Zkušenosti s volnou stavbou
|
27.03.2014, 09:57 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 27.03.2014 10:24 PM od schützmeister.)
Příspěvek: #181
|
|||
|
|||
RE: Zkušenosti s volnou stavbou
(27.03.2014 02:42 PM)Lucínek napsal(a): Já mám nějaké LG a chtěl jsem do toho jít podobně - dneska bych je nepořizoval a šel rovnou do těch japončíků. Ty teď vyrábím, abych měl na jaro do čeho nastěhovat nové včelky, takže pak budu mít i srovnání, ale z dosavadní velmi krátké zkušenosti mi přijde, že z hlediska jednoduchosti, časové náročnosti a dalších začátečnických faktorů japonec jednoznačně vede před dřevěnou košnicí.Já bych to doplnil ještě tím, že jde hlavně o princip chovu - košnice je principiálně jiná v tom, že bez rojů to prostě moc nejde. Je tam divočina a nemá žádný rámky ani nic. V tom to je jiné. prostě roj a úplná likvidace. To co popisuje Leoš kdysi s budečáky já dělám v malé obměně dnes s dadantem, funguje to skvěle - jak kvete třešeň, dělí se nejlepší třetina až polovina na několik, dle velikosti. I tak dají kvanta jerního medu, oddělky pak v klidu i letního a na lesní se chcípáci spojují. To je ale možné dělat s každým úlem, jen různým postupem. Rozdílnost od košnice je ale zásadní - do oddělků dostaneme i původní plásty, ikdyž asi ne tolik jako v klasickém včelaření. A pak tu je ještě ten princip, proč je japonec či Warré lepší jak Langsrot - včely v našem chladnějším klimatu daleko lépe jdou na úzko/vysoké či komínové stavbě, prostě Amerikány patří do Misisipy a Lousiány a ne do českých hvozdů. Kdo tomu nevěří, ať to zkusí. Ale nechá se to fikaně obejít - komín v Dadantech/ jen euro - 39 / dělám tak, že teď, či zkrátka v době kdy je na to čas, jeden zimující nástavek rozdělím do dvou nad sebou do komínu - celé plásty jsou nad sebou uprostřed a kolem nic, nebo prázdné na postavení. Ale uznávám, že ve Waréčku jde tohle samo. Prostě jen to, že zase nejde o úl, ale o komínový princip. Volba úlu je daná možnostmi jeho nákupu - i s relativně blbym úlem / třeba ty Leošovy Budečáky, nic horšího snad ani není / se dá, když se chce. Čímž bych taky chtěl apelovat na Leošovu zmínku o povinném úlu pro ŠPV - myslím, že to jednoznačně není dobrý nápad. (27.03.2014 01:06 PM)MichalF napsal(a): Pokud chápu správně, tak by mohlo fungovatNejenže to není hloupost, je to super ![]() |
|||
Hlasování: petr.strejcek (+1), Milan Bencúr † (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)