Včely v horách
|
14.08.2013, 02:15 PM
(Tento příspěvek byl naposledy změněn: 14.08.2013 02:49 PM od schützmeister.)
Příspěvek: #68
|
|||
|
|||
RE: Včely v horách
(14.08.2013 08:42 AM)MilanBencúr napsal(a): "/ Milan Bencůr - nepraktickéV klidu, myslel jsem to jen jako odkaz na techniku přehazování. Ta samozřejmě není špatná, nahoře plásty neplesnivý. Jen bez onoho točení je to jednodušší, nic jiného. Dadant a Warré je něco na hony vzdálené / šířkou rámku / takže všechny procesy jsou jiné. Můj postřeh je o tom, že necháte-li v Dadantu přes zimu letní spodní manipulační nástavek, kvanta pylu v něm zplesnivějí, jednoduše proto, že nejsou kryté medem a nejsou přes zimu obsednuté. Ve Waréčku to bude jiné, je prostě menší. A dál - mám-li manipulák přes léto dole, je v něm celou sezonu plod, je tedy na zimu černý jak bota. Pokud ho hodím v srpnu nahoru, zachráním pyl ale včely se z jara / březen / proplodují do tohoto černého nástavku. Tak to prostě v Dadantu je, zase Waréčko je menší, je pravděpodobné, že tam se to stane vyjímečně. A na jaře mám dvě možnosti - nechám ho nahoře jako medník, a točím med z nejstarších plástů, nebo ho opět podsadím a, protože je v něm plod, zůstává další sezonu. Kruh se uzavíra protože téměř není možné se těchhle " manipulačních " plástů zbavit. Možná od toho to manipulační - prostě věčný koloběh jednoho nástavku. Pokud vím, tohle je právě nejkritizovanější bod Dadantů - ve vysokém plodišti se plásty těžko mění a kolem jak na oběžné dráze koluje " manipulační " nástavek, pamatující začátek našeho včelaření v Dadantu. Tuším, že na to byl i někde článek / ve včelařství ? / a prostě to tak je, klasická metoda Dadant má velké mouchy, přestože, že objevila sílu vysokého nástavku a snadnost nízkých medníků. Ale Warré je jiná sluneční soustava. (14.08.2013 07:44 AM)Aleš Molčík napsal(a): Tohle přendávání z jednoho na dva nástavky používal, nevím jestli stále používá, p. Kolomý. V podletí ovšem ten spodní nástavek neodeberu, protože v něm budou včely plodovat, takže buď nejdřív koncem září, když bude chladněji, a nebo brzy z jara a celá dynamika rozvoje na dvou vysokých nástavcích ztrácí význam, protože tam bude na rozvoj zase jeden nástavek s dílem a zbytek si musí postavit.K odebrání druhého nástavku používám v 80% oddělek - v květnu celý spodní nástavek odeberu jako přeleták. To je nejednodušší. Význam dvojitého plodiště je v dubnu. Jindy nemá smysl. Oddělkem zabiju několik much - zbavím se starých plástů, vychovám novou matku, v ponechaném úlu je podstatně víc medu - když to klapne do snůšky A je to téměř 100% protirojovka. A mám komplet nové plásty. Druhá varianta přichází v úvahu u nerojivých včel - dva velké nástavky se nechají celou sezonu až do posledního točení. Žádný nízký pod tím, pak to nejde. V okamžiku největšího efektu konce snůšky - tj. co možná bezplodové období - u mne je to konec července - spodní nástavek očešu na minimum - plásty bez plodu ven a nejlépe i divné plodové i s plodem jako protivaroázní opatření šup do tavidla. Zbydou tak 4 plásty uprostřed. Z horního vyndám panenské a doplním o pylové ze spodního. To je hotové do konce srpna a někdy koncem září můžu většinou spodek odebrat. Někdy je tam ještě malinko plodu, většinou to ale nestojí za řeč. Vypadá to krkolomě, je to ale o načasování období. To je třeba odpozorovat, to se nedá okopírovat. Prostě vystihnout období klidu - rozvoje - shromažďování a zimní přípravy. Každá doba je jiná - buď mám brť, kde se o to stará příroda, nebo pozoruju a reaguju. Nic, chtěl jsem říct, že to není o úle. |
|||
Hlasování: Leoš Dvorský (+1), Debora (+1) | |||
« Další starší | Další novější »
|
Uživatel(é) prohlížející si toto téma: 1 Host(é)