Včely v horách
|
15.08.2013, 09:53 PM
Příspěvek: #77
|
|||
|
|||
RE: Včely v horách
(15.08.2013 01:47 PM)schützmeister napsal(a):(14.08.2013 05:52 PM)Aleš Molčík napsal(a): A s těmi starými plásty se dál v oddělku děje co ?Když se zadaří a není tam stará matka / já je nehledám / po vylíhnutí plodu je vyvařím. Takovýhle oddělek staví jako čert. Pokud zůstane stará matka, cca do 14 dnů zeslábnou na půl nástavku, při šikovném odebírání zůstanou staré nejvíc 4 do podzimu. Pak se buď zlikvidují při spojení / podstavit / nebo zůstanou ještě jednu / třetí / sezonu. Žádný dogma. Jak to přijde. Když oddělek využívám k odchovu mladých matek, a to je využívám všechny, tak mladá matka klade dřív než je vyběhnutý všechen plod od původního včelstva. Takže odstranění starých plástů z oddělku, než začne mladá matka klást se mi ještě nepodařilo. Já dělávám na začátku řepky sloučené oddělky z několika včelstev max. na 3x Jumbo. Nahoru dám mřížku na to NN se soušemi nebo rámky na stavbu případně nazebrovat, podle toho co je. Do NN nejlépe nově vylíhlou matičku ve vyjídací klícce. to není problém načasovat založení seriie, aby matka byla včas. A během kvetení řepky chodím kontrolovat novou stavbu NN a podle potřeby podstavuji další NN. Samozřejmě mladá matka musí klást, pokud se ztratila mám rezervy v oplodňáčcích. A po medobraní řepky je všechen plod ve starých plástech vyběhlý, takže můžu VN se starým dílem odebrat a rámky putují do slunečního tavidla. Oddělek je převeden na novém díle minimálně ve dvou NN a tak jim podsadím další tentokrát Jumbo na stavbu. Mívám ještě po řepce jednu snůšku z lípy, takže oddělek na zimu nepřikrmuji, májí dost vlastních zásob z řepky a lípy. V podobném stylu to jde i v ležanu. Od česna se vloží např. 5 rámků na stavbu nového díla a za ně mřížka. Mám ze styroduru množárny( 5 rámků x 6 sekcí) na rozměr rámků z Jumba, ty jsem na vyřazení díla také používal. |
|||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)