zdá se neoplodněnou matku. Má rozestavěný nástavek optimal na celé šířce, nejvyšší plást už skoro na 2 výšky nástavku.
Možná by nejlepší cesta k záchraně bylo sesypat i zbytek do toho usazeného roje a veškeré dílo vyvařit?

Naštěstí druhé stanoviště je zdá se ok. O víkendu ještě pokradu kbelík tmavého medu (doufám), vyřežu tu napadenou trubčinu a začnu krmit na zimu (zásoby jarního medu proplodovaly a prorojily..).

schützmeister: to mě trochu děsí Sad tak snad to u mě proběhne jinak no

RE: Virózy - Debora - 17.07.2015 11:21 AM

(17.07.2015 08:39 AM)Crha Karel napsal(a):  Matka Gaia pláče, opět zabíjejí neviňátka.

Matouš 13: "Každá sazenice, kterou nesázel Bůh, bude vykořeněna."

Matka Gaia pláče když včelaři koupají včelstva v kyselinách a plošně zabijí i zdravé včely. Kdo naseká z plodových plástů oddělky, ten sice roztrhne kostru včelstva, ale nemusí zabít jedinou včelu. Je-li pak matka Gaia včelstvu nakloněna, zazimuje včelař včelstva bez zátěže chemií a ještě je rozšíří. Jinak i zde platí, včelstvo musí mít právo zemřít.
Zde se dostáváme k tématu: chirurgické zásahy versus chemoterapie. KM jen potlačí symptomy a zničí jakýkoliv přísun informací a tudíž i komunikaci genů. Co se pak genetika přeléčeného včelstva může jiného dozvědět, než že včelaři ztratili jakoukoliv schopnost komunikace? Snad jen to, že KM zabijí neviňátka, veškeré informace nutné pro regeneraci včelstva a srdce včelaře. Ale nikdo se tím nemusí řídit, v kyselině se plodonosné ratolesti spálí s celým stromem.

(17.07.2015 10:54 AM)Leoš Dvorský napsal(a):  V tuto dobu je to na 90% s křížkem po funuse, i když letos nemusí, protože V.d není. Pro mne je ale "úžasné" jak všichni začínají řešit varroázu v podletí, neuvěřitelné. Lidé jsou asi nepoučitelní. LD

Jak mají včelaři řešit varroázu, když varroa není? Ale odkud pak ty viry na včelu chodí?

RE: Virózy - Leoš Dvorský - 17.07.2015 12:00 PM

(17.07.2015 11:21 AM)Debora napsal(a):  
(17.07.2015 08:39 AM)Crha Karel napsal(a):  Matka Gaia pláče, opět zabíjejí neviňátka.

Matouš 13: "Každá sazenice, kterou nesázel Bůh, bude vykořeněna."

Matka Gaia pláče když včelaři koupají včelstva v kyselinách a plošně zabijí i zdravé včely. Kdo naseká z plodových plástů oddělky, ten sice roztrhne kostru včelstva, ale nemusí zabít jedinou včelu. Je-li pak matka Gaia včelstvu nakloněna, zazimuje včelař včelstva bez zátěže chemií a ještě je rozšíří. Jinak i zde platí, včelstvo musí mít právo zemřít.
Zde se dostáváme k tématu: chirurgické zásahy versus chemoterapie. KM jen potlačí symptomy a zničí jakýkoliv přísun informací a tudíž i komunikaci genů. Co se pak genetika přeléčeného včelstva může jiného dozvědět, než že včelaři ztratili jakoukoliv schopnost komunikace? Snad jen to, že KM zabijí neviňátka, veškeré informace nutné pro regeneraci včelstva a srdce včelaře. Ale nikdo se tím nemusí řídit, v kyselině se plodonosné ratolesti spálí s celým stromem.

(17.07.2015 10:54 AM)Leoš Dvorský napsal(a):  V tuto dobu je to na 90% s křížkem po funuse, i když letos nemusí, protože V.d není. Pro mne je ale "úžasné" jak všichni začínají řešit varroázu v podletí, neuvěřitelné. Lidé jsou asi nepoučitelní. LD

Jak mají včelaři řešit varroázu, když varroa není? Ale odkud pak ty viry na včelu chodí?

Ony je v sobě již mají. Roztoč je jen spouštěč viroz. LD

RE: Virózy - schützmeister - 17.07.2015 12:56 PM

(17.07.2015 10:54 AM)Leoš Dvorský napsal(a):  Má se to dělat v době, kdy to dělají včely. Nyní to určitě není.
Leoši, kdybych teda chtěl vyřezávat, kdy je teda nejvhodnější doba ? Teď mě příjde, že likvidují přebytečný plod, v těch hicech, neplodují, dolíhávaj a vyhazujou špatný - to bych od oka hodnotil jako dobu pro vyřezání a zakrmení ?
A nebo je to blbě, páč i ty roztoči jsou venku ? Tzn. ještě ve fázi rozvoje tak před 14 dny a dřív ?
Dělat to nebudu, řežu jenom trubce ale pro zajímavost.
Letos je to fakt nezvykle v klidu, opravdu ta selekce tomu asi dost napomohla.
Možná by v normálních letech fakt byla dobrá ta benzinová, jako to dělá Stonjek, mít teda na to žaludek. Nebo ty špatný nekrmit a nechat přirozenš dožít. To se to ale zase prošíří rabovkou.

RE: Virózy - Leoš Dvorský - 17.07.2015 01:42 PM

(17.07.2015 12:56 PM)schützmeister napsal(a):  
(17.07.2015 10:54 AM)Leoš Dvorský napsal(a):  Má se to dělat v době, kdy to dělají včely. Nyní to určitě není.
Leoši, kdybych teda chtěl vyřezávat, kdy je teda nejvhodnější doba ? Teď mě příjde, že likvidují přebytečný plod, v těch hicech, neplodují, dolíhávaj a vyhazujou špatný - to bych od oka hodnotil jako dobu pro vyřezání a zakrmení ?
A nebo je to blbě, páč i ty roztoči jsou venku ? Tzn. ještě ve fázi rozvoje tak před 14 dny a dřív ?
Dělat to nebudu, řežu jenom trubce ale pro zajímavost.
Letos je to fakt nezvykle v klidu, opravdu ta selekce tomu asi dost napomohla.
Možná by v normálních letech fakt byla dobrá ta benzinová, jako to dělá Stonjek, mít teda na to žaludek. Nebo ty špatný nekrmit a nechat přirozenš dožít. To se to ale zase prošíří rabovkou.

Michale, tedy podle mne (neber to jako dogma, ale to u tebe nehrozí), je nevhodnější právě doba rojů a po ní, tj tak do půli června. Tady to má navíc tu výhodu, že odstraníš zav. plodu málo. Vlastně jen napodobuješ tu pauzu v době rojení, pokud se ti včelstvo nevyrojilo nebo ji vlastně jako by prodlužuješ.
To pozdější období je samozřejmě také možné, hlavně, když už tam je virů hafo. To je ale už opatření komplexnější nejen proti V.d, ale především jde o snížení infekčního tlaku virůi jakési opatření proti nosemóze. Tohle žádný Gabon nezařídí. Proto bych tento termín ponechal jako záchrannou brzdu, když už není jiná možnost, ale jako systémové opatření bych ho nepoužíval, je často předimenzované jako to naše tlumení VD chemií (myslím tím oficielní nebo spíše dolskou metodiku).
Ono je to třeba dát do souladu i s krmením nebo dodáním, ponecháním zásob. Když má včelstvo zásob dost nebo je včas dokrmeno např. do konce červce, za ty 2 generace včel se už kleštík nestačí přemnožit a při včasném ukončení plodování nastupuje dříve grooming. Když odstraním plod v červenci (to je ta tzv. anenská metoda) má to háček v tom, že mám o generaci včel do jara méně a také grooming nastává později, což je škoda nevyužít. Mám ale zkušenost, že některé genotypy to zvládnou, ale jiné ani omylem. Co je lepší pro kterou oblast nebo ošetřování, je téma pro každého z nás. I Proto se celkem nerad vyjadřuju k tomuto , protože každý se ihned soustřeďuje na jeden aspekt a ono jich je více a hlavně stále nerozlišujeme stupně varroázy a tak často mluvíme každý o něčem jiném. LD

RE: Virózy - Miroslav Matucha - 17.07.2015 02:08 PM

Mně se letos v květnu povedlo vybrat z včelstev do oddělků správný zavíčkovaný plod s kleštíkem. ( jsem na horách, takže to bylo po zimě první jarní vlna plodování ) Za pár dní, když žlutí kleštíci začali v oddělcích vypadávat na podložku jsem oddělky začal cukrovat. Popadaly i červený a teď mám zatím jak včelstvo, tak i oddělek skoro bez kleštíků. Jen se naučit, v kterém plástu v kterou dobu ti kleštíci sedí. M.M.

RE: Virózy - Leoš Dvorský - 17.07.2015 02:19 PM

(17.07.2015 02:08 PM)MirekMatucha napsal(a):  Mně se letos v květnu povedlo vybrat z včelstev do oddělků správný zavíčkovaný plod s kleštíkem. ( jsem na horách, takže to bylo po zimě první jarní vlna plodování ) Za pár dní, když žlutí kleštíci začali v oddělcích vypadávat na podložku jsem oddělky začal cukrovat. Popadaly i červený a teď mám zatím jak včelstvo, tak i oddělek skoro bez kleštíků. Jen se naučit, v kterém plástu v kterou dobu ti kleštíci sedí. M.M.

Jasně,ale to je zase jiný přístup. Já se nesnažím kleštíka zbavit.
Je to u něj o teplotě, nikoliv 35, ale 33,4 je pro něj optimální teplota. LD

RE: Virózy - Debora - 17.07.2015 02:25 PM

(17.07.2015 12:00 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  

Jedině ve virulentním stavu. Do té doby je roztoč jen symptom. Ale viróza může být spuštěna i bez přítomnosti roztočů a to především z toho důvodu, že vypálíme konvenční léčbou celou komunikaci chromozómů včelstva s genetickými modifikacemi. Pro lepší porozumění a usnadnění situace mluvím jen o epigenetickém kódování, které se v závislosti na životním prostředí včelstva a jeho variací neustále zdokonaluje. Každá konvenční léčba, včetně kyselin, však epigenetickou informaci poškodí. Až následující interpretace této poškozené informace způsobí imunologická a neuronální onemocnění. Já však věřím, že lidé jsou poučitelní, když poznají ty jemné vztahy.

RE: Virózy - Leoš Dvorský - 17.07.2015 02:59 PM

(17.07.2015 02:25 PM)Debora napsal(a):  
(17.07.2015 12:00 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  

Jedině ve virulentním stavu. Do té doby je roztoč jen symptom. Ale viróza může být spuštěna i bez přítomnosti roztočů a to především z toho důvodu, že vypálíme konvenční léčbou celou komunikaci chromozómů včelstva s genetickými modifikacemi. Pro lepší porozumění a usnadnění situace mluvím jen o epigenetickém kódování, které se v závislosti na životním prostředí včelstva a jeho variací neustále zdokonaluje. Každá konvenční léčba, včetně kyselin, však epigenetickou informaci poškodí. Až následující interpretace této poškozené informace způsobí imunologická a neuronální onemocnění. Já však věřím, že lidé jsou poučitelní, když poznají ty jemné vztahy.

Stejně tak to ale může být třeba pesticid nebo stres a roztoč k tomu tedy není vůbec potřeba.
Není ale pravdou, že každá.....atd.. epigenenticku informaci poškodí, není to pravda.
Pravda je, že může ovlivnit a to oběma směry, navíc jde často o vratnou záležitost.
Asi by to chtělo i definovat tu konvenci, pro mě to bude asi něco jiného, než máš na mysli ty. LD

RE: Virózy - Debora - 17.07.2015 04:44 PM

(17.07.2015 02:59 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  Není ale pravdou, že každá.....atd.. epigenenticku informaci poškodí, není to pravda.
Pravda je, že může ovlivnit a to oběma směry, navíc jde často o vratnou záležitost.

Leoši, ty můžeš šáhnout na původní genetiku. Tobě teda pomáhá síla paměti vyvěrající z předchozích generací. IdeaHeart

RE: Virózy - Miroslav Matucha - 18.07.2015 12:17 AM

(17.07.2015 02:19 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  
(17.07.2015 02:08 PM)MirekMatucha napsal(a):  Mně se letos v květnu povedlo vybrat z včelstev do oddělků správný zavíčkovaný plod s kleštíkem. ( jsem na horách, takže to bylo po zimě první jarní vlna plodování ) Za pár dní, když žlutí kleštíci začali v oddělcích vypadávat na podložku jsem oddělky začal cukrovat. Popadaly i červený a teď mám zatím jak včelstvo, tak i oddělek skoro bez kleštíků. Jen se naučit, v kterém plástu v kterou dobu ti kleštíci sedí. M.M.

Teď tomu tedy vůbec nerozumím. Jaký má popsaná teplota vztah k mé laické "likvidaci" kleštíka při prvním jarním plodování? M.M.

RE: Virózy - Branislav Božík - 18.07.2015 01:29 AM

(18.07.2015 12:17 AM)MirekMatucha napsal(a):  

Teď tomu tedy vůbec nerozumím. Jaký má popsaná teplota vztah k mé laické "likvidaci" kleštíka při prvním jarním plodování? M.M.

Tá teplota je pre Teba zrejme indícia na lokalizáciu plastu kde bude najviac VD. Veď to si sa pýtal, ako to zistiť.

RE: Virózy - Leoš Dvorský - 18.07.2015 08:14 PM

(18.07.2015 12:17 AM)MirekMatucha napsal(a):  

Ano Bronislav to pochopil dobře. Ta druhá část se týká toho, že já kleštíka už nehubím. LD

RE: Virózy - Miroslav Matucha - 19.07.2015 10:31 PM

Broňa asi víc studuje. Na mě se musí jasněji. Mně doma vždycky jednu švihli a se slovy: "co s tebe vyroste když nechápeš takovou ptákovinu" mě raději poslali se džbánkem pro pivo. Asi proto jsem byl hromadu let hospodskejSmile.
No a bez hubení kleštíka to třeba taky jednou dokážu. Zatím je to s kleštíkem remíza. Ale ty zkušenosti, které při soubojích získávám určitě časem zúročím. Důležité pro mě je, že jsem zatím nikdy nepoužil chemii ( kromě KM a cukru ) a zatím stále ještě včely mám. ( klep klep) I když ztráty mám při mé vrozené pomalejší učenlivostiSad velké, nemusel jsem zatím včely dokupovat. M.M.

RE: Virózy - Debora - 29.10.2015 02:03 PM

(09.09.2015 11:46 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  Já zdůrazňuji, naši zodpovědnost za to, že jsme včelám mnohé vzali, nechali je zchoulostivět. Převzetí zodpovědností chápu tak, že se to snažím napravit, tedy urychlit, třeba cíleným šlechtěním nebo tím, že napodobím v zootechnice to, co včely umí (ale ne všechny, včely nejsou holubi, králíci, tam je to jednouché) dám včelám a včelařům šanci používat minimum jedů nebo spíš žádné. Co je na tom špatného učit včelaře chápat včely a včelařit? Cíl je jasný. Nikdo na světě nemůže říci, že má varroatolerantní včely, nikdo. Můžeme ale kombinovat chov těch odolnějších (a šlechtit dále) se zootechnikou, která se u včel v přírodě žijících (tedy ne těch, které jsou rok, dva a exnou) inspiruje. Pak je těch jedů třeba skutečně méně (viz výše) nebo vůbec, to je nejrychlejší cesta.
LD

...jak pomáhají roztoči včelám přežít, aneb včely našli lék. Včely přišli na to, že kolektivní a individuální "sebeočkování" nesmrtící variantou virusu DWV je chrání před smrtící variantou virusu DWV.

Superinfection exclusion and the long-term survival of honey bees in Varroa-infested colonies

"Všechny důkazy a všechny pravdy vesmíru jsou navěky uchovány
v každé lidské duši. Nepřesnost, lež nemohou žít dlouho.
Duše je odmítá. Právě proto se člověku podvrhuje množství různých
teorií. Lež potřebuje stále novou podobu."
(Anastasia - Stvoření: To vše existuje i teď! )

RE: Virózy - Leoš Dvorský - 29.10.2015 02:35 PM

Největší lidské omyly (klidně můžeme napsat i lži) vyplývají z nevědomosti, nepochopení a také nekritické víry ve vlastní neomylnost, či nadřazenost. To by se hodilo dodat a pak se pod to klidně podepíšu. LD

RE: Virózy - Leoš Dvorský - 29.10.2015 03:55 PM

[
[/quote]

...jak pomáhají roztoči včelám přežít, aneb včely našli lék. Včely přišli na to, že kolektivní a individuální "sebeočkování" nesmrtící variantou virusu DWV je chrání před smrtící variantou virusu DWV.

Deboro, na tohle nepřišly včely ale je to jeden z principů přírodní selekce. Tak jednoduché to někdy je. Heart ld

RE: Virózy - Debora - 30.10.2015 06:07 AM

Není přírodní selekce láska, harmonický pohyb myšlenky spojující všechno se vším? Ve snaze stvořit něco dokonalejšího než co dělá příroda, musí člověk harmonický pohyb myšlenky zastavit, rozebrat ji a pozorovat: "Poznej stavbu všeho, pak nad vším vynikneš!"

Ve chvíli, kdy obnažím kostru včelstva a prohlížím si jeho myšlenky, vidím jen něco svého, lásku vytrženou z harmonického prostoru života. HeartHeart

RE: Virózy - Debora - 31.10.2015 02:18 PM

přátelé, ta výše zmíněná lež nemá nic společného s tím, co zde píše Leoš. Leoš to jasně upřesnil: lži se kterými se ve včelařství neustále setkáváme vyplývají jednoznačně z nevědomosti, nepochopení a také nekritické víry ve vlastní neomylnost, či nadřazenost školících technokratů. Heart

RE: Virózy - Miroslav Matucha - 16.05.2016 01:24 AM

Tak se mi v jednom jednoletém včelstvu ( loňský oddělek ) objevily včely s deformovanými křídly. To jsem již zažil. Jenže letos v ten samý čas před úlem kromě pár těchto včelek i denně desítky mrtvých trubců. Bez viditelného poškození.
Přitom na podložce žádný spad VD. Sem tam se nějaký ukáže, ale zřídka. V sobotu jsem dal 180 ml KM 60% v Nassenheideru nad plod a stejně nic nespadlo. Zimovaly na 4 NN LG na loučkách, z nichž spodní byl podstavený prázdný. Před týdnem jsem jim odřízl ten čtvrtý NN (medník) a vložil jsem na pozici 4 celý nový nástavek s prázdnými rámky. Medník se tedy posunul na pozici 5. Takže jsem jim trochu odřízl vrch plodiště. Během týdne z medníku vyběhly všechny včely a z části dostavěly rámky ve vloženém 4 nástavku. Převážně trubčina. Zásoby v medníku ještě mají, včel je v úlu dost jsou i v medníku, snůška byla letos jen v posledním týdnu. Před týdnem zima 2 - 8°C , do soboty relativně teplo do 18°C, dnes ráno 1°C odpoledne 5°C. Takže jsem se asi unáhlil. Zkrátka Krkonoše.
Ale to by snad na takovou úmrtnost trubců nemělo mít vliv? A pozoruju to už od čtvrtka, kdy ještě bylo teplo.
Přitom okolo úlů žádní trubci skoro nelétají. Všichni jsou stále jen v úlech. A je jich tam dost. Existuje něco jako trubec "domácí", který z úlu nevylétá, vytápí celý život úl a pak si zkrátka jen umře? M.M.

RE: Virózy - schützmeister - 16.05.2016 01:27 PM

(16.05.2016 01:24 AM)MirekMatucha napsal(a):  Tak se mi v jednom jednoletém včelstvu ( loňský oddělek ) objevily včely s deformovanými křídly. To jsem již zažil. Jenže letos v ten samý čas před úlem kromě pár těchto včelek i denně desítky mrtvých trubců. Bez viditelného poškození.
Sleduj, jestli lítaj. Někdy trubci nemaj viditelný DWV, ale nelítaj. Některý jsou fikaný, zkusí to dost daleko od kraje, takže nespadnou a s vědomím, že to nejde, rychle mizí zase v úle. Jiný spadnou. Včely to brzo prokouknou a rozcvičující se nováčky pak jakoby strčí do zad, takže spadnou, dřív než přijdou na to, že létání není nic pro ně.

RE: Virózy - Leoš Dvorský - 16.05.2016 02:06 PM

Tak virové onemocnění dospělých včel v čisté podobě se vyskytuji poměrně málo kdy. Téměř vždy je to kombinace. DWV je v podstatě brnkačka a u trubců se vyskytuje, to už musí být. Trubci jsou ale prakticky vždy první na řadě, jsou takový včelí projekt nejen u virů. Já osobně bych spočítal počty poškozených včel za určitý časový úsek a pak provedl odhad poškození. Tahle diagnostika je podle mne absolutně nejpřesnější protože vyjadřuje skutečné poškození. Všechny ostatní diagnostiky vypovídají o všem možném jen ne citlivosti na V.d. a viry. Navíc dává možnost k bodovému ošetření to ostatní diagnostiky sotva. Dávej pozor na vývoj nosemy. Pokud přejde do klinické fáze může to hodně urychlit šíření virů na stanovišti. Já osobně bych KM (takhle ji asi budeš muset za cca měsíc zopáknout, no uvidíš.) použil jinak, pokud vůbec, ale zkušenosti jsou nepřenositelné.ld

RE: Virózy - Debora - 16.05.2016 03:10 PM

v některých úlech mám nelítajících trubců hauf, rychle se emancipovaly a obstarávají plod. Včely pomocí trubců asi koordinují svůj rozvoj dle snůšky a počasí a zajišťují líhnutí zdravých včel.

RE: Virózy - Miroslav Matucha - 17.05.2016 01:14 AM

Takže myslíte nosema? To by bylo možné. NA asi ne. Pokálený zatím nic není. Takže NC? Jako oddělek dostal plný medník zásob po předloni uhynulých. Pravděpodobně na NC. Bylo to tehdy rychlý. To by znamenalo, že zimní skladování zásob na mraze viry nezničilo. Ostatní stejně staré loni oddělky vytvořené ze stejného včelstva bez darovaných medníků příznaky zatím nemají. Mám jednotlivé úly ale od sebe 10 - 50m, takže nákaza třeba chvíli potrvá. Budu sledovat. Tu KM tam nechám 15 dní, vyndavat ji nebudu a uvidím. M.M.

RE: Virózy - Debora - 17.05.2016 02:32 AM

Zásoby po uhynulých včelstev pro krmení nepoužívám a ano, mráz viry nezničí. Nářadíčko před použitím v jiném úlu vždy desinfikovat.

RE: Virózy - schützmeister - 17.05.2016 11:42 AM

To mě zajímá - čím ?
...nesuší si vlasy fénem, nýbrž jen tak nad plaménem.... Big Grin
A potvrzuju ty zásoby - není to dobrý nápad ani v malým množství, lepší spálit, málo krmit a z jara dát fondu. / ale taky mě je toho dycky líto /

RE: Virózy - Tomáš Palata - 17.05.2016 12:27 PM

(17.05.2016 11:42 AM)schützmeister napsal(a):  ...ty zásoby - není to dobrý nápad ani v malým množství...
Jeden oddělek, co byl po zimě nasuchu a měl problémy s DWV a padají z něj roztoči tempem 20 VD denně, dostal cca 3 kg zásob po uhynulých včelách nevím na co. Jestli máte pravdu, tak jsem jim tedy "pomoh".

RE: Virózy - Debora - 17.05.2016 09:20 PM

(17.05.2016 01:14 AM)MirekMatucha napsal(a):  Takže myslíte nosema?
může to být ledacos, ale kvůli těm trubcům na NC nemyslím.

(17.05.2016 11:42 AM)schützmeister napsal(a):  A ty zásoby lepší spálit, / ale taky mě je toho dycky líto /
Huh a proč to pálit, dyt' nám neškodí.

(17.05.2016 12:27 PM)Tomáš Palata napsal(a):  Jestli máte pravdu, tak jsem jim tedy "pomoh".
jak píše Leoš, bez patogenů to nejde. Wink

RE: Virózy - Martin Smutný - 17.05.2016 11:42 PM

(17.05.2016 09:20 PM)Debora napsal(a):  
(17.05.2016 11:42 AM)schützmeister napsal(a):  A ty zásoby lepší spálit, / ale taky mě je toho dycky líto /
Huh a proč to pálit, dyt' nám neškodí.
Medovina - ta neškodí (ani z podezřelých zásob). A než to pálit, tak raději nechat vypálit....Tongue

RE: Virózy - lyn_x - 29.05.2016 02:06 PM

Pokud to ještě někdo neviděl, tak tady je DWV. Chce to trochu trpělivosti, zápasil jsem s kamerou .. ale má to jen 3 minutky.

RE: Virózy - Víťa - 29.05.2016 11:03 PM

Před časem jsem v jiném vlákně psal o včelstvu ve kterém jsem pozoroval mrtvé včely se zakrnělými zadečky. Dnes v tomtéž včelstvu pozorována včela s bílým zadečkem. Ostatní včely se jí snažily vyvléci z úlu. Je to virus? Nebo nějaká plíseň?

RE: Virózy - Víťa - 03.06.2016 03:48 PM

(29.05.2016 02:06 PM)lyn_x napsal(a):  Pokud to ještě někdo neviděl, tak tady je DWV.
Takhle to vypadalo u mne vloni v říjnu u dvou včelstev - obě s matkami F1 Vigor (koupené). Dělal jsem pro ně sběrné oddělky koncem července, tak dostaly do vínku dost kleštíků. Uvidím letos jestli je to genetikou nebo nebo těmi pozdními oddělky.

RE: Virózy - lyn_x - 03.06.2016 04:24 PM

Víťa: "hezké" .. zjistils, co jsou zač ty bílý prdelky? Nejsou jen nedovyvinuté díky DVW? (semtam jsem taky pozoroval takové našedlé včely s "rozcuchanými" chloupky na hrudi, vypadá to podobně)

RE: Virózy - Víťa - 04.06.2016 08:50 AM

Domníval jsem se, že je včely vytahaly z buněk ještě před vylíhnutím. Ale moc jsem to nezkoumal Sad.

RE: Virózy - Miroslav Matucha - 08.09.2016 08:41 PM

Dnes jsem se jel podívat, jak prosperuje bezmatečné včelstvo po varoáze v LG s plným medníkem virů po spojení s mizerným oddělkem v japonci. http://forum.sanceprovcely.cz/tema-Thymol?pid=11171#pid11171
A zatím neuvěřitelně dobře. Spojená včelstva se nastěhovala do LG, prázdného japonce jsem odstranil a včelstvo nyní jede jako lokomotiva. 50 metrů daleko je biopás ještě s kvetoucí pohankou a slunečnicí a taková stálá a výživná nabídka se u nás na horách běžně nevidí. Jestli je to ale v tuto dobu dobře nevím. Včelky přistávají jako bombardéry.
Jsem zvědavý jestli ty viry znovu dokážou to včelstvo položit, nebo jestli změna matky pomůže. Na věky věků asi ne, že?
Kdyby člověk věděl, kde se vlastně ta imunita rodí. V matce, ve včelách, v trubcích, v zásobách, ve vosku, v propolisu,...? M.M.

1) viry v akci - mrtví trubci před úlem- červenec před KM a Thymolem
[Obrázky: P1010704.jpg]
2) spojení trpaslíka s goliášem.
[Obrázky: 20160804_171848.jpg]
3) září - zas makaj
[Obrázky: P1010726.jpg]
[Obrázky: P1010727.jpg]
4) biopás - to je snad jediný dotační titul u kterého mám dojem že je opravdu užitečný.
[Obrázky: P1010711.jpg]

RE: Virózy - Crha Karel - 09.09.2016 12:44 AM

Biopás, naprostý souhlas, apropó dotaz: co s tím biopásem dělají po sezóně? Zaorají?!

RE: Virózy - Miroslav Matucha - 09.09.2016 11:24 PM

Biopás zůstává po celý rok. Po uzrání semen slouží jako potrava pro ptáky. Zmulčovat a zaorat se má až na jaře. Měl by se obnovovat na stejném místě po pět let. Nesmí se chemicky ošetřovat. M.M.

RE: Virózy - Miroslav Matucha - 14.01.2021 04:08 PM

Tak jsem včera procházel ještě nějaké staré poznámky z roku 2019, kdy jsem měl dost podzimních úhynů. A některé moje pozorování zapsané v mobilu mně dodnes vrtají v hlavě. Třeba úl na 3 VN v pohodě přezimoval, jen v okolí nebyla moc snůška a tak moc nenanosil. To je první podezřelá indicie. Pak následují poznámky:

13.5.vcely čistit mednik. Zatím poloprázdný. Dost trubců.
27.5.žádný plod.nestaví.asi není matka - NENAŠEL JSEM. Vložen plast s 3denimi vajíčka 2.6.budou vickovat
31.5.par otevřených matečníků na vlozenem plastu a nezavickovany plod
9.6.vyběhly dva matečníky. Tři zavičkovany dány do oddělků 7L a 7P a 8. Půl medniku plný.
20.6.zavickovany plod na vedlejším ramku. Jak je to možné?
24.6. Normálně lítají.nosí pyl.
20.7. Dost plodu. Klid. Zásoby jsou. Cisty med v 3VN
6.8.nosi pyl.
19.8.nosi pyl.

31.8. Sito nahoru. Dost vos v okolí proto zadna uprava. Nosí pyl

4.9.prolet mladušek. Vše ok.

10.9.jsou pryč. Zůstal jen plod i otevřený. pár mladušek.a zásoby. Taky plast s pylem. Musely odletět dnes. Včera zima a dnes ještě ani nezacaly vosy rabovat. Pyl však s jedním zavijecem.

ZRUŠENO.

V úlu musela být toho 27.5.matka i když jsem ji nenašel a nebyl tam ani plod. Jinak by 20.6 nemohl být v úlu na jiném než přidaném rámku zavíčkovaný plod. Proč však 10.9. z úlu zmizely, když já si dál už žádného podezřelého chování nevšiml?

Bylo už to, že původní matka neklade známka nějakého problému? Proč se rozkladla po přidání plástu s vajíčky když před tím nic. Nekladla proto, že chtěla plodovou pauzou vyřešit nějaký problém? A já jí tím přidáním vajíček tu pauzu zrušil a dovedl jsem včelstvo ke kolapsu?

Má někdo podobnou zkušenost? V úlu musela být toho 27.5.matka i když jsem ji nenašel a nebyl tam ani plod. Jinak by 20.6 nemohl být v úlu na jiném než přidaném rámku zavíčkovaný plod. Proč však 10.9. z úlu zmizely, když já si žádného podezřelého chování než této zajímavosti nevšiml?
Vysvětlení? M.M.

RE: Virózy - Leoš Dvorský - 14.01.2021 10:56 PM

Mirku, z toho skoro nic, co jsi uvedl se ti pokusím nastínit 3 nejpravnděpodobnější varianty.
1) Nosema cerana.´
2) Akutní paralýza
3) Tzv. hladový roj, kterým včelstvo řešilo nevhodné podmínky nebo zdravotní stav. To, že to bylo v září není vůbec podstatné.
Pro všechny varianty v tom uvedeném minimu něco svědčí. Všechny 3 varianty však jsou nezávislé na kleštíkovi, ten by byl jen vysloveně doprovodný jev. Nakonec ho ani nezmiňuješ, tak z toho vycházím.
Samozřejmě svého „favorita“ mám, ale bez pár maličkostí, které bych potřeboval VIDĚT to nebudu zveřejňovat, abych vám nevkládal do hlav něco, co nemusí být pravda a v budoucnu by to mohlo někoho odvést od reality.
Jinak. Jestli v květnu není plod, je to krajně podezřelé a hodno zvýšeného zájmu už proto, že se to může na tvé včelnici projevit následně. To se vlastně stalo. Zřejmě to ale mělo původ už v roce před tím. Tohle se po úhynovém roce objevuje, ale je to dost zrádné. Můj pohled je následující:
- Ve včelstvu buď byla stará matka (tím myslím i třeba jen 1 rok stará), která mohla utrpět nějakou újmu buď vlivem chemie, nebo i jiné memoci, ale i při zimování.
- Ve včelstvu mohla být již nová matička z TV, kterou jsi nepostřehl. Ty matečníky nasadily, protože ještě někladla.
- Ten zavíčkovaný plod je toho trochu důsledek. Cizí plod motivuje matku k tomu aby se tzv. „ukázala“. Je to reakce na hormon plodu, v tomto případě cizího. Zde je jedno, jestli tam byla stará nebo mladá matka.
Bohužel víc informací neuvádíš. Jen klid, nosí pyl, létají normálně. Ani jedno určitě nebylo pravda, mezi včelstvy jsou prakticky vždy rozdíly. U každé z variant se to nějak projeví . Jak nosily pyl, jaký byl obraz toho plodu v červenci, ale také při tom prázdném úlu.. Pokud tam byl problém, a to zřejmě byl, nemohlo to být tzv. normální. Neuvádíš ani reakce včel, chování na česně, čelní stěně, okolí. Nakonec i ta situace před rokem je významná. Neuvádíš predátory v průběhu roku. Škoda, že jsi ten úl odstranil, protože následně by se více projevilo to, jaké případné patogeny byly přítomny. Pokud bys prováděl mojí diagnostiku, bylo by ti nejsjpíš jasno.
Pro příště. Pokud je něco mimo normu, je třeba se tím zbývat a nenechat to být. Na 80% to značí problém do budoucna s fatálními následky (úhynem). Nechat to bý si mohu dovolit já nebo někdo, kdo má více včelstev.
Vysvětlení i řešení je přiblíženo v tabulkách v mém článku na mém webu zde: http://dvorsky.leos.sweb.cz/CLANKY/Moje_provozni_metoda_a_jak_se_vyvijela.pdf
Dál už by to bylo nošení dříví do lesa. Vše dobré. Ld.

RE: Virózy - Miroslav Matucha - 15.01.2021 12:59 AM

Leoši díky. Popsal jsi co jsem myslel. NC jsem tipoval už tehdy na podzim. Kleštík se této akce neúčastnil. Hladový roj nebyl, protože zůstal VN medu a rámky pylu. Protože to byl první úhyn v tom roce a protože se od toho podivného června chovaly vzorně, tak jsem z toho nedělal vědu. Občas se mi dřív stalo, že jsem někde udělal nějakou botu a včely jsem odrovnal. Ale tentokrát mi vrtal hlavou jen ten zavíčkovaný plod a proč, jestli tam byla mladá či stará matka proč vykousala jen tři matečníky a ne všechny. ( Ta mladá neoplodněná mi ale vlastně vůbec nenapadla, neměl jsem poznamenáno, že tam byl nějaký původní vyběhlý matečník ) A taky, že jsem následně u tohoto včelstva, neviděl ani loupež, ani deformace včel, ani lezoucí včelu po proletu. To bych určitě zapsal a když něco takového vidím, tak hned znásobím dobu pozorování.

Ale věřím, že jsem si těmi oddělky přenesl problém z tamtoho stanoviště k domu a následně šel oddělek za oddělkem. Nechávaly se vylupovat. Ale to jsem už registroval a snažil se postižené likvidovat. Nešlo to však zastavit a přišel jsem tady u domu o asi 29 oddělků. Pár jich přežilo až do teď, pár jich nepřežilo zimu. Nevím jestli těch pár zachránila KM , geny nebo až skoro v listopadu daný pelyněk. Padly i některá další roční i dvouletá včelstva třeba 50 i 200 m daleko. Ale ty až v zimě. Asi to byly ty co oddělky vylupovaly. Měly pod opuštěným plodištěm nektar nebo spíš cukerný sirup ( oddělky jsem krmil sirupem ) Nestačily to ani přenosit a zavíčkovat.

V ten podzim jsem se začínal potkávat s těma minirojíkama. Tehdy jsem ještě nevěděl že je to příznak NC. Některé ty rojíky ani neměly matku. Jenže to už bylo rozhodnuto a tento rojík vylétne stejně už za "bodem zlomu" a určitě by nic nepomohlo. Jen benzín.

Jsem rád, že jsem tehdy mohl pozorovat alespoň tu pozdní část průběhu té NC. Ten počátek kromě těch podivností s matkou jsem ale vůbec nezaregistroval. Už se těším na příště. Třeba si všimnu i příznaků před "bodem zlomu". Ale na druhou stranu se k nim možná už tak jednoduše nedostanu. Protože už loni jsem jakékoliv včelstvo, které bylo trochu podezřelé hned na jaře přemetl. Taky už oddělky nechci shromažďovat na jednom místě. Člověk si to zkrátka musí prožít. M.M.

RE: Virózy - Leoš Dvorský - 15.01.2021 08:51 AM

Mirku, ten tzv hladový roj nemusí mít vůbec co do činění se zásobami i když je to po hladu pojmenováno. Jenže včely se "rojí" i proto , že řeší nějaký problém. Ono se to u nás o tom vůbec nemluví. Ježe já mám tohle v krvi už z mládí. Tehdejší včelaři nebo alespoň ti, se kterými jsem se stýkal, to moc dobře věděli. Jinak. Například ona včela Apis cerana , cerana to dělá zcela pravidelně i 3 x do roka. Já vím, je to jiný druh u nás se tohle fakt nezná.Proto se to pomíjí. Nemluvě o vědění, tedy když ti to projde rukama. Tohle mám za sebou a tak vím, že tohle dělají i včely druhu Apis melifera, tedy ty naše. Stále to v nich je a bude. Mám to dokonce zfotodokumentované na konkrétním případu.V našem pásmu k tomu jen není dostatek času. Jenže k částečnému ozdravení včelstva to vede. Dá se to tedy využít pro naší praxi. Hladový roj je spíše o migraci. Podle toho, co jsi dále popsal, to na 80% byla ta NC. Tohle jsou věci, kterýma se dost dlouho zabývám. Je to takový jiný, protože u nás vůbec není s kým si vyměnit zkušenosti a navíc musím vymýšlet jiné postupy, než které bych měl k dispozici jako zaměstnanec nějakého ústavu. Ale i to má své přednosti. V mém okolí se to letos také tak vyskytovalo, jak to popisuješ. Nic neočekávaného.Nevědomí řeší kleštíka a šťavelku, což je návrat do bludného kruhu. Šance pro jedy je jiná cesta, než než šance pro včely, kterou jdu já.
Ještě jednu věc. Když už máte rozebrané včely, tak si všímejte důlkadně plodu. Já vždy zapisoval min. množství v dm, poměr zavíčkovaného/otevřeného, umístění, jak je vnořen do zásob, samozřejmě celistvost a pod. Zde se zdravotní stav vždy nějak projeví a to nemám namysli vůbec MVP nebo hnilobu plodu. Plodové těleso je svatyně a tak se s ní musí i zacházet. Nejen pro začátečníka je to jeden z největších zdrojů stěžejních informací. Jak tady začne něco haprovat, je třeba zapnout v hlavě alarm. Každé otevření včelstva je pro něj stres, což je nejhorší nemoc. Když už to musím udělat, musím z toho vytěžit alespoň maximum informací.ld

RE: Virózy - Miroslav Matucha - 15.01.2021 08:30 PM

(15.01.2021 08:51 AM)Leoš Dvorský napsal(a):  Mirku, ten tzv hladový roj nemusí mít vůbec co do činění se zásobami i když je to po hladu pojmenováno. Jenže včely se "rojí" i proto , že řeší nějaký problém.

Pak by ten nečekaný pozdní odlet nemocných včelstev měl mít název sebevražedný, ozdravný nebo očištovací roj. Ten termín hladový je pak zavádějící. M.M.

RE: Virózy - Leoš Dvorský - 15.01.2021 08:57 PM

Jasně, ale tak nějak je to vžité z dřívějška. Klidně si vy mladí vytvořte nové termíny, definice ať tomu rozumíte, vy v tom budete žít. To víš, já jsem konzerva. To co uvádíš, je také srozumitelné. Hlad má ale mnoho podob. Mmj. včely se i rojením aklimatizují na nové podmínky. Rojení je takový reset .....ld

RE: Virózy - Miroslav Matucha - 15.01.2021 10:52 PM

(15.01.2021 08:51 AM)Leoš Dvorský napsal(a):  Ještě jednu věc. Když už máte rozebrané včely, tak si všímejte důlkadně plodu. Já vždy zapisoval min. množství v dm, poměr zavíčkovaného/otevřeného, umístění, jak je vnořen do zásob, samozřejmě celistvost a pod. Zde se zdravotní stav vždy nějak projeví a to nemám namysli vůbec MVP nebo hnilobu plodu. Plodové těleso je svatyně a tak se s ní musí i zacházet. Nejen pro začátečníka je to jeden z největších zdrojů stěžejních informací...Když už to musím udělat, musím z toho vytěžit alespoň maximum informací.ld

Evidenci tohoto druhu jsem dost podceňoval. Mně stačilo, že bylo plodu dost a že se mi líbilSmile Napadlo mě, jestli by nešla použít nějaká aplikace, počítadlo,.., kterým by se kontrolovalo česno a počítalo, kolik % včel se nevrátí. Bylo by to stejné jako kontrola plodu jen pár dní opožděné. M.M.

RE: Virózy - Marek Pomp - 18.01.2021 10:22 AM

Mirku,
počitatlo včel opravdu existuje. (Nabídla mi to dnes reklama na google.)

https://beehivemonitoring.com/cs/domu/77-po%C4%8D%C3%ADtadlo-v%C4%8Del-8588007887029.html

Technika by možná(!) mohla pomáhat, ale moje cesta to asi nebude (jak to, že to google pořád ještě neví?)
Marek

RE: Virózy - Miroslav Matucha - 20.01.2021 12:11 PM

Dost drahé na hodně včelstev a na jedno by to asi nemělo smysl. Muselo by se to vyhodnocovat vzhledem k počasí i ročnímu období a asi i poměřovat s ostatními včelstvy aby to mělo nějakou vypovídací hodnotu. Ale určitě by to včelstvo bylo víc pod kontrolou než nyní když se dostanu k jednotlivým včelstvům v průměru tak jednou týdně. Některé i měsíc nevidím. A předloni jsem dokonce na jedno zapomněl a vzpomněl jsem si po půl roce až v říjnu. Mít ale jen jedno "domácí" stanoviště a porovnávat výstupy v počítači s pozorováním na česně by mohlo být zajímavé. M.M.

RE: Virózy - Vojěch Jeník - 13.06.2022 10:36 PM

Ahoj, pozoroval jsem před/pod česnem trubce s DWV. Většinou úplně bez křídel, viz fotky.
https://drive.google.com/file/d/1EIpQ2F580eKGrcY59JjXuhurVhGQosQX/view?usp=sharing
Před česnem jednoho úlu je špalek, na kterém jsem za den našel cca 5 takových trubců. Pak jsem ale viděl i včelu, která jednoho trubce shazovala ze špalku.

U druhého včelstva jsem viděl jen jednoho lezoucího trubce s jedním křídlem:
https://drive.google.com/file/d/1E7RHO4VOxT7xOlNAlNmCq4FHWfi9nobp/view?usp=sharing

Poslední oddělek (nejslabší) je zdá se bez příznaků, nicméně je ještě cca 4 týdny pozadu oproti těm dvěma (i prolety byly u těch dvou v půlce února, u třetího v půlce března).

Včelstva jsou loňské oddělky. Jsou na 4 nástavcích (dával jsem jeden nad, jeden pod, protože byly v podstatě na jednom nástavku - rozšíření 29.4.). Jsem v v 500 m.n.m., ale v uzavřeném údolí. V medníku jsou teprve cca 2-3 týdny. Matky jsou loňské (ta dvě včelstva), respektive 2020 (to třetí) a měly by být sestry. Bohužel jinou genetiku nemám (teď se chystám na chov matek, ale mohu doufat jen v nové geny od trubců).

Otázka je, jaké množství včel s DWV je ještě v pořádku a případně co s tím. Vím, že informace jsou neúplné, ale chtěl jsem se i zeptat, na co se zaměřit, než budu včely prohlížet.
Díky.

RE: Virózy - Leoš Dvorský - 15.07.2022 07:42 AM

Vidím, že ti nikdo neodpověděl. Možná je to i proto, že jsi nijak své podezření nekvantifikoval, ačkoliv to je pro relevantní diskuzi zásadní. Pokud se chceme o něčem vážně bavit, je třeba to NĚCO definovat, abychom mluvili o tom samém a pak to NĚCO kvantifikovat. No ale vezmu to od konce.
Jaké množství včel s DWV je ještě v pořádku? Jeden může říci, že když je ve včele vir DWV, tak už v pořádku není. Jiný zase řekne, že to nemusí nic znamenat pokud se nezačnou projevovat klinické příznaky a nepropuká skutečné onemocnění. Onemocnění jedné včely neznamená onemocnění celého včelstva. Proto je nutná ta kvantifikace, kterou nalezneš na mém webu, jinde jsem podobnou nenašel.
Z obecného pohledu je asi zřejmé, že viry jsou prakticky všudypřítomné a k onemocnění na ně je třeba určitých podmínek. Chceš-li aktivace. U včel se jako aktivátor nebo dokonce katalylzátor označuje kleštík. To je ale problém, protože těch aktivačních vlivů je celý řetězec. Podle mne jde o záměrně šířenou dezinformaci. Jenže kleštík se dobře počítá, tak to všichni opakují do zblbnutí, ale včely této drtivé většině včelařů stále hynou. Tak bude asi něco v tomto přístupu špatně.
Předně v případě viróz nejde o kleštíka, který je jen jedním z řetězce možných spouštěčů, ale o imunitu.
Imunitu včely, včelstva. To jsou různé věci, které je třeba rozlišovat.

Nebudu tu jednotlivé články toho řetězce vlivů vyjmenovávat, ale většinu z nich může člověk ovlivnit. Nejhorší NEMOCÍ je STRES. To si přečteš snad všude, ale nikdo se to nesnaží přenést do praxe, protože by musel měnit tu nesmyslnou, od přírody příliš odtrženou zootechniku. Tady bych na tvém místě hledal příčiny právě zde. Jinak v tom čase a při správné architektuře díla by ti trubci ukazovali, že vše je prozatím OK. Jen udržet tu pravděpodobnou rovnováhu. No a to je zase jen na tobě. Pokus se ale nyní vše kvantifikovat podle doporučené metodiky a pak případně jednej.
Tzv. přítel na telefonu je nejhorší metoda vedení včelstev, to mi věř.

Víš, Kolumbus se také vydal hledat cestu do Indie směrem na západ a ne na východ, jako ostatní. No a objevil Ameriku.

Nevím, jak výstižněji to už napsat, abych nemusel popsat desítky stránek. No ale on to jednou nějaký vědec konečně taky pochopí. Jenže včelaři by to měli pochopit dříve, protože jde o včely jim svěřené. Stačí se je jen snažit pochopit a ne to jen předstírat.

Na začátku tohoto století se ve Francii prováděly pokusy. Sledovaly se viry u relativně zdravých včelstvech u včel (3x do roka) , larev (také 3x do roka) a kleštíka (na podzim po ošetření akaricidem) na 36 včelnicích s cca 25000 včelstvy. Mapování se provádělo PCR technikou. Výsledky přítomnosti virů byly následující:

u včel, u larev, u V.d.
DWV(vir def. křídel) 97% 94% 100%
SBV (pytlíčkovitou plodu) 86% 80% 40%
CBPV (vir chronické paralýzy) 28% 0 0
ABPV (vir akutní paralýzy) 58% 23% 36%
BQCV (vir černání matek) 86% 23% 0
KBV (kašmírský virus) 17% 6% 5%

No a nyní záleží na každém, jak se v těchto údajích bude orientovat.

Z dat se dá odvodit, že virové infekce se vyskytují trvale ve včelstvech i přes nepřítomnost klinických příznaků. To napovídá, že nemoc by mohla propuknout následkem vlivů prostředí (řetězce vlivů), které by vedly k aktivaci rozmnožení virů ve včelách.

U DWV je to celkem jasné, tady vliv kleštíka může být. Jenže tahle varianta je nejviditelnější (včas rozpoznatelná), tudíž nejlépe zvládnutelná. Já říkám, že tohle je brnkačka. Kdo to nezvládne (samozřejmě bez chemie), když už tomu nedokáže předejít, neměl by vůbec včelařit nebo by mu to mělo být úředně zakázáno.

U virů je třeba si uvědomit, že je přítomen určitý mix, kde často převažuje 1 vir a ostatní jsou v tom mixu okrajové. Na tom, ale který bude příčinou infekce v těle včely a potažmo možná včelstva, je třeba právě ten spouštěč. Zatímco u DWV můžeme kleštíka z tohoto pohledu považovat za možného spouštěče, u ostatních to podle mne tak není. A v tom je řešení pro včelaře.

Například z mého dlouholetého sledování vím, že je velmi častou příčinou úhynů nedostatečná imunita včelstev na vir chronické paralýzy (CBPV). Jenže to vám nikdo neřekne z mnoha důvodů. Kdyby totiž tyhle informace uměli včelaři využívat, nebyly by granty a dotace na tak zvaný výzkum a šlechtění a přerušily by se penězovody některým lidem, organizacím a to nelze přeci dopustit.

Myslím, že málo kdo se věnuje šlechtění na vyšší odolnost u nás jako já (pokud vůbec někdo). Přesto tvrdím, že genetika hraje roli jen z 20% a zbytek (80%) je na včelaři.
Ten může imunitu svých včelstev ovlivnit nejvíce a svá včelstva posupně imunizovat.
Základy, jak se to dá dělat, jsem řekl loni na prosincovém semináři v Turnově.
Mám za sebou spousty pokusů (důkazů), tak si to mohu dovolit tvrdit.

Ale stále platí CUI BONO (v čí prospěch).

Kdo bude mít z uvedeného ? Jistě ne chovatel matek, který tvrdí, že se zaměřuje na šlechtění a prodej matek. Tak by se dalo pokračovat.

Snad ti to pomůže se nasměrovat tím správným směrem.
ld

RE: Virózy - Vojěch Jeník - 15.07.2022 10:12 AM

Díky za odpověď, Leoši.
Když zpětně čtu, či jsem napsal,chápu, že nikdo neodpověděl. Mezitím jsem znovu pročetl Tvé dokumenty o nemocech a udelal z dvou nejsilnějších vcelstev oddelky-jednak jako ozdravné a jednak k rozmnožení vcelstev. Uvidím, jestli to pomohlo.
Vojta

RE: Virózy - Leoš Dvorský - 15.07.2022 01:46 PM

Hlavně nezapomeň na druhý krok. T. j., odebrat z oddělku u mladé matičky první plást se zavíčkovaným plodem. Ten 1 plást oželíš a ony to hravě doženou. Zbytek domluvíme přes SZ.

RE: Virózy - Roman Smejkal - 25.05.2023 08:42 AM

Prosím o radu ohledně DWV. U dvou letošních oddělků nacházím na koberci před úly denně několik trubců občas včelu s DWV.
Jelikož poškozených včel není moc, chystám se odstranit první zavíčkovaný plod nové matky, LD ale uvádí odstanit celý rámek, je tím opravdu myšlen celý rámek a nebo stačí vyřezat
zav. plod ??
Mateřské včelstvo od tohoto jednoho oddělku stejný problém plus nějaká včela s krátkým zadečkem, denně jen pár jedinců.
Zde bych zkusil pro začátek odstranit trubčí plod..
Jsou to správné zásahy ??
Děkuji Roman Smejkal.