Forum Šance pro včely
Thymol - Verze k tisku

+- Forum Šance pro včely (https://forum.sanceprovcely.cz)
+-- Fórum: Chov a ošetřování včelstev (/forum-Chov-a-osetrovani-vcelstev)
+--- Fórum: Léčebné prostředky (/forum-Lecebne-prostredky)
+--- Téma: Thymol (/tema-Thymol)

Stránky: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Všechny stránky

Thymol - schützmeister - 14.06.2013 10:31 PM

A jak thymol, už jste to někdo oskusil ?

RE: Thymol - Debora - 15.06.2013 10:31 PM

Já jsem to zkusila, ale me to nepresvedcilo. Thymol prekryje vúni vcelstva, odzbrojí strázkyne na letácku, tak ze je vcelstvo vydáno na pospas jiné haveti a hrozí vyloupení. Pokud si to nekdo preje vyzkouset, tak snad jen v oblasti, kde nejsou vcelstva bez osetrení thymolem.

RE: Thymol - Debora - 12.08.2013 12:05 AM

Thymol nebo biochemická zbran?

Apiguard distributed in the USA by Dadant & Sons, Inc

Mechanismus účinku není dosud zcela znám. Jedním z možných mechanismů je denaturace bílkovin.

Huh

Složení: Akarizid Thymol (C10H14O), Carbomer (C3H4O2), Triethanolamin (C6H15NO3), Voda (H2O). Prostředek se spojuje s bílkovinami DNA (katalysátorem je Triethanolamin). V prinzipu se tedy jedná o programované usmrcení bunek.

Skrývá se ve zkutečnosti pod zdánlive "neškodnou" látkou thymolu šílená biochemická zbraň?

Denaturace proteinú, polarisaze (proces, při němž tělesa původně elektricky či magneticky neutrální získávají elektrické či magnetické vlastnosti ) bílkovin a DNA je kromě jiných vlivú spojována s CCD. Varroa je nebezpecná jen pro oslabená včelstva.

Jedno včelstvo bylo chytřejsí než já, zmumifikovalo propolisí mističku Apiguardu.

RE: Thymol - Leoš Dvorský - 12.08.2013 08:45 PM

Já jsem i letos zkoušel Apiuquard, zde jsou moje poznatky:.

1) na jaře v žádém případě, omezuje to matku v kladení.
2) totéž při snůšce.l
3) ihned po snůšce, přestávce po slunovratu, ano
4) v srpnu ne, nebo jen jednotlivým včelstvům, kvůli možný mloupežím.
5) docela se osvědčil v září i když to výrobce nedoporučuje
6) pro nás v každém případě snažit používat s rozumem, bodově.
7) je to pohodlné,
8) berte to ale tak, že já když už, tak včely jen lechtám.
9) bral bych to jako určitou záchrannou brzdu.
10) žádný strašák to ale není
11) samozřejmě velmi opatrně , žádná slepá víra a chce to výzkum, konečná to není ani omylem, ale to platí i pro kyseliny,tady to již všichmi víme a umíme si poradit.

RE: Thymol - schützmeister - 28.06.2015 01:22 PM

Zkoušel někdo z vás Thymovar ?
Nasazuju letos prvně a dle všeho se to jeví jako maximální spokojenost - tak jenom jestli to nejni jen můj dojem ?
Primitivní nasazení, žádný problémy se včelama, smrdí to jen minimálně - až se mě zdá, jestli jsem nekoupil nějakej prošlej ? Surprised
Oproti KM ošetřené včely skvěle jedou - až bych řekl, že to působí nejen na varoa ? Tongue
Protože mám velmi nedůvěřivou povahu, nějak v tom pořád hledám dajaký chyták - tak jestli jste to někdo testoval, prosím o zkušenosti.
Zatím to teda ode mne má plný počet bodů, a chápu, že ve Včelařství, hlásný troubě výrobců Gabonů, o tom nemůže být ani řádek. Big Grin
Nasazeno od začátku června v silných oddělcích. Asi to koupím i do mateřských.

RE: Thymol - Tomáš Palata - 28.06.2015 09:52 PM

Mně se poštěstilo si ho vyzkoušet zadarmo v rámci práce jedné studentky MVDr.Klímy. Bylo nás samozřejmě po republice víc. Nahlásili jsme počty testovaných včelstev a dorazil na to v určitém množství thymovar. Pokud bych to z mého subjektivního pohledu hrubě shrnul:
1. Drobné překvapení - pokud si mlhavě vzpomínám, tak podle návodu se toho thymolu mělo dát na úly v dané sestavě víc. Dal jsem ale množství, co bylo zasláno.
2. Pachový vjem výrazný - celou další sezónu to bylo v úle cítit a ani propolis to nepřehlušil. Důsledně doporučuji v době použití thymolu nemít ve včelstvu ani plásty ani nástavky používané na med. Ostatně zmiňují se o tom i v návodu. Mimochodem dnes jsem bral z půdy vaničky na krmení a ještě je z keramzitu v nich thymol cítit. A to jsou 2 roky.
3. Spad během léčby - tady zklamání. Čekal jsem víc. I když já vlastně nevím, jak thymol na roztoče působí. Hubí je, nebo sterilizuje, nebo jinak znepříjemňuje život... Nevím. Každopádně nepadali v takovém množství a tak intenzivně, jako při použítí KM ve stejném období.
4. Výsledná redukce počtu roztočů thymolem oproti nepoužití žádné chemie mi přišla nevýrazná. Očekával bych řádově jiné hodnoty. Kontrolní včelstvo, co nedostalo v období červenec - září žádnou chemii, tak mělo spad po fumigaci 200 VD. Včelstva, co byla pod thymolem, měla spad cca 130 VD. Takto malý rozdíl bych spíš přičetl rozdílné přirozené obranné dispozici včelstev, než výsledku použití thymolu. Ale ještě jednou k výsledkům upozorňuji - nemohu zaručit, že jsem použil množství thymolu podle návodu.
Celkově jsem z toho byl spíš rozladěn, ale cíl byl splněn. Včelstva vyzimovala. Otázka je, jestli by nevyzimovala i bez thymolu...
A na závěr tabulka s průběhem léčení:
[attachment=1209]

RE: Thymol - Evžen Babík - 29.06.2015 02:44 PM

Byl jsem ve stejném testu u Z. Klímy.
Oproti doporučení výrobce jsem vložil jen 2 pásky do prostoru 4 nástavků.
Ukončil jsem ovzorkováním včel práškovým cukrem a při nálezu kleštíků nasadil KM.

Plus:
- pohodové a rychlé vložení 2 pásků mezi plodiště a mednou komoru

Minus:
- měsíc včelstvo pod silnou vůní a pří vysokém spadu kleštíka doporučuje výrobce opakování ještě jeden měsíc
- na větrném stanovišti nezabral, kleštík šel dolů až po KM, ...
- 2 pásky 100Kč
- doporučení léčit celé stanoviště kvůli slídivosti
- nemožnost nasadit před medobraním

Nenašel jsem důvod, proč by měl nahradit KM.

Na "léčení" oddělků nemám jasno,
držím palce a hodně zdaru.

RE: Thymol - schützmeister - 30.06.2015 01:08 PM

(28.06.2015 09:52 PM)Tomáš Palata napsal(a):  1. Drobné překvapení - pokud si mlhavě vzpomínám, tak podle návodu se toho thymolu mělo dát na úly v dané sestavě víc. Dal jsem ale množství, co bylo zasláno.
2. Pachový vjem výrazný - celou další sezónu to bylo v úle cítit a ani propolis to nepřehlušil. Důsledně doporučuji v době použití thymolu nemít ve včelstvu ani plásty ani nástavky používané na med. Ostatně zmiňují se o tom i v návodu. Mimochodem dnes jsem bral z půdy vaničky na krmení a ještě je z keramzitu v nich thymol cítit. A to jsou 2 roky.
3. Spad během léčby - tady zklamání. Čekal jsem víc. I když já vlastně nevím, jak thymol na roztoče působí. Hubí je, nebo sterilizuje, nebo jinak znepříjemňuje život... Nevím. Každopádně nepadali v takovém množství a tak intenzivně, jako při použítí KM ve stejném období.
Takže jsi jich měl kolik na kolik ? Ať to má nějakou souvislost.
S tím smradem - to mě zajímá nejvíc - jestli mě nedali nějaký prošlý teda ? Ikdyž problém bude možná v tom, že tymián je mé nejoblíbenější koření, takže úly teď krásně voní. Huh
Dal jsem dva pásky na jedno plodiště 39x30 - silné oddělky, na spad dlabu, to nejni směroplatný, už proto, že teda v porovnání s tebou mě na zimu po chemii padají v tisících, takže je celkem jasný, že u tvého zamoření žádný vhled do funkce.
Jak říkám, jeví se výrazně dobře, což ale zase může být těma zimníma ztrátama, nevím. Oproti KM teda výrazně lepší rozvoj, to se nedá porovnat. A jednoduchý.
Uvidíme v zimě.

RE: Thymol - Tomáš Palata - 01.07.2015 10:03 PM

Jestli chápu "kolik na kolik" správně, tedy kolik pásků na kolik nástavků, pak dva a půl pásku na tři nástavky L159. A s tím spadem po 1.fumigaci. Některé roky padají ve stovkách, některé roky v tisících. Třeba jako loni... Smile

RE: Thymol - schützmeister - 02.07.2015 12:20 PM

Loni, teda tady, nepadali roztoči, ale včely. Confused
Že by to mělo roční skluz ?
Dávkování je to normální - já nabyl dojmu, že jsi říkal, že jich dali málo, tak jsi jich dal míň ?

RE: Thymol - schützmeister - 11.07.2015 01:45 PM

Tak jo, už smrdí dost, ale jinak žádný problémy ani v největších hicech - oproti KM teda rozdíl.

RE: Thymol - schützmeister - 17.04.2016 01:25 PM

Tak zatimní mé shrnutí použití Thymovaru .
Dával jsme jak to šlo po snůšce. Protože jsem to blbě přečetl, dal jsem 2celý pásky na nástavek / tedy většinou 4 celý na včelstvo - 2x DDD /. Vyndaval jsem to zase jak to šlo, tedy některé až letos v dubnu. A hodnocení :
1. naprosto pohodové léčení. jednoduše tam, jednoduše ven.
2. včelám to nijak nevadilo - žádný slídění, rabovka, stahování se dolů. Pohoda, klídek. A to v extrémním létě s teplotami jen lehce pod 40st. Ty co to tam měli celou zimu to obalili propolisem a drobet se odtáhli, jinak nic podstatnýho.
3. naprosto zjevný pozitivní efekt už měsíc po nasazení - podstatně silnější včely než ostatní, u mě to ale přičítám tomu, že to zabralo i na zvápenatění a obdobné nekalosti. Nepozorovatelné spady / tedy v řádu jednotek ks. VD po léčbě /
4. vyzimování v klidu, včely extrémně silné, tam co pásky zůstali na zimu se jeví pozdější nástup plodování, ale hravě to dohání.
5. smrad - při nasazení vůně tymiánu, zjara už v podstatě nic, ale nechané pásky smrdí i na jaře. Dlouho to vydrží. Vyndané plásty v podletí smrdí dost. Vysmradí i skladovou místnost. Teď, při nasazování medníků jsou cítit jen při kontaktním šňupání - tedy aspoň doufám, že do medu to ještě lehce provětrají a snad tam nic nebude.
Takže, když to shrnu, uvidíme co med, jinak ale co do účinku, nasazení je bezproblémové - s KM se to nedá vůbec srovnávat, účinost jistě ovlivnilo extrémní léto, takže uvidíme ještě až bude chladné.
Zcela jistě se tím ale nedá nic zkazit a má to systémový účinek - ne jen VD - cena je dle mého úměrná perfektnímu rozvoji v podletí.
Nevím, kde se berou různé fámy o rabovce, tlumení plodování, strašného smradu. S ničím takovým jsem se nesetkal - a to jsem nasadil dvojnásobnou dávku.
Počkáme teda na med, a když nebude tymiánový, tak je Thymovar naprosto super a zahazuju všechnu KM. No, počkáme a uvidíme. Cool

RE: Thymol - Debora - 28.05.2016 12:47 PM

(28.05.2016 12:07 PM)schützmeister napsal(a):  
(27.05.2016 03:34 PM)lyn_x napsal(a):  Thymovar i apiguard jsem si vloni pořídil, ale zatím nepoužil .. zkusím to, dík za tip. Smile Jestli máš zkušenost s oběma, můžeš porovnat?
Apiquard jsem nezkusil, nevejde se mě do úlů.

Erfahrungen und Studien bei der Varroabehandlung mit Thymovar, APIGUARD und API Life VAR

RE: Thymol - schützmeister - 28.05.2016 03:10 PM

Co asi nebude úplně pravda, že rezidua ve vosku nejsou problém, protože se thymol rychle odpařuje.
Podle toho co jsem zkusil, to platí na půl. V ůle, za vyšší teploty, se fakt odvětrá celkem rychle, pokud tam pásek není - samotný pásek ale smrdí i na jaře, když ho včely nevynesou. A smrdí i celou zimu v popelnici u baráku. Potřebuje prostě teplo.
Vyvětrání souší mimo úl je ale problém, zdá se, že za nižší teploty ve skladu prakticky nesublimuje vůbec, nebo jen velmi zvolna - ty co byly v úle za intenzivní léčby v srpnu a pak vyndány smrdí dost, ty co tam byli dýl, vyčichly v úle.
Čili se mě jeví - ideál neléčit s medníkovými plásty, nebo druhá varianta, z jara nasadit včas před snůškou, aby stihly v úle vyčichnout. Nenasazovat tyto do snůšky. K tomu je právě dost zavádějící návod : nedávat ve snůšce je jasné, ale nedávat na první snůšku z jara je blbost, protože ikdyž tydle plásty dám na třetí snůšku budou smrdět úplně stejně. Je třeba je prostě dát dostatečně před snůškou, nebo vyvařit.

RE: Thymol - straka - 29.05.2016 09:03 AM

ALTERNATIVA
1) vyřadil jsem veškerou chemii i KM(pro podezření, že může ohrozit matku), nemám varroázu, nemám nosematozu, pokud čekáte "nemám včely", zklamu Vás. mám dvoje poměrně silné.
2) jsem možná na stopě : Co, když nemoci způsobuje většinou chybná nedořešená "klimatizace" úlů a to vede k prochlazení včelstev!!! a potom důsledné "léčení" chemií !!!
3) chyby včelařů (včetně mě) je třeba dát stranou problému
4) je třeba vyvarovat se při množství parametrů v systému ponoření se do problému a s použitím logiky a příčinné souvislosti používat v tvrzeních proti sobě navzájem vybrané parametry a používat je jako "důkazy" !
(stejné jako problémy u kvantové fyziky- viz internet)
Pozn.
V jedné chudší rodině vařili, vždy čaj několikrát za sebou ze stejných sáčků a libovali si "jaký má ten čaj pěknou barvu!"........................... po létech si všimli, že byl rezavý cedník !!!
Straka Dehtin

RE: Thymol - lyn_x - 29.05.2016 12:43 PM

Straka: Jak dlouho ty dvoje včely máš prosímtě?

RE: Thymol - straka - 29.05.2016 06:34 PM

(29.05.2016 12:43 PM)lyn_x napsal(a):  Straka: Jak dlouho ty dvoje včely máš, prosím tě?
ul TACHOVAK č. 0 (klasika).......................................................................​.......................................................... asi 2 roky.
ul. DEHTIN č. 2 beznástavkový - experiment, je v něm roj původem z úlu č. 0 vzdálenost asi 40 metrů....................asi 10 dní.
částečná ověření proběhla, problem definován, ještě není vyřešen, na úlu DEHTIN č. 2 probíhá přestavba za provozu "pod napětím"
předávám pouze přání včel a ty jsou tu miliony let.
Straka Dehtin

RE: Thymol - straka - 30.05.2016 11:05 AM

Jen asociace není argument ani důkazy:
1) Včely v srdci stromů, včely převážně samy rozhodují o "klimatizaci", Včely a kláty, snaha o návrat k ověřenému včely hodně zvyklé, samy určují "klimatizaci" , dřevo velkou tepelnou setrvačnost i
vlastnosti podobné minulosti. včelař se vyhýbá chemii, a měně v nich vrtá(omlouvám se domněnka) kláty znám jen zvenku
2) Včely nastěhovány do úlových sestav většinou s nevyhovující "klimatizací", včely se jen přizpůsobují, někdy to nejde, prochladnou a nastupují nemoci, snížená imunita, místo odstranění problému
nastupuje chemie a bud včelstvo dostane dále mimo hranice přežití nebo vychová další nemoci rezistentní ( zvláště citlivé jsou oddělky)
3) Proč má úspěch úl s termosolárním ohřevem(nevýhoda je drahý...)
4) Včely chtějí teplo, nápad tak je obalím polystyrenem nemusí nic řešit, jen jeden parametr a má vliv na druhé
6) Včely nechám volně přístupné ovzduší - prochladnou zvláště v zimě když je přivřu mohou se udusit
7) Dole uzavřený úl i podmet vede k plnění úlu CO2 odspodu jako do nádoby, škvíry v úlu to někdy zachraňují
při určité koncentraci hyne vše, pozoroval jsem, že vosy jsou na CO2, citlivější a dříve v podmetu hynou, že by včely dříve v dutinách musely vydržet více,
do určité koncentrace co2 příznivé, potom udušení, vosy mají hnízda jinak.
8) Vliv větru dříve v dutinách eliminován, v ne dobře vyřešených úlových sestavách může mít v zimě vliv na prochlazení a také
na srážení vlhkosti, vznik "prádelny", nedobré pro včelstvo(plísně), zdá se, že relativní vlhkost by měla být změřena a docílena kolem 60%,
nosematoza je také příbuzná plísním
9)silnější včelstva odolnější, není to tím, že si "vyrobí" větší teplo na rozdíl od malých oddělků, člověk se také brání zvýšenými teplotami
roje jsou lepší než oddělky a letos je jich dost a zákoník umožňuje jejich "ubytování"
Hasiči by měli do databáze ŠPV do inzerce nejprve výrazně informovat o roji, než ho zahubí
11)přerušení asociativních---- úvah jedu na trh jestli nemají Tymián, ani nevím jestli to kvete, zasadit kolem úlů bude možná lepší
nechat včelám byliny vybírat než jim předepisovat kvoty(je to také chemie), kolem úlů už mám oregano(dobromysl) a
mateřídoušku tak přidám tymián(na tu myšlenku mě přivedl příspěvek THYMOL)
¨Straka Dehtin

RE: Thymol - schützmeister - 30.05.2016 12:21 PM

(30.05.2016 11:05 AM)straka napsal(a):  9)silnější včelstva odolnější,
Tohle je myslím malinko klam. V literatuře je to zdůrazňováno - myslím ale. že hlavně pro eventuelní množství medu.
Síla včelstva je daná hodně časem a podmínkama, která mají, na to, aby dorostla. Tzn. když na podzim spojím 3 dohromady, nebo se mě ten rok nevyrojí, jsou logicky silné. Ne tak ale odolné. U silných se daří roztočům a přinesou kdeco i z venku.
Mě vychází jako odolné jednak ty genově raketově startující - ale maj velkou axcelareci, takže v zimě nemusí být nejsilnější a pak nové oddělky na novém díle - ty, ač výrazně slabší, dopadají z jara líp, jak kmenový nezrojený, tak či onak.
Síla samotná je asi špatná veličina pro hodnocení odolnosti.

RE: Thymol - Debora - 30.05.2016 12:23 PM

(30.05.2016 11:05 AM)straka napsal(a):  Hasiči by měli do databáze ŠPV do inzerce nejprve výrazně informovat o roji, než ho zahubí

napřed by muselo mít ŠPV funkční databázi. To znamená, že když hasiči hlášené včelstvo ŠPV oznámí, musí se někdo dobrovolně najít, kdo se o včelstvo postará. Pokud toto nebude fungovat, budou se včelstva nadále likvidovat.

RE: Thymol - schützmeister - 30.05.2016 12:33 PM

Není to čistě náhodou nezákonný ? Těžko do toho hasiči pudou.

RE: Thymol - Debora - 30.05.2016 04:26 PM

pokud včelstvo nepřesouváš z ohniska MVP, proč by to mělo být nezákonné? Hasiči budou rádi, když se do jejich databáze zaregistruješ.

RE: Thymol - Jindřich Šafránek - 31.05.2016 02:09 PM

(30.05.2016 04:26 PM)Debora napsal(a):  pokud včelstvo nepřesouváš z ohniska MVP, proč by to mělo být nezákonné? Hasiči budou rádi, když se do jejich databáze zaregistruješ.
Já myslím že je nařízeno likvidovat NEZNÁMÉ roje, pokud jej ale znáš, nemuže tě nikdo nutit jej likvidovat. Spíše jde o majetkový vztah, kdyby se majitel vyrojeného včelstva , tebou sebraného o něj u tebe přihlásil.

RE: Thymol - Víťa - 31.05.2016 09:44 PM

(31.05.2016 02:09 PM)Jindřich napsal(a):  Já myslím že je nařízeno likvidovat NEZNÁMÉ roje
Jindro NENÍ. Jiná věc je převoz. V podstatě by se včely neměly převážet mimo katastr obce bez vyšetření, případně ošetření (ale které obce? Té, kde byl odchycen? Té ze které odletěl? Vyhláška prostě na roje nemyslí.) Ale neřešil bych to. Víc mi vadí lidé co jezdí v obci sedmdesátkou a že jich je. Tam jde o život, ne při převozu roje.
Ale jsme mimo téma. Téma je thymol. Jindro za týden ti ho převezu!

RE: Thymol - straka - 05.06.2016 04:19 PM

1) Vrátím se v čase : asi před 10 dny se mi nechtěně povedlo oddělek nakažený nosematozou ze šikmookého medu nějakou manipulací smíchat s částí roje ze sousedního úlu a litoval jsem,
že jsem nakazil sousední silný právě usazený roj, nosematoza však zmizela jako mávnutím kouzelného proutku, včelstvo z roje prosperuje již asi 14 dní
beze známky nakažení. Ted v souvislosti s příspěvkem THYMOL od p. Schutzmeistera jsem přišel asi na příčinu "zázračného" uzdravení a sice
před spojením části roje s nakaženým oddělkem jsem obě části včel i sousední roj postříkal pro sjednocení vůní rozprašovačem tím co bylo po ruce, aniž bych se v tom vyznal
majoránkou a tymiánem !!! a nyní mi začíná docházet, že THYMOL bude příbuzný s účinky Tymiánu, dá se dohledat... a bude vysoce účinný na Nosema ,

závěr: kolem úlu zakládám zahrádku s kořením : 5 keříků dobromysl, mateřídoušku, majoránku a nyní 5 keříků tymiánu po zjištění toho co umí,
nebudu včely postřikovat(je to také chemie), ale nechám je vybrat si koření, které právě potřebují, určitě se ve vůních vyznají lépe.
A ted k tomu Thymolu, proč ho kupovat za 100 Kč na úl, když čaj z něj má stejný účinek a nezapáchá, ale lépe bude, aby se včely léčily samy přímo na květech,
dočetl jsem se, že kvete dost dlouho.

2) dále mi na trhu byl doporučen keř Jestřábník lékařský, včely prý se po něm mohou utlouct, ale kde sehnat informace
včelky z beznástavkového úlu DEHTIN č. 2 nosí hnědý a žlutý pyl jak o závod, no mají postavit do podzimu 43 rámků(z mezistěn) a také konečně u nás začínají kvést akáty a lípa.
v dokončovaném úlu DEHTIN č.3 již byl dnes průzkumný oddíl hledající ubytování pro nový roj, v úlu DEHTIN č.0 (Tachovák) se podruhé připravují k vyrojení, mají to 40 metrů!

3) díky Schutzmeisterovi jsme na stopě tymiánu, možno zahájit ověřování bylin v SPV. zveřejněte prosím v SPV další bylinky pro včely
Straka Dehtín

RE: Thymol - Debora - 06.06.2016 11:47 AM

(05.06.2016 04:19 PM)straka napsal(a):  kolem úlu zakládám zahrádku s kořením : 5 keříků dobromysl, mateřídoušku, majoránku a nyní 5 keříků tymiánu po zjištění toho co umí,
...zveřejněte prosím v SPV další bylinky pro včely

otázkou není co umí bylinky, ale co umí včely v závislosti na lidech?
K bylinkám pokračování ve vlákně kvitnutie

RE: Thymol - schützmeister - 14.06.2016 12:20 PM

Tak zpátky k Thymolu. Smrdí, nesmrdí ?
Jarní med vytočen. Závěr - cítit není nic ani v chuti ani ve vůni. Léčba loni od srpna, některé záložní souše skladovány vně úlu ještě před vložením letos do medníků velmi lehce smrděly, celkem jsem se i bál. A nic. Cool
Takže když se k plástům přistupuje opatrně a dávají se dost včas, žádný problém.
Tímto Thymol opětně vřele doporučuju. A není to reklama. Zlatý Thymovar proti KM. To se nedá srovnávat. Problémy, které se často zmiňují, jsem absolutně nezaznamenal, krom teda té lehké vůně ještě z jara u souší mimo úl. Žádná rabovka, nijak jim to nevadí, funguje to skvěle, snadná aplikace. A včely jsou jednozančně lepší, než po amitrazu, kdyby někdo chtěl srovnat. Ve srovnání s KM to je řádově. Idea

RE: Thymol - Miroslav Matucha - 14.06.2016 02:11 PM

Nechal jsem ležet před týdnem přes noc klobouk na prázdném pytlíku od Thymovaru a doteď se mě dělá "šoufl", když si klobouk nasadím. Je to nechutné.
Nasadil jsem ho na apatické včelstvo s virozou, kde mi nejprve popadalalo stovky zchromlých trubců a objevily se první včely s DWV. http://forum.sanceprovcely.cz/tema-Virozy?pid=10826#pid10826 Nejprve jsem dal KM 180ml v Nassenheideru, po 15 dnech se stále objevovali trubci, kteří jen lezli a včely které odcházely pěšky od úlu. Dal jsem KM znovu a po pěti dnech mě přišel Thymol. Tak jsem ho vyměnil za KM. Smrdí to 5 metrů od úlu, ale první dny popadalo průměrně denně kolem 1000 VD. To předtím na kyselinu padali jen desítky až stovky. Nebo nebyli ještě narození. Nevím?
Ale při léčbě KM se mě objevovaly na podložce včely, obalené kleštíkama. Pravděpodobně jak nemohly létat a chodily po podložce sem a tam, spadlí kleštíci se na ně přisáli.
Po Thymovaru se taky objevují včely na podložce, ale nejsou na nich kleštíci. Kleštíků je spadlých mnohem víc, ale asi už padají mrtví či omámení.
Ale píšu to proto, že mně připadá, že včely jsou i nějak aktivnější něž při KM. Uvidím, jak se to bude dál vyvíjet. M.M.

RE: Thymol - lyn_x - 14.06.2016 05:20 PM

Taky se mi thymovar jeví jako dobrej prostředek. A pro začátečníky určitě oproti KM supr jednoduchá a bezpečná aplikace. To říkám po tom, co jsem asi před měsícem léčbou KM jedno včelstvo poněkud přizabil.. Thymovar zatím bez problému. Cítit to jde, ale tymián mi zrovna nevadí, není to taková žíravá "vůně" jako u KM. Dám report jak dopadne včelstvo, ale kleštíci padají o 106. Smile

RE: Thymol - schützmeister - 14.06.2016 06:50 PM

(14.06.2016 02:11 PM)MirekMatucha napsal(a):  Nechal jsem ležet před týdnem přes noc klobouk na prázdném pytlíku od Thymovaru a doteď se mě dělá "šoufl", když si klobouk nasadím. Je to nechutné.
No jo, no. Já dávám tymián i do míchanejch vajíček, tak jsem asi už rezistentní. Big Grin

(14.06.2016 02:11 PM)MirekMatucha napsal(a):  Ale píšu to proto, že mně připadá, že včely jsou i nějak aktivnější něž při KM.
Tohle můžu potvrdit, ono jim to totiž zjevně nevadí, zato KM jim vadí fest. Včelám.

RE: Thymol - Miroslav Matucha - 21.07.2016 01:54 AM

Před více jak měsícem jsem nasadil Thymovar do jednoho včelstva s virozou hned po KM ( viz http://forum.sanceprovcely.cz/tema-Thymol?pid=11171#pid11171 )
V okolí skončila snůška z lip a okolo některých úlů je rušno. Nejvíc právě kolem toho s Thymovarem.
Vypadalo to nadějně, včely s poškozenými křídly zmizely, před úlem je samé "zdravé" mrtvé včely. Přiměřené množství. Spad nulový, Včelstvo nosilo a i dnes nosí pyl, vypadalo celkem v pohodě.
Nyní ale čelí útokům o hodně větším než oddělky. Okolo oddělků jen pátračky prolétnou, zkouší zpředu, zezadu, zboku a letí pryč. Ale tady u toho si sedají na úl a zkouší škvíry. Přitom včelstvo bojuje, na česně několik desítek obránkyň, pod úlem okolo dvouset mrtvých včel za dva dny. Pravděpodobně ze soubojů. Soustavně se tam melou nějaké dvojice. Dovnitř se lupičky nedostávají, uvnitř je klid a pod folií žádný nezvyklý pohyb. Včelstvo jsem nekrmil, medná komora plná a zavíčkovaná.
Tak nevím, proč zrovna toto včelstvo je tak obtěžované. Jestli ten smrad z úlu je nyní pro ostatní zajímavý. Ale Thymol dostalo ještě jedno včelstvo o sto metrů dál a tam je klid. Nebo jestli lupičky poznají, že včelstvo stále ještě není v pořádku. Nebo jestli tady mám nějaké lupičky,které se vždy zaměří jen na jedno včelstvo. Před čtrnácti dny mě napadly odddělek. Ostatní vedle nechaly. Schoval jsem ho asi dvacet metrů do křoví a našly ho druhý den. Úplně ho vyrabovaly. Odvezl jsem ho kilometr daleko a dal těsto a je zatím v pohodě. Pak zkoušely dva dny letos usazený roj. Ten se ale nedal a nyní tento úl.
Zrovna se dějí takové zajímavosti a já nemám moc času sledovat. Děláme seno. Sám jsem zvědav jak to dopadne. M.M.

RE: Thymol - Víťa - 21.07.2016 09:09 AM

Mirku, jaké máte dávkování? Nechal jsem se zmást návodem, kde píší systém Dadant 1+1/2 proužku. Mám plodiště 11 plástů 39x30, pod ním je polonástavek a nad ním další jako MK. Něco padá, ale jen asi dvou až šestinásobek přirozeného spadu (tedy desítky roztočů).
Tam kde jsem dal Nassenheidery (po dvou s dlouhým knotem do MK) padá 20 až 40 násobek přirozeného spadu (tedy stovky). Jeden a půl proužku Thymovaru je tedy asi málo, i když je docela teplo. Mají teď být dva horké dny, ale až se ochladí, tak se chystám proužek přidat.
Mám to hezky namíchané, většina včelstev zatím zásah nepotřebuje, tak tam není nic, ve dvou je KM a ve třech Thymovar (tam chci ještě měnit matky, tak doufám, že thymovar nemá ten negativní účinek jako MK). Slídění je zatím v mezích, tak snad to tak zůstane.

RE: Thymol - Miroslav Matucha - 21.07.2016 02:19 PM

Do 4 NN LG 2/3 ( 1 podstavený NN + plodiště 2 NN + MK 1 NN ) jsem dal dva proužky. Rozstříhal jsem každý na tři díly a rozvrstvil nad plodištěm. Chtěl jsem to už vyndat, ale když vidím ty souboje, tak to nechci otvírat. Zúžil jsem jim česno na 3 x 1 cm a uvidíme. M.M.

RE: Thymol - schützmeister - 22.07.2016 12:47 PM

Dávám na 1 VN 39x30 dva celé proužky.
Ikdyž se píše, že Thymovar podporuje rabovku, nemám tu zkušenost. Při česnech odpovídajících síle včelstva je klid. Do jednoho se mě taky pustili, to byly ale dva spojení chcípáci na dvou VN - čili povětšinou prázdné. Stáhl jsem česno na prst a je klid. Problém spíš bývá rychlé zmenšení / respektive nezmenšení / česna - když se to hned neudělá, zvyknou si tam lítat a je fakt problém je od toho odradit. Silný chcípáky strašně rychle rozliší a jdou po nich, jak je to možné. Je to dobrý znak toho, zrušit je úplně, protože nemaj žádnou perspektivu.

RE: Thymol - Leoš Dvorský - 22.07.2016 12:56 PM

Chlapi kolik máte roztočů nebo pokročilejší fáze varroázy, že dáváte thymol?? Preventivně???? Big GrinBig GrinBig Grin

RE: Thymol - schützmeister - 22.07.2016 01:19 PM

Leoši, popravdě ho dávám, protože po prvním roce to byla taková paráda, jakou jsem ještě nezažil. Proč bych se měl trápit zachraňováním viroz pomocí KM, které funguje velmi nepřesvědčivě, nebo různým kokotěním s cukrem, když tohle nejen funguje, ale včelám nevadí. Mouchy to má samozřejmě v hospodářství s plásty, o tom žádná. Asi to taky nevede k dobré selekci - na to už ale mám označeno co a jak a ty nejlepší prozkouším i bez.
Je to volba jako všechno. Není to do japonců a varéček. Ale volba Tymol & KM u mě teda mravenci prohráli. A to nesleduju prvotně roztoče, ale plod a průvodní jevy.
Neber to jako reklamu, jen mě to zrovna teď přijde jako celkem fajn. To se může zase změnit.

RE: Thymol - Leoš Dvorský - 22.07.2016 02:44 PM

Michale, já se ti nesměju, Apiquard mám uložený a používám ho proti zavíječi no a KM mám sulcovanou 3 roky a vždy si někdo pro ní přijde. Spíš jsem se zajímal, jestli ho dáváš paušálně nebo jen bodově případně podle čeho. Myslím, že ošetřit 1x za rok nebo dva je proti tomu co je dnes "norma" je docela velký pokrok. Asi je to i lepší než tancovat 7x do roka kolem včel s cukrem.
Před nedávnem jsem napsal takový štěk na VF. Tam se dohadovali co je lepší, zda jed vypít nebo inhalovat, že ale mění selekční kritéria stejně jako třeba aerosol, nikomu nedošlo. Asi to k životu potřebují. Ani jim se nesměji, vím, že jim to jednou také dojde a hlavně je dojet do cíle bez ohledu na pořadí a hlavně bez jedů nebo jen s minimem.
Udělal jsem si takový systém jako asi kdysi brtníci ( to jsem zjistil nedávno, že je vlastně trochu kopíruji v metodice). Jak se ta historie opakuje ale v jiném levlu. Na každém stanovišti nějaké to "dičko". Jen to jedu bez rojů a jedů. On totiž málo kdo ví, že včely se rojí více i proto, že řeší nějaké své existenční problémy a teprve v prvé řadě množení. Pod pojem hladový roj se toho totiž skryje hodně dokonce i sklony k běžné migraci. Drtivá většina lidí si myslí, že roj je jen roj z blahobytu, ale to je naprostý omyl. V momentě, kdy jsem vyndal cizí geny, je to jednoduché, když zůstane člověk v selekci tvrdý. Za týden dorazí taková menší partička ,tak to zlehoučka trochu proberem, třeba. Jen nevím, jak přežijem ta vedra. Snůška už tady skončila. Teda kdybych odkočoval o 15-20 km k Praze, měl bych ji až do zámrazu, ale na to jsem moc tuhý v kolenou. Ld

RE: Thymol - schützmeister - 22.07.2016 03:38 PM

(22.07.2016 02:44 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  Michale, já se ti nesměju
To jsem tě ani nepodezíral. Shy
Snažím se ho dávat, když si myslím, že je ta správná chvíle. Tj. oddělek se starým plodištěm, který už v tom roce nebudu točit a je předpoklad, že nájemníků bude dosti, do vytočeného včelstva které přišlo o sílu a má mezerovitý plod, do schopných silných pak až v závěru sezony na závěrečné očištění.
Takže jo, z hlediska selekce to nebude ono. Confused

(22.07.2016 02:44 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  On totiž málo kdo ví, že včely se rojí více i proto, že řeší nějaké své existenční problémy a teprve v prvé řadě množení.
Rojí se různě, ten blahobyt mě ale vychází nejvíc. Na kopci v lese, kde z jara mají co dělat, aby se rozjeli, se prakticky nerojí. A ne jenom u mě.
A na množícím stanoviště v krásně teplým místečku kousek od vrbiček, se prostě rojí všechny, krom úplných slaboušů.
Takže jsem k nerojení vlivem včelí pohody skeptický. Ano, pro mě je výhodnější les. Nebo ta Nymsova severní stráň.

RE: Thymol - Leoš Dvorský - 22.07.2016 04:10 PM

Tak je dobře se různit. Já mám ale tu ságu roje, který se dostával do prostoru kvůli nepohodě i zdokumentovánu i fotograficky. Nebo v začátcích selekce na VT jsem měl rojíčky i v září, jak se holky snažily roztoče zbavit než přišly na to, že to jde jinak. Včely jsou logické a neuvěřitelné sociální a rojení je jednak cesta aklimatizace, to se ví už dávno a jednak je to asi i reakce na toho kleštíka nebo i jiné patogeny a dění v prostředí. To, že jsou rojivější kmeny o tom žádná. U nás ale staří včelaři říkali a já to potvrzuji: "Silná včelstva se nerojí" protože nemají proč. Když se nad tím zamyslíš a nebudeš to brát doslovně, má to hloubku. Lidskou logikou se na to nedá koukat. Vem si jen tu jejich fyziku. Ale jak říkám, u tebe je to bezpochyby jiné, tmavá x kraňka nebo opačně. Tady to bylo zase jiné. Jinde taky. Nedávno jsem o tom měl diskuzi s jedním člověkem a narazili jsme samozřejmě na " absolutní nerojivku" A.m.monticola, která žije ve výšce nad 2500m, Uganda, Zambie. Ale i další plemena. No a narazili jsme možná i na to, čím by to mohlo být, snad i vzniknout. Vlastně to napadlo toho kolegu. Tedy nejen prostředím, ale i člověkem, ač jsme to prvotně nepředpokládali. U nás ale bohužel údajů o včelách z minulosti není moc tak max. 200-300 let zpět a to není zase tak moc. Jenže dotyčný se dokáže dostat i do r. cca 800 našeho letopočtu a to pak člověk zírá nebo zírat může. Jsem rád, že takoví jsou. Když se kamínek ke kameni dá........
Ještě, Michale k té selekci. Ono je to diskutabilní, relativní. Jsem přesvědčen, že lze včelařit jen s 1 ošetřením bez větší námahu plošně, jen je třeba vyhmátnout slabé místo toho, kterého materiálu.
O tom, že to jde celkem dobře absolutně bez... to mne už nikdo nemůže přesvědčit. Že je to do budoucna nutnost, to myslím ví i SVS, protože ta naše metodika přinejmenším naráží na hygienické problémy a je ,dle mne, neudržitelná. Problém myslím je, že si spousta lidí myslí, že najde absolutně ideální včely které nic nepotřebují. Hlavně začátečníci k tomu mají sklony a protože to takto nefunguje, nadělají v dobré víře spousty škod do budoucna, půjde to pomaleji. To ale i ti tzv. odborníci, protože ti zase honí odkazy, citace a na včely se nedívají a pak prezentují a co hůře, dělají hlouposti, které směr, tedy přiblížit včely a včelaření blíže k přírodě, diskreditují, snad taky nechtěně. O tomhle bychom ale mohli diskutovat do rána a byli bychom stále na začátku. On každý pobere jen tolik, kolik je schopen pobrat. Otázka zní co udělá s tím, co pobrat není schopen. Buď začne zatajovat existenci nepobraného nebo bagatelizovat nepobrané a nebo se pro to prostě vrátí, třeba několikrát. V každém případě je to ale vždy to nejlepší, čeho je momentálně dotyčný člověk schopen a je to tedy mimo veškerou kritiku. To je moje pozorování. LD

RE: Thymol - Miroslav Matucha - 22.07.2016 08:00 PM

(21.07.2016 02:19 PM)MirekMatucha napsal(a):  Do 4 NN LG 2/3 ( 1 podstavený NN + plodiště 2 NN + MK 1 NN ) jsem dal dva proužky. Rozstříhal jsem každý na tři díly a rozvrstvil nad plodištěm. Chtěl jsem to už vyndat, ale když vidím ty souboje, tak to nechci otvírat. Zúžil jsem jim česno na 3 x 1 cm a uvidíme. M.M.

Tak už to neustály a lupičky jsou uvnitř. Dnes jsem se tam podíval a chybí otevřený plod, je tam jen vybíhající, tak matka bude asi pryč. Už se mě to zdálo, když tak divně šmajdaly po česně. Nevím jestli už té KM a navrch Thymol na matku nebylo moc.
Vyhodil jsem ty proužky Thymolu pryč.
V noci je zavřu a pak mám dilema:
1) Přidat matku a nechat je na místě.
2) Posadit na ně oddělek a nechat na místě.
3) Přidat matku [/i]a převézt 2 či 3 km daleko
4) Nebo posadit oddělek a převézt 2 či 3 km daleko
5) Udělat z nich smetenec, nechat ve sklepě a přidat matku, nový úl a začít znova.
6) Utratit a zásoby zlikvidovat. Je tam ale dost včel.
Co s tím děláte v tomto stádiu? M.M.

RE: Thymol - Leoš Dvorský - 22.07.2016 10:38 PM

Mirku, já se vždycky ptám, jak by to bylo v přírodě. Vychází mi to tak, že zrození i smrt jsou v přírodě v rovnováze. LD

RE: Thymol - Miroslav Matucha - 22.07.2016 11:18 PM

No jo, když to nechám jako v přírodě a vyprd bych se na ně, tak mně roztahají ostatní včelstva ty viry z medu i po tom nejmenším okolním oddělku. Myslím, že to bude v tom množství ( odhadem 40 kilo ) dost velký infekční tlak.
Už nyní je z toho určitě v okolí virů dost.
Nebylo by lepší to maso zachovat, spojit s oddělkem a využít včely k posílení toho oddělku? Vždyť to minimálně musí vyjít nastejno jestli ty včely odletí s lupičkama i s medem do jejich úlů, nebo to dám jen jednomu, které ty včely ještě využije.
Nevím však, jestli to bude pro ten oddělek přínos nebo polibek smrti.
Ani varianta 6) utracení - mi není moc sympatická. Ani jsem postup ještě nestudoval.
M.M.

RE: Thymol - Debora - 23.07.2016 12:16 AM

Smrt nelíbá život. Navíc jsi se rozhodl včelstvo zachovat, jest-li tam opravdu není matka, ode mne máš požehnání. Wink

RE: Thymol - Leoš Dvorský - 23.07.2016 11:07 AM

(22.07.2016 11:18 PM)MirekMatucha napsal(a):  No jo, když to nechám jako v přírodě a vyprd bych se na ně, tak mně roztahají ostatní včelstva ty viry z medu i po tom nejmenším okolním oddělku. Myslím, že to bude v tom množství ( odhadem 40 kilo ) dost velký infekční tlak.
Už nyní je z toho určitě v okolí virů dost.
Nebylo by lepší to maso zachovat, spojit s oddělkem a využít včely k posílení toho oddělku? Vždyť to minimálně musí vyjít nastejno jestli ty včely odletí s lupičkama i s medem do jejich úlů, nebo to dám jen jednomu, které ty včely ještě využije.
Nevím však, jestli to bude pro ten oddělek přínos nebo polibek smrti.
Ani varianta 6) utracení - mi není moc sympatická. Ani jsem postup ještě nestudoval.
M.M.

Mirku, nerozumíme si. To, že vycházím z toho jak je to v přírodě přeci neznamená, že to necháš svému osudu. Podstata je jinde, tj výsledek. Jak se rozhodneš je jen a jen na tobě. Jen na tobě je i hodnocení výsledku, protože tvoje motivy včelaření nikdo nezná lépe než ty sám. Nikdo to nevidí líp než ty přímo na místě. To co bych udělal já, nemusí být dobré (třeba jen v daný okamžik) pro tebe. Jedno je jisté, neduživé nemá v přírodě právo na život. Tečka. Jak to uděláš, nebo využiješ to je věc další.
Ty otázky ohledně virů a tak dále nebudu rozebírat je to na celou práci a TO TADY NEJDE. Ale dám ti příklad. Kdysi jsme byli taková partička včelařů z ČR a Slovenska. Scházeli jsme se tak 1-2x za rok atd. atd....... než jsem je opustil. Takhle jsme se sešli poslední víkend října 2007 u mne na včelnici. Nic jsem nepřikrášloval. No a tehdy jsem jim ukázalo včelstvo, které vzdorovalo V.d., protože jsem se tomu tehdy věnoval 11 let. Klidně jsem tehdy vzal z tohoto včelstva vytvořený oddělek o síle 1NN a řachnul na kolabující včelstvo a do zimy bylo vše OK!!! To nejde udělat se vším a vždy a nemůže to udělat každý. Nyní si to musíš zbilancovat. Máš takový materiál??? Co od toho co děláš očekáváš a co sleduješ dlouhodobě a krátkodobě. A pak, neohrozíš okolí, ustojí to, máš, máte to pod kontrolou??.... Atd. atd.......
Smrt k životu patří. Pro někoho to je konec, ale on je to i začátek něčeho. Nebudu ti dávat požehnání, na to nemám právo, krom morální podpory. Ale pokud mohu, neboj se dělat "chyby", protože ty jsou vlastně částí učení a jsou vždy relativní. Musíš být jako kanadský hokejista. Když už se rozhodneš, musíš věřit, že je to správně a ono to tak skutečně bude i kdybys to udělal jinak než bych to udělal já nebo někdo jiný. ld (můj soukromý email máš).

RE: Thymol - Debora - 23.07.2016 12:37 PM

(23.07.2016 11:07 AM)Leoš Dvorský napsal(a):  Když už se rozhodneš, musíš věřit, že je to správně a ono to tak skutečně bude i kdybys to udělal jinak než bych to udělal já nebo někdo jiný. ld

to je co mám na mysli, smrt nelíbá život. Ty jsi se rozhodl pro život, tedy včelstvo zachránit a to je rozhodující. Tvá myšlenka, zachránit včelstvo, je již rezultát kolektivní inteligence. Hledat postup v kolektivní inteligenci je malý omyl v překladu genetické informace do myšlenky, která v Tvém podvědomí zraje. Proto mé požehnání. Wink
Léčit včelstvo včelstvem, jak píše Leoš, je vždy lepší, než jakýkoliv chemický koktejl. Jde to i opačně.

RE: Thymol - schützmeister - 23.07.2016 02:16 PM

No a ještě ryze prakticky : v tudle dobu bezmatečné vylupované včelstvo je nejlepší spojit - přidat navečer na jiné přes igelit a odklopený růžek - oni si je vyberou a využijou. Ikdyby tam matka byla, tak si vyberou správnou.
Dělám to špatné na špatné, protože škoda kazit dobré, kdyby to nebylo jen roztočema a pak, můžu ty dobré sledovat bez vylepšování. Ze dvou špatných, může být příští rok jedno na med.
Výhody to má v jednoduchosti, jednou a hotovo, je to ekonomické, ikdyž jakkoli to vyloupené ochráníš, nebude příští rok nic moc, lepší je mít z jara jedno silné a to dělit, než dvě kolabující, ušetříš za krmení, za KM, rámky.
Příští rok to doženeš. Léto je doba lámání chleba.

RE: Thymol - Leoš Dvorský - 23.07.2016 04:04 PM

Přesně, zimní ztráty musí člověk umět přijmout již na podzim. ld

RE: Thymol - Víťa - 23.07.2016 04:54 PM

(22.07.2016 12:56 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  Chlapi kolik máte roztočů nebo pokročilejší fáze varroázy, že dáváte thymol?? Preventivně???? Big GrinBig GrinBig Grin
Jsem v oboru "přjímání zimních ztrát už na podzim" Smile nováček. Ještě nevím co si můžu dovolit a co ne. Zatím tedy zcela naivně zkouším jak se to vyvíjí bez léčebných a jiných zásahů. Ve včelstvu, které vloni zásah nepotřebovalo, to už teď nevypadalo dobře, hlavně na trubčím plodu - skoro 50 % s kleštíkem a hlavně všichni napadení trubci v plástu s příznaky DWV. Před úly a ve včelstvu to kupodivu není zatím vidět, spad je vyšší, to ano, včely s DWV na podložce tak 1 - 2 (po ránu, než je začnou vynášet). Jinak včelstvo vypadá aktivně, nosí pyl a dobře ploduje. Takže tam léčím a ještě ve čtyřech dalších, kde byl spad 4 - 10 za den, ve dvou z nich i jednotlivé včely s DWV. V ostatních nepadalo nic, nebo jen do dvou roztočů za den, ty jsou zatím bez léčení (ale byly léčeny na podzim 1x varidol resp. KŠ).
Můj dojem po ročních zkušenostech je, že rozvoj počtu roztočů u mě závisí spíš na výchozí pozici (napadení) toho kterého včelstva než na čemkoliv jiném. Takže upřímě řečeno nevím čeho se chytit pro další postup. Tápu.
Nejvíc mi zatím vyhovují včely, které měly na podzim a v zimě dlouhou plodovou přestávku. Tam stačilo jediné ošetření (varidol resp. KŠ) a jsou zatím beze spadu. Jsou to všechna včelstva na jedné mé včelnici. Ani já ani včelaři v okolí moc nekupují "ušlechtilé" matky, takže to mohou být včely docela dobře místně přizpůsobené. Pokud bych v "boji" s kleštíkem vystačil jen s jedním ošetřením za rok, tak bych nebyl úplně nespokojený. Pokoušet se selektovat něco co je tak mlhavé, mi přijde jako nadlidský úkol Sad.

RE: Thymol - Miroslav Matucha - 24.07.2016 04:32 PM

(22.07.2016 12:56 PM)Leoš Dvorský napsal(a):  Chlapi kolik máte roztočů nebo pokročilejší fáze varroázy, že dáváte thymol?? Preventivně???? Big GrinBig GrinBig Grin
U mě se objevila varroáza u dvou včelstev a u každého úplně jinak.

Jedno včelstvo mělo od jara denně desítky popadaných roztočů a tak jsem měsíc cukroval a cukroval. Časem roztoči zmizeli, ale v červnu se objevila první poškozená včela. Dal jsem Thymovar a nyní vypadají docela dobře.

U druhého se neobjevil na podložce ani kleštík ( a nebyli tam mravenci ) a pak najednou malátní trubci, pak první včela , poprvé 180 ml KM a desítky VD, podruhé KM a stále desítky VD, Thymovar najednou stovky popadaných VD denně ( první dny i 1500 kusů ). Pak najednou čisté podložky. Pak to chvíli vypadalo docela dobře až do chvíle po lípách, kdy se objevili lupičky. Nyní bych řekl, že je bez matky. Včera spojeno s oddělkem.
Ostatní sem tam kleštík na podložce, ale zatím žádný příznak virů. Kromě oddělků žádný zásah. Uvidíme co se ukáže teď po té návštěvě ve vylupovaném včelstvu.
(23.07.2016 11:07 AM)Leoš Dvorský napsal(a):  Klidně jsem tehdy vzal z tohoto včelstva vytvořený oddělek o síle 1NN a řachnul na kolabující včelstvo a do zimy bylo vše OK!!! To nejde udělat se vším a vždy a nemůže to udělat každý. Nyní si to musíš zbilancovat. Máš takový materiál??? Co od toho co děláš očekáváš a co sleduješ dlouhodobě a krátkodobě. A pak, neohrozíš okolí, ustojí to, máš, máte to pod kontrolou??.... Atd. atd.......
Kde bych odolný materiál po čtyřech sezonách vzal. Odpad je velký. Právě proto jsem chtěl vědět zda lze záchránit a využít to maso a zda to "vyléčené"?? ale bezmatečné včelstvo ten malý oddělek revitalizuje. M.M.

RE: Thymol - Antonín Hyžík - 24.07.2016 06:39 PM

(23.07.2016 11:07 AM)Leoš Dvorský napsal(a):  [quote='MirekMatucha' pid='11581' dateline='1469218724']
Musíš být jako kanadský hokejista. Když už se rozhodneš, musíš věřit, že je to správně a ono to tak skutečně bude i kdybys to udělal jinak než bych to udělal já nebo někdo jiný. ld (můj soukromý email máš).

Pod toto se taky podepíšu, když se rozhodneš a věříš, že toto je nejepší, tak to tak i bude.

RE: Thymol - Leoš Dvorský - 25.07.2016 10:30 AM

[/quote]
Kde bych odolný materiál po čtyřech sezonách vzal. Odpad je velký. Právě proto jsem chtěl vědět zda lze záchránit a využít to maso a zda to "vyléčené"?? ale bezmatečné včelstvo ten malý oddělek revitalizuje. M.M.
[/quote]

Vidím, že hokej nesleduješ. Tak jinak.
Samozřejmě to vyléčené nebude "vyléčené" nikdy!!! Tak máš 2 možnosti.
1) nepokračovat, co a jak dál je na tobě. Rozpustit nebo likvidace. 2) použít a pak nemůžeš počítat se 100% výsledkem to ale není špatně. Tedy pokud budeš chtít trochu selektovat. Ale pokud to neustojíš , budeš mne obviňovat z neznalosti a jiní z nabádání k šíření nebezpečné nákazy. Lidi proberte se, doba inkvizice je tady. Proto jsem napsal že záleží na tobě jaké máš motivy.
Jinak přírodě to probíhá podobně a roje v tom hrají negativní i pozitivní roli, ale to je na dlouho a ani to tu vysvětlovat nejde. LD

RE: Thymol - Antonín Hyžík - 25.07.2016 12:37 PM

K tomu bych jen přidal, že pokud se nerozhodneš, tak nezjistíš, člověk se učí také tím, že vidí své chyby a ne jen kopíruje to, co mu kdo řekne. Není dobré se bát chyb, důležité je se z nich poučit, stejně jako s toho, co se podaří.
Hezký den
T.

RE: Thymol - Miroslav Matucha - 25.07.2016 07:07 PM

Hokej nesleduju, protože jsem s hrajícím synem strávil na zimácích 20 let. Tak se mi to ledové království zprotivilo, že doufám, že vnuk bude hrát fotbal. Jako podnikatel se také rozhoduji denně a odnáším následky svých rozhodnutí. Např. před dvěma lety jsem se rozhodl pronajmout penzion s restaurací a do dnes nemám díky naší líné a nečekaně k lumpům vstřícné justici ani penzion ani nájem. Takže vím co je tvrdá srážka s "kanadským hokejistou".
Já jen čekal, že odpověď bude: Já to řeším tak a tak. S tím mám a s tím nemám dobré zkušenosti,... Tak jak to napsal Michal.
Nebo když se bojím veřejně odpovědět napíšu: Mám známého a ten to řeší tak a tak...
M.M.

RE: Thymol - Antonín Hyžík - 25.07.2016 11:06 PM

Tak i v tomto mám velice podobnou zkušenost, holt policie jsou jen úředníci kteří nechtějí nic řešit. Dostal jsem dobrou radu to dál ani nedávat, jen by mne to stálo další peníze. To jsem uznal a poučil se. Tak ať se daří ve včelách lépe.
T.

RE: Thymol - Miroslav Matucha - 27.07.2016 01:32 AM

Tady se musím policie zastat. Ráda by pomohla, kroutí nad situací hlavou, ale jak píšeš, jsou to nyní jen úředníci. Určitě by raději řešili, než ťukali do PC hlášení či vyšetřování nyní módních trestních oznámení, která slouží k levnému zastrašování protivníka. Nemůže však suplovat soudní vykonavatele. Jenže proti skupině právníků, kteří si udělali z penzionu levné rekreační středisko pro sebe a své známé, nastrčili jako nájemce "bílé koně" se těžko bojuje. Už jen z toho důvodu, že běžný právník zastupující oběť jede podle tarifu a za každý úkon jsou tři tisíce do jeho kapsy. Nic je nenutí přemýšlet a opravdu konstruktivní radu z nich člověk nedostane. Vše nechávají na soudu, který pracuje jako šnek. Dva roky, deset let. Sama soudkyně řekla: "Bude to trvat min. dva tři roky, doporučuji dohodnout se" Smile Veselá paní. Je to jako když se má okradený dohodnout se zloději, kteří ho v noci okradli, lup mají prodaný a propitý.
No ale dost justice, jdeme do hokeje.
Včera jsem mé bezmatečné včelstvo s nasazeným oddělkem převezl dva km daleko. Po dvou dnech, kdy bylo včelstvo i oddělek zavřené na původním stanovišti a kdy se lupičky již neukazovaly, jsem ho otevřel jen na dvě očka. Jedno v oddělku a jedno ve spodním úlu. Za pár minut tam byly lupičky zas. Zas vypukly boje a nejenom v tom starém úlu, ale i u očka oddělku. Takže příště už určitě rovnou zvolím jiné stanoviště.
Dnes jsem se byl podívat na novém stanovišti a vypadá to zatím dobře. Jen ten smrad co zbyl po Thymovaru už přehlušil i vůni plodujícího oddělku. Vzal jsem si jeden rámek s medem na "ochutnání". Ale bude to asi nevhodné i na medovinu. Musím si přečíst návod, jakou to má ochrannou dobu, či jaké to obsahuje jedy. M.M.

RE: Thymol - Víťa - 27.07.2016 11:27 AM

První zkušenosti s Thymovarem:
nejprve jsem dal jen malou dávku, kterou jsem po třech dnes zvýšil na 2 + 1/2 proužku. Projevilo se to, ale jen málo. U jednoho včelstva jsem thymovar nahradil Apiguardem a spad vrostl na trojnásobek! Dnes jsem to prohodil s jiným včelstvem, abych ověřil zda to není náhoda a zjistil jsem, že Apiguard je po dvou dnech ze dvou třetin pryč. Takže zvýšená účinnost je zřejmě způsobená rychlejším odparem účinné látky. Ale thymol působí jen na foretické roztoče, ne? Pak odpar během tří dnů je k ničemu Sad.

Dvě včelstva s Thymovarem, nejprve s malou dávkou, po třech dnech zvýšenou
Přirozený spad: 2,8 r/d
Spad Thymovar 1 + 1/2: 37 roztočů/den (průměr za 3 dny)
Spad po zvýšení dávky na 2 + 1/2: 44 roztočů/den (průměr za 2 dny)

Včelstvo léčené Thymovarem a po třech dnech Apiguardem:
Přirozený spad: 11 r/d
spad thymovar 1+1/2: 62 r/d (průměr za 3 dny)
spad po výměně za Apiguard: 190 r/d (průměr za 2 dny)

Zajímavé je srovnání s nasenhaidery, kde to zpočátku padalo velmi silně ale teď už je spad poměrně malý. Tam kde je thymovar je spad stále poměrně konstantní a Nassenhaidery už předhání. Alespoň v poměru spadů léčebný/přirozený. Pokud thymovar zabíjí pomaleji ale jistě, pak by to nemuselo vadit. Naopak.

dvě včelstva s Nassenheidery:
Přirozený spad: 21 r/d
spad s Nassenhaidery: 280 r/d (průměr za 5 dní)

RE: Thymol - schützmeister - 27.07.2016 01:01 PM

(27.07.2016 11:27 AM)Víťa napsal(a):  . Pokud thymovar zabíjí pomaleji ale jistě, pak by to nemuselo vadit. Naopak.
Tak nějak. A podle mých zkušeností je účinný aspoň 3 měsíce - čili úplně v poho od posledního točení do zimy, takže sbohem reinvaze. To je výhoda i před gabony.

RE: Thymol - Leoš Dvorský - 27.07.2016 01:48 PM

(25.07.2016 07:07 PM)MirekMatucha napsal(a):  Hokej nesleduju, protože jsem s hrajícím synem strávil na zimácích 20 let. Tak se mi to ledové království zprotivilo, že doufám, že vnuk bude hrát fotbal. Jako podnikatel se také rozhoduji denně a odnáším následky svých rozhodnutí. Např. před dvěma lety jsem se rozhodl pronajmout penzion s restaurací a do dnes nemám díky naší líné a nečekaně k lumpům vstřícné justici ani penzion ani nájem. Takže vím co je tvrdá srážka s "kanadským hokejistou".
Já jen čekal, že odpověď bude: Já to řeším tak a tak. S tím mám a s tím nemám dobré zkušenosti,... Tak jak to napsal Michal.
Nebo když se bojím veřejně odpovědět napíšu: Mám známého a ten to řeší tak a tak...
M.M.

Děkuji ti za dobře míněnou radu. LD

RE: Thymol - Miroslav Matucha - 30.10.2016 12:11 PM

Někde jsem tady psal, že mi Thymovar smrdí. Teď jsem si ověřil, že jsem na něj i alergický. Již v létě při vkládání destiček do jednoho úlu jsem si všiml, že mně večer svědělo celé tělo. Kůže na ramenou a na zádech jako struhadlo. To jsem si spojil s Thymovarem až když jsem ho za měsíc vyndaval a opět stejná vyrážka. Zkusil jsem to ještě jednou jen tak pro ověření o pár týdnů později a opět.
Včera jsem tu samou vyrážku dostal, když jsem zkusil na sebe napatlat propolis rozpuštěný v 95% alkoholu odebraný z úlu, kde ten Thymovar měsíc byl.
Jinak na nic jiného snad alergický nejsem. Snad jen prach ze starého sena mně vadí. To mi ale jen zčervenají oči a vyrážka žádná.
Medovinu z medu, který se potkal v úlu z Thymovarem, raději ani nebudu zkoušet dělat.
Na jaře zkusím med z díla, které bylo při léčení v úlu.
Máte někdo podobnou zkušenost? M.M.

RE: Thymol - schützmeister - 30.10.2016 01:18 PM

Jetli nejsi nějak geneticky příbuzný s těmi roztoči ? Big Grin
Pravda je taková, že samozřejmě nelze použít nic, co bylo v úle s thymovarem.
Sice v návodu je, že po roce ano, ale není to pravda. Velmi se váže především na propolis, takže použití toho není dobré.
Med jsem sice na druhý rok nezkoušel, ale mám zkušenost s plásty. Ty co byly při léčbě smrdí i po vytočení druhý rok. Tedy zima mimo úl, větrání, vloženy při snůšce a následně vytočené stále smrdí. Čili plásty na med nelze vůbec zatěžovat léčbou. Jen plodiště - smrad se dál nešíří z těchto plástů a v medu to znát není - z čistých souší . Je to třeba důsledně oddělovat, nepomůže vyndání a větrání přes zimu.
On ten thymovar se ovětrává jen při vyšší teplotě - v plodišti, čili plásty v úle do jara vyvětrají, ale plásty mimo, v chladu, smrdí stejně, jako při vyndání. Je to hodně trvanlivý.
Je to jedna ze značných nevýhod, ale odstranitelná důslednýma postupama.
Proto asi taky ten thym nemá moc fanoušků, je to poněkud složitější než KM či KŠ, vše je třeba pečlivě sledovat.
Furt to ale smrdí míň než varidol a účinek to má famozní.

RE: Thymol - lyn_x - 30.10.2016 03:40 PM

Jejda, to nerad slyším, já tím letos zasmradil polovinu včelstev. Big Grin
Sice to sem nepatří, ale chtěl jsem zareagovat na ten propolis v 95% lihu. Četl jsem, že optimální koncentrace je spíš kolem 70%.

RE: Thymol - Miroslav Matucha - 31.10.2016 01:08 AM

(30.10.2016 01:18 PM)schützmeister napsal(a):  Furt to ale smrdí míň než varidol a účinek to má famozní.

Jestli to bude famózní, uvidím na jaře. Ze tří včelstev v kterých jsem to použil to u dvou asi fungovalo, ale u jednoho moc ne.
To včelstvo mám na větru a asi to vyfoukalo. I když se zdál úl být bez spár. Dva měsíce, dvakrát vyměněný destičky za nový a stejně padali stále VD všech barev. Začalo to nenápadně pár pochodujícíma včelama, tak jsem tam dal dva proužky, začaly padat jednotky, pak desítky, po měsíci už sto - dvěstě denně a jako by to nezabíralo. Sem tam se ukázala miniaturní včela, ale žádný deformovaný křídla. Sem tam včela co odcházela, nebo byla letargická. Dal jsem nové a stále denně kolem stovky VD. Pak se ochladilo,včely ven nelítaly, ale stále padaly různě barevný VD. Tak jsem jim vytáhl podložku aby jim tam šla zima a přestaly konečně plodovat a tudíž jsem to i přestal sledovat Smile Thymovar jsem tam nechal a stále je to cítit když jdu kolem. I když je úl úplně odspodu otevřený a venku je přes den max 7°C.
To v druhém, tam jsem to dal proto, že padaly desítky VD denně. Jinak vypadaly dobře. Po vložení proužku začaly padat stovky a ty stovky padaly dva měsíce. Ale jen tmavý VD. Takže si je asi přinášely odněkud. Zásob ale nepřibývalo, ale ani neubývalo. Váhu nemám ale nějak moc přesnou (+- 2 kg ). Když se ochladilo a přestaly létat ven, přestali padat i VD.
A k tomu propolisu - v tomto směru se vzdělávám na včelařském foru. Názory různé. 70 - 95% mám tam odsud. Vybírám z rad praktiků ( většinou z několika prvních stran konkrétních témat ) a sám na sobě pak zkouším. Pro mě nejlepší rozpustit v dobré slivovici. To mě voní. Ale je to málo % a nerozpustí se to úplně. A je to škoda slivovice.
M.M.

RE: Thymol - lyn_x - 31.10.2016 02:35 PM

MM: ad propolis, VF, vím, těch 70% jsem tam taky psal, to moudro o 70% pochází odsud: http://www.fao.org/docrep/w0076e/w0076e14.htm#5.6.2
Jinak celkově zajímavá publikace, i když celou jsem ji asi nečetl. Smile (odkaz na obsah: http://www.fao.org/docrep/w0076e/w0076e00.htm )

RE: Thymol - schützmeister - 01.11.2016 02:04 PM

(31.10.2016 01:08 AM)MirekMatucha napsal(a):  Dva měsíce, dvakrát vyměněný destičky za nový a stejně padali stále VD všech barev. Začalo to nenápadně pár pochodujícíma včelama, tak jsem tam dal dva proužky, začaly padat jednotky, pak desítky, po měsíci už sto - dvěstě denně a jako by to nezabíralo.
Otázka je, kam a kdy jsi to strčil.
Podstatný je okamžitě po snůšce, u oddělků hned. Čili červen, červenec. Pásky tam vydrží do mrazu a furt fungujou, žádný měnění. Dokonce uvažuju, že vyndaný budu používat další rok - ty co opravdu skončili včely vykousali a odnesli. Takže, jestli jsi je dal v září.... To je to léčení mrtvýho oulu.
A mám zkušenost, že podstatný je, kam je dáš. Čili - rovnou nad plodem, nebo při NN mezi plodové nástavky. Když to dáš nad medník, nebo neobsednutou část, nefunguje to. Jak píšu o tom smradu - uvolňuje se to teplem, takže pod střechou to má účinnost podstatně slabší.
Já mám letos výsledky uspokojivé - včely jako fík a kontrolní varidol minulý týden v rámci testu - spad v řádu několika málo desítek - to je u mě super, žádná nosema, žádná plíseň, žádný DWd. Ty roztoči jsou navíc poloviční oproti normálu - chcípáci.
Čili, když odhlédnu od toho, že to není úplně nechemické, tak nesrovnatelně lepší jak gabony a ekonomicky super proti čemukoli jinému. Dá se to tam a hotovo. Žádný hlídání teploty, opakovaný léčení, šaškování se spady, otvírání úlu. Nebo zimní plynování varidolem. To bylo dřív při 20 úlech celkem skoro 10 hodin čistého času + ometání podložek apod. A rušení včel. A výsledek této české chemické cesty byla vždy poloviční váha včel z jara.

RE: Thymol - Miroslav Matucha - 04.11.2016 01:24 AM

Thymovar v tomto konkrétním úlu byl vložen myslím v červenci. Ale dal jsem nastřihané kousky podle návodu hned nad plodiště pod folii jakoby v kruhu o průměru 25 cm kolem středu. Medník jsem dal pryč. Takže je možné, že se účinná látka doprostřed plodiště vůbec nedostala. Že to stačili odvětrat do stran a ven. M.M.

RE: Thymol - schützmeister - 04.11.2016 01:01 PM

Bez medníku v červenci by to fungovat mělo.
Ikdyž já nic nestříhám, dávám dva celé na jeden VN nahoru.
Nějak nechápu, proč bych měl originál z výroby stříhat na půl. To bude jen českej dodatek, proč by to švýcaři dělali v kuse ? To nedává logiku. A šmatat se mě na to nechce. Cool

RE: Thymol - Miroslav Matucha - 04.11.2016 10:31 PM

Připadalo mi logické, že se rozstřižením lépe uvolňují účinné látky. Včely zapropolisovaly jen hrany. Alespoň u mě to dělaly. A v balení byl návod s informací, že se to má rozstříhnout a jak to rozprostřít v tom kterém typu úlu. M.M.

RE: Thymol - schützmeister - 05.11.2016 02:01 PM

Je to taková vata na plastový mřížce, uvolňuje se to v celým objemu, střihání na to nemá žádný vlyv.
Mě pásek končí dvěma způsoby - uvnitř plodiště ho úplně vynosí - zbyde jen čistá plastová mřížka, tím se dle mne uvolní maximum možného.
Naopak pod střechou ho za stejný čas kompletně nabeton zapropolisují - změní barvu ze žluté na hnědou a smrdí pak jen při přelomení. To je podle mne nevyužití účinnosti, zůstane to prostě pod propolisem.
Probíhá to v řádu 2-3 měsíců, tedy od konce snůšky do zimy.
Taky se mě u skladovaného stalo, že přes zimu zkrystalizoval - drobil se z toho takový jako led. To je myslím taky prošlá účinnost, ale čím se to děje nevím, to tam v návodu neuvádí.

RE: Thymol - Miroslav Matucha - 18.11.2016 11:34 PM

Tak jsem dnes přenášel jeden úl, abych mohl kolem pořezat popadané stromy. Když už jsem včelstvo vyrušil, tak jsem nakouknul, vyndal jim Thymovar, který tam byl ve dvou dávkách po sobě od července. Vyběhly na mě z šesti uliček, takže po léčení vypadají dobře. Smetl jsem mrtvý včely na podložce a donesl domů do tepla. Devět včel asi z třiceti obživlo. Prohlédl jsem je a koukám, čtyři z těch devíti na sobě kleštíka. Na mrtvých včelách žádní kleštíci. Je divný, že Thymovar je v úlu 4 měsíce a stále je tam tolik kleštíků.

Jsem houby výzkumník, takže až když jsem všechno vyhodil, napadlo mě, že jsem nezjistil, zda ty kleštíci na živých včelách byli mrtví či živí. Po takové době působení Thymovaru v úlu by měli být snad mrtví. A tak mě napadlo, jestli může být na včele přisátý mrtvý kleštík? Nebo se pouští když hyne? M.M.

RE: Thymol - Aleš Molčík - 19.11.2016 01:37 AM

Mě spíš napadlo, jestli teď ty kleštíci co zbyly v úlu nepopadají na abstinenční záchvat, když jsi jim ten Thymovar vyndalBig Grin Ale jinak kleštíky jsem na mrtvých včelách viděl spíš přichytnuté za chloupky včely než přisáté.

RE: Thymol - Debora - 19.11.2016 02:39 AM

kdyby ten Thymovar konal to, co od něj očekáváš, asi by jsi v úle už žádnou včelu neviděl. Wink

RE: Thymol - schützmeister - 19.11.2016 01:14 PM

Mě spíš přijde, že zvyšuje čistící pud, než že by byl vyloženě smrtelný pro roztoče.
Tak či onak, rozdíl mezi nasazením a necháním zcela ve vlastní režii je u neresistentních včel v tisících. To jsem si sám zaexperimentoval. Takže 4 roztoči, žádná trága.
Ani žádný jiný léčivo nejde na nulový stav - podstata je, jak to pomůže včelám.
V tom je varidol, pomíjím teď jeho toxicitu, totální propadák, protože roztoči sice padj jak mák, ale včely v době podzimu jsou už K.O.
S thymolem to sice tak moc nepade, ale včely jsou dost dobrý. Cool

RE: Thymol - Miroslav Matucha - 19.11.2016 07:33 PM

No já neočekával totální likvidaci kleštíka, ale to, že po měsíci i po dvou měsících "thymolování" padali v tomto úlu stále další a další světlí i tmaví kleštíci mě dost překvapilo. Myslel jsem, že se alespoň přestanou rozmnožovat. Ale zdravotní stav včel se oproti červenci na první pohled stále lepšil. V každém včelstvu stejný preparát bude asi působit jinak. Je to asi jako u lidí.

Taky jsem provedl pokus s včelou z "thymolového úlu". Protože mám na Thymovar alergii, použil jsem médium, které je odolné a zvyklé na včelí bodnutí. Manželku. Má artrozu palce u nohy a tak jsem jí nabulíkoval, že by apiterapie mohla pomoci. Žihadlo od jedné thymolové včely se ujmulo, otok malý, ale dnes má médium na palci puchýřky. Při žihadle od normální včely žádné puchýřky nemívá. Tak teď nevím, zda je to taky reakce na Thymovar. Ve výzkumu i přes odpor media míním pokračovat. M.M.

[Obrázky: 20161119_170606.jpg]

RE: Thymol - Debora - 20.11.2016 12:23 AM

v tom případě jsi nejlepší kontrolní medium.

RE: Thymol - schützmeister - 08.03.2017 01:54 PM

Takže další srovnávací výsledky : povinné spady v měli - stanoviště 2x varidol - spad průměr 1 roztoč, stanoviště thymovar bez varidolu spad průměr 2 ks.
Pohledově hodnotit zatím brzo, každopádně thym už druhým rokem daleko lepší včely jak dřív a zjevně není žádný zásadní rozdíl mezi thym a varidol ošetřením, respektive to počítání roztočů má význam jen moc nebo málo. Měl jsem roky, že i po 3 aerosolech jsem měl spad v desítkách na včelstvo. Tedy letní thym je daleko lepčí hlavně co by do síly včelstva. O KM nemluvím, to je totální propadák, aspoň u mě.
Letos jsem hodnotil i problémy s dobou vyndání pásků thymovaru - nechávám je dlouho, proti případné reinvazy a pak někdy nevystihnu okamžik, kdy je včas do zimy vyndat. Čili, letos jich hiodně zůstalo cez zimu - výsledek : včelám to zásadně nevadí, není rozdíl s a bez. Jediný mínus je, že se od pásků mírně stahují, čili z jara pod folií chytají plíseň / ty pásky /. Oni v zimě ani moc nesmrdí - potřebují k tomu teplo. Takže není zásadní problém vyndavat až na jaře.

RE: Thymol - schützmeister - 17.07.2017 12:07 PM

Tak, ještě nějaké ty mínusy a pár jich je.
Vezmu to od plusů :
Zcela blbu vzdorné, položíš nahoru a a je. Včelám to nevadí ani při teplu, ani při krmení ani vyšší dávka ani v zimě.
Včely jsou po aplikaci výrazně, výrazně lepší než po KM, viditelně lepší než po varidolu nebo gabonu. Včelám to jednoznačně sedne. Roztočům méně.
A teď ty proti argumenty :
Medníkové, plodištěm opětovně neprošlé, plásty smrdí pořád. I po dvou letech. Tedy žádné, že je druhý rok můžeš použít - nic takového. V plodišti se smrad za zimu rozdejchá. Tedy, pokud točit med, tak jen úplným oddělením koloběhu medníkových plástů.
Je problém s přenášením starých zásob, tedy mednou komoru jen nahoře.
Med kupodivu nechytá ani tak smrad, ale jinak thymol mění vše. Tmavší barva, zabraňuje krystalizaci a med chutná po tymiánu. V praxy pro květové medy úplné chucpe, naopak lesním medům to chuťově pomáhá.
Takže bodově ano, ale jen v plodišti, ne do medníků a pokud je pro vás rozhodující květová snůška radši to ani nezkoušet. Pro lesní oblasti s medovicí jako náhrada za varidol, a samozřejmě za rizikovou KM, můžu doporučit.

RE: Thymol - Miroslav Matucha - 19.07.2017 02:23 AM

S tím medem mohu potvrdit stejnou zkušenost. Nemám ani dvakrát chuť to jíst. Tak to nechávám na vaření. Tam se to ztratí. Zkoušel jsem i medovinu z medu co zbyl po v zimě uhynulých včelách na podzim ( někdy v září ) léčených Thymovarem.
Nechtělo se to rozkvasit a chuť nevalná. Medovina dělaná stejně ve stejnou dobu měla úplně jiný vývoj a jinou chuť. Nejsem si ale vědom nějaké chybičky v postupu. Tak nevím jestli třeba ten thymol nežere i kvasinky.
Mám ji ve sklepě a budu ji sledovat. Chuť na ni nemám. M.M.

RE: Thymol - Martin Žádník - 17.11.2018 11:24 PM

Dobrý den jsem tu nový, záměrně jsem vyhledal vaše hnutí jelikož se mi příčí četnost chemického tlumení varroázy v mých včelstvech. Včely mám 4 roky, v relativně čisté přírodě Jestřebích hor (565m.n.m). Pouze 1x ročně sečené louky, pastviny a lesy. Nejbližší včelař byl do letoška cca 3,5km vzdušnou čarou na opačném konci lesa. A včely jsem na květech až do pořízení vlastních nezpozoroval. Kleštíka jsem si samozřejmě dovezl s oddělky ale včelstva jím nijak silně zamořená nemám (po první fumigaci standardně spad v řádu jednotek kusů) a proto je mi líto dávat do nich 4 dávky chemikálií po sobě, když jinak se s ní prakticky nesetkají. Tlumení úplně vynechávat nechci, plánuji pro kontrolu provádět jednu fumigaci a jednu aplikaci aerorosolu. Ale k tématu proč píši právě do vlákna "Thymol". Thymol je přirozeně obsažen v rostlinách čeledi Hluchavkovitých (opravdu to není biologická zbraň,mimochodem otrávit se můžete i cukrem,solí,vzduchem, vodou, prakticky čímkoli ve velkém množství) u nás jmenovitě v Tymiánu , Mateřídoušce a Dobromysly "Oreganu". Tymián vysazuji pravidelně v různém množství a mé včely ho silně preferují nicméně málo pyluje a je to pouze jednoletka. Chci vysázet i oregáno a mateřídoušku a sledovat jestli bude mít thymol obsažený v jejich pylu a nektaru nějaké výraznější účinky na spad kleštíka včelího v průběhu roku a zároveň udělat odvar z těchto bylin a aplikovat do včelstev formou orošení pláství i včel (předávkování se nebojím poněvadž thymol je velmi špatně rozpustný ve vodě, tudíž do odvaru se ho dostane pravděpodobně stopové množství). Jelikož něco podobného tu zkoušel už Straka, zajímalo by mne jestli se dobral nějakého výsledku a jestli můj dojem že rostliny tohoto typu opravdu mají vliv na likvidaci Varroa destructora je správný.

RE: Thymol - Miroslav Matucha - 18.11.2018 01:03 AM

Každý z nás si asi musíme projít stejnými nápady, vrhat se do stejných slepých cest, znovu a znovu číst, zkoušet, pozorovat a přemýšlet o již tady či jinde napsaném. Taky jsem si myslel a hledal zázračný preparát, systém, metodiku a vlastně stále podvědomě trochu hledám. I když se zatím spíš vyplatilo nechat žít a neobtěžovat.

Dobře Ti tedy rozumím a to i v plánech jim do úlu natahat vše co jim dle lidských výživářů určitě chybí. Taky jsem to ne/úspěšně? zkoušel. Jen jsem na rozdíl od Tebe nikdy nepoužil ani fumigaci ani aerosol. Ani nevím jak se to používá. Když už jsem se rozhodl včelařit s ŠPV, tak tedy bez tvrdé chemie. Klep klep na dřevo - zatím to jde. M.M.

RE: Thymol - Leoš Dvorský - 18.11.2018 10:54 AM

Začátečníci to mají těžké, chybí jim zkušenosti a tak i porozumění. Pokud ale něco skutečně chápeme, pak se to stává praxí, prostě se to děje a není třeba vlastně nic dělat (to je pohled nechápajícího člověka, včelaře). To je to uskutečňování věcí nečiněním. Sokrates říkal, že pochopení je ctnost nebo, že pochopení = praxe.
Ono je to vlastně jako s pravdou. Někdo ji hledá celý život a někdo ji jednoduše žije.

Nyní ale od obecnějšího k jednotlivému.
1) Je-li pravdou ta "izolace", kleštíka bych se nebál. Samičky V.d. se budou pářit s příbuznými samečky a dojde velmi rychle k oslabení vitality. Sám jsem to zažil na podobném stanovišti, než mi jej "přátelé" v r. 2005 celé ukradli. Přitom to byla včelstva, která jsem si tam zašil protože byla citlivá na různé patogeny a nechtěl jsem je mít na stanovištích, kde tvrdě selektuji.
2) Výsadbou pylodárných rostlin se "jen" zpestří nabídka pylu a to je pro včelí imunitu nesmírně důležité. Tohle je velmi dobrý krok. Včely si dokáží "vyrobit" co potřebují, tedy biologicky aktivní látky, mají-li z čeho. Ty různé čajíčky jsou jen podvědomá reakce včelařů právě toto včelám nahradit a vykompenzovat tak naše hříchy vůči nim z minulosti. Jenže včely to umějí líp, protože jsou přírodě blíže než my. Je dobré jim jejich schopnosti umožnit a dokonce i rozvinout.
3) Je třeba si uvědomit, že V.d. není to nejhorší, co včely ohrožuje. To by byl jen velmi omezující názor v chápání života a biologie včelstva. Nepopírám, že je to ale dnes názor, bohužel většinový a proto je většina včelařů tam, kde jsou. V.d. je jen jakýsi katalyzátor. Někdy stojí na začátku, jindy uprostřed a někdy i na konci řetězce vlivů, které poškozují včelstvo někdy natolik, že hyne. Příroda nám ukazuje, jak a proč provádět jak selekci, tak i nacházet správnou zootechniku. Stále to neustále opakuji dokola a ono stále nic. Pokud ale nezměníme způsob včelaření a přístup k přírodě vůbec, budou včely hynout a bude to ohrožovat rovnováhu na této planetě. Až tak jsem to dopracovali.
Jak správně připomněl Mirek, tu cestu si musí najít a vyšlapat každý sám. Je ale dobře pochopit základní principy a postupovat dle určité posloupnosti. Ona totiž nejen analýza, ale i syntéza a dedukce....... jsou vědecké metody zkoumání,vysvětlování , chápáni světa. To slovo vědecké jsem použil hodně nerad, protože ta současná se mi jeví spíše něco jako násilí konané na přírodě. ld

RE: Thymol - Martin Žádník - 18.11.2018 01:27 PM

Oni toho tam ode mne mají nasázeného už spoustu. Sázel jsem jim čistě kvůli květům pro tuhle nadmořskou výšku odolné jádroviny, různé druhy bylinek, do břehu potoka vrby, lísky, pámelníky a távolníky, většinou si ale stejně létají do luk. Jsem za to rád, těžko bych jim hledal lepší místo. Zcela mimo dolet nejsem je to přeci jen 3,5km ale ani moje ani kolegovy včely pravděpodobně nemají důvod létat si vstříc. Léčbu chemii nepodstupuji zcela dobrovolně 3x fumigovat po mně chce svaz a aplikaci aerorosolu si provádí sám bez mé přítomnosti. U fumigace mě nekontroluje, tudíž mám tendenci ji ze třech omezit na jednu, pro mě spíše kontrolní. Že mají včely jako druh daleko více problémů než kleštíka je jasné a že za to může včelař je nasnadě. Ovšem o tom tu diskutovat nechci. Své včelky beru jako partnera a snažím se jim kecat do života co nejméně. Zrušil jsem mezistěny a vkládám rámky buď s tenkým proužkem nebo voskovou linkou pouze jako předlohu, med jim odebírám jen z medníku (i když už jsem si od onoho sousedního kolegy, když byl ještě mezi námi, vyslechl že mám brát všechno). Kleštík mi dělá starosti pouze a jen z toho důvodu, že to kvůli němu do jinak čistých včelstev dávám formidol. Navíc je to tvor který naše včely sužuje naší vinou. Myslím že v jeho případě jim včelař prostě je povinen pomáhat i kdyby jim jinak nechal volnost úplně ve všem. Mimochodem nezačal jsem včelařit ani kvůli výnosům ani kvůli dotacím, pro mě jsou včely fascinující a dělá mi radost je jen pozorovat. Oželel bych všechny jejich ''produkty'' na několik let kdybych věděl že je zcela zbavíme kleštíků. Proto se budu snažit najít cokoliv čím toho dosáhnout. Pokud je to slepá cesta budu to zkoušet jinak. Ale příští rok si to stejně odzkoušet chci, může být x faktorů které ovlivní jestli se to co se nepovedlo jednomu, nepodaří jinému. A tahle cesta podle mého něco do sebe má. Letos jsem např. při těch suchých měsících 2 ze 4 včelstvech dokrmoval javorovým sirupem a zbylé 2 cukerným roztokem. Ty krmené sirupem vykazovali prokazatelně vyšší letovou aktuvitu i přes to že jsou všechny víceméně stejně silné. Zkouším toho víc ale tady mě zajímalo pouze použití přírodního thymolu a případné zkušenosti s ním a zda můj postup aplikovat odvar formou rošení někdo zkusil a nebo jestli je úplně lichý.

Ještě bych osvětlil proč se nepřikláním ani k KM ani k KŠ ani k Thymovaru. Za mě je to jen vytloukání klínu klínem. Cokoliv co se k nám dostane v krabičce od farmaceutické společnosti bude vždy jen k tlumení. Farmacie nemá v zájmu léčit na tom bussines nikdy nedokáže postavit. Jak je možné že za bezmála 50 let nás kleštík trápí stále víc... Odpověď bychom si měli najít samy a nejlépe v přírodě.

RE: Thymol - František Kučera - 19.11.2018 05:55 PM

Jen k tomu léčení, co tě nutí svaz. Zkus jim vysvětlit, že nutit tě do ničeho nemohou, léčba napodzim povinná je, ale libovolným schváleným vet. léč. přípravkem, záleží jen na včelaři. Navíc tuším od letoška je v legislativě, že v případě použití Varidolu stačí ošetřit jen jednou (samozřejmě musí být včelstva zcela bez zavíčkovaného plodu).

RE: Thymol - schützmeister - 19.11.2018 06:45 PM

Příspěvky se už dlouho nedrží tématu, stálo by za to, přesunout je kam patří.

RE: Thymol - Antonín Hyžík - 19.11.2018 07:37 PM

Ahoj, tady je to ještě v pohodě, není tady tolik plevelu jako na VF.